Salı, Ocak 21, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Şişmiş Lenf Düğümlerim Nedeni Nedir?

Lenf düğümü şişmesi nedir?

Lenf düğümleri, lenfatik sistemde dolaşan berrak sıvı olan lenfleri filtreleyen küçük bezlerdir. Enfeksiyon ve tümörlere cevap olarak şişer. Buna lenf düğümü şişmesi denir.

Lenfatik sıvı, vücudunuzdaki kan damarlarına benzer kanallardan oluşan lenfatik sistemde dolaşır. Lenf bezleri beyaz kan hücrelerini depolayan bezlerdir. Beyaz kan hücreleri istilacı organizmaların öldürülmesinden sorumludur.

Lenf bezleri askeri kontrol noktası gibi davranır. Bakteriler, virüsler ve anormal veya hastalıklı hücreler lenf kanallarından geçtiğinde, düğümde dururlar.

Enfeksiyon veya hastalık ile karşı karşıya kalındığında, lenf düğümleri bakteri ve ölü veya hastalıklı hücreler gibi kalıntıları biriktirir.

Lenf düğümleri vücutta bulunur. Aşağıdakiler dahil birçok alanda derinin altında bulunabilir:

  • koltuk altı
  • çenenin altında
  • boynun iki tarafında
  • kasıkların iki tarafında
  • köprücük kemiğinin üstünde

Lenf düğümleri, bulundukları bölgedeki bir enfeksiyondan şişer. Örneğin, boyundaki lenf düğümleri, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna cevap olarak şişebilir.

Lenf bezlerinin şişmesine neden olan nedir?

Lenf düğümleri hastalık, enfeksiyon veya strese cevap olarak şişer. Şişmiş lenf düğümleri, lenfatik sisteminizin vücudunuzu sorumlu ajanlardan kurtarmaya çalıştığının bir işaretidir.

Baş ve boyundaki şişmiş lenf bezleri normalde aşağıdaki gibi hastalıklardan kaynaklanır:

Bağışıklık sistemi bozuklukları veya kanserler gibi daha ciddi durumlar, vücuttaki lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Lenf bezlerinin şişmesine neden olan bağışıklık sistemi bozuklukları arasında lupus ve romatoid artrit vardır .

Vücutta yayılan herhangi bir kanser , lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Bir bölgeden gelen kanser lenf bezlerine yayıldığı zaman, hayatta kalma oranı düşer. Lenfatik sistemin kanseri olan lenfoma , lenf bezlerinin şişmesine de neden olur.

Bazı ilaçlar ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar şişmiş lenf bezlerine neden olabilir. Antiseizure ve antimalarial ilaçlar da bunu yapabilir.

Sifiliz veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kasık bölgesinde lenf nodu şişmesine neden olabilir.

Şişmiş lenf nodlarının diğer nedenleri arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, şunlar bulunur:

Şişmiş lenf bezlerinin tespiti

Şişmiş bir lenf düğümü bir bezelye büyüklüğü kadar küçük ve bir kiraz büyüklüğü kadar büyük olabilir.

Şişmiş lenf bezleri dokunuşta ağrılı olabilir veya belirli hareketler yaptığınızda zarar görebilir.

Çenenin altındaki veya boynun her iki tarafındaki şişmiş lenf düğümleri, başınızı belirli bir şekilde çevirdiğinizde veya çiğneme yaparken incinebilir. Sık sık, sadece elinizi boynunuzun üzerinden, çenenizin hemen altına getirerek hissedilir. Hassas olabilirler.

Kasıktaki şişmiş lenf bezleri, yürürken veya bükülürken ağrıya neden olabilir.

Şişmiş lenf bezleriyle birlikte bulunabilecek diğer semptomlar şunlardır:

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya ağrılı şişmiş lenf bezleri varsa ve başka semptomlar yoksa, doktorunuza danışın. Şişmiş ancak hassas olmayan lenf bezleri, kanser gibi ciddi bir problemin işareti olabilir.

Bazı durumlarda, şişmiş lenf düğümü diğer semptomlar ortadan kalktıkça küçülecektir. Bir lenf düğümü şişmiş ve ağrılıysa veya şişlik birkaç günden fazla sürerse, doktorunuza görünün.

Doktorun ofisinde

Son zamanlarda hastalandıysanız veya bir yaralandıysanız, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Bu bilgiler doktorunuzun belirtilerinizin nedenini belirlemesine yardımcı olmak için çok önemlidir.

Doktorunuz size tıbbi geçmişinizi de soracaktır. Bazı hastalıklar veya ilaçlar şişmiş lenf bezlerine neden olabileceğinden, tıbbi geçmişinizi vermek doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olur.

Belirtileri doktorunuzla tartıştıktan sonra, fizik muayene yapacaklar. Bu, lenf düğümlerinin büyüklüğünü kontrol etmekten ve hassas olup olmadıklarını görmek için hissetmekten ibarettir.

Fizik muayeneden sonra, belirli hastalıkları veya hormonal bozuklukları kontrol etmek için bir kan testi uygulanabilir.

Gerekirse, doktor lenf bezini veya vücudunuzun lenf bezinin şişmesine neden olabilecek diğer bölgelerini daha fazla değerlendirmek için görüntüleme testi isteyebilir. Lenf düğümlerini kontrol etmek için kullanılan yaygın görüntüleme testleri BT taramalarını , MRI taramalarını, X ışınlarını ve ultrasonu içerir .

Bazı durumlarda daha ileri testlere ihtiyaç vardır. Doktor lenf bezi biyopsisi isteyebilir. Bu, lenf düğümünden bir hücre örneği çıkarmak için ince, iğneye benzer aletlerin kullanılmasından oluşan minimal invaziv bir testtir. Hücreler daha sonra kanser gibi büyük hastalıklar için test edildikleri bir laboratuvara gönderilir.

Gerekirse, doktor lenf bezinin tamamını çıkarabilir.

Şişmiş lenf düğümleri nasıl tedavi edilir?

Şişmiş lenf düğümleri, herhangi bir tedavi olmadan kendi başlarına küçülebilir. Bazı durumlarda, doktor onları tedavi etmeden izlemek isteyebilir.

Enfeksiyon durumunda, şişmiş lenf bezlerinden sorumlu olan durumu ortadan kaldırmak için antibiyotik veya antiviral ilaçlar verilebilir. Doktorunuz ayrıca, ağrı ve iltihapla mücadele için size aspirin ve ibuprofen (Advil) gibi ilaçlar verebilir.

Kanserin neden olduğu şişmiş lenf bezleri, kanser tedavisi görülene kadar normal boyutuna kadar küçülmeyebilir. Kanser tedavisi, tümörü veya etkilenen lenf bezlerinin çıkarılmasını içerebilir. Ayrıca, tümörü küçültmek için kemoterapiyi de içerebilir.

Doktorunuz hangi tedavi seçeneğinin sizin için en iyi olduğunu tartışacaktır.

Kaynaklar:

Lenf düğümleri ve kanser. (2015).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Şişmiş lenf düğümleri.

“Lenf” ve “Lenf düğümleri” nedir? (2016).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler