Bazı insanlar başkalarıyla birlikte olmayı sever ve çok sayıda insanın yanında olmak için sabırsızlanır. Ancak bu, sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan insanlar için farklı bir hikaye olabilir.
Sosyal kaygınız veya sosyal fobiniz varsa, insanlarla sosyal düzeyde etkileşim kurmak her zaman doğal olarak gelmez. Aslında, düpedüz korkutucu gelebilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu, benlik bilincine ve sosyal durumlar hakkında aşırı endişe ve korkuya neden olabilir. Başkalarının önünde yargılanmaktan veya küçük düşürülmekten korkabilirsiniz.
Ek olarak, sosyalleşme aşağıdaki gibi fiziksel semptomlara neden olabilir:
- terlemek
- titremek
- hızlı kalp atış hızı
- mide bulantısı
- kızarma
- nefes darlığı
Sosyal kaygı, okuldaki veya işteki etkileşimlerinizi etkileyebilir, ancak hayatınıza hükmetmek zorunda değildir. Tedavi, durumu yönetmenize ve sosyal durumlarda daha rahat olmanıza yardımcı olabilir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Sosyal kaygı, insanları sosyal ortamlarda endişeli veya korkulu hissettiren bir kaygı durumudur.
Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, yeni insanlarla tanışmak, onlarla konuşmak ve muhtemelen sosyal etkinliklere katılmakta zorlanabilirler. Bunların kaygı duygusu olduğunu bilseler de yine de bunları aşmada zorluk çekebilirler.
Bu tür bir bozukluk kalıcı olarak zayıflatıcı olabilir ve kişinin çalışma, çalışma ve aile dışı üyelerle yakın ilişkiler kurma yeteneğini etkileyebilir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
1- Terapi
Terapinin faydaları: Terapinin birkaç faydası vardır. Bunlardan en önemlisi, düşüncelerinizi ve duygularınızı terapistinizle tartışabilmeniz ve sosyal kaygınızın temel nedenini keşfetmenize yardımcı olmalarıdır. Terapinin diğer faydaları şunları içerebilir:
- Kaygınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacak bir plan oluşturmak
- Korkuları ifade etmek için güvenli bir alana sahip olmak
- Tetikleyicilerinizi kabul etmek için beceriler geliştirmek
- Kaygı ile başa çıkmak için daha sağlıklı alışkanlıklar oluşturmak
2- Psikoterapi
Sosyal kaygınız başa çıkamayacak kadar bunaltıcı görünüyorsa, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak önemlidir. Psikoterapi tek başına etkili bir tedavidir ve ilaçla birleştirildiğinde daha da etkili olabilir. Psikoterapide, kendinizle ilgili olumsuz düşünceleri değiştirmek için teknikler öğreneceksiniz. Bu tür bir terapi, endişenizin kökenine inmenize yardımcı olabilir. Rol yapma ve diğer yöntemlerle, sosyal ortamlardaki etkileşimlerinizi nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz, bu da güveninizi artırmanıza yardımcı olabilir.
3- Teleterapi
Teleterapinin veya uzaktan verilen terapinin, yüz yüze terapiyi geciktirebilecek veya önleyebilecek sosyal anksiyete bozukluğu olanlara fayda sağlayabileceği bulunmuştur. Görevleri bir akıl sağlığı uzmanı olsa bile, randevulara gidip gelmek ve yeni biriyle şahsen tanışmak konusundaki endişe nedeniyle bu yaygın olabilir. Bu ekstra alana ve zamana sahip olmak, bir terapistin fiziksel varlığında kaygıları artmadığı için, sosyal kaygı ile yaşayan insanlar için sonuçları iyileştirebilir . Hastalar kendilerini daha rahat hissettiklerinde ve teleterapinin yardımcı olabileceği endişelerini paylaşmaya istekli olduklarında güven daha hızlı inşa edilebilir. Ayrıca, hastalar evlerinde veya özel alanlarında yalnız kalabilecekleri için daha yüksek bir anonimlik ve gizlilik düzeyi vardır. Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler için teleterapinin faydaları şunlardır:
Kolaylık: İşe gidip gelmek veya trafik yok ve terapiye giderken insanlarla karşılaşmıyorsunuz. Ayrıca yüz yüze toplantılar için odaklanabileceğiniz ve stresli hissedebileceğiniz ne giydiğiniz veya nasıl göründüğünüz konusunda endişelenmenize gerek yok.
Gizlilik: Neden terapide olduğunuzu kimseye açıklamanıza gerek kalmadan kendi evinizin rahatlığında kalabilirsiniz.
Erişilebilirlik: İyi iletişim kurduğunuz doğru terapisti bulmak genellikle stresli olabilir. Teleterapi, belirli bir coğrafi konumla sınırlı olmadığınız ve daha geniş bir profesyonel havuzundan seçim yapabileceğiniz için bu stresin bir kısmını alabilir.
4- Destek Grupları
Sosyal kaygı için yerel veya çevrimiçi bir destek grubuna katılmak isteyebilirsiniz. Burada, aynı durumu yönettikleri için neler yaşadığınızı anlayan insanlarla bağlantı kuracaksınız. Bir destek grubunda deneyimlerinizi paylaşabilir, başkalarından başa çıkma tekniklerini öğrenebilir ve belki birlikte rol oynayabilirsiniz. Bir grupla konuşmak ve korkularınızı ilişkilendirmek, sosyal ortamlarda başkalarıyla etkileşim kurmak için de mükemmel bir uygulamadır.
5- Yalnız Olmadığını Fark Etmek
Destek grupları, bu tür bir fobiyle yaşayan tek kişinin siz olmadığınızı gösteren harika bir hatırlatmadır. Sosyal ortamlar ve etkileşimler, birçok insan için bir endişe ve korku kaynağıdır. Yanlış bir şey söylemekten veya insanlar tarafından yargılanmaktan endişeleniyorsanız, başkalarının da aynı şekilde hissettiğini unutmayın. Bunu hatırlamak, sosyal durumlarda gezinirken yardımcı olabilir.
6- İlaç Tedavisi
Sosyal kaygı şiddetli, devam eden bir rahatsızlık olabileceğinden, bir akıl sağlığı uzmanı, başa çıkmanıza yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu için birkaç ilaç türü vardır ve doktorunuz hangisinin sizin için doğru olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
7- Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI’lar)
SSRI’lar genellikle sosyal anksiyete ve depresyon için birinci basamak tedavidir. Paroksetin ve sertralin içeren bu ilaçlar beyninizdeki serotonin seviyesini artırarak çalışır. Serotonin, vücudunuzun her yerine mesaj göndermeye yardımcı olan bir molekül olan önemli bir nörotransmiterdir. Düşük serotonin seviyeleri depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilmiştir.
8- Serotonin-Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri (SNRI’ler)
Bir SSRI sosyal kaygıyı iyileştirmezse, doktorunuz semptomları iyileştirmek için başka bir tür antidepresan reçete edebilir. Bu, aşağıdaki gibi bir SNRI olabilir:
- duloksetin
- venlafaksin
- levomilnasipran
Bu ilaçlar ayrıca ruh halini ve kaygıyı iyileştirmeye yardımcı olmak için beyin kimyasındaki değişiklikleri işaret eder. Bir kişide işe yarayan antidepresanlar başka bir kişide iyi sonuç vermeyebilir. Bu nedenle, bireysel semptomlarınız için uygun olanı bulana kadar doktorunuzun farklı ilaçlar reçete etmesi gerekebilir.
9- Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOI’ler)
Sosyal kaygınız panik atak geçirecek kadar şiddetliyse, doktorunuz size MAOI reçete edebilir. Bunlar panik atakları önlemeye yardımcı olan antidepresanlardır. MAOI’ler ayrıca dopamin, serotonin ve ruh halinizi yükselten diğer kimyasallar gibi belirli nörotransmitterlerin ortadan kaldırılması olan monoamin oksidazı durdurmak için beyninizdeki kimyasallarla birlikte çalışır. Bu ilacın bazı popüler formları, panik ataklara yardımcı olduğu gösterilen fenelzin ve tranilsipromindir. Bununla birlikte, yan etkiler nedeniyle MAOI’ler artık nadiren reçete edilmekte ve genellikle antidepresanlarla değiştirilmektedir.
10- Beta Blokerler
Beta blokerler genellikle yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılır, ancak bazen hızlı kalp atışı, terleme veya titreme gibi anksiyetenin fiziksel semptomlarını tedavi etmek için reçete edilir. Propranolol ve atenolol içeren bu ilaçlar, adrenalinin uyarıcı etkilerini bloke eder. Beta blokerler, bir tür sosyal kaygı olan performans kaygısı için de bir seçenektir .
11- Anti-anksiyete İlacı
Anti-anksiyete ilaçları da sosyal anksiyete için reçete edilir. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:
- diazepam
- lorazepam
- klonazepam
- alprazolam
Bu ilaçlar hızlı çalışma eğilimindedir, ancak alışkanlık oluşturabilir veya yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilirler. Bu nedenle doktorunuz uzun süreli bir anti-anksiyete ilacı reçete etmeyebilir. Anti-anksiyete ilaçları, anksiyete bozuklukları için birinci basamak tedavi olmamalıdır. Ancak doktorlar, bazı kişilerin diğer tedavi türlerine yeterince yanıt vermeyeceğini de biliyorlar. Bu ilaçları kullanma kararı, doktorunuzla, bağımlılık olasılığına karşı size nasıl fayda sağlayabileceklerini tarttıktan sonra verilmelidir.
12- Alternatif Seçenekler
Sosyal kaygınız şiddetli değilse, sosyal durumlarda karşılaştığınız kaygı miktarını azaltmak için geleneksel yöntemlerin yerine veya bunlara ek olarak uygulayabileceğiniz alternatif yöntemler vardır.
13- Alternatif Terapiler
Geleneksel tedaviyle birlikte alternatif terapiler de kaygıyı azaltabilir ve sosyal fobiyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Dikkate alınması gereken bazı alternatif tedaviler şunlardır:
- meditasyon
- yoga
- derin nefes egzersizleri
- akupunktur
14- Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Yaşam tarzı değişiklikleri de genel olarak kaygı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Genel kaygı düzeyinizi azaltabiliyorsanız, sosyal ortamlarda başa çıkmak daha kolay olabilir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, yapabileceğiniz bir değişikliktir. Egzersiz, beyninizin ruh halini ve kaygıyı düzenleyen iyi hissettiren hormonlar olan endorfin üretimini artırır. Haftanın çoğu günü en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin. Sınırlarınızı bilerek kaygıyı da azaltabilirsiniz. Tabağınızda çok fazla şey olması endişeyi artırabilir, bu nedenle gerçekten katılmak istemediğiniz etkinliklere hayır deme alıştırması yapın ve dinlenme, rahatlama ve kişisel bakımı önceliklendirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.
15- Kafeinden Kaçınmak veya Sınırlandırmak
Kafeinli içecekler – kahve, çay ve soda gibi – çok ihtiyaç duyulan bir pick-me-up sağlayabilir. Ancak endişeniz varsa, kafein sizi daha kötü hissettirebilir ve hatta panik atakları tetikleyebilir. Kahve veya çaydan vazgeçemiyorsanız, her gün tükettiğiniz miktarı azaltmaya çalışın. Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) göre günde 400 miligrama kadar sağlıklı yetişkinler için güvenli olsa da herkes kafeinin etkilerini farklı şekilde deneyimliyor. Bu nedenle, sosyal kaygıyı yönetiyorsanız daha az içmeniz gerekebilir.
16- Sosyal Olmaya Çalışmak
Uygulama, sosyal kaygıya karşı harika bir silah olabilir. Sosyal ortamlardan korkmak yerine, bebek adımlarıyla bu durumları kolaylaştırın. Sadece sosyal etkileşimlerden kaçınmak, kaygıyı potansiyel olarak kötüleştirebilir. İnsanlarla konuşma pratiği de yapabilirsiniz. Örneğin, “Günaydın” deyin veya bir iş arkadaşınıza iltifat edin. Bu, “Saçını beğendim” kadar basit olabilir. Ayrıca insanlarla konuşurken göz teması kurmaya çalışın. Bir perakende mağazasındaysanız, bir satış görevlisinden yardım istemek gibi küçük bir adım atabilirsiniz.
17- Sosyal Etkinliklere Hazırlanmak
Tüm sosyal etkinliklere davetleri geri çevirmek yerine, önceden hazırlanın. Rol yapma ve konuşma başlatıcı alıştırmaları, güven oluşturmanın mükemmel bir yoludur. Konuk listesinden haberdarsanız, katılanların ilgi alanlarını göz önünde bulundurun. Belki birisi yakın zamanda tatile gitti veya yeni bir işe başladı. Eğer öyleyse, buzu kırmak ve bir sohbetin önünü açmak için birkaç soru hazırlayın. Yine de cevabı evet veya hayır olan sorulardan kaçının. Unutmayın, fikir sohbet etmektir. Bu yüzden, “Florida gezinizden keyif aldınız mı?” diye sormak yerine. “Florida seyahatinizle ilgili neyi beğendiniz?” diye sorun. Çoğu durumda, diğer kişi açılır ve konuşmayı başlatır. Ne kadar çok konuşursanız, o kadar az endişeli hissedeceksiniz ve başkalarıyla konuşmak daha kolay olacak.
Size Uygun Tedavi Seçeneği Nasıl Seçilir?
Sosyal anksiyete için farklı tedavi türleri varken, hangi seçeneğin en iyi seçim olduğunu tam olarak bilmek zor olabilir. Her şeyden önce, kim olduğunuza ve neye ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Kararınız aşağıdaki gibi faktörleri hesaba katmalıdır:
- yaşam tarzı
- tedavinin süreci
- uygulamanın ve zamanla tedaviye bağlı kalmanın kolaylık derecesi
- maliyet
- sigortanın kabul edilip edilmediği
- en rahat edilen şeyler
Bir Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
Endişe veya korku nedeniyle düzenli olarak sosyal durumlardan kaçınmak için kendi yolunuzdan çekildiğinizi fark ederseniz, yardım aramayı düşünebilirsiniz. Örneğin, kaygınızın sosyal izolasyona veya büyük yaşam değişikliklerine (okuldan ayrılma veya uzun bir süre boyunca işsizlik gibi) neden olduğunu fark ettiyseniz, bir ruh sağlığı uzmanına görünmenin zamanı gelmiş olabilir.
Bununla birlikte, bu gibi noktalara gelmeden önce profesyonel yardıma ihtiyaç duyup duymayacağınızı ve ne zaman ihtiyacınız olabileceğini bilmek önemlidir. İhtiyacınız olabilecek tedaviyi almadan uzun vadede hayatınız olumsuz etkilenebilir.
Özet
Sosyal ortamlarda kaygı ve korku yaygın olsa da yalnız olduğunuzu veya durumunuzun umutsuz olduğunu hissedebilirsiniz. Bu gerçeklerden daha fazla olamazdı.
Tedavi, fobinizin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Egzersiz ve derin nefes alma gibi ev ilaçları ile başlayabilirsiniz.
Ancak bunlar işe yaramazsa, reçeteli ilaçlar veya danışmanlık hakkında doktorunuzla konuşun. Akıl sağlığı uzmanları, kaygıyla başa çıkmanıza ve daha sosyal olmanıza yardımcı olabilir.