Kurşun, cıva, demir ve arsenik gibi metaller vücudunuzda biriktiğinde toksik olabilirler. Şelasyon tedavisi, sizi hasta etmemeleri için bu metalleri uzaklaştırmak için ilaç kullanan bir tedavidir. Bazı alternatif sağlık hizmeti sağlayıcıları da bunu kalp hastalığı, otizm ve Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanıyor. Ancak bu koşullar için işe yaradığına dair çok az kanıt var. Aslında şelasyon tedavisi, özellikle yanlış şekilde kullanılırsa ölüm dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir.
Şelasyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Şelasyon tedavisi, kanınızdaki metallere bağlanan özel ilaçlar kullanır. Şelatlayıcı ilacı kolunuzdaki intravenöz bir tüpten alırsınız. Ayrıca hap şeklinde de mevcuttur. İlaç metale bağlandığında, vücudunuz her ikisini de çişiniz yoluyla uzaklaştırır. Şelasyon tedavisi ile uzaklaştırılabilen metaller arasında kurşun, cıva ve arsenik bulunur. Bu tedaviyi almadan önce doktorunuz sizde metal zehirlenmesi olduğundan emin olmak için bir kan testi yapacaktır.
Şelasyon Tedavisinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Bazı doğal sağlık hizmeti sağlayıcıları ve ek şirketler, otizm, Alzheimer hastalığı veya kalp hastalığı semptomlarını azaltmak için şelasyon tedavisi kullandıklarını iddia ediyor. Ancak bu tedavi, metal zehirlenmesini tedavi etmek için yalnızca ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Bu üç koşul için şelasyon tedavisi ile ilgili araştırmaların gösterdiği hastalıklar şunlardır:
Otizm: Bu durumu tedavi etmek için şelasyon tedavisinin kullanılması, otizme çocukluk çağı aşılarındaki cıvanın neden olduğu fikrine dayanmaktadır. Araştırmalar bu fikrin yanlış olduğunu kanıtladı. Ancak bazı sağlık hizmeti sağlayıcıları, metalleri vücuttan çıkarmanın otizm semptomlarını iyileştirebileceğine de inanıyor. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), şelasyonun otizm için etkili bir tedavi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını ve tehlikeli olabileceğini söylüyor. Durumu olan bir çocuk bu tedaviyi gördükten sonra öldü. AAP, klinik bir çalışma dışında, otizm için şelasyon tedavisinin kullanılmasını önermez.
Alzheimer hastalığı: Buna sahip hastalarda, beyinde tau ve beta amiloid adı verilen anormal proteinler birikerek ona zarar verir. Bugüne kadar hiçbir tedavi bu hastalığı durduramaz veya tersine çeviremez. Bazı araştırmacılar, bakır, demir ve çinko gibi metallerin birikmesinin de Alzheimer hastalığında rol oynayabileceğini düşünüyor. Bu doğruysa, şelasyon tedavisinin tedavide yeri olabilir. Şimdiye kadar, işe yaradığına dair bir kanıt yoktur.
Kalp hastalığı: Bunu atardamarlarınızda plak adı verilen yağ birikintileri oluştuğunda alırsınız. Bu maddeler kan damarlarınızın daralmasına neden olur. Ayrıca onları daha az esnek hale getirirler, böylece içlerinden daha az kan akabilir. Arter plakları kalsiyum içerir. Şelatlayıcı ilaç disodyum EDTA bu minerale bağlanır. Buradaki fikir, şelasyon tedavisinin onu kan damarlarından temizlemesidir. Plakları da yok eder. 2002’de Ulusal Sağlık Enstitüleri, şelasyon tedavisi üzerine TACT adlı büyük bir çalışma yaptı. Bu tedavinin kalp krizi, felç ve diğer kalp problemleri riskini bir şekilde azalttığı bulundu. Ancak sadece diyabetli kişilerde işe yaradı. Çalışma, kalp hastalığını tedavi ettiğine dair yeterli kanıt bulamadı. Ve şimdiye kadar, FDA bu tedaviyi durum için onaylamadı. TACT2 adlı yeni bir çalışma daha fazla bilgi verebilir.
Şelasyon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Şelasyon tedavisi doğru şekilde ve doğru nedenle kullanıldığında güvenli olabilir. En yaygın yan etki, IV’ü aldığınız bölgede yanmadır. Ayrıca ateş, baş ağrısı ve mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz. Şelatlayıcı ilaçlar, kalsiyum, bakır ve çinko gibi vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bazı metallere bağlanabilir ve onları çıkarabilir. Bu, bu önemli maddelerde bir eksikliğe yol açabilir. Şelasyon tedavisi gören bazı kişilerde ayrıca kanda düşük kalsiyum seviyeleri ve böbrek hasarı vardır.
Özet
Günümüzde şelasyon tedavisi, metal zehirlenmesini tedavi etmek için yalnızca FDA onaylıdır. Başka herhangi bir durum için kullanımını destekleyecek yeterli kanıt yoktur. Ve araştırmaların gösterdiği gibi, onaylanmayan bir nedenle kullanılması tehlikeli olabilir. Bu tedaviyi Alzheimer veya kalp hastalığı gibi başka amaçlar için kullanmaya çalışan çevrimiçi ürünlere veya sağlık hizmeti sağlayıcılarına dikkat edin. Şelatlama ürünleri de evde kullanım için onaylanmamıştır. Sadece doktor reçetesi ile kullanılabilirler. Şelasyon tedavisini denemeyi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Kaynak
WebMD, What Is Chelation Therapy?, 2021
National Capital Poison Center: “Chelation: Therapy or ‘Therapy’?”
Journal of Medical Toxicology: “Current Use of Chelation in American Health Care.”
Mayo Clinic: “Heart Disease.”