Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Rahim Sarkması

Sarkmış bir uterus nedir?

Rahim (rahim) pelvik kaslar ve bağlar tarafından yerinde tutulan kaslı bir yapıdır. Bu kaslar veya bağlar gerilirse veya zayıflarsa, uterusu destekleyemezler, prolapsusa neden olurlar.

Uterus prolapsusu, uterus normal pozisyonundan ve vajinaya (doğum kanalı) sarkarken veya kaydığında meydana gelir.

Uterus prolapsusu eksik veya tamamlanmış olabilir. Eksik bir prolapsus, uterusun yalnızca kısmen vajinaya sarkması ile ortaya çıkar. Bazı doku vajinanın dışına taşacak şekilde uterus aşağı doğru düştüğünde tam bir prolapsus meydana gelir.

Uterus prolapsusu semptomları nelerdir?

Minör uterus prolapsusu olan kadınların hiçbir semptomu olmayabilir. Orta ila şiddetli prolapsus gibi semptomlara neden olabilir:

  • bir topun üzerinde oturduğunuz hissi
  • vajinal kanama
  • artan deşarj
  • cinsel ilişki problemleri
  • rahim veya rahim ağzından vajinadan dışarı taşan
  • pelviste bir çekme veya ağır his
  • kabızlık veya dışkı geçmekte zorluk
  • tekrarlayan mesane enfeksiyonları veya mesanenizi boşaltma zorluğu

Bu semptomları geliştirirseniz, doktorunuzu görmeli ve hemen tedavi almalısınız. Uygun dikkat göstermeden, rahatsızlık bağırsaklarınızı, mesanenizi ve cinsel fonksiyonunuzu etkileyebilir.

Risk faktörleri var mı?

Erimiş bir uterusa sahip olma riski, bir kadın yaşlandıkça ve östrojen düzeyleri azaldıkça artar. Östrojen, pelvik kasları güçlü tutmaya yardımcı olan hormondur. Hamilelik ve doğum sırasında pelvik kas ve dokulara verilen hasar da prolapsiyona neden olabilir. Birden fazla vajinal doğum yapmış veya menopoz sonrası olan kadınlar en yüksek risk altındadır.

Pelvik kaslara baskı uygulayan herhangi bir aktivite, rahim prolapsusu riskinizi artırabilir. Durum için riskinizi artırabilecek diğer faktörler şunlardır:

Bu durum nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz semptomlarınızı değerlendirerek ve pelvik muayene yaparak uterus prolapsusu teşhis edebilir. Bu muayene sırasında doktorunuz, vajinanın içini görmelerini ve vajinal kanal ve uterusu incelemelerini sağlayan spekulum adı verilen bir cihaz yerleştirecektir. Uzanmış olabilirsiniz veya doktorunuz bu sınav sırasında sizden ayakta durmanızı isteyebilir.

Doktorunuz, prolamasyon derecesini belirlemek için bir bağırsak hareketi yapıyormuş gibi aşağı inmenizi isteyebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi bu durum için her zaman gerekli değildir. Prolapsus şiddetliyse, hangi tedavi seçeneğinin sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.

Cerrahi olmayan tedaviler şunlardır:

  • pelvik yapılardan stres almak için kilo vermek
  • ağır kaldırmaktan kaçınmak
  • vajinal kasları güçlendirmeye yardımcı olan pelvik taban egzersizleri olan Kegel egzersizleri yapmak
  • bir vajina içine yerleştirilmiş, rahim ağzının altına giren ve rahim ve rahim ağzını yukarı iten ve stabilize eden bir cihaz olan bir kötülük giymek

Vajinal östrojen kullanımı iyi çalışılmıştır ve vajinal doku yenilenmesinde ve gücünde iyileşme olduğunu göstermektedir. Arttırmaya yardımcı olmak için vajinal östrojen kullanırken diğer tedavi seçenekleri yardımcı olabilir, kendi başına bir prolapsus varlığını tersine çevirmez.

Cerrahi tedaviler uterus süspansiyonu veya histerektomidir . Uterus süspansiyonu sırasında, cerrahınız pelvik ligamentleri yeniden takarak veya cerrahi materyaller kullanarak uterusu orijinal konumuna geri yerleştirir. Bir histerektomi sırasında, cerrahınız uterusu vücuttan karın veya vajinadan çıkarır.

Cerrahi genellikle etkilidir, ancak çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar için önerilmez. Hamilelik ve doğum, uterusun cerrahi onarımını geri alabilen pelvik kaslara büyük bir yük getirebilir.

Uterus prolapsusunu önlemenin bir yolu var mı?

Uterus prolapsusu her durumda önlenebilir olmayabilir. Ancak, aşağıdakileri içeren riskinizi azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz:

  • düzenli fiziksel egzersiz yapmak
  • sağlıklı bir kiloyu korumak
  • Kegel egzersizleri yapmak
  • kronik kabızlık veya öksürük dahil olmak üzere pelvis içerisindeki baskı miktarınızı artıran şeyler için tedavi arayışı

Kaynaklar:

Burrows LJ ve ark. (2004). Pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda pelvik semptomlar [Özet].

Maher C, vd. (2013). Kadınlarda pelvik organ prolapsusunun cerrahi tedavisi [Özet]. DOI:

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Rahim sarkması.

Rahn DD, vd. Postmenopozal kadınlarda preoperatif lokal östrojenin prolapsusu olan etkileri: randomize bir çalışma.

Vajinal ve uterus prolapsusu. (2015).

Popüler Gönderiler