Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında meydana gelen bir kanser türüdür. Serviks, bir kadının rahim alt kısmını vajinasına bağlar. Rahim ağzı kanseri bir zamanlar ABD kadınları arasında önde gelen ölüm nedenlerinden biriydi. Pap smear yaygın olarak erişilebilir olduğunda bu değişti. Bu test doktorların bir kadının serviksinde önemli değişiklikler bulmalarını ve tedavi etmelerini sağlar. Amerikan Kanser Derneği’ne (ACS) göre, ölüm oranı son 40 yılda yüzde 50 azaldı.

ACS 2017’de yaklaşık 12.820 Amerikalı kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konacağını ve 4.210’un hastalıktan öleceğini tahmin ediyor. Çoğu durumda, 20 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda teşhis konulacaktır.

Serviks nedir?

Uterus serviks aynı zamanda “rahim ağzı” olarak da bilinir. Eğer bir kadınsanız, rahminizi vajinanıza bağlayan oyuk silindirdir. Rahminiz, hamilelik sırasında fetüsün büyüdüğü yerdir.

Rahim ağzı yüzeyiniz dışa vajinanıza bakar. Servikal kanalınızın astarından farklı hücre türlerinden oluşur. Çoğu rahim ağzı kanseri rahim ağzının yüzeyinde başlar.

Rahim ağzı kanseri ile HPV arasındaki bağlantı nedir?

Hemen hemen tüm rahim ağzı kanserleri cinsel yolla bulaşan insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır . Çeşitli HPV türleri vardır. Sadece belirli tipler rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. En sık kansere neden olan iki tip HPV-16 ve HPV-18’dir.

Kansere neden olan HPV suşu ile enfeksiyon, rahim ağzı kanseri olacağınız anlamına gelmez. Bağışıklık sisteminiz HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunu ortadan kaldırır. Çoğu insan iki yıl içinde virüsten kurtulur. Ancak, HPV oldukça yaygındır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, cinsel açıdan aktif erkeklerin ve kadınların çoğunun yaşamları boyunca HPV’den etkileneceğini tahmin etmektedir.

HPV ayrıca kadınlarda ve erkeklerde diğer kanserlere neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Bununla birlikte, HPV’nin en yaygın kansere neden olan iki suşunun enfeksiyonu aşı ile önlenebilir. Aşı, bir kişi cinsel olarak aktif hale gelmeden önce en etkilidir. Hem erkekler hem de kızlar HPV’ye karşı aşılanabilir.

Güvenli cinsel ilişki uygulanarak HPV bulaşma riski de azaltılabilir. Bununla birlikte, prezervatifler tüm HPV enfeksiyonlarını önleyemezler. Virüs ayrıca ciltten cilde bulaşabilir.

Pap smear nedir?

Pap smear , rahim ağzı kanserini teşhis etmek için doktorların kullandığı bir testtir. Bu testi yapmak için doktorunuz rahim ağzınızın yüzeyinden hücreleri toplar. Bu hücreler daha sonra, kanser öncesi veya kanserli değişikliklerin kanıtı için mikroskop altında incelenmek üzere bir laboratuvara gönderilir. Bu tür değişiklikler bulunursa, doktorunuz serviksinizin muayenesi için bir kolposkopi önerebilir. Erken lezyonlar çok fazla hasara neden olmadan önce çıkarılabilir.

Rutin Pap smearleri rahim ağzı kanserinden ölüm sayısını büyük ölçüde azaltmıştır.

Rahim ağzı kanseri için görünüm nedir?

Erken yakalanan rahim ağzı kanserleri için beş yıllık sağkalım oranları mükemmeldir. Bu daha büyük, invaziv kanserler için geçerli değildir. Kanser pelvik bölge içinde yayıldığında veya metastaz yaptığında, beş yıllık sağkalım oranı yüzde 57’ye düşer. Kanser bu alanın dışına yayılırsa, ACS’ye göre oran yüzde 16’ya düşer.

Rutin Pap lekeleri önemlidir. Erken yakalanan rahim ağzı kanseri çok tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanseri gelişmeden önce kanser öncesi değişiklikler sıklıkla tespit edilir ve tedavi edilir. Test ve tedavi, rahim ağzı kanserini başlamadan önce durdurur. ACS’ye göre, rahim ağzı kanseri teşhisi konan Amerikalı kadınların çoğunda, hiçbir zaman Pap smear olmadı veya son beş yılda bir tane olmadı.

Kaynaklar:

Rahim ağzı kanseri. (2016, 29 Ocak)

Genital HPV enfeksiyonu – bilgi formu [Bilgi sayfası]. (2016, 4 Kasım)

İnsan papilloma virüsü (HPV) ve kanser. (2016, 5 Ekim)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2016, 30 Haziran). Rahim ağzı kanseri: Genel Bakış

Rahim ağzı kanserinin anlık görüntüsü. (2014, 5 Kasım)

Servikal değişiklikleri anlamak: Kadınlar için bir sağlık rehberi. (2015, 22 Nisan)

Rahim ağzı kanseri hakkında bilmeniz gerekenler. (2012, Ocak)

Popüler Gönderiler