Radikülopati nedir?
Radikülopati, omurgada sıkışmış bir sinirdir. Çevreleyen kemiklerdeki ve kıkırdaktaki aşınma ve yıpranma veya yaralanmalardan kaynaklanan değişiklikler ile oluşur. Bu değişiklikler sinir kökü üzerinde baskıya neden olabilir. Bir sinir kökü, her bir omurilik sinirinin omuriliğinizden çıkan ve omurganızdaki bir açıklıktan geçen kısmıdır.
Sinir kökleriniz sıkıştığında iltihaplanabilir, bu da uyuşukluk, halsizlik ve ağrıya neden olabilir. Zamanında ve uygun tedavi bu belirtileri azaltabilir.
Radikülopatinin semptomları ve türleri nelerdir?
Radikülopatinin belirtileri hafif ila şiddetli olabilir. Semptomların yeri, hangi sinir kökünün etkilendiğine bağlıdır.
Üç tür radikülopati vardır:
- Servikal radikülopatiler , boynunuzdaki sinir köklerinden birindeki basınçtır. Omzunuzda, kolunuzda, elinizde veya parmağınızda zayıflık, yanma veya karıncalanma veya his kaybına neden olabilir.
- Torasik radikülopati , omurganızın üst arka kısmında sıkışmış bir sinir olduğunda meydana gelir. Bu, göğsünüzde ve vücudunuzda ağrıya neden olur. Nadirdir ve zona ile karıştırılabilir.
- Lomber radikülopatisi , bel altınızdaki sinir köklerinden birindeki basınçtır. Kalça ve siyatik ağrılarına veya bacağınızda ağrı çekmelerine neden olabilir. İnkontinans, cinsel işlev bozukluğu veya felç, ağır vakalarda da görülebilir.
Daha fazla bilgi edinin: 6 siyatik için uzanıyor »
Belirtiler, hangi radikülopatinin türüne bağlı olarak değişir. Belirtiler sırtınızın, kollarınızın ve bacaklarınızın farklı bölgelerini etkileyebilir ve şunları içerebilir:
- belirli hareketlerle kötüleşebilecek keskin bir ağrı
- çekim acısı
- uyuşma
- zayıflık ve karıncalanma
- duyumda kayıp veya değişim
- refleks kaybı
Radikülopatiye ne neden olur?
Radikülopati, sinir çevreleyen doku tarafından sıkıştırıldığında meydana gelir. Bazen fıtıklaşmış bir spinal diskten kaynaklanır. Bu, diskin dış kenarının zayıflaması veya yırtılması ile başlar. Çekirdek veya iç kısım daha sonra dışarı doğru iter ve yakındaki bir spinal sinire baskı uygular.
Kemik mahmuzları da radikülopatiye neden olabilir. Bu, omurganın bir kısmında ekstra kemik oluştuğu zamandır. Travma veya osteoartrit nedeniyle kemik mahmuzları gelişebilir. Bu mahmuzlar omurgayı sertleştirebilir ve sinirlerin bulunduğu alanı daraltabilir ve bu da sıkışmalarına neden olabilir.
Radikülopati yaşlanma veya travma sonucu ortaya çıkabilir.
Radikülopatinin riski nedir?
Yaşlandıkça birçok spinal değişiklik olur. Radikülopati genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki insanları etkiler.
Osteoartrit, romatoid artrit ve obezite gibi durumlar radikülopati riskini artırabilir. Diğer risk faktörleri kötü duruş, skolyoz gibi spinal anormallikler ve tekrarlayan hareketlerdir. Hamileler daha yüksek risk taşır. Aynı zamanda kalıtsal olabilir, bu nedenle ailenizin radikalülopatisi öyküsü varsa, yüksek risk altındasınız demektir.
Radikülopati nasıl teşhis edilir?
Radikülopatiyi teşhis etmek için doktorunuz önce fizik muayene yapar. Daha sonra aşağıdakiler gibi belirli testler veya taramalar yapabilirler:
- disklerin kemik hizasını veya daralmasını görüntülemek için bir röntgen
- yumuşak doku, omurilik ve sinir köklerinin görüntülerini almak için bir MRI taraması
- kemik mahmuzları dahil, kemiklerinizin ince detaylarını görmek için bir BT taraması
- istirahatte ve kasılmalar sırasında kaslarınızın elektriksel darbelerini ölçmek için bir elektromiyogram
- sinirlerin elektriksel sinyal gönderme yeteneğini ölçen bir sinir iletim çalışması
Radikülopati nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz evde bakım, ilaçlar, cerrahi veya tedavilerin bir kombinasyonunu önerebilir.
Evde bakım
Ağrınızı arttıran aktiviteleri sınırlamanız gerekir. Doktorunuz etkilenen bölgeyi immobilize etmek için atel, destek veya yumuşak boyunluk reçete yazabilir. Bu, yaralı bölgeyi dinlendirmenizi kolaylaştırır.
Kısa süreli yatak istirahati veya mekanik çekişli tedaviler doktorunuzun önerebileceği seçeneklerdir. Çekiş, omurganızın kemikleri arasında boşluk oluşturarak, omurilik siniriniz üzerindeki baskıyı hafifletmek için ağırlıkların veya diğer özel cihazların kullanılmasını içerir.
Doktorunuz ayrıca fizik tedavi önerebilir (PT). PT, sıcak ve soğuk terapiyi ve diğer tedavileri içerebilir. Terapistleriniz, etkilenen bölgeyi güçlendirmenin, esnetmenin ve korumanın yollarını size öğretebilir.
Daha fazla bilgi edinin: Fıtıklaşmış bir disk için boyun egzersizleri »
Bazı insanlar için kilo kaybı, etkilenen bölgedeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
İlaçlar
Bazı ilaçlar radikülopatinin tedavisinde etkili olabilir:
- analjezikler
- ibuprofen ( Advil ) ve naproksen ( Aleve ) gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar
- kas gevşeticiler
- oral kortikosteroidler
- şiddetli ağrı için reçeteli opioidler
- etkilenen bölgeye spinal kortikosteroid enjeksiyonu
Cerrahi Tedavi
Durumunuz belirli bir süre içinde düzelmezse doktorunuz ameliyat önerebilir. Bu genellikle yaklaşık altı ila 12 haftalık konservatif tedaviden sonradır. Birden fazla sinir etkilenirse veya tedaviye rağmen sinir fonksiyonu azalıyorsa cerrahi önerebilirler.
Cerrahi etkilenen siniri basınçtan uzaklaştırabilir. Bir prosedür diskektomi denir. Bu kemik mahmuzlarının veya fıtıklaşmış bir diskin bir kısmının çıkarılmasını içerir. Bu işlem sırasında, omurunuzun bir bölümünün birlikte çıkarılması veya kaynaşması gerekebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, kanama ve anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar gibi riskler vardır. Cerrahiden çıktıktan sonra, bazı insanlar hala ağrı veya başka semptomlar gösterebilir.
Radikülopatinin görünümü nedir?
Radikülopatisi olan çoğu insan ilaç ve PT gibi konservatif tedavilerle düzelir. Radikülopatisi olan bazı kişiler için cerrahi tavsiye edilir. Onlar da genellikle iyileşme döneminden sonra iyileşirler. Tedaviden sonra, çoğu kişi çalışabilir ve diğer günlük aktivitelere katılabilir.
Radikülopati önlenebilir mi?
Omurga sağlığı ipuçları
- İyi duruş alıştırması yapın. Eğilmekten kaçının ve otururken her iki ayağınızı da yerde tutun.
- Dizlerinizle kaldırın, sırtınız değil. Bir şeyi almak için eğilmek yerine, nesneye ulaşmak için dizlerinizi bükün.
- Tekrarlayan işler yaparken sık sık ara verin.
- Destek ayakkabısı giyin. Kemer desteği iyi olan ayakkabıları arayın ve uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçının.
- Egzersizi günlük rutininize dahil edin. Zinde kalmak, omurganızın korunmasına yardımcı olabilir.
İyi bir duruş ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak radikülopati geliştirme şansınızı azaltın.
Sırtınıza gelebilecek yaralanmaları önlemek için ağır cisimleri kaldırırken güvenli teknikler kullanın. Dizlerinle kaldırmayı unutma. Bu, dizlerini bükmelisin, sırtını değil. Ayrıca ağır veya büyük nesneleri taşırken yardım isteyin.
Tekrarlayan işler yaparken sık sık ara verin.
Fiziksel olarak aktif kalmak da yardımcı olabilir. Güç ve esneklik egzersizlerini içeren düzenli bir egzersiz programı geliştirin. Her zaman bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuzla konuşun. İyi omurga sağlığı radikülopatinin önlenmesinde uzun bir yol olabilir.
Kaynaklar:
Akut radikülopatiler. (Nd)
Servikal radikülopati (sıkıntılı sinir). (2015, Haziran)
Radikülopati ile lomber disk herniasyonu tanı ve tedavisi için klinik kılavuzlar. (2012)
Dejeneratif bozukluklardan servikal radikülopatinin tanısı ve tedavisi. (2010)
Mayo Kliniği Kadrosu. (2016, 1 Mart). Sıkıştırılmış sinir: Tanım
Sıkıştırılmış sinir, radikülopati. (Nd)
Sıkıştırılmış sinirler. (2014, 7 Temmuz)
Radikülopati. (2014, Kasım)