Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, vajina ile rahim arasında bulunan rahim ağzında anormal bir hücre büyümesi (displazi) bulunduğunda ortaya çıkar. Genellikle birkaç yıl içinde gelişir. Çok az belirti olduğu için, birçok kadın bunun olduğunu bile bilmiyor.
Genellikle bir jinekolojik muayenesi sırasında Pap smear’da rahim ağzı kanseri tespit edilir. Zamanında bulunursa, büyük sorunlara yol açmadan tedavi edilebilir.
Ulusal Kanser Enstitüsü 2019’da 13.000’den fazla yeni rahim ağzı kanseri vakası olacağını tahmin ediyor. İnsan papilloma virüsü (HPV) ile enfeksiyon, rahim ağzı kanseri gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biridir.
Bununla birlikte, sizi riske atabilecek başka faktörler de vardır.
İnsan Papilloma Virüsü
HPV, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Deriden cilde temas yoluyla veya oral, vajinal veya anal seks sırasında bulaşabilir.
HPV, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, nüfusun en az yarısının hayatlarının bir noktasında bir HPV formu alacağını tahmin ediyor.
Birçok HPV suşu vardır. Bazı suşlar düşük riskli HPV’lerdir ve cinsel organlar, anüs ve ağızda veya çevresinde siğillere neden olur. Diğer türler yüksek riskli kabul edilir ve kansere neden olabilir.
Özellikle, HPV tipleri 16 ve 18, en çok rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. Bu suşlar rahim ağzındaki dokuları istila eder ve zamanla rahim ağzı hücrelerinde değişikliklere ve kansere dönüşen lezyonlara neden olur.
HPV’si olan herkes kanser geliştirmez. Aslında, HPV enfeksiyonu çoğu zaman kendi kendine geçer.
HPV’ye yakalanma olasılığınızı azaltmanın en iyi yolu, bir prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle seks yapmaktır. Ayrıca, HPV’nin servikal hücrelerde değişikliklere neden olup olmadığını görmek için düzenli Pap smearleri alın.
Cinsel Yolla Bulaşan Diğer Hastalıklar
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sizi rahim ağzı kanseri riskine sokabilir. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu, vücudun kanserle veya HPV gibi enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır.
Amerikan Kanser Derneği’ne göre, şu anda klamidya hastası olan veya geçirmiş kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Klamidya, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Genellikle hiçbir semptomu yoktur.
Yaşam Tarzı Alışkanlıkları
Rahim ağzı kanseri için bazı risk faktörleri yaşam tarzı alışkanlıklarıyla ilgilidir. Sigara içiyorsanız, rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığınız iki kat fazladır. Sigara içmek, bağışıklık sisteminizin HPV gibi enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltır.
Ek olarak, sigara içmek kansere neden olabilecek kimyasalları vücudunuza sokar. Bu kimyasallara kanserojen denir. Kanserojenler, rahim ağzınızın hücrelerindeki DNA’ya zarar verebilir. Kanser oluşumunda rol oynayabilirler.
Diyetiniz ayrıca rahim ağzı kanserine yakalanma şansınızı da etkileyebilir. Obezitesi olan kadınların belirli tipte rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Diyetleri meyve ve sebze bakımından düşük olan kadınlar da rahim ağzı kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Üreme Sağlığı İlaçları
Beş yıl veya daha uzun süre östrojen ve progesteron hormonlarının sentetik versiyonlarını içeren oral kontraseptifler alan kadınlar, hiç oral kontraseptif almayan kadınlara kıyasla rahim ağzı kanseri için daha yüksek risk altındadır.
Bununla birlikte, oral kontraseptifleri bıraktıktan sonra rahim ağzı kanseri riski azalır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, risk yaklaşık 10 yıl sonra normale döner.
Rahim içi araç (RİA) kullanan kadınlar, rahim ağzı kanseri için hiç RİA almamış kadınlardan daha düşük risk altındadır. Cihaz bir yıldan daha kısa bir süre kullanılmış olsa bile bu hala geçerlidir.
Diğer Risk Faktörleri
Rahim ağzı kanseri için birkaç başka risk faktörü vardır. Tam süreli üçten fazla gebeliği olan veya ilk tam dönem gebelikleri sırasında 17 yaşından küçük olan kadınlar rahim ağzı kanseri için daha yüksek risk altındadır.
Ailede rahim ağzı kanseri öyküsü olması da bir risk faktörüdür. Bu, özellikle anneniz veya kız kardeşiniz gibi doğrudan bir akrabanız rahim ağzı kanseri varsa geçerlidir.
Rahim Ağzı Kanserine Yakalanma Olasılığınızı Azaltmak
Herhangi bir kanser türüne yakalanma riski altında olmak zihinsel ve duygusal açıdan zor olabilir. İyi haber şu ki rahim ağzı kanseri önlenebilir. Yavaş gelişir ve kansere yakalanma şansınızı azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır.
Rahim ağzı kanserine neden olma olasılığı en yüksek olan bazı HPV suşlarına karşı koruma sağlamak için bir aşı mevcuttur. Şu anda 11 ile 12 yaşları arasındaki kız ve erkek çocuklar için tavsiye edilmektedir. Ayrıca 45 yaşına kadar olan kadınlar ve daha önce aşı yaptırmamış 21 yaşına kadar olan erkekler için tavsiye edilmektedir.
Bu yaş aralığındaysanız ve aşı olmadıysanız, aşı konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Aşıya ek olarak, prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle seks yapmak ve sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak, rahim ağzı kanserini önlemek için atabileceğiniz önemli adımlardır.
Düzenli rahim ağzı kanseri taramaları yaptırdığınızdan emin olmak da rahim ağzı kanseri riskinizi azaltmanın önemli bir parçasıdır. Ne sıklıkla taranmalısınız? Taramanın zamanlaması ve türü yaşınıza bağlıdır.
ABD Önleyici Görev Gücü yakın zamanda rahim ağzı kanseri taraması için güncellenmiş öneriler yayınladı. Bu öneriler şunları içerir:
- 21 yaşından küçük kadınlar: Rahim ağzı kanseri taraması önerilmez.
- 21-29 yaş arası kadınlar: Üç yılda bir yalnızca Pap smear ile rahim ağzı kanseri taraması.
- 30 ila 65 yaş arası kadınlar: Rahim ağzı kanseri taraması için aşağıdakileri içeren üç seçenek:
- Her üç yılda bir tek başına Pap smear
- Her beş yılda bir tek başına yüksek riskli HPV testi (hrHPV)
- Her beş yılda bir hem Pap smear hem de hrHPV
- 65 yaş ve üstü kadınlar: Önceden yeterli tarama yapıldıysa rahim ağzı kanseri taraması önerilmez.
Özet
Rahim ağzı kanseri gelişimi için birkaç farklı risk faktörü vardır. En önemlisi HPV enfeksiyonudur. Bununla birlikte, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve yaşam tarzı alışkanlıkları da riskinizi artırabilir.
Rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birçok farklı şey vardır. Bunlar şunları içerebilir:
- aşı olmak
- düzenli rahim ağzı kanseri taramaları almak
- prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle seks yapmak
Rahim ağzı kanseri teşhisi konulursa, seçeneklerinizi tartışmak için doktorunuzla konuşun. Bu şekilde, sizin için en iyi tedavi planı geliştirebileceksiniz.
Healthline. Cervical Cancer Risk Factors. 2019
Referanslar
- Basic information about cervical cancer. (2017).
- Cancer stat facts: cervical cancer. (n.d.).
- Cervical cancer. (2018).
- FDA approves expanded use of Gardasil 9 to include individuals 27 through 45 years old. (2018).
- HPV and cancer. (2019).
- Oral contraceptives and cancer risk. (2018).
- U.S. Preventive Services Task Force. (2018). Screening for cervical cancer: US Preventative Services Task Force recommendation statement.
- Vaccinating boys and girls. (2018).
- What are the risk factors for cervical cancer? (2017).