Sodyum Bikarbonat Nedir? Ne İşe Yarar?

0
1931

Sodyum bikarbonat, suda sodyum ve bikarbonat oluşturmak üzere parçalanan bir tuzdur. Bu, bir çözeltiyi alkali yapar, yani asidi nötralize edebilir. Sodyum bikarbonatın asidi nötralize etme yeteneği, midede çok fazla asidin neden olduğu hazımsızlık gibi vücut sıvılarındaki yüksek asitlikle ilgili durumların tedavisine yardımcı olur. İnsanlar hazımsızlık için genellikle sodyum bikarbonat kullanırlar. Ayrıca mide ülseri, atletik performans, böbrek hasarı, diş plağı, diş renk değişikliği ve diğer birçok durum için kullanılır, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Sodyum Bikarbonat Ne İçin Kullanılır?

Hazımsızlık (dispepsi): Sodyum bikarbonat içeren reçetesiz satılan antasit ürünlerin hazımsızlık için ağızdan alındığında etkili olduğu kabul edilir. Bu kullanım için FDA onaylıdırlar.

Atletik performans: Sodyum bikarbonatın ağızdan alınması, çoğu insanda atletik performansı az miktarda artırıyor gibi görünüyor.

Sodyum kanallarının işlevini etkileyen ilaçlardan kaynaklanan toksisite (sodyum kanalı blokajı): IV ile sodyum bikarbonat verilmesi, sodyum kanal blokajına neden olan ilaçların yan etkilerini azaltmaya yardımcı gibi görünmektedir. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Ani kalp fonksiyon kaybı (kalp durması): Sodyum bikarbonatın IV verilmesi, hastane dışında kardiyak arrest geçiren çocuklarda veya yetişkinlerde sağkalımı artırmaz. İyileşmeyi daha da kötüleştirebilir. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Sınırlı kan akışı olduğunda meydana gelen doku hasarı ve ardından kan akışı geri yüklenir (iskemi-reperfüzyon hasarı): Sodyum bikarbonatın IV ile verilmesi kalp ameliyatı geçirmiş kişilerde böbrek problemlerini önlemez. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.

Sodyum bikarbonatın bir dizi başka amaç için kullanılmasına ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Yan Etkileri Nelerdir?

Sodyum bikarbonat uygun şekilde, kısa süreli kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Sodyum bikarbonat içeren reçetesiz satılan antasit ürünleri, ABD FDA tarafından güvenli ve etkili olarak kabul edilir. Sodyum bikarbonatı çok yüksek dozlarda almak muhtemelen güvenli değildir. Sodyum bikarbonatın bir çözelti içinde tamamen çözülmediği için alınması da muhtemelen güvenli değildir. Mide yırtılması ve elektrolit seviyelerinde ciddi değişiklikler meydana geldi.

Cilde uygulandığında sodyum bikarbonatın kullanımının güvenli olup olmadığını veya yan etkilerinin neler olabileceğini bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Sodyum Bikarbonat İçin Uyarılar Nelerdir?

Hamilelik: Sodyum bikarbonat hamilelik sırasında ağızdan alındığında muhtemelen güvenli değildir. Dokularda su tutma veya pH dengesizliği riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır.

Emzirme: Emzirirken sodyum bikarbonatın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur: Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Çocuklar: Sodyum bikarbonatın çocuklarda ağız yoluyla kullanımının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının. Sodyum bikarbonat cilde uygulandığında muhtemelen güvenli değildir. Kullanımdan sonra çocuklarda yüksek sodyum kan seviyeleri bildirilmiştir.

Yanıklar: Yanıklara sodyum bikarbonat uygulanması ciltte yanık kalınlığını artırabilir.

Ani kalp fonksiyonu kaybı (kalp durması): Sodyum bikarbonat, kalp durması geçirmiş kişilerde yardımcı olmuyor gibi görünmektedir. Hayatta kalmayı azaltabilir veya iyileşmeyi yavaşlatabilir.

Diyabetik ketoasidoz (DKA): Sodyum bikarbonat, DKA ile ilişkili keton adı verilen kan asitlerini artırır. Bu durumdaki kişilerde sodyum bikarbonat kullanılmamalıdır.

Ödem: Sodyum bikarbonat sodyum içerdiğinden vücuttaki fazla sıvıların neden olduğu şişme riskini artırabilir. Kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı olan kişilerveya sıvı birikmesiyle ilişkili diğer koşullar, sodyum bikarbonatı dikkatli kullanmalıdır.

Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri: Kandaki kalsiyum seviyesi yüksek olan kişiler bikarbonattan kurtulmakta zorlanabilirler. Sodyum bikarbonat almak süt-alkali sendromu gibi komplikasyon riskini artırabilir.

Kandaki yüksek sodyum seviyeleri: Sodyum bikarbonat, kandaki sodyum seviyelerini artırabilir. Kanında zaten yüksek sodyum bulunan kişiler sodyum bikarbonattan kaçınmalıdır.

Yüksek kan basıncı: Sodyum bikarbonat kan basıncını artırabilir. Zaten yüksek tansiyonu olan kişiler sodyum bikarbonattan kaçınmalıdır.

Kandaki düşük potasyum seviyeleri: Sodyum bikarbonat potasyum kan seviyelerini düşürebilir. Zaten düşük potasyum seviyelerine sahip kişiler sodyum bikarbonattan kaçınmalıdır.

Sodyum Bikarbonat Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Aspirin: Sodyum bikarbonat, vücudun aspirini ne kadar çabuk parçaladığını artırabilir. Bu, aspirinin etkilerini azaltabilir. Aspirin ve sodyum bikarbonat ayrı ayrı alınmalıdır.

Sefpodoxime Proxetil (Vantin): Bir antibiyotik olan sefpodoksim proksetil, vücuttaki aktif formuna değiştirilmelidir. Sodyum bikarbonat vücuttaki bu aktif forma geçişi yavaşlatır. Bu, bu ilacın ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Klorpropamid (Diabinese): Sodyum bikarbonatın klorpropamid ile alınması, vücudun klorpropamidden ne kadar çabuk kurtulduğunu artırır. Bu, klorpropamidin ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Potasyum tutucu diüretikler: Sodyum bikarbonat vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Diüretikler potasyum seviyelerini de azaltabilir. Diüretikler ile birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Psödoefedrin (Sudafed): Sodyum bikarbonat, vücudun psödoefedrinden ne kadar çabuk kurtulduğunu yavaşlatabilir. Bu, vücuttaki psödoefedrin seviyelerini artırabilir ve yan etki riskini artırabilir.

Antibiyotikler: Sodyum bikarbonat almak vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Aminoglikozitler ayrıca potasyum seviyelerini azaltabilir. Aminoglikozitlerle birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Amfoterisin-B (Abelcet): Sodyum bikarbonat almak vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Amfoterisin B ayrıca potasyum seviyelerini azaltabilir. Amfoterisin B ile birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Astım ilaçları (Beta-adrenerjik agonistler): Sodyum bikarbonat vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Beta-adrenerjik agonistler potasyum düzeylerini de düşürebilir. Beta-adrenerjik agonistlerle birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Sisplatin (Platino-AQ): Sodyum bikarbonat vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Sisplatin ayrıca potasyum seviyelerini de azaltabilir. Sisplatin ile birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

İltihap ilaçları (Kortikosteroidler): Sodyum bikarbonat almak vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Bazı kortikosteroidler potasyum seviyelerini de azaltabilir. Bazı kortikosteroidlerle birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Metilksantinler: Sodyum bikarbonat almak vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Metilksantinler ayrıca potasyum seviyelerini azaltabilir. Metilksantinlerle birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Uyarıcı Laksatifler: Sodyum bikarbonat vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Uyarıcı laksatifler de potasyum seviyelerini azaltabilir. Uyarıcı müshillerle birlikte sodyum bikarbonat almak potasyumu çok fazla azaltabilir.

Tiazid diüretikleri: Sodyum bikarbonat vücuttaki potasyum seviyelerini azaltabilir. Diüretikler potasyum seviyelerini de azaltabilir. Diüretikler ile birlikte sodyum bikarbonat almak potasyum seviyelerini çok fazla düşürebilir.

Sodyum Bikarbonat İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?

Sodyum bikarbonat, FDA onaylı OTC antasit ürünlerinde bulunur. Diğer takviyelerde de bulunur. Sodyum bikarbonat en sık yetişkinler tarafından 3-7 gün boyunca ağızdan 100-400 mg/kg dozlarında kullanılmıştır. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Sodyum bikarbonat ayrıca diş macunlarında, ağız gargaralarında ve kulak damlalarında da bulunur. Sodyum bikarbonat veya kabartma tozu da gıdalarda kullanılır.