Perşembe, Kasım 7, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?

Sık idrara çıkma genellikle çok fazla sıvı, özellikle kafein veya alkol içmekten kaynaklanır. Sık idrara çıkmanız ne veya ne kadar içtiğinizle ilgili değilse, altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Aldığınız ilaç veya idrar yolu enfeksiyonu (İYE) gibi basit bir neden olabileceği gibi, interstisyel sistit veya diyabet gibi kronik bir durumun işareti de olabilir.

Sık İdrara Çıkmanın Belirtileri Nelerdir?

Sık idrara çıkmanın bariz belirtisi, normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Gündüz veya daha çok gece olabilir, noktüri adı verilen bir durumdur. Semptomlar aşağıdakileri içerebilir:

  • 24 saat içinde sekiz defadan fazla tuvalete gitme zorunluluğu
  • Gecenin bir yarısında tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak
  • Gitmek zorunda olmadığınızda bile sık sık idrara çıkma dürtüsüne sahip olmak

İdrar sıklığı, kendi başına veya ateş, ağrı veya artan susama gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir. İdrar sıklığı ile birlikte başka semptomlar yaşayıp yaşamadığınızı sağlık uzmanınıza bildirdiğinizden emin olun.

Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?

Sağlık uzmanınız, idrar sıklığınızın olası nedenini belirlerken belirtilerinizi gözden geçirecektir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

Mesane kanseri: Mesane kanseri, sık idrara çıkmanın nadir bir nedenidir. Sıklıkla sık idrara çıkma ihtiyacı ve idrarda kan (idrarda görülebilen mikroskobik veya büyük hematüri) eşlik eder. Tipik olarak ağrı olmazken, bazen idrar yaparken ağrı olabilir.

Diyabet (tip 1 ve tip 2): Sık idrara çıkma diyabet belirtilerinden biri olabilir. Diyabet, vücut fazla glikozdan kurtulmaya çalışırken idrarda artışa neden olur.

Diüretikler: Bu ilaçlar, yüksek tansiyonu veya dokuda aşırı sıvı birikimini tedavi etmek için kullanılır. İdrara çıkmada artışa neden olabilirler.

İnterstisyel sistit (IC): Bu kronik mesane durumu mesane basıncına, ağrıya ve sık idrara çıkma isteğine neden olabilir. IC ile aciliyet ve sıklık olmadan ağrı hissedebilirsiniz veya ağrı olmadan sıklık ve aciliyet yaşayabilirsiniz.

Nörolojik hastalıklar: İnme veya Parkinson hastalığı gibi durumlar, mesanenin dolmasını veya boşalmasını kontrol eden sinirlere zarar verebilir. Bu, sürekli idrara çıkma dürtüsü de dahil olmak üzere mesane sorunlarına yol açabilir.

Aşırı aktif mesane: Aşırı aktif bir mesaneye sahip olmak, mesaneniz dolu olmadığında bile sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı duyduğunuz anlamına gelir. Aşırı aktif mesane, inkontinans olarak da adlandırılan idrar kaçağı içerebilir veya içermeyebilir. Sinir problemlerinden kaynaklanabilir, ancak çoğu zaman nedeni bilinmemektedir.

Hamilelik: Hamileyken hormonlar ve bebeğin mesaneye yaptığı baskı nedeniyle idrara çıkma ihtiyacı artabilir.

Prostat hastalığı: İyi huylu prostat hiperplazisi (büyümüş prostat), kanser ve prostatit (prostat bezinin iltihabı) dahil olmak üzere prostat koşulları, idrarın üretradan (vücuttan idrar taşıyan tüp) akışını engelleyebilir. Bu, mesanenin eksik boşaltılmasına ve idrar sıklığına yol açabilir.

Radyasyon tedavisi: Pelvise radyasyonun yan etkilerinden biri idrar sıklığıdır. Radyasyon mesaneyi ve idrar yollarını tahriş edebilir, mesane spazmlarına ve acil tuvalete gitme ihtiyacına neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE): İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa, mesanenizi boşalttıktan sonra bile acil olarak sık idrara çıkma ihtiyacına neden olabilir. Semptomlar ayrıca idrar yaparken ağrı, düşük dereceli ateş ve bulanık veya kanlı idrar içerebilir. İYE’ler kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır.

Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nasıl Teşhis Edilir?

Sık idrara çıkma birçok farklı durumun belirtisi olabilir. Sağlık uzmanınız genellikle bir fizik muayene yapacak ve herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınızı, herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını veya yeme veya içme alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik olup olmadığını soracaktır. Sağlık uzmanınız ayrıca bir enfeksiyona işaret edebilecek bakterileri (idrar kültürü) veya beyaz kan hücrelerini (idrar tahlili) kontrol etmek için muhtemelen bir idrar örneği isteyecektir. Kırmızı kan hücreleri doğrulanırsa (üç veya daha fazla), idrar sitolojisi istenecektir. Diğer olası testler şunları içerir:

  • ürodinamik
  • sistoskopi
  • ultrason veya CT taraması

Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nasıl Tedavi Edilir?

Altta yatan durumu tedavi etmek genellikle sık idrara çıkma ile baş etmenin en iyi yoludur. Bu, bir kişinin diyabetini kontrol etmek, idrar yolu enfeksiyonunu antibiyotiklerle tedavi etmek veya kanser tedavisi görmek anlamına gelebilir. Durum aşırı aktif mesane olarak teşhis edilirse, tedavi şunları içerebilir:

  • beslenme değişikliği
  • pelvik tabanda güç oluşturmak için Kegel egzersizleri
  • sıvı alımının izlenmesi
  • mesane eğitimi gibi davranışsal terapiler

Ayrıca, oksibutinin gibi antikolinerjik ilaçları veya bir beta-3 adrenerjik reseptör agonisti ilacı botoks enjeksiyonunu veya sakral sinirleri veya diğer sinirleri modüle etmek için diğer prosedürleri içerebilir. Mesane eğitimi, katı bir idrara çıkma programına uymayı ve mesanenizi boşaltmanız arasındaki süreyi artırmayı gerektirir. Amaç, idrar yapma ile mesanenizin ne kadar sıvı tutabileceği arasındaki süreyi artırmaktır.9 Sağlık uzmanınız ayrıca kasları ve sinirleri sakinleştiren bir ilaç da reçete edebilir. İnterstisyel sistitin tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler semptomlarınızı hafifletebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • anestezi altında mesane distansiyonu
  • oral ilaç
  • mesane eğitimi
  • diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri

Gece idrara çıkmanın kontrol altına alınabilecek bazı nedenleri vardır. Yapabileceğiniz en iyi şey, geceleri ne kadar içtiğinizi azaltmaktır. Bu özellikle yatmadan önceki dört ila altı saat için geçerlidir.

Özet

Sık idrara çıkma can sıkıcı ve utanç verici olabilir. Ancak bundan daha fazlası, bir enfeksiyon veya hastalık gibi bir şeyin devam ediyor olabileceğine işaret edebilir. Normalden daha fazla idrar yapıyorsanız sağlık uzmanınızı arayın. Sıvı alımınızdaki son değişiklikler hakkında sizinle konuşacaklar, bir muayene yapacaklar ve sık idrara çıkmanızın altında yatan nedeni bulmak için potansiyel olarak bazı testler isteyecekler. Bazı tedaviler yardımcı olabilir, ancak tedavi idrar sıklığının altında yatan nedene bağlı olacaktır. Sık idrara çıkmanın birçok farklı nedeni olabilir, bu nedenle sağlık uzmanınızla kontrol ettirmeniz önemlidir. İster kısa süreli ister uzun süreli tedavi olsun, sağlık uzmanınız semptomlarınızı yönetmenin ve yaşam kalitenizi artırmanın bir yolunu bulmanıza yardımcı olabilir.

Kaynak

Verywell Health, An Overview of Frequent Urination, 2022

MedlinePlus. Frequent or urgent urination.

Chang et al. Diagnosis and treatment of non-muscle invasive bladder cancer: AUA/SUO guideline. 2016.

MedlinePlus. Interstitial cystitis.

Popüler Gönderiler