Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sarı Humma Nedir?

Sivrisineklerle bulaşan virüslerin neden olduğu bir tür enfeksiyondur. Daha çok Afrika gibi tropikal ve hijyen eksiği olan bölgelerde gözlenmesine rağmen Türkiye gibi nüfus geçişliğinin olduğu ülkelerde de gözlenebilir.

Sarı Humma Hakkında Hızlı Bilgiler

  • Sarı humma, enfekte sivrisinekler tarafından bulaşan akut viral hemorajik bir hastalıktır. Adındaki “sarı”, bazı hastaları etkileyen sarılık anlamına gelir.
  • Sarı humma belirtileri ateş, baş ağrısı, sarılık, kas ağrısı, bulantı, kusma ve halsizliktir.
  • Virüsü kapan hastaların küçük bir kısmı ciddi semptomlar geliştirir ve bunların yaklaşık yarısı 7 ila 10 gün içinde ölür.
  • Virüs, Afrika ve Orta ve Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde endemiktir.
  • Büyük sarı ateş salgınları, enfekte olmuş kişilerin virüsü, yüksek sivrisinek yoğunluğuna sahip yoğun nüfuslu alanlara ve çoğu insanın aşı eksikliği nedeniyle bağışıklığın çok az olduğu ya da hiç olmadığı durumlarda ortaya çıkarmasıyla meydana gelir. Bu koşullarda, Aedes aegypti cinsinin enfekte olmuş sivrisinekleri virüsü kişiden kişiye iletir. Bu sinekler aynı zamanda Zika Virüsünü de taşımaktadırlar.
  • Sarı humma, güvenli ve uygun fiyatlı, son derece etkili bir aşı ile önlenir. Tek bir sarı humma aşısı dozu, sarı humma hastalığına karşı sürekli bağışıklık ve ömür boyu koruma sağlamak için yeterlidir. Aşının destekleyici dozu gerekli değildir. Aşı, aşılanan kişilerin% 80-100’ü için 10 gün içinde ve aşılanan kişilerin% 99’undan fazlası için 30 gün içinde etkili bir bağışıklık sağlar.
  • Hastanelerde iyi destek tedavisi sağkalım oranlarını iyileştirir. Şu anda sarı humma için spesifik bir anti-viral ilaç yoktur.
  • 2017’de başlatılan Sarı Ateş Salgınları (EYE) Stratejisi, benzeri görülmemiş bir girişimdir. 50’den fazla ortağı olan EYE ortaklığı, sarı humma şüphesi olan vakaları ve salgınları önlemek, tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için Afrika ve Amerika’daki risk altındaki 40 ülkeyi desteklemektedir. Ortaklık, risk altındaki popülasyonları korumayı, uluslararası yayılmayı önlemeyi ve salgınları hızlı bir şekilde içermeyi amaçlıyor. 2026 itibariyle, 1 milyardan fazla insanın hastalığa karşı korunacağı beklenmektedir.

Sarı Humma Belirti ve Bulgular

Sivrisinek tarafından ısırırdıktan sonra sarı humma virüsü 3 ila 6 gün boyunca vücutta bir belirti vermez. Birçok insan semptomlar yaşamaz, ancak bunlar ortaya çıktığında, en yaygın olanı ateş, belirgin sırt ağrısı olan kas ağrısı, baş ağrısı, iştahsızlık ve bulantı veya kusmadır. Çoğu durumda, belirtiler 3 ila 4 gün sonra kaybolur.

Bununla birlikte, hastaların küçük bir yüzdesi, başlangıç ​​semptomlarından iyileşme 24 saat içinde ikinci, daha toksik bir aşamaya girer. Yüksek ateş dönüşleri ve birkaç vücut sistemi, genellikle karaciğer ve böbreklerden etkilenir. Bu aşamada insanların sarılık (cilt ve gözlerin sararması, dolayısıyla “sarı ateş” adı), koyu idrar ve kusma ile karın ağrısı gelişmesi olasıdır. Ağız, burun, gözler veya mideden kanama olabilir. Toksik faza giren hastaların yarısı 7-10 gün içinde ölür.

Sarı Humma Teşhis

Sarı hummanın, özellikle erken aşamalarda teşhis edilmesi zordur. Daha ciddi bir vaka, ağır sıtma, leptospiroz, viral hepatit (özellikle fulminan formlar), diğer hemorajik ateşler, diğer flavivirüslerle enfeksiyon (dang hemorajik ateşi gibi) ve zehirlenme ile karıştırılabilir.

Kan ve idrarda polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi, bazen hastalığın erken aşamalarında virüsü tespit edebilir. Daha sonraki aşamalarda, antikorları tanımlamak için test gereklidir (ELISA ve PRNT).

Risk altındaki popülasyonlar

Afrika’da (34) ve Orta ve Güney Amerika’da (13) kırk yedi ülke sarı ateş için endemik olan bölgelere sahiptir. Afrika veri kaynaklarına dayanan bir modelleme çalışması, 2013 yılında sarı humma yükünün 84 000–170 000 şiddetli vaka ve 29 000-60.000 ölüm olduğunu tahmin etmiştir.

Bazen sarı humma endemik ülkelerini ziyaret eden gezginler hastalığı sarı humma olmayan ülkelere getirebilir. Hastalığın bu şekilde geçişini önlemek için, birçok ülke, özellikle gezginler geldiğinde veya sarı hummalı endemik bölgeleri ziyaret ettiyse, vize vermeden önce sarı hummaya karşı aşı olduğunun kanıtını ister.

Geçtiğimiz yüzyıllarda (17. ve 19. yüzyıllar arasında) sarı humma Kuzey Amerika ve Avrupa’ya taşındı, ekonomileri, kalkınmayı ve bazı durumlarda nüfusu azaltan büyük salgınlara neden oldu.

Sarı Humma Bulaşma (transmisyon)

Sarı humma virüsü, flavivirüs cinsinin bir arbovirüsüdür ve Aedes ve Haemogogus türlerine ait sivrisinekler tarafından bulaşır. Farklı sivrisinek türleri farklı habitatlarda yaşar – bazıları evlerde (ev içi), bazıları ormanda (vahşi) ve bazıları her iki habitatta (yarı yerli) ürer.

Sarı Humma nın 3 tip iletim döngüsü vardır:

Sylvatic (veya orman) sarı humması:

Tropikal yağmur ormanlarında, sarı hummanın birincil rezervuarı olan maymunlar, virüsü diğer maymunlara geçiren Aedes ve Haemogogus türlerinin vahşi sivrisinekleri tarafından ısırılır. Bazen ormanda çalışan veya ormanda seyahat eden insanlar, enfekte sivrisinekler tarafından ısırılır ve sarı humma gelişir.

Orta dereceli sarı humma:

Bu tür bulaşmada, yarı ev sivrisinekleri (hem vahşi hem de ev çevresinde üreyen) hem maymunları hem de insanları enfekte eder. İnsanlar ve enfekte sivrisinekler arasındaki temasın artması, bulaşma oranının artmasına neden olur ve bir bölgedeki birçok ayrı köy aynı anda salgınlara neden olabilir. Bu Afrika’daki en yaygın salgın türüdür.

Kentsel sarı humma:

Büyük salgınlar, enfekte olmuş kişilerin virüsü, yoğun Aedes aegypti sivrisinekleri yoğunluğu olan yoğun bölgelere sokması ve çoğu insanın aşılama veya sarı hummaya maruz kalmadan dolayı bağışıklık göstermediği veya çok az olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu koşullarda enfekte sivrisinekler virüsü kişiden kişiye iletir.

Sarı Humma Tedavisi

Hastanelerde iyi ve erken destek tedavisi sağkalım oranlarını iyileştirir. Şu anda sarı humma için spesifik bir anti-viral ilaç yoktur, fakat dehidratasyon, karaciğer ve böbrek yetmezliği tedavisinde özel bakım vardır ve ateş, sonuçları iyileştirir. İlişkili bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Sarı Humma Önleme

Aşılama

Aşı sarı hummayı önlemenin en önemli yoludur.

Sarı humma aşısı güvenli, uygun fiyatlı ve tek bir doz sarı humma hastalığına karşı ömür boyu koruma sağlar. Yükseltici dozda sarı humma aşısı gerekli değildir.

Sarı humma hastalığını ve bulaşmasını önlemek için çeşitli aşılama stratejileri kullanılır: rutin bebek bağışıklama; risk altındaki ülkelerde kapsamı artırmak için tasarlanan toplu aşılama kampanyaları; ve sarı humma endemik bölgelerine giden yolcuların aşılanması.

Aşılamanın kapsamının düşük olduğu yüksek riskli alanlarda, hızlı immünizasyon ve salgınların kitlesel immünizasyon kullanarak kontrol edilmesi kritik öneme sahiptir. Sarı humma salgını olan bir bölgede bulaşmayı önlemek için risk altındaki popülasyonun çoğunu (% 80 veya daha fazla) aşılamak önemlidir.

Sarı humma aşısından kaynaklanan ciddi yan etki bildirimleri nadirdir. Aşı karaciğere, böbreklere veya sinir sistemine bir saldırı başlattığında, bu ciddi ‘immünizasyondan sonraki olumsuz olayların’ (AEFI) oranları, sarı hummanın endemik olduğu bölgelerde, her 10 000 doz için 0 ila 0.21 vaka arasındadır, ve virüse maruz kalmayan popülasyonlarda her 10 000 doz için 0.09 ila 0.4 vaka (1).

AEFI riski, 60 yaşın üzerindeki ve semptomatik HIV / AIDS veya diğer nedenlerden dolayı ciddi bağışıklık yetersizliği olan veya timus bozukluğu olan herkes için daha yüksektir. 60 yaşın üzerindeki kişilere dikkatli bir risk-fayda değerlendirmesinden sonra aşı verilmelidir.

Genellikle aşılama yapılmayan insanlar:

  • 9 aydan küçük bebekler;
  • hamile kadınlar – enfeksiyon riskinin yüksek olduğu sarı humma salgınları hariç;
  • yumurta proteinine ciddi alerjisi olan insanlar; ve
  • semptomatik HIV / AIDS veya diğer nedenlerden dolayı ciddi immün yetmezliği olan veya timus bozukluğu olan kişiler.

Uluslararası Sağlık Mevzuatına (IHR) uygun olarak, ülkelerden sarı humma aşısı sertifikası almalarını isteme hakkı vardır. Aşılamadığı için tıbbi gerekçeler varsa, uygun yetkililer tarafından onaylanması gerekir. IHR, bulaşıcı hastalıkların ve diğer sağlık tehditlerinin yayılmasını durdurmak için yasal olarak bağlayıcı bir çerçevedir. Seyahat edenlerden aşı sertifikası istemek, her bir Taraf Devletin takdirine bağlıdır ve şu anda tüm ülkeler için gerekli değildir.

Vektör kontrolü

Kentsel alanlarda sarı humma geçişi riski, su saklama kaplarına ve durgun suyun toplandığı diğer yerlere larvikitler de dahil olmak üzere potansiyel sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılmasıyla azaltılabilir.

Hem vektör izleme hem de kontrol, özellikle salgın durumlarda iletim kontrolü için, vektör kaynaklı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün bileşenleridir. Sarı humma için, Aedes aegypti ve diğer Aedes türlerini hedef alan vektör izleme, bir kentsel salgın riskinin nerede olduğunu bildirmeye yardımcı olacaktır.

Bu sivrisineklerin bir ülkedeki dağılımını anlamak, bir ülkenin insan hastalıklarının sürveyansını ve testlerini güçlendirmek için alanları önceliklendirmesine ve vektör kontrol faaliyetlerini göz önüne alınmasını sağlar.

Şu anda yetişkin vektörlerine karşı kullanılabilecek sınırlı, güvenli, verimli ve uygun maliyetli bir insektisit halk sağlığı cephanesi var. Bu, temel olarak büyük vektörlerin ortak böcek ilaçlarına karşı direnci ve bazı pestisitlerin güvenlik ya da yeniden kayıt maliyetinin yüksek olması nedeniyle geri çekilmesi ya da terk edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Tarihsel olarak, sivrisinek kontrol kampanyaları, kentsel sarı humma vektörü olan Aedes aegypti’yi Orta ve Güney Amerika’nın çoğundan başarıyla yok etti. Bununla birlikte, Aedes aegypti, bölgedeki kentsel alanları yeniden kolonize ederek kentsel sarı humma riskini arttırdı. Ormanlık alanlardaki yabani sivrisinekleri hedef alan sivrisinek kontrol programları orman (veya sylvatic) sarı humma geçişini önlemek için pratik değildir.

Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için cildin maruz kalmasını en aza indiren kıyafetler ve kovucular gibi kişisel koruyucu önlemler tavsiye edilir. Böcek ilacı ile muamele görmüş yatak ağlarının kullanımı, Aedes sivrisineklerinin gündüzleri ısırmalarıyla sınırlıdır.

Sarı Humma Salgınına Hazırlık ve Cevap

Sarı humma anında tespiti ve acil aşı kampanyaları ile hızlı tepki verilmesi, salgınları kontrol altına almak için şarttır. Ancak, eksik raporlama bir endişe kaynağıdır – gerçek vaka sayısının şu anda rapor edilenden 10 ila 250 kez olduğu tahmin edilmektedir.

DSÖ, risk altındaki her ülkenin temel sarı humma kan testlerinin yapılabileceği en az bir ulusal laboratuvara sahip olmasını önermektedir. Aşılı olmayan bir popülasyonda doğrulanmış bir sarı humma vakası bir salgın olarak kabul edilir. Herhangi bir bağlamda onaylanmış bir vaka tam olarak araştırılmalıdır. Soruşturma ekipleri hem acil durum önlemleri hem de uzun vadeli aşılama planlarıyla salgını değerlendirmeli ve yanıtlamalıdır.

WHO, Yellow fever, 2019

Referans

(1) WHO. Detection and investigation of serious adverse events following yellow fever vaccination, Geneva, World Health Organization (WHO); 2008.

Popüler Gönderiler