Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Rolfing Terapisi Nedir?

Rolfing, gerginliği gidermeyi ve tıbbi durumları tedavi etmeyi amaçlayan bir tür derin doku manipülasyonudur. Taraftarlar, bağ dokusunu veya fasyayı yeniden düzenleyerek sağlık yararları sağladığını belirtiyor. Ancak, bu iddiayı destekleyecek kanıt eksikliği vardır. Fasya, kasları, sinirleri ve organları çevreleyen bir doku türüdür. Rolfing’in mucidi Dr. Ida Rolf, bu dokuyla çalışmanın çeşitli sağlık sorunlarının nedeni olarak gördüğü yanlış hizalamaları düzeltebileceğine inanıyordu. Rolfing, derin doku manipülasyonunun bir şeklidir. Adı, ona “Yapısal Entegrasyon” olarak atıfta bulunan mucidi Dr. Rolf’tan gelmektedir. Rolfing’in arkasındaki fikir, vücudun tüm parçaları aynı hizada olduğunda en iyi şekilde çalışmasıdır. Vücut hizadan çıktığında, dengesiz bir şekilde hareket eder, bu da rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Dr. Rolf ayrıca bu tür bir uyumsuzluğun vücudun yerçekimine karşı daha fazla çalışmasına ve kişiye daha az enerji vermesine neden olduğuna inanıyordu.

Rolfing, kemikleri, organları, sinirleri ve kasları çevreleyen bağ dokusu olan fasyayı gevşeterek ve manipüle ederek bu sorunları çözmeyi amaçlıyor. Uygulayıcılar, bu doku ile çalışarak vücudun uyumsuz kısımlarını yeniden düzenleyebileceklerini ve böylece tıbbi sorunları çözebileceklerini iddia ediyorlar. Dr. Rolf, 20. yüzyılda Yapısal Entegrasyon hakkında yazmaya başladı. Geçmişi biyokimyadaydı. Doktora derecesi aldı. Rockefeller Enstitüsü’nde organik kimya araştırmalarına başlamadan önce 1920’de Columbia Üniversitesi’nden mezun oldu. Tıp diploması olmamasına rağmen Dr. Rolf, kendisinin ve diğerlerinin yaşadığı kronik rahatsızlıklara tedavi bulmak isteyen bir bilim adamıydı. Vücudun yapısını anlamaya çalışmak için yoga ve kayropraktik gibi alternatif sağlık uygulamalarını denemeye başladı. Çalışmalarından elde ettiği gözlemleri kullanan Dr. Rolf, vücudun en iyi kemikler aynı hizada olduğunda çalıştığına inanmaya başladı. Oradan, Yapısal Bütünleşme ile ilgili teorilerini geliştirdi.

Rolfing ve Masaj Terapisi

Rolfing ve masaj, bir kişinin sağlığına fayda sağlamak için doku manipülasyonu kullandıkları için benzerdir. Ancak, farklı teknikler içerirler ve genellikle farklı amaçları vardır. Masaj gevşemeyi sağlasa, kas gerginliğini hafifletebilse ve hatta sırt ağrısı gibi bazı tıbbi semptomları azaltabilse de, insanlar bunu her zaman tıbbi amaçlar için kullanmazlar. Yaptıklarında, genellikle diğer tedavilere ek olarak yapılır. Rolfing ise tıbbi durumları tedavi etmeyi amaçlıyor. Ayrıca daha fazla öğe içerir ve seanslar doku manipülasyonundan daha fazlasını içerir. Dr. Ida Rolf Enstitüsü web sitesine göre, Rolfing uygulayıcıları:

Palpate: Uygulayıcılar, doku dokusu, kalitesi veya sıcaklığındaki dengesizlik belirtilerini aramak için deri yoluyla dokulara dokunurlar.

Ayırt etme: Daha sonra, Rolfing uygulayıcıları, doğru pozisyondan çıkmış veya kaslara yapışmış fasya katmanlarını ayırdıklarını iddia ediyorlar.

Bütünleştirme: Son olarak seanslar, uygulayıcının vücut parçaları arasındaki ilişkiyi Dr. Rolf’un hareket ve yerçekimi hakkındaki teorilerine uygun olarak geliştirmeyi amaçladığı entegrasyon ile sona erer. Bu, hareket eğitiminin yanı sıra doku manipülasyonunu içerebilir.

İnsanlar Rolfing’i rahatlatıcı ve yatıştırıcı bulsa da, Enstitü bu faydaların yalnızca seansların yan ürünleri olduğunu söylüyor.

Rolfing Terapisinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Dr. Ida Rolf Enstitüsü, Rolfing’in şu şekilde yardımcı olduğunu iddia ediyor:

  • Bağ dokularından gerilimi serbest bırakmak
  • Kronik ağrıyı çözmek
  • Duruşu değiştirmek ve geliştirmek
  • Esnekliğin iyileştirilmesi
  • Stresin olumsuz etkilerini azaltmak
  • Artan enerji
  • Nörolojik fonksiyonu geliştirmek
  • Duygusal uyum yaratmak

Daha eski bir 2014 çalışması, Rolfing’in, bir kişinin belirli bir yerde kaslarda veya fasyada ağrı yaşadığı miyofasiyal ağrı sendromuna yardımcı olup olamayacağına baktı. Ağrı, belirli hareketlere veya kas tetikleyicilerine yanıt olarak, bazen vücudun farklı bir bölgesinde tetikleyicinin konumundan ortaya çıkabilir. Çalışma, 20’si Rolfing tedavisi alırken 20’si almayan 40 katılımcıyı içeriyordu. Kontrol grubu, ağrı skorlarında herhangi bir iyileşme görmezken, Rolfing tedavisi alan kişiler önemli gelişmeler gördü. Bununla birlikte, 2015 yılında yapılan bir araştırma, Rolfing’i bel ağrısı olan 46 kişide test etti. Yazarlar, Rolfing’in ağrıyı önemli ölçüde azaltmadığı sonucuna vardılar.

Bu, Rolfing’in miyofasiyal ağrıya yardımcı olabileceğini, ancak muhtemelen diğer durumlarda yardımcı olamayacağını düşündürmektedir. Bununla birlikte, her iki çalışma da çok küçüktü, bu nedenle ikisinden de kesin sonuçlar çıkarmak zordur. Bazı insanlar Rolfing’i yararlı bulabilir, ancak şu anda herhangi bir tıbbi durumu iyileştirebileceğine dair güçlü bir bilimsel kanıt yoktur.

Rolfing Terapisinin Olası Riskleri Nelerdir?

Rolfing, genellikle güvenli olan masajla benzerlikler taşır. Ancak, açık bir nedeni olmayan kas-iskelet ağrısı tedavisi için Rolfing’e güvenmek, bir kişinin sağlığı için risk oluşturabilir. Kas-iskelet ağrısının bazı nedenleri ilerleyicidir, yani zamanla kötüleşirler. Osteoporoz gibi diğerleri, komplikasyonları önlemek için tıbbi tedavi gerektirir. Bir kişinin yeni veya kalıcı bir ağrısı varsa, önce bir doktorla konuşmadan Rolfing’i denememelidir. Ağrının temel nedenini yalnızca bir doktor teşhis edebilir.

Rolfing Tekniği Nedir?

Rolfing, Ten Serisi olarak bilinen bir dizi oturumu içerir. Bu seanslar, entegrasyon aşamasına geçmeden önce vücudun farklı bölgelerindeki gerilimi serbest bırakmaya odaklanır. Ten Serisi aşağıdaki adımları içerir:

Birinci seans: İlk seans boyun, diyafram, göğüs kafesi, kollar, omurga, üst bacaklar ve hamstringlerdeki bağ dokusunun üst katmanlarını gevşetmeye ve yeniden dengelemeye odaklanır.

İkinci seans: İkinci seans, ayak ve alt bacak kaslarını dengeleyerek stabilite sağlamak amacıyla kollar, göğüs kafesi, diyafram, üst bacaklar, hamstringler, omurga ve boyun üzerinde çalışır.

Üçüncü seans: Bu seansta uygulayıcı, bir kişinin başı, omuz kemeri ve kalçalarının kişi ayaktayken nasıl sıralandığını anlamayı amaçlar.

Dördüncü seans: Bu seans, bir kişinin ayağının iç kemeri ile alt pelvisinin alt kısmı arasındaki alanlara odaklanır.

Beşinci seans: Beşinci seans, sırtın kıvrımı ile yüzeysel ve derin karın kaslarını dengelemeyi amaçlar.

Altıncı seans: Bu seans, pelvis ve bel için destek oluşturmak için bacaklardaki hareket üzerinde çalışır.

Yedinci seans: Bu seans kişinin başı ve boynu üzerinde çalışır.

Sekizinci ve dokuzuncu seanslar: Bu seansların her ikisi de koordinasyonu geliştirmek için vücudun çeşitli bölgelerindeki hareketlerin entegrasyonuna odaklanır.

Onuncu seans: Son seans, vücutta bütünleşme, düzen ve dengeye odaklanır.

Özet

Rolfing, vücudun bağ dokularının derinlemesine manipüle edilmesini içeren bir terapi türüdür. Vücuttaki dengeyi yeniden düzenlemek ve eski haline getirmek için hem kas hem de psikolojik gerilimi hafifletmeye yardımcı olabilir. Terapi süreci, her biri farklı odak alanlarına sahip bir dizi 10 seanstan oluşur.

Kaynak

Medical News Today, Rolfing therapy: Technique, benefits, and more, 2022

Frequently asked questions. (n.d.)

History of Rolfing. (n.d.)

Jacobson et al. Structural Integration as an adjunct to outpatient rehabilitation for chronic nonspecific low back pain: A randomized pilot clinical trial. 2015.

Popüler Gönderiler