Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Reaktif Artrit

Reaktif artrit nedir?

Reaktif artrit, vücuttaki bir enfeksiyonun tetikleyebileceği bir artrit türüdür. En sık, bağırsaklarda cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon veya bakteriyel enfeksiyon, reaktif artrit gelişimini tetikler.

Spondiloartrit grubunun otoimmün bir hastalığı olduğu düşünülmektedir. Artrit, enfeksiyon başarılı bir şekilde tedavi edilinceye kadar sıklıkla gelişmez.

Reaktif artritli kişiler sıklıkla alt ekstremitenin daha büyük eklemlerinde semptomlar yaşarlar. Reaktif artrit daha önce Reiter sendromu, bir artrit üçlüsü, göz iltihabı (konjonktivit) ve idrar yolu iltihabı (üretrit) olarak biliniyordu.

Durumun daha önce nadir olduğu düşünülmüştü. Ulusal Artrit ve Kas İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü’ne (NIAMS) göre erkekler kadınlardan daha sık reaktif artrit geliştirir, ancak kadınlarda tanı daha zordur. Ortalama başlangıç yaşı 30’dur. Erkekler ayrıca kadınlardan daha şiddetli eklem ağrısı yaşama eğilimindedir.

Reaktif artritin nedenleri nelerdir?

İdrar yolunun veya bağırsakların bakteriyel enfeksiyonu, reaktif artritin en yaygın nedenidir. Reaktif artrit ile ilişkili en yaygın bakteri Chlamydia trachomatis’dir (ki bu, klamidya enfeksiyonlarından sorumludur). Bu bakteri genellikle cinsel temas yoluyla yayılır.

Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ayrıca reaktif artrit semptomları üretebilir. Bu bakterilerin örnekleri arasında Shigella ve Salmonella bulunur .

Genetik, reaktif artrit geliştirip geliştirmemenizde bir faktör olabilir. NIAMS’a göre, HLA B27 genine sahip kişilerin reaktif artrit geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak, HLA B27 geni olan herkes enfeksiyon kaparsa reaktif artrit geliştirmez.

Reaktif artritin semptomları nelerdir?

Reaktif artrit ile ilişkili üç farklı semptom seti vardır.

Kas-iskelet sistemi

Kas iskelet sistemi semptomları eklem ağrısı ve şişliği içerir. Reaktif artrit en sık dizlerinizdeki eklemleriniz, ayak bilekleriniz ve pelvisinizin sakroiliak eklemlerinizi etkiler. Ayrıca parmaklarınızda, sırtınızda, kalçalarınızda (sakroiliak eklemler) veya topuklarda (Aşil tendon bölgesi) eklem ağrısı, gerginlik ve şişlik yaşayabilirsiniz.

İdrar sistemi

Üretrit denilen bir durum idrar semptomlarına neden olur. Üretra, idrarı mesanenizden vücudunuzun dışına taşıyan tüptür. Üretrit, bu tüpün iltihabıdır. Belirtileri ağrı veya idrara çıkma ile yanma ve sık idrara çıkma dürtüsü olabilir.

Erkekler reaktif artritin bir parçası olarak prostatit geliştirebilir. Prostatit, prostat bezinin iltihabıdır. Servisit, kadınlarda serviksin iltihabıdır . Ayrıca reaktif artritin bir işareti olabilir.

Gözler ve cilt

Göz iltihabı, reaktif artritin başlıca belirtilerinden biridir. Reaktif artrit ayrıca cildinizi ve ağzınızı da içerebilir. Konjonktivit , göz zarlarının iltihabıdır. Belirtileri ağrı, kaşıntı ve akıntıdır.

Keratoma blennorrhagica (ayak tabanlarında küçük püstüller) dahil olmak üzere deri döküntüleri de oluşabilir. Ağız yaraları daha az yaygındır. Bununla birlikte, diğer reaktif artrit semptomlarına eşlik edebilirler.

Reaktif artrit nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi değerlendirecek, semptomlarınızı fiziksel olarak inceleyecek ve enfeksiyon veya iltihaplanma olup olmadığını kontrol etmek için kan testleri yapacak. Bir kan testi ayrıca, reaktif artrit geliştirme olasılığınızı artıran HLA B27 genini taşımanızın gerekip gerekmediğini belirleyebilir.

Doktorunuz, belirtileriniz klamidya enfeksiyonuna işaret ediyorsa cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları ekarte etmek için ek testler yapabilir. Doktorunuz erkeklerde üretrayı temizler ve kadınlarda pelvik muayene ve servikal sürüntü yapar. Doktorunuz ayrıca ekleminizdeki sıvının bir iğneyle çıkarılmasını içeren bir artentez yapabilir. Daha sonra bu sıvı üzerinde testler yapılır.

Reaktif artrit tedavileri nelerdir?

Reaktif artrit tedavisi, durumun nedenine bağlıdır. Doktorunuz altta yatan bir enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik ilaçlar yazacaktır. Gerekirse konjonktivit, ağız ülseri veya deri döküntüleri için ek ilaçlar yazabilir.

İlaç

Altta yatan enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra tedavinin amacı ağrının azalması ve tedaviye dönmesidir. İbuprofen (Advil) ve naproksen (Aleve) gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrıyı hafifletmeye ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Reçetesiz satılan ilaçlar acınızı gidermezse doktorunuz daha güçlü anti-enflamatuar ilaçlar önerebilir. Kortikosteroidler, vücudunuzun doğal olarak ürettiği bir hormon olan kortizolü taklit eden insan yapımı ilaçlardır. Bu ilaçlar, vücuttaki iltihabı yaygın şekilde baskılayarak çalışır.

Kortikosteroidleri oral yoldan alabilir veya doğrudan etkilenen eklemlere enjekte edebilirsiniz. Bunların işe yaramadığı durumlarda, sülfazalazin (Azulfin) gibi immüno-modüle edici ajanlar gerekli olabilir. Doksisiklin (Acticlate, Doryx), anti-enflamatuar özellikleri göz önüne alındığında, tedavi için de kullanılmıştır. Standart tedavilere cevap vermeyen ciddi vakalarda, TNF inhibitörleri (biyolojik) etkili olabilir.

Egzersiz

Ortak sağlığı geliştirmek için günlük rutininize egzersiz yapın. Egzersiz, eklemlerinizi esnek tutar ve hareket alanınızı korumanıza yardımcı olur. Hareket menzili, eklemlerinizi ne ölçüde büküp uzatabileceğinizdir.

Sertlik ve ağrı hareket aralığınızı sınırlıyorsa doktorunuzla konuşun. Seni fizyoterapistine sevk edebilirler. Fiziksel terapi kademeli bir tedavi sürecidir. Amaç, acı çekmeden sağlıklı hareketlerinize geri dönmektir.

Uzun vadeli görünüm nedir?

Reaktif artritli insanlar için görünüm olumludur. Çoğu tam iyileşme sağlar. Bununla birlikte, iyileşme süresi bazı durumlarda birkaç ay ile neredeyse bir yıl arasında değişebilir. NIAMS’a göre, reaktif artritli kişilerin yüzde 15 ila 50’si, ilk tedaviden sonra semptomlarda bir nüks yaşar.

Kaynaklar:

Barth WF, vd. (1999). Reaktif artrit (Reiter sendromu).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2016). Reaktif artrit: Tanım.

Reaktif Artrit ile İlgili Sorular ve Cevaplar. (2016).

Yu D. (2016). Reaktif artrit.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler