Meme kanseri en sık görülen kanser türüdür ve dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Sigara içmek, bazı insanlarda daha yüksek meme kanseri riski ile bağlantılıdır.
Meme kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri, bir kişinin meme kanserine yakalanma olasılığını artırır.
Kişi genetik veya yaş gibi belirli meme kanseri risk faktörlerini değiştiremez, ancak sigara içmek gibi faktörleri değiştirebilir.
Sigaranın Meme Kanseri Riskine Etkisi
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, meme kanseri en yaygın kanser türüdür ve dünya çapında kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir.
Sigara içmen bir insanda tütün ürünlerindeki bazı kimyasallar, kişinin vücudunda kontrolsüz hücre büyümesine yol açabileceğinden kanser riski çoğalabilir. Sigara içmek meme kanserinin doğrudan bir nedeni olarak görülmese de, bazı insanlarda daha yüksek bir riskle bağlantılıdır.
2017 yılında yapılan çalışmaya göre, sigara içmenin bazı kadınlarda orta düzeyde ancak önemli ölçüde artmış meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu buldu:
- Ergenlikte veya 17 yaşında sigaraya başlayan kadınlar,
- İlk adet döneminden önce veya aynı anda sigaraya başlayan kadınlar,
- İlk adetlerinden 1 ila 4 yıl sonra sigaraya başlayan kadınlar,
- Ailesinde meme kanseri öyküsü olan ve hayatlarının herhangi bir döneminde sigara içen kadınlar,
- BRCA2 mutasyon taşıyıcısı olan doğurganlık çağındaki kadınlar,
- En az 10 yıldır sigara içen kadınlar,
- 20 yıldan daha az bir süredir sigarayı bırakan kadınlar,
- İlk tam süreli hamileliklerinden 5 yıldan fazla sigara içen kadınlar,
- Günde beşten fazla sigara içen kadınlar.
İstatistik
Amerikan Kanser Derneği’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınlarda meme kanseri için 2021 tahminleri, hastalıktan 43.600 ölümle 281.550 yeni teşhis edilmiş vaka olması şeklindedir.
WHO 2020’de meme kanseri teşhisi konan 2.3 milyon kadın ve dünya çapında 685.000 hastalıktan ölüm olduğunu belirtti.
2019 yılında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yaklaşık olarak 5 ABD’li yetişkinden 1’inin (50.6 milyon) herhangi bir tütün ürünü kullandığını belirtmiştir.
WHO’ya göre dünya çapındaki 1,3 milyar tütün kullanıcısının %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
2017’de yayınlanan Meme Kanseri Araştırmasından ek istatistikler:
- Hayatlarının bir noktasında sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı hiç sigara içmemiş olanlara göre %14 daha fazladır.
- 17 yaşından önce sigaraya başlayan kadınlarda %24, sigaraya 17-19 yaşları arasında başlayanlarda ise %15 oranında meme kanseri riski arttı.
- 10 yıldan uzun süredir sigara içmek meme kanserine yakalanma riskini %21 artırırken, 30 yıldan uzun süredir sigara içenler biraz daha yüksek risk taşıyor (%22).
- Sigarayı bırakan kadınların meme kanserine yakalanma riski, 10 yıldan daha az bir süre önce bırakanların hala %28’dir.
- Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlarda, 20 yaşına kadar sigara içmeye başlamaları halinde meme kanseri riski en yüksektir (%56).
Sigaranın Meme Kanseri Tedavisine Etkisi
- Ameliyat
- Radyasyon tedavisi
- Biyolojik tedavi veya hedefe yönelik ilaç tedavisi
- Hormon tedavisi
- Kemoterapi
Sigara içmek meme kanseri tedavisinin komplikasyonlarını artırabilir.
2020 tarihli bir incelemeye göre radyasyon tedavisi sırasında sigara içmek aşağıdakiler de dahil olmak üzere komplikasyonlara neden olabilir:
- Tedaviye daha zayıf yanıt
- Daha kötü 2 yıllık sağkalım oranları
- Kanserin tekrarlaması
- Kalp krizi, felç veya konjestif kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler olaylarda olası bir artış
Çalışma, sigara içen kişilerin, radyasyon tedavisi almamış olsalar bile, ameliyattan sonra ve meme rekonstrüksiyonundan sonra iyileşme zorluğu gibi majör komplikasyon riskinin hala daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Pasif İçiciliğin Meme Kanserine Etkisi
Pasif içicilik, aynı zamanda ikinci el içicilik olarak da bilinir, sigaranın yanan ucundan çıkan duman ile insanların soluduğu dumanın birleşimidir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (HKM) göre, ikinci el duman 7.000’den fazla kimyasal madde içerir. Bu kimyasalların yüzlercesi zehirlidir ve yaklaşık 70 tanesi kansere neden olabilir.
Meme Kanseri ve Sigara Arasındaki İlişkiye Dair Son Araştırmalar
2018 yılında yapılan çalışmaya göre, pasif içicilik kadınlarda akciğer ve meme kanseri riskini artırır.
2015 vaka kontrol çalışması Çin’de ayrıca, menopoz sonrası kadınlar arasında pasif sigara içiciliği ve meme kanseri riskinde artış ile güçlü bir pozitif ilişki olduğunu öne sürüyor.
Doktorlar uzun süredir sigara içme ve meme kanseri riski arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyorlar, ancak meme kanseri.org savunuculuk grubuna göre, araştırma sonuçları karışık. Pasif içicilik ve meme kanseri riski arasındaki potansiyel bağlantıyı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları
- Bir doktorla sigara bırakma ilaçlarını tartışın.
- Sigarayı bırakma tarihi belirleyin.
- Bir egzersiz veya yürüyüş programı başlatın.
- Akupunkturu deneyin.
- Dikkatli meditasyon yapın.
- Sigara tetikleyicilerinden kaçının.
- Bir sigara bırakma uygulamasını deneyin.
- Aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyen bir arkadaş bulun.
Özet
Araştırmalar, sigara içmenin bazı kadınlarda, özellikle ergenlik döneminde sigaraya başlayan, günde en az iki paket sigara içen veya ilk tam süreli hamileliklerinden önce sigara içen kadınlarda meme kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Sigara içmek önemli bir sağlık sorunudur ve meme kanseri gelişimi için potansiyel olarak değiştirilebilir birkaç risk faktöründen biridir. Sigara içmeyen kişiler başlamaktan kaçınmalıdır. Sigara içen insanlar için, bırakma konusunda yardımcı olacak birçok program mevcuttur bu uygulamaların kullanılması önerilen bir yöntemdir.
MedicalNewsToday. Smoking and breast cancer: What is the link?, 2021
Referanslar:
- About breast cancer. (2019).
https://www.cancer.org/content/dam/CRC/PDF/Public/8577.00.pdf - BRCA2 gene. (n.d.).
https://medlineplus.gov/genetics/gene/brca2/ - Breast cancer. (2021).
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer - Catsburg, C., et al. (2015). Active cigarette smoking and risk of breast cancer.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.29266 - Cornelius, M.E., et al. (2020). Tobacco product use among adults — United States, 2019.
http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6946a4 - Dossus, L., et al. (2014). Active and passive cigarette smoking and breast cancer risk: Results from the EPIC cohort.
https://cebp.aacrjournals.org/content/26/12/1736 - Ellingjord-Dale, M., et al. (2017). Alcohol, physical activity, smoking, and breast cancer subtypes in a large, nested case–control study from the Norwegian breast cancer screening. Program.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28877889/ - Ghasemiesfe, M., et al. (2019). Association between marijuana use and risk of cancer: A systematic review and meta-analysis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6902836/ - Goldvaser H., et al. (2017). The association between smoking and breast cancer characteristics and outcome.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585941/ - Harmful chemicals in tobacco products. (2020).
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/carcinogens-found-in-tobacco-products.html - Health effects of secondhand smoke. (2020).
https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/health_effects/index.htm - Jones, M.E., et al. (2017). Smoking and risk of breast cancer in the generations study cohort.
https://doi.org/10.1186/s13058-017-0908-4 - Kim A.S., et al. (2018). Exposure to secondhand smoke and risk of cancer in never Smokers: A meta-analysis of epidemiologic studies.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164459/ - Li, B., et al. (2015). Passive smoking and breast cancer risk among non-smoking women: A case-control study in China.
https://journals.plos.org/plosone/article/metrics?id=10.1371/journal.pone.0125894#citedHeader - Molecular subtypes of breast cancer. (2021).
https://www.breastcancer.org/symptoms/types/molecular-subtypes - Quit smoking (n.d.).
https://www.lung.org/quit-smoking - Smoking and secondhand smoke raise risk. (2019).
https://www.breastcancer.org/research-news/20090424b-2 - Stay away from tobacco. (2021).
https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco.html?sitearea=PED - Tobacco. (2021).
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco - Tyagi, A., et al. (2021). Nicotine promotes breast cancer metastasis by stimulating N2 neutrophils and generating pre-metastatic niche in lung.
https://doi.org/10.1038/s41467-020-20733-9 - Wong, G., et al. (2020). The impact of smoking on adjuvant breast cancer radiation treatment: A systematic review.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468294220300228