Sigaranın Zararları
Tütün sağlığınız için tehlikelidir. Aseton ve katrandan nikotin ve karbon monoksite kadar hiçbir tütün ürününde güvenli madde yoktur. Soluduğunuz maddeler sadece ciğerlerinizi etkilemez. Tüm vücudunuzu etkileyebilirler.
Sigara içmek vücutta çeşitli devam eden komplikasyonlara ve vücut sistemleriniz üzerinde uzun süreli etkilere yol açabilir. Sigara içmek birkaç yıl içinde çeşitli sorun riskinizi artırabilirken, bazı bedensel etkiler hemen gerçekleşir. Sigara içmenin belirtileri ve genel vücut üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Tütün dumanı sağlığınız için inanılmaz derecede zararlıdır. Sigara içmenin güvenli bir yolu yoktur. Sigaranızı bir puro, pipo veya nargile ile değiştirmek sağlık risklerinden kaçınmanıza yardımcı olmaz.
Sigaralar, birçoğu puro ve nargile içinde de bulunan yaklaşık 600 bileşen içerir. Bu maddeler yandığında, Amerikan Akciğer Derneği’ne göre 7.000’den fazla kimyasal üretmektedir. Bu kimyasalların çoğu zehirlidir ve en az 69’u kanserle bağlantılıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde sigara içenler için ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerin üç katıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), sigara içmenin ABD’de en yaygın “önlenebilir ölüm nedeni” olduğunu söylüyor. Sigara içmenin etkileri hemen olmasa da, komplikasyonlar ve hasarlar yıllarca sürebilir. İyi haber şu ki, sigarayı bırakmak birçok etkiyi tersine çevirebilir.
Merkezi Sinir Sistemi
Tütündeki bileşenlerden biri, nikotin adı verilen ruh halini değiştiren bir ilaçtır. Nikotin beyninize sadece saniyeler içinde ulaşır ve bir süre daha enerjik hissetmenizi sağlar. Ancak bu etki azaldıkça kendinizi yorgun hissedersiniz ve daha fazlasını istersiniz. Nikotin son derece alışkanlık yaratır, bu yüzden insanlar için sigarayı bırakmak çok zordur .
Nikotinden fiziksel olarak uzak kalmak, bilişsel işlevlerinizi bozabilir ve endişeli, tahrip edici ve depresif hissetmenizi sağlayabilir. Nikotuin yoksunluğu baş ağrısı ve uyku sorunlarına da neden olabilir.
Solunum Sistemi
Dumanı soluduğunuzda, ciğerlerinize zarar verebilecek maddeler alırsınız. Zamanla, bu hasar çeşitli sorunlara yol açar. Artmış enfeksiyonlarla birlikte, sigara içen insanlar aşağıdaki gibi kronik geri dönüşümsüz akciğer rahatsızlıkları için daha yüksek risk altındadır:
- amfizem , akciğerlerinizdeki hava keselerinin yok edilmesi
- kronik bronşit , akciğerlerin solunum tüplerinin astarını etkileyen kalıcı inflamasyon
- bir grup akciğer hastalığı olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
- akciğer kanseri
Tütün ürünlerinden çekilmesi, akciğerleriniz ve solunum yollarınız iyileşmeye başladığında geçici tıkanıklığa ve solunum rahatsızlığına neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan hemen sonra mukus üretiminin artması, solunum sisteminizin iyileştiğinin olumlu bir işaretidir.
Ailesi sigara içen çocuklar öksürük, hırıltılı solunum ve astım ataklarına daha yatkındır. Ayrıca daha yüksek pnömoni ve bronşit oranlarına sahiptirler .
Kardiyovasküler Sistem
Sigara içmek tüm kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Nikotin kan damarlarının sıkılaşmasına neden olur, bu da kan akışını kısıtlar. Zamanla, devam eden daralma, kan damarlarının hasar görmesi ile birlikte periferik arter hastalığına neden olabilir .
Sigara içmek ayrıca kan basıncını yükseltir , kan damarı duvarlarını zayıflatır ve kan pıhtılarını arttırır . Bu durum, inme riskinizi artırır .
Zaten kalp bypass ameliyatı , kalp krizi veya bir kan damarına yerleştirilmiş bir stent varsa, kalp hastalığını kötüleştirme riskiniz de yüksektir .
Sigara içmek sadece kardiyovasküler sağlığınızı değil, aynı zamanda çevrenizde sigara içmeyenlerin sağlığını da etkiler. Pasif içiciliğe maruz kalmak sigara içmeyen bir kişi için sigara içen biriyle aynı riski taşır. Riskler arasında inme, kalp krizi ve kalp hastalığı bulunur .
Bütünleyici Sistem (cilt, saç ve tırnaklar)
Daha belirgin sigara içme belirtileri cilt değişikliklerini içerir. Tütün dumanındaki maddeler aslında cildinizin yapısını değiştirir. Yakın tarihli bir çalışma, sigara içmenin yassı hücreli karsinom (cilt kanseri) riskini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir .
Tırnaklarınız ve ayak tırnaklarınız sigaranın etkilerinden etkilenmez. Sigara içmek mantar tırnak enfeksiyonu olasılığını artırır .
Ayrıca saç da nikotinden etkilenir. Daha eski bir çalışma nikotinin saç dökülmesini , saçsızlığı ve grileşmeyi artırdığını buldu .
Sindirim Sistemi
Sigara içmek ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanseri riskini artırır. Sigara içenler ayrıca daha yüksek pankreas kanseri oranlarına sahiptir . “Sigara içen ancak teneffüs etmeyen” insanlar bile ağız kanseri riskiyle karşı karşıyadır .
Sigara içmenin de insülin üzerinde bir etkisi vardır, bu da insülin direncini geliştirme olasılığını artırır . Bu, sizi sigara içmeyen insanlardan daha hızlı bir şekilde gelişme eğilimi gösteren tip 2 diyabet ve komplikasyonları riskine sokar .
Cinsellik ve Üreme Sistemi
Nikotin, hem erkeklerin hem de kadınların genital bölgelerine kan akışını etkiler. Erkekler için bu cinsel performansı azaltabilir . Kadınlar için bu, yağlamayı azaltarak ve orgazma ulaşma yeteneğini azaltarak cinsel tatminsizlikle sonuçlanabilir. Sigara içmek ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda seks hormonu düzeylerini düşürebilir. Bu muhtemelen cinsel istekte azalmaya yol açabilir.
Özet
Sigarayı bırakmak zordur, ancak doktorunuz bir plan yapmanıza yardımcı olabilir. Onlardan tavsiye isteyin. Bırakmanıza yardımcı olabilecek çeşitli reçetesiz ve reçeteli ilaçlar vardır. Sigarayı bırakmanın hem kısa hem de uzun vadeli faydaları vardır. Sigara içmek her vücut sistemini etkilediğinden, bırakmanın bir yolunu bulmak daha uzun ve daha mutlu bir yaşam sürmek için atabileceğiniz en önemli adımdır.
Healthline, The Effects of Smoking on the Body, 2019