SarıHumma Nedir?
Sarı humma, sivrisineklerin yaydığı ciddi, potansiyel olarak ölümcül grip benzeri bir hastalıktır. Yüksek ateş ve sarılık ile karakterizedir. Sarılık cildin ve gözlerin sararmasıdır, bu yüzden bu hastalığa sarı humma denir. Bu hastalık, Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde en sık görülenidir. İyileştirilemez ama sarı humma aşısıyla önleyebilirsiniz.
Sarı Ateşin Belirtilerini Tanımak
Sarı humma hızla gelişir, semptomlar maruz kaldıktan üç ila altı gün sonra ortaya çıkar. Enfeksiyonun ilk belirtileri influenza virüsününkilere benzer. İçerirler:
- baş ağrısı
- kas ağrıları
- eklem ağrıları
- titreme
- ateş
Akut Faz
Bu aşama genellikle üç ila dört gün sürer. Yaygın semptomlar:
- baş ağrısı
- kas ağrıları
- eklem ağrıları
- ateş
- iştah kaybı
- heyecan
- backaches
Akut faz bittikten sonra belirtiler kaybolmaya başlar. Birçok insan bu aşamada sarı hummadan iyileşir, ancak bazı insanlar bu durumun daha ciddi bir halini geliştirir.
Zehirli Faz
Akut fazda yaşadığınız belirtiler 24 saate kadar kaybolabilir. Ardından, bu belirtiler yeni ve daha ciddi belirtilerle birlikte geri dönecektir. Bunlar şunları içerir:
- azalmış idrara çıkma
- karın ağrısı
- kusma (bazen kanla)
- kalp ritmi sorunları
- nöbetler
- sayıklama
- burun, ağız ve gözlerden kanama
Hastalığın bu evresi genellikle ölümcüldür, ancak sarı ateşli kişilerin yalnızca
Sarı humma nedenleri nelerdir?
Flavivirus sarı hummaya neden olur ve enfekte bir sivrisinek sizi ısırdığında bulaşır. Sivrisinekler, enfekte olmuş bir insanı veya maymunu ısırdıklarında virüsle enfekte olurlar. Hastalık bir kişiden diğerine yayılamaz.
Sivrisinekler tropikal yağmur ormanlarında, nemli ve yarı nemli ortamlarda ve ayrıca durgun su kütlelerinde ürerler. İnsanlar ve enfekte sivrisinekler arasında daha fazla temas olması, özellikle insanların sarı hummaya aşılanmadığı bölgelerde küçük çaplı salgınlar yaratabilir.
Sarı Ateş için Kimler Risk Altında?
Sarı hummaya aşılanmayan ve enfekte sivrisineklerin yaşadığı bölgelerde yaşayanlar risk altındadır.
- Bolivya
- Brezilya
- Kolombiya
- Ekvador
- Peru
Sarı Ateş nasıl teşhis edilir?
Son zamanlarda seyahat ediyorsanız ve grip benzeri semptomlar yaşıyorsanız hemen doktorunuza görünün. Doktorunuz size, yaşadığınız ve yakın zamanda seyahat ettiyseniz belirtiler hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz sarı hummanız olduğundan şüpheleniyorsa, kan testi isteyeceklerdir.
Kan numunesiniz, virüsün varlığı veya virüse karşı savaşması gereken antikorlar için analiz edilir.
Sarı humma nasıl tedavi edilir?
Sarı hummanın tedavisi yok. Tedavi, semptomları yönetmeyi ve bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadelede yardım etmesini içerir:
- muhtemelen damarlarınızdan yeterince sıvı almak
- oksijen almak
- sağlıklı bir kan basıncını korumak
- kan nakli almak
- böbrek yetmezliği yaşarsanız diyaliz olması
- gelişebilecek diğer enfeksiyonlar için tedavi almak
Sarı Ateşi Olan Kişiler İçin Görünüm Nedir?
Sarı Humma Nasıl Önlenir?
Aşı sarı hummayı önlemenin tek yoludur. Sarı humma aşısı tek atış olarak verilir. Vücudunuzun bağışıklık oluşturmasına yardımcı olan canlı ve zayıflamış bir virüs sürümünü içerir. Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), 9 aydan 59 yaşına kadar olan ve sarı humma riskinin mevcut olduğu bir bölgede yaşayan ya da yaşayan bir kimsenin aşılanması gerektiğini önermektedir.
Uluslararası seyahat etmeyi planlıyorsanız, yeni bir aşı yaptırmanız gerekip gerekmediğini görmek için
Aşı yaptırmaması gereken insan grupları şunlardır:
- yumurtalara, tavuk proteinlerine veya jelatine karşı ciddi alerjileri olan kişiler
- 6 aydan küçük bebekler
- HIV, AIDS veya bağışıklık sistemini tehlikeye atan başka koşullar taşıyan kişiler
60 yaşından büyükseniz ve virüsü olabilecek bir bölgeye seyahat etmeyi düşünüyorsanız, aşı yaptırmayı doktorunuzla görüşmelisiniz.
6 ila 8 aylık bir bebekle seyahat ediyorsanız veya emziren bir annesiyseniz, mümkünse bu bölgelere seyahat etmeyi ertelemelisiniz veya aşı konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Aşı son derece güvenli olarak kabul edilir. Tek bir doz en az 10 yıl boyunca koruma sağlar. Yan etkiler şunları içerebilir:
- hafif bir baş ağrısı
- kas ağrısı
- yorgunluk
- düşük ateş
Diğer önleme yöntemleri arasında böcek kovucu kullanılması, sivrisinek ısırıklarının miktarını azaltmak için giysiler giyilmesi ve böceklerin ısırdığı en yoğun zamanlarda içeride kalmak yer alır.
Kaynaklar:
Gershman, MD, ve Stapes, JE (2015, 1 Ekim). Sarıhumma
Mayo Kliniği Kadrosu. (2014, 20 Ağustos) Sarı humma: Belirtileri