Cumartesi, Mart 15, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sfenopalatin Ganglionöralji Nedir?

Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren kısa süreli bir baş ağrısına neden olabilen bir his, dondurma veya buzlu su gibi soğuk bir şey yediğinizde veya içtiğinizde ortaya çıkabilir. Beyin donması için tıbbi terim sfenopalatin ganglionöraljidir. Soğuk kaynaklı baş ağrısı olarak da duyabilirsiniz.

Beyin donmasına, beyindeki trigeminal sinire yakın bir sinir grubu olan sfenopalatin ganglion sinirleri neden olur. Bu sinirler burnun arkasında yer alır ve baş ağrısına da neden olan sinirlerdir. Muhtemelen beyni korumak için acıya karşı oldukça duyarlı olacak şekilde tasarlandılar.

Sfenopalatin Ganglionöralji Belirtileri Nelerdir?

Beyin donmasının semptomları, başın ön kısmında keskin ve ani başlayan bir ağrıyı içerir. Bu donuk bir ağrı veya keskin bir ağrı gibi hissedilebilir. Ağrı birkaç saniyeden bir veya iki dakikaya kadar sürebilir. Bu, tükettiğiniz soğuk yiyecek veya sıvının ne kadarına ve ne kadar hızlı tükettiğinize bağlıdır.

Sfenopalatin Ganglionöralji Nedenleri Nelerdir?

Bilim adamları, özellikle beyin donmasına neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller. 2012 yılında yapılan bir çalışma, katılımcılar buzlu su içerken beyindeki kan akışını ve aktiviteyi ölçerek nedeni bulmaya çalışmıştır. Araştırmacıların teorisi, aşırı soğuk yiyecek veya sıvıların alınması sonucunda beyin hızla soğuduğunda, beyindeki kan akışını değiştirdiği yönündeydi. Soğuk, damağınızdan beynin sinirlerine aktarılır ve bu, beyinde bir tür reaksiyona neden olur.

Araştırmacılar hem buzlu hem de oda sıcaklığında su içen 13 yetişkinde orta ve ön beyin arterlerindeki kan damarlarına bakmak için kan akışını ölçen bir Doppler kullandılar. Katılımcılar, beyinlerinin donduğunu hissedene kadar damaklarına yerleştirilen bir pipetle buzlu su içtiler. Araştırmacılar daha sonra bu katılımcıların beyin donması öncesinde, sırasında ve sonrasında beyin direncini, kalp atış hızını ve kan basıncını ölçtüler. Buzlu su içmenin ön beyin arterlerindeki kan akışını artırdığını, ancak orta kan damarlarını etkilemediğini buldular. Buzlu su ayrıca beyinde direncin artmasına neden oldu. Bu bulgularla araştırmacılar, beyin donması ağrısının aslında beyin kan damarlarındaki artan kan akışı ve direncinden kaynaklandığı sonucuna vardılar. Dolayısıyla, bir beyin donması yaşıyorsanız, aslında beyninizin kan damarlarının soğuğa tepki verdiğini hissediyor olabilirsiniz.

Sfenopalatin Ganglionöralji ve Migren

Beyin donmasının nedeni yine bilinmeyen migrenin nedeni ile bağlantılı olabilir. Birkaç çalışma, beyin donması vakaları ile migren öyküsü arasında bir bağlantı bulmuştur. Tayvan’da 2003 yılında yapılan bir çalışmada, ortaokuldaki 8.789 ergen “dondurma baş ağrısı” hakkında bir anket doldurdu. Katılımcıların yüzde kırkı bir dondurma baş ağrısı yaşamıştı. Aynı zamanda migren baş ağrısı öyküsü olan öğrenciler, dondurma baş ağrısına daha sık sahipti. Araştırmacılar, bu dondurma baş ağrılarının migren yaşayan kişilerde daha yaygın olduğu sonucuna vardılar.

2001’de yapılan başka bir araştırma, kadınlarda soğuğa bağlı baş ağrılarını inceledi ve ayrıca migren öyküsü olan katılımcıların beyin donması yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Geçen yıl migreni olan kişilerde yalnızca soğuğa bağlı baş ağrılarında bir artış gördüler. Bu insanlar, aktif olmayan veya migren öyküsü olmayan insanlara göre soğuk kaynaklı baş ağrısı yaşama ihtimalinin iki katıydı.

Sfenopalatin Ganglionöralji Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin donmasının tedavisi aslında çok basit ve kendi başınıza yapabileceğiniz bir şey. Beyin donması yaşamaya başladığınız anda, dilinizi damağınıza bastırın. Dilinizden gelen ısı, ısı ve enerjiyi burnunuzun arkasındaki sinüslerinize aktaracak ve bu da beynin donmasına neden olan sinir demetlerini ısıtacaktır. Ağrının dağılmaya başladığını hissedene kadar dilinizi damağınıza sıkıca bastırın. Beyin donması tamamen ortadan kalkana kadar dilinizi damağınızda tutabilirsiniz.

Soğuk bir içeceğin tadını çıkarırken meydana gelen basit bir beyin donması için doktora görünmeniz gerekmez. Ancak düzenli baş ağrıları yaşıyorsanız, bir tıp uzmanının tavsiyesini almalısınız. Beyin donmasından sorumlu olan aynı sinirler, küme baş ağrısı gibi ciddi baş ağrısı bozukluklarında da yer alır. Bu tür baş ağrıları şiddetli, düzenli ağrıya neden olur. Bazı raporlar, soğuk bir içecek tüketmek ile bir tür aritmi veya düzensiz kalp atışı olan atriyal fibrilasyon (AF) arasında olası bir bağlantı olduğunu belirtmektedir. Bu bağlantı nadir görünmektedir, ancak soğuk bir yiyecek veya içecek tükettikten sonra düzensiz kalp atışları yaşamaya başlarsanız doktorunuzu arayın. Değerlendirme için gelmenizi isteyebilirler.

Beyin donmanız tedavi olsun ya da olmasın 5 dakikadan fazla sürerse, doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Soğuk bir şey tüketmediğinizde veya aşırı soğuk bir ortamda bulunduğunuzda benzer bir ağrı veya rahatsızlık yaşarsanız da yardım almalısınız.

Sfenopalatin Ganglionöralji Nasıl Önlenebilir?

Beynin donmasını önlemek için, aşağıdakiler gibi duyumun yaygın nedenleri olan bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınabilirsiniz:

  • dondurma ve donmuş yoğurt
  • buzlu su
  • buz küpleri

Bu soğuk yiyeceklerden vazgeçmek size zor geliyorsa, daha yavaş tüketmeyi deneyin. Bu, beyin donması geliştirme riskinizi azaltabilir. Ayrıca sinirleri sıcak tutmak için soğuk içeceğin hemen öncesinde ve sonrasında daha sıcak bir içecekten bir yudum alarak beyin donmasını önlemeyi deneyebilirsiniz.

Özet

Beyin donması genellikle ciddi bir durum değildir. Rahatsızlığı riske atmaya istekliysen, en sevdiğin soğuk yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Nadir durumlarda, soğuk bir şey tükettikten sonra düzensiz kalp atışı gibi başka semptomlar yaşayabilirsiniz. AF’den şüpheleniyorsanız derhal doktorunuzla iletişime geçin. Ayrıca, soğuk bir şey tükettikten sonra veya soğuk bir şey tüketmediğinizde 5 dakikadan uzun süren yoğun baş ağrılarınız varsa da doktorunuzu aramalısınız.

Kaynak

Healthline, What Causes Sphenopalatine Ganglioneuralgia (Brain Freeze) and Tips for Prevention, 2021

Blatt et al. Cerebral vascular blood flow changes during ‘brain freeze’ [Abstract]. 2012.

Chebini & Dilli. Cold stimulus headache. 2019.

deOliveira & Valenca. The characteristics of head pain in response to an experimental cold stimulus to the palate: An observational study of 414 volunteers [Abstract]. 2012.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler