Cuma, Ocak 17, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Riboflavin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Riboflavin Nedir?

Riboflavin bir B vitaminidir. Vücuttaki birçok süreçte rol oynar ve normal hücre büyümesi ve fonksiyonu için gereklidir. Süt, et, yumurta, fındık, zenginleştirilmiş un ve yeşil sebzeler gibi bazı gıdalarda bulunur.  Riboflavin, B vitamini kompleks ürünlerinde diğer B vitaminleri ile birlikte sıklıkla kullanılır.

Bazı insanlar vücutta düşük seviyelerde riboflavin (riboflavin eksikliği), çeşitli kanser türleri ve migren baş ağrılarını önlemek için riboflavin ağız yoluyla alırlar. Ayrıca akne, kas krampları, yanan ayak sendromu, karpal tünel sendromu ve konjenital methemoglobinemi ve kırmızı kan hücresi aplazisi gibi kan bozuklukları için ağız yoluyla alınır. Bazı insanlar göz yorgunluğu, katarakt ve glokom gibi göz rahatsızlıkları için riboflavin kullanır.

Bazı insanlar ayrıca sağlıklı saç, cilt ve tırnakları korumak, yaşlanmayı yavaşlatmak, pamukçuk, multipl skleroz, Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere hafıza kaybı, yüksek tansiyon, yanıklar, karaciğer hastalığı ve orak hücre anemisi için ağızdan riboflavin alır.

Riboflavin Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkili

Düşük riboflavin düzeylerinin (riboflavin eksikliği) önlenmesi ve tedavisi . Vücutlarında çok az riboflavin bulunan yetişkinlerde ve çocuklarda, ağızdan riboflavin almak vücuttaki riboflavin seviyelerini artırabilir.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Katarakt: Diyetlerinin bir parçası olarak daha fazla riboflavin yiyen insanların katarakt geliştirme riski daha düşük gibi görünmektedir. Ayrıca, riboflavin artı niasin içeren takviyeleri almak kataraktın önlenmesine yardımcı gibi görünmektedir.
  • Kandaki yüksek miktarda homosistein (hiperhomosisteinemi) . Riboflavin’i 12 hafta boyunca ağızdan almak, bazı insanlarda homosistein seviyelerini% 40’a kadar azaltır. Ayrıca, folik asit ve piridoksin ile birlikte riboflavin almak, nöbetleri önlemek için kullanılan ilaçların neden olduğu yüksek homosistein düzeylerine sahip kişilerde homosistein düzeylerini% 26 oranında düşürmektedir.
  • Migren baş ağrıları . Ağızdan yüksek doz riboflavin almak, migren baş ağrısı ataklarının sayısını ayda yaklaşık 2 saldırı azaltıyor gibi görünüyor. Riboflavin’i diğer vitamin kumu mineralleri ile birlikte almak da bir migren sırasında yaşanan ağrı miktarını azalttığı görülmektedir.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Mide kanseri . Niasin ile birlikte riboflavin almak mide kanserini önlemeye yardımcı olur.
  • Diyette çok az protein nedeniyle yetersiz beslenme (kwashiorkor) . Bazı araştırmalar, riboflavin, E vitamini, selenyum ve N-asetil sisteinin ağızdan alınmasının sıvıyı azaltmadığını, boy veya kiloyu artırmadığını veya kwashiorkor riski altındaki çocuklarda enfeksiyonları azaltmadığını düşündürmektedir.
  • Akciğer kanseri . Niasin ile birlikte ağızdan riboflavin almak akciğer kanserini önlemeye yardımcı olmaz.
  • Sıtma . Demir, tiamin ve C vitamini ile ağızdan riboflavin almak, sıtmaya maruz kalma riski olan çocuklarda sıtma enfeksiyonlarının sayısını veya ciddiyetini azaltmaz.
  • Hamilelik sırasında yüksek tansiyon (pre-eklampsi) . 4 aylık hamile olan kadınlarda, ağızdan riboflavin almaya başlamak hamilelik sırasında preeklampsi riskini azaltır.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Kazanılmış immün yetmezlik sendromu (AIDS) olan kişilerde laktik asidoz (ciddi bir kan asidi dengesizliği) . Erken araştırmalar, riboflavini ağızdan almanın, edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS) olan hastalarda nükleosid analog ters transkriptaz inhibitörleri (NRTI) adı verilen ilaçların neden olduğu laktik asidozun tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Rahim ağzı kanseri . Tiamin, folik asit ve B12 vitamini ile birlikte diyet ve takviye kaynaklarından riboflavin alımının arttırılması, serviks kanseri gelişme riskini azaltabilir.
  • Besin borusu kanseri (özofagus kanseri) . Özofagus kanserini önlemek için riboflavinin etkileri üzerine araştırmalar çelişkilidir. Bazı araştırmalar riboflavin’i ağızdan almanın özofagus kanseri riskini azaltabileceğini, diğer araştırmaların ise bunun hiçbir etkisi olmadığını göstermektedir.
  • Yüksek tansiyon . Erken araştırmalar, genetik farklılıklara bağlı olarak yüksek tansiyon riski yüksek olan bazı hastalarda ağızdan riboflavin almanın, reçete edilen tansiyon ilaçlarına ek olarak kullanıldığında kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.
  • Karaciğer kanseri . Erken araştırmalar, riboflavin ve niasinin ağızdan alınmasının 55 yaşın altındaki kişilerde karaciğer kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, yaşlı insanlarda karaciğer kanseri riskini azalttığı görülmemektedir.
  • Multipl skleroz . Erken araştırmalar, riboflavin 6 ay boyunca ağızdan alınmasının multipl sklerozlu hastalarda sakatlığı iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Ağız içindeki beyaz lekeler (oral lökoplaki) . Erken araştırmalar, kandaki düşük riboflavin düzeylerinin artan oral lökoplaki riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, 20 ay boyunca riboflavin takviyelerinin ağız yoluyla alınması, oral lökoplakiyi önleyecek veya tedavi etmeyecektir.
  • Hamilelik sırasında demir eksikliği . Erken araştırmalar, riboflavin, demir ve folik asitin ağız yoluyla alınmasının hamile kadınlarda demir seviyelerini sadece demir ve folik asit almaktan daha fazla artırdığını göstermektedir.
  • Orak hücre hastalığı . Erken araştırmalar, 8 hafta boyunca ağızdan riboflavin almanın, orak hücre hastalığına bağlı düşük demir seviyelerine sahip kişilerde demir seviyelerini arttırdığını göstermektedir.
  • İnme . Erken araştırmalar, riboflavin ve niasinin ağızdan alınmasının inme riski olan kişilerde inme ile ilişkili ölümleri önlemediğini göstermektedir.
  • Sivilce .
  • Yaşlanma .
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek .
  • Canker yaraları .
  • Sağlıklı cilt ve saç bakımı .
  • Alzheimer hastalığı dahil hafıza kaybı .
  • Kas krampları .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için riboflavinin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Riboflavin Nasıl Etki Eder?

Riboflavin, cilt, sindirim sisteminin astarı, kan hücreleri ve beyin fonksiyonu dahil olmak üzere vücuttaki birçok şeyin düzgün gelişimi için gereklidir.

Riboflavin Kullanmak Güvenli Midir?

Riboflavin, ağızdan alındığında çoğu insan için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Bazı insanlarda riboflavin, idrarın sarı-turuncu bir renge dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca ishale neden olabilir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Çocuklar : Riboflavin, Ulusal Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu tarafından önerilen miktarlarda ağızdan alındığında çoğu çocuk için MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR (aşağıdaki dozlama bölümüne bakınız).

Hamilelik ve emzirme : Riboflavin, ağızdan alındığında ve hamile veya emziren kadınlar için uygun şekilde kullanıldığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENLİDİR . Önerilen miktarlar hamile kadınlar için günde 1.4 mg ve emziren kadınlarda günde 1.6 mg’dır. Riboflavin , kısa vadede daha büyük dozlarda ağız yoluyla alındığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Bazı araştırmalar, riboflavinin 10 hafta boyunca 2 haftada bir 15 mg’lık bir dozda alındığında güvenli olduğunu göstermektedir.

Hepatit, Siroz, Bililler obstrüksiyon: Bu durumdaki kişilerde riboflavin emilimi azalır.

Riboflavin Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Orta Düzeyde

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Antibiyotikler (Tetrasiklin antibiyotikler)Riboflavin, vücudun emebileceği tetrasiklin miktarını azaltabilir. Tetrasiklinlerle birlikte riboflavin almak tetrasiklinlerin etkinliğini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, tetrasiklinleri almadan 2 saat önce veya 4 saat sonra riboflavin alın.

Bazı tetrasiklinler arasında demeklosiklin, minosiklin ve tetrasiklin bulunur.

Minör Düzeyde

Bu kombinasyonla dikkatli olun.

Kurutma ilaçları (Antikolinerjik ilaçlar)Bazı kurutma ilaçları mide ve bağırsakları etkileyebilir. Bu kurutma ilaçlarını riboflavin (B2 vitamini) ile almak, vücutta emilen riboflavin miktarını artırabilir. Ancak bu etkileşimin önemli olup olmadığı bilinmemektedir.

Bu kurutma ilaçlarından bazıları atropin, skopolamin ve alerjiler (antihistaminikler) ve depresyon (antidepresanlar) için kullanılan bazı ilaçları içerir.

Depresyon için ilaçlar (Trisiklik antidepresanlar)Depresyon için bazı ilaçlar vücuttaki riboflavin miktarını azaltabilir. Bu etkileşim büyük bir endişe kaynağı değildir, çünkü sadece çok büyük miktarlarda depresyon için ilaçlarla ortaya çıkar. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar arasında amitriptilin veya imipramin ve diğerleri bulunur.

Fenobarbital Riboflavin vücut tarafından parçalanır. Fenobarbital, riboflavinin vücutta ne kadar hızlı parçalandığını artırabilir. Bu etkileşimin anlamlı olup olmadığı açık değildir.

Probenesid vücutta ne kadar riboflavin olduğunu artırabilir. Bu, vücutta çok fazla riboflavin olmasına neden olabilir. Ancak bu etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığı bilinmemektedir.

Riboflavin Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Sarı Psyllium

Sarı psylliumPsyllium, sağlıklı kadınlarda takviyeden riboflavin emilimini azaltır. Bunun diyet riboflavin ile olup olmadığı veya sağlık için gerçekten önemli olup olmadığı açık değildir.

BorBorik asit adı verilen bir bor türü, sudaki riboflavinin çözünürlüğünü azaltabilir. Bu riboflavin emilimini azaltabilir.

Folik asitMetilenetetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) eksikliği adı verilen bir durumda, folik asit almak riboflavin eksikliğini daha da kötüleştirebilir. Folik asit, bu rahatsızlığı olan kişilerde kan riboflavin düzeylerini düşürebilir.

DemirRiboflavin takviyeleri, yeterli demiri olmayan bazı insanlarda demir takviyelerinin çalışma şeklini geliştirebilir. Bu etki muhtemelen sadece riboflavin eksikliği olan kişilerde önemlidir.

Riboflavin Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Riboflavin takviyelerinin emilimi, yiyecekle birlikte alındığında arttırılabilir.

Riboflavin Hangi Dozda Kullanılır?

Aşağıdaki dozlarda bilimsel araştırmalar incelenmiştir:

Yetişkinler Ağızdan

  • Genel : Yetişkinler için riboflavinin önerilen diyet ödeneği (RDA) erkekler için günde 1.3 mg, kadınlar için günde 1.1 mg, hamile kadınlar için günde 1.4 mg ve emziren kadınlar için günde 1.6 mg’dır. Olumsuz etki riski taşımayan en yüksek alım seviyesi olan riboflavin için günlük Üst Alım Seviyesi (UL) yoktur.
  • Düşük seviyelerde riboflavin (riboflavin eksikliği) önlemek ve tedavi etmek için : Riboflavin günde 5-30 mg kullanılmıştır.
  • Katarakt için : 5-6 yıl boyunca günde 3 mg riboflavin 3 mg artı niasin 40 mg kombinasyonu kullanılmıştır.
  • Kandaki yüksek homosistein seviyeleri için) : Riboflavin 12 hafta boyunca günde 1.6 mg kullanılmıştır. 30 gün boyunca günde 75 mg riboflavin, 0.4 mg folik asit ve 120 mg piridoksin içeren bir kombinasyon da kullanılmıştır.
  • Migren baş ağrıları için : En yaygın doz, en az üç ay boyunca günde 400 mg riboflavindir. Sabahları iki kapsüle ve akşamları 3 ay boyunca iki kapsüle dozlanan spesifik bir ürün (Dolovent; Linpharma Inc., Oldsmar, FL) de kullanılmıştır. Bu doz günde toplam riboflavin 400 mg, magnezyum 600 mg ve koenzim Q10 150 mg sağlar.

ÇOCUKLAR AĞIZDAN

  • Genel : Riboflavinin önerilen diyet ödeneği (RDA) 6 aya kadar olan bebekler için günde 0.3 mg, 6-12 aylık bebekler için günde 0.4 mg, 1-3 yaş arası çocuklar için günde 0.5 mg, 0.6 mg’dır. 4-8 yaş arası çocuklar için günde 9-13 yaş arası çocuklar için günde 0.9 mg, 14-18 yaş arası erkekler için günde 1.3 mg ve kadınlar 14-18 için günde 1.0 mg. Olumsuz etki riski taşımayan en yüksek alım seviyesi olan riboflavin için günlük Üst Alım Seviyesi (UL) yoktur.
  • Düşük seviyelerde riboflavin (riboflavin eksikliği) önlemek ve tedavi etmek için : Riboflavin 2 mg bir kez, daha sonra 14 gün boyunca günde 0.5-1.5 mg kullanılmıştır. Riboflavin iki aya kadar günde 2-5 mg kullanılmıştır. Riboflavin haftada beş gün bir yıla kadar kullanılmıştır.

Diğer isimler

B Complex Vitamin, Complexe de Vitamines B, Flavin, Flavine, Lactoflavin, Lactoflavine, Riboflavin 5′ Phosphate, Riboflavina, Riboflavine, Vitamin B2, Vitamin G, Vitamina B2, Vitamine B2, Vitamine G.

Medlineplus, Riboflavin, 2017

Popüler Gönderiler