Safra kesesi, vücudun sağ tarafında karaciğerin altında oturan küçük, armut biçimli, kaslı bir organdır. Karaciğerin ürettiği bir sıvı olan safrayı depolayan ve serbest bırakan bir sistemin parçasıdır. Safra şunlar için önemlidir:
- Yağları sindirmek
- Kolesterolü düşürmek
- Antimikrobiyal aktiviteyi sağlamak
Safra kesesi normal ve sağlıklı işleyişinin bir parçası olarak küçülür ve genişler. Safra kesesi açlık durumunda safra ile dolar, sindirim sürecinde safrayı ince bağırsağa saldıktan sonra küçülür. Bu nedenle, enflamasyon gibi diğer semptomlara eşlik etmedikçe, kasılmış bir safra kesesinin görünümü tipik olarak normaldir. Ek olarak, sağlık koşulları safra kesesini etkileyerek çökmeye neden olabilir.
Safra kesesi karnın sağ tarafında karaciğere bağlanan bir sindirim organıdır. Birincil işlevi, karaciğerin ürettiği bir sindirim sıvısı olan safrayı depolamak ve konsantre etmektir. Sindirim sürecinin normal bir parçası olarak safra kesesi boşaldıktan sonra çöker veya kasılır. Bununla birlikte, safra kesesi bazen altta yatan bir durum nedeniyle küçülür. Safra taşları da dahil olmak üzere bunun birkaç olası nedeni vardır.
Safra Kesesi Çökmesinin Belirtileri Nelerdir?
Sözleşmeli bir safra kesesi her zaman semptomlara neden olmaz. Sessiz safra taşları nedeniyle ortaya çıkarsa, kişi tedavi gerektirmeyebilir. Sessiz safra taşları safra kesesi, karaciğer veya pankreasın çalışmasını engellemez. Bununla birlikte, bazı durumlarda, çökmüş bir safra kesesi, özellikle safra taşı veya iltihaptan kaynaklanıyorsa, rahatsızlığa ve diğer semptomlara neden olabilir. Çökmüş bir safra kesesinin yaygın semptomları şunları içerir:
- ağrı
- mide bulantısı
- kusma
- ishal
- sarılık
- ateş
Safra Kesesi Çökmesinin Nedenleri Nelerdir?
Çökmüş bir safra kesesinin birkaç olası nedeni vardır. Anormal bir çökme, safra kesesinin düzgün çalışmamasına neden olabilir. Genellikle nedeni, safra kesesinde oluşan küçük, sert taşlar olan safra taşlarıdır. Çoğu zaman, safra taşları kolesterol veya bilirubin içerir.
Safra taşları tahriş, enfeksiyon ve yara izi gibi sorunlara neden olabilir. Zamanla bu, iltihaplanma, duvar kalınlaşması ve safra kesesi kasılmasını içeren komplikasyonlara yol açabilir. Safra kesesi kasılırken safra taşlarını kistik veya safra kanallarına itebilir ve potansiyel olarak biliyer kolik olarak bilinen kısmi bir tıkanıklık oluşturabilir. Tıkanma şişme, tahriş ve iltihaba neden olabilir.
Diğer bir neden, safra kesesinin boşaltılmasının işlev bozukluğundan kaynaklanan uzun süreli bir durum olan kronik kolesistittir. Kronik olarak kasılmış bir safra kesesine, kalın safra kesesi duvarlarına ve safra taşlarına yol açar. Kronik kolesistit genellikle safra kesesini safra yoluna bağlayan kanal olan sistik kanalı bir safra taşı tıkadığında ortaya çıkar. Safra çamuru nedeniyle kolesistit de oluşabilir. Safra çamuru, safra kanallarında safra birikmesinden kaynaklanır.
Safra Kesesi Çökmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Bir doktor, tam bir kan sayımı yaparak çökmüş bir safra kesesini teşhis edebilir. Doktor enfeksiyon belirtileri, safra kanalı tıkanıklığı, pankreatit veya sarılık aramak için kan testleri kullanabilir. Bir tıp uzmanı ayrıca kişiye az miktarda zararsız radyoaktif madde enjekte edebilir. Bu, hepatobilier iminodiasetik asit testi olarak bilinir. Safra kesesi enjekte edilebilir solüsyonu emecek ve bir doktor safra kesesini kasılması için uyaracaktır. Bu test, safra kesesinin anormal kasılmalarını veya safra kanalının tıkanmasını teşhis edebilir.
Doktorlar ayrıca tanı koymak için ultrasonografi kullanabilirler. Safra kesesi bu aşamada sıvı ile dolu olmadığı için vücut sindirim yapıyorsa sonuçları görmek zor olabilir. Bu nedenle, ultrason taraması yaptıran kişinin önceden oruç tutması gerekecektir. 2020’de yapılan araştırmalar, gelişmiş görüntüleme tekniklerinin kullanılmasının, iyi huylu ve kötü huylu safra kesesi durumları arasındaki farkı ayırt etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu görüntüleme teknikleri şunları içerir:
- kontrastlı ultrason
- yüksek çözünürlüklü ultrason
- difüzyon ağırlıklı görüntüleme
Safra Kesesi Çökmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı durumlarda, çökmüş bir safra kesesi tedavi gerektirmez ve kendi kendine düzelir. Tedavi seçenekleri, genellikle laparoskopik kolesistektomi adı verilen minimal invaziv bir ameliyatı içeren safra kesesi çıkarma ameliyatını içerir. Daha az sıklıkla, doktorlar açık kolesistektomi yaparlar. Mesanenin çökmesinden safra taşları sorumluysa, diğer tedavi seçenekleri arasında safra taşlarını çıkarmak için cerrahi olmayan tedaviler bulunur, örneğin:
Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi: Bu tedavi, safra taşlarını çıkararak safra kanalındaki tıkanıklığı açmayı içerir.
Oral çözünme tedavisi: Ursodiol ve chenodiol gibi ilaçlar safra asitlerini çözebilir, ancak birkaç ay veya yıl tedavi gerekebilir. İlaçlar en çok küçük kolesterol taşları için uygundur.
Şok dalga litotripsi: Bu prosedür, safra taşlarını küçük parçalara ayırmayı içeren nadir bir tedavi seçeneğidir.
Safra taşı tedavisine ihtiyaç duyan herkes önce bir doktora danışmalıdır. Şu anda safra taşlarını çıkarmak için doğal ilaçların kullanımını destekleyen güçlü bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, anekdot niteliğindeki kanıtlar, bazı kişilerin aşağıdaki doğal seçenekleri etkili bulduğunu göstermektedir:
- elma suyu ve elma sirkesi
- karahindiba
- süt devedikeni
- Lysimachia bitkisi
- enginar
- Psyllium kabuğu
- hint yağı paketi
- akupunktur
- yoga
Risk Faktörleri Nelerdir?
Tipik olarak, çökmüş bir safra kesesi, taş hastalığından veya diğer bazı tıkanıklıklardan kaynaklanır ve safra taşları, safra kesesinde iltihaplanmanın yaygın bir nedenidir. Kronik olarak çökmüş bir safra kesesine neden olabilen kolelitiazis için risk faktörleri şunları içerir:
- Kadın olmak
- Obeziteye sahip olmak
- Hızlı kilo kaybı yaşamış olmak
- Hamile olmak
- 60 yaşın üzerinde olmak
- Yağ oranı yüksek şekilde beslenmek
Çökmüş bir safra kesesi için ek risk faktörleri şunları içerir:
- ailede safra taşı öyküsü
- doğum kontrol hapları
- yüksek doz östrojen tedavisi
- hormon değişim terapisi
Özet
Safra kesesi kasılması sindirimin normal bir parçasıdır ve ciddi semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, kasılmış bir safra kesesi nedeniyle ağrı veya mide bulantısı yaşayan kişilerin, nedeni belirlemeye ve bir tedavi planı oluşturmaya yardımcı olabilecek bir doktora görünmesi gerekir.
Safra kesesi, safrayı depolayıp serbest bırakırken sindirim sırasında genişleyen ve büzülen küçük bir sindirim organıdır. Enflamasyon, safra taşları ve kolesistit gibi bazı durumlar kronik kasılmaya neden olabilir. Mide bulantısı veya sağ üst karın bölgesinde ağrı gibi belirtiler yaşayan kişiler bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır. Sorunu teşhis edebilir ve uygun bir tedavi planı önerebilirler.
Kaynak
Medical News Today, What to know about a collapsed gallbladder, 2022
Etminan et al. Oral contraceptives and the risk of gallbladder disease: A comparative safety study. 2011.
Gallstones. (n.d.).
Jones et al. Chronic cholecystitis. 2021.