Rotator Cuff – Omuz Manşet Kasları tendiniti nedir?
Rotator manşet tendiniti veya tendinit, omuz ekleminizi hareket ettirmeye yardımcı olan tendonları ve kasları etkiler. Eğer tendinitiniz varsa, bu tendonlarınızın iltihaplandığı veya tahriş olduğu anlamına gelir. Rotator manşet tendinitine sıkışma sendromu da denir.
Bu durum genellikle zamanla ortaya çıkar. Omuzu bir süre bir konumda tutmanın, her gece omzunuzun üzerinde yatmanın veya kolunuzun başınızın üzerinde kaldırılmasını gerektiren faaliyetlere katılmanın bir sonucu olabilir.
Kollarını başlarının üstüne kaldırmayı gerektiren spor yapan sporcular genellikle rotator manşet tendiniti geliştirir. Bu nedenle durum ayrıca şu şekilde de ifade edilebilir:
- yüzücünün omuz
- sürahi omuz
- tenis omuz
Bazen rotator manşet tendiniti, bilinen herhangi bir neden olmadan ortaya çıkabilir. Rotator manşet tendiniti olan çoğu kişi ağrısız olarak omzunun tüm fonksiyonunu tekrar kazanabilir.
Rotator manşet tendinitinin semptomları nelerdir?
Rotator manşet tendinit belirtileri zamanla kötüleşmeye meyillidir. İlk semptomlar dinlenme ile hafifletilebilir, ancak semptomlar daha sonra sabit olabilir. Dirseği geçen belirtiler genellikle başka bir sorunu gösterir.
Rotator manşet tendinit belirtileri şunlardır:
- omzunuzun önünde ve kolunuzun yanında ağrı ve şişlik
- kolunuzu kaldırarak veya indirerek ağrıyı tetikleyin
- kolunu kaldırırken bir klik sesi
- sertlik
- uykudan uyanmana neden olan ağrı
- arkanıza uzanırken ağrı
- etkilenen kolda hareketlilik ve güç kaybı
Rotator manşet tendiniti nasıl teşhis edilir?
Rotator manşet tendinit semptomlarınız varsa, doktorunuz omzunuzu inceleyerek başlayacaktır. Acı ve hassasiyet hissettiğiniz yeri görmek için kontrol edilirsiniz. Doktorunuz ayrıca kolunuzu belirli yönlerde hareket ettirmenizi isteyerek hareket aralığınızı test edecektir.
Doktorunuz ayrıca omuz ekleminizin gücünü test ederek ellerine bastırmanızı isteyebilir. Rotator manşet tendinitine benzer semptomlara neden olabilen sıkışmış bir sinir veya artrit gibi durumları kontrol etmek için boynunuzu da inceleyebilirler.
Doktorunuz rotator manşet tendinit tanısını doğrulamak ve semptomlarınızın diğer nedenlerini ekarte etmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Kemik çıkıntınız olup olmadığını görmek için röntgen çekilebilir. Doktorunuz rotator manşette iltihaplanma ve yırtılma belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için bir ultrason veya MRI taraması isteyebilir.
Rotator manşet tendiniti nasıl tedavi edilir?
Rotator manşet tendinitinin ilk tedavisi ağrıyı yönetmeyi ve iyileşmeyi teşvik etmek için şişmeyi içerir. Bu yapılabilir:
- ağrıya neden olan faaliyetlerden kaçınmak
- Günde üç ila dört kez omzunuza soğuk paketleri uygulayın
- ibuprofen (Advil) ve naproksen (Aleve) gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alınması
Ek tedavi şunları içerebilir:
Fizik Tedavi
Doktorunuz sizi fizyoterapistinize sevk edebilir. Fiziksel terapi başlangıçta hareket aralığını düzeltmek ve ağrıyı hafifletmek için germe ve diğer pasif egzersizlerden oluşacaktır.
Ağrı kontrol altına alındığında, fizyoterapistiniz, kolunuz ve omzunuzdaki gücü yeniden kazanmanıza yardımcı olacak egzersizler öğretecektir.
Steroid enjeksiyonu
Rotator manşet tendinitiniz daha konservatif tedavi ile tedavi edilmiyorsa, doktorunuz bir steroid enjeksiyonu önerebilir. Bu, ağrıyı azaltan iltihabı azaltmak için tendonun içine enjekte edilir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi olmayan tedavi başarılı olmazsa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Çoğu insan rotator manşet ameliyatı geçirdikten sonra tam iyileşme yaşar.
En invazif olmayan omuz cerrahisi şekli artroskopi ile gerçekleştirilir. Bu, doktorunuzun çeşitli aletler yerleştireceği omzunuzun etrafındaki iki veya üç küçük kesimi içerir. Bu aletlerden birinde bir kamera olacak, böylece cerrahınız hasarlı dokuyu küçük kesilerden görebilir.
Açık omuz cerrahisi genellikle rotator manşet tendiniti için gerekli değildir. Ancak, bu yöntem, omzunuzda büyük bir tendon yırtığı gibi başka sorunlar varsa kullanılabilir.
Cerrahi, gücü ve hareket aralığını eski haline getirmek için dinlenme ve fizik tedaviyi kapsayan iyileşmeyi içerir.
Omzunuz için evde bakım
Rotator manşet tendinitinden kaynaklanan ağrıyı azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz. Bu teknikler ayrıca rotator manşet tendinitinin veya başka bir ağrı alevlenmesinin önlenmesine de yardımcı olabilir.
Omuz öz bakımı şunları içerir:
- otururken iyi duruş kullanmak
- başınızı üst üste tekrar tekrar kaldırma kollarını kaldırarak
- tekrarlayan faaliyetlerden ara vermek
- her gece aynı tarafta uyumaktan kaçınmak
- sadece bir omuzda bir çanta taşımaktan kaçının
- vücudunuza yakın şeyler taşıyan
- omuzlarınızı gün boyunca germek
S:
Rotator manşet tendinitinin neden olduğu bazı komplikasyonlar nelerdir?
C:
Ağrı ve hareketsizlik, rotator manşet tendinitinin sık görülen komplikasyonlarıdır. Her ikisinin kombinasyonu, güçlülük ve esneklikte bir azalmaya neden olur, eşyaları kaldırma veya yükseltme yeteneğinizi sınırlandırır ve sonuç olarak günlük yaşam faaliyetlerinizi etkiler.
Kaynaklar:
Mayo Kliniği Kadrosu. (2016). Rotator manşet yaralanması.
Rotator manşet yırtılmaları, yaralanmalar ve tedaviler. (Nd).
Rotator manşet tendiniti. (Nd).
Omuz sıkışma / rotator manşet tendiniti. (2011).