Salı, Kasım 5, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sosyal İzolasyon Nedir?

Sosyal izolasyon, sosyal ağınızın sınırlı ve tatmin edici olmadığı anlamına gelir. Kendinizi izole edilmiş hissediyorsanız, sosyal çevrenizi yeniden şekillendirmek ve başkalarıyla anlamlı bağlantıların keyfini çıkarmak için yapabileceğiniz çok şey vardır. Sosyal izolasyonu, sosyal bağların veya bağların olmadığı bir kopma durumu olarak düşünebilirsiniz.

Herkes izole olabilir. Başka bir deyişle, izolasyonun genellikle karakteriniz, karizmanız veya diğer kişilik özelliklerinizle hiçbir ilgisi yoktur. Belki hamilelik ve doğumdan sonra iyileşiyorsun ve çoğu gün partnerin dışında kimseyle konuşmuyorsun. Ya da belki birkaç hafta önce yeni bir şehre taşındınız. Pek çok insanla tanıştınız, ancak henüz hiçbirini iyi tanımıyorsunuz. Diğer durumlarda da kendinizi izole edilmiş hissedebilirsiniz:

  • Aynı işte 20 yıl sonra emekli olmak
  • Birkaç yıllık partnerinizden ayrılmak ve tüm ortak arkadaşlarınızı kaybetmiş gibi hissetmek
  • Kimseyi veya ofis geleneklerinden herhangi birini tanımadığınız yeni bir işe başlamak
  • Üniversiteye başlamak için evden ayrılmak

İzolasyon, sosyal temas için özlem duyduğunuz bir duygu olan yalnızlık ile aynı şey değildir. Yalnızlık, elbette, izolasyonun doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilir, ancak gelişen bir arkadaş ve sevdikleriniz ağına sahip olabilirsiniz ve yine de zaman zaman yalnız hissedebilirsiniz. Yine de yalnızlık gibi, izolasyon da genel refahınız üzerinde geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabilir. Dikkat etmeniz gereken birkaç sosyal izolasyon belirtisi, bunun günlük yaşamınızı nasıl etkileyebileceği ve yeni bağlar oluşturmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Sosyal İzolasyon Belirtileri Nelerdir?

COVID-19 salgını sırasında uzaktan çalışmanın artması nedeniyle, bazı insanların tüm günlerini evde yalnız geçirmesi oldukça yaygın hale geldi. Peki, dijital çağda sosyal izolasyon ile günlük yaşam arasındaki farkı nasıl anlarsınız?

İzolasyon biraz görecelidir, ancak araştırmacılar genellikle aşağıdaki gibi işaretleri dikkate alır:

İlişki durumu: Evli misin? Sevgilin var mı? Yoksa mutlu bir bekar mısın?

Topluluk katılımı: Herhangi bir kulübe veya spor takımına üye misiniz? Kilise veya tapınak gibi dini bir grubun üyesi misiniz?

Yakın temas sayısı: Şehirden ayrıldığınızda evde oturacak, hastalandığınızda size yiyecek getirecek veya kötü bir ayrılıktan sonra sır verecek kadar en az birkaç kişiye güveniyor musunuz?

Temas sıklığı: Arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli olarak konuşuyor musunuz?

İlişkilerin genel kalitesi: Hayatınızdaki insanların size saygı duyduğunu ve sizi umursadığını düşünüyor musunuz?

Binlerce Twitter takipçiniz, birlikte vakit geçirdiğiniz büyük bir sınıf arkadaşınız veya bir Brady Bunch aile ağacınız olabilir. Ancak, aşağıdaki nedenlerle bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız, yine de sosyal olarak izole olabilirsiniz:

  • Yabancı gibi hissetmek
  • Kimsenin gerçek kişiliği bilmemesi
  • Herkesin kişiyi bir yük olarak gördüğünden endişe etmek
  • Kimseyle anlamlı bir konuşma yapmadan günler veya haftalar geçirmek

Kimler Daha Çok Risk Altındadır?

Toplumun yapısı, bazı insan gruplarının diğerlerine göre izolasyona karşı daha savunmasız olduğu anlamına gelir. Risk altındaki gruplar şunları içerir:

Yaşlı yetişkinler: İnsanlar yaşlandıkça, emeklilik, boş bir yuva ve yaşlı aile üyelerinin kaybı nedeniyle sosyal çevreleri genellikle küçülür. Yaş ayrımcılığı, daha yaşlı yetişkinlerin topluluk etkinliklerine katılmalarını daha da kısıtlayabilir.

Marjinal gruplar: Düzenli olarak damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalan insanlar, kendilerini duygusal olarak güvende hissettikleri daha küçük bir sosyal temas havuzuna sahip olabilirler. Bazı sosyal çevreler onları varsayılan olarak hariç tutabilir.

Engelliler: Ayrımcılıkla mücadele yasaları yürürlükte olsa bile, özellikle tekerlekli sandalye kullananlar olmak üzere pek çok engelli, erişilebilir ulaşım bulmakta zorlanıyor ve bu da yüz yüze sosyalleşme yeteneklerini ciddi şekilde sınırlayabiliyor.

Uzak yerlerdeki insanlar: Askerlik görevlileri, havayolu pilotları ve evden uzakta uzun zaman geçiren diğer kişiler sevdiklerinden kopmuş hissetmeye başlayabilir. Kırsal kesimde yaşayan insanlar da sağlam bir sosyal çevre oluşturmakta zorlanabilirler.

Bağışıklığı baskılanmış insanlar: 2022’de yapılan bir araştırmaya göre, bağışıklığı baskılanmış birçok insan, halkın çoğunun maskeleri ve diğer önemli COVID-19 önlemlerini kullanmayı bıraktığı için artık kamusal yaşamdan dışlanmış hissediyor. Kısacası sağlıklarını riske atmadan günlük sosyal aktivitelere katılamıyorlar.

Sosyal İzolasyonun Etkileri Nelerdir?

Sosyal izolasyonun hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için önemli sonuçları olabilir.

Fiziksel sağlık: Araştırmalar, devam eden izolasyonu şunlara bağlamaktadır:

  • kalp hastalığı
  • azalmış uyku kalitesi
  • bozulmuş bağışıklık sağlığı
  • felç
  • yaşa bağlı bilişsel bozukluk

Sosyal hayatınız fiziksel sağlığınızı iki ana nedenden dolayı etkileyebilir. İlk olarak, kimse destek veya motivasyon sunmadığı için izolasyon, kendinize bakma olasılığınızı azaltabilir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, sosyal olarak izole olan insanlar aşağıdakilere eğilimlidir:

  • Daha az meyve ve sebze yemek
  • Daha az fiziksel aktivite
  • Sağlık uzmanlarına daha az başvurmak

İzolasyon ayrıca stresi ve iltihabı artırabilir. Evrimsel bir bakış açısından, yalnız olmak sizi yırtıcılara ve kazalara karşı savunmasız hale getirir. Arkanızı kollayacak kimseniz yoksa, değerli zihinsel ve fiziksel enerjiyi tüketen sürekli tetikte olmanız gerekir.

Sosyal olarak ne kadar az bağlıysanız, vücudunuzun kronik stresin yıpranmasını ve yıpranmasını atlatması o kadar zorlaşır. Sonuç olarak iltihaplanma seviyeleriniz yükselir, bu da vücudunuzun hücrelerine zarar verebilir ve potansiyel olarak sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

Akıl sağlığı: İzolasyon, zihinsel sağlığınız üzerinde de derin bir etkiye sahip olabilir. 2021 yılında yapılan bir araştırma, insanların COVID-19 salgını sırasında evde kalma emirlerine psikolojik olarak nasıl tepki verdiğini inceledi. Çalışma, sosyal izolasyonu şunlarla ilişkilendirdi:

  • İşle ilgili artan stres
  • Daha yüksek düzeyde madde kullanımı
  • Genel olarak yaşamdan memnuniyet azalması

Yukarıda bahsedildiği gibi, insanların stres seviyelerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olacak bir şirkete ihtiyacı vardır. Birlikte olmadan, çevrenizdeki dünyaya karşı endişeli veya güvensiz olabilirsiniz. 2019’da yapılan bir araştırma, sosyal uyarım eksikliğinin beyninizin kapı açılma sesi gibi duyusal bilgilere aşırı duyarlı hale gelmesine neden olabileceğini buldu. Gündelik görüntülerin ve seslerin artık sizi harekete geçirdiğini fark edebilirsiniz.

İnsan teması aynı zamanda bir gerçeklik duygusunu korumanıza yardımcı olur. Benlik duygunuz, kısmen başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunuzla tanımlanır. Eylemlerinize tanık olacak veya tepki gösterecek kimse olmadan, yaptığınız hiçbir şeyin önemi yokmuş gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Gerçekliğin nerede bittiğini ve hayal gücünüzün nerede başladığını merak edebilirsiniz.

2020’de yapılan bir araştırma, hücre hapsinin cezaevlerindeki insanlar üzerindeki etkisini inceleyen yoğun izolasyonun aşağıdakilere neden olabileceğini buldu:

  • endişe
  • depresyon
  • kimlik kaybı
  • paranoya
  • halüsinasyonlar
  • intihar düşünceleri

Elbette, çoğu insan hücre hapsinin tam izolasyonunu asla deneyimlemeyecek. Bununla birlikte, uzun süreli sosyal izolasyon, tam bir yalnızlık olmasa bile, bu semptomların çoğuna yol açabilir.

İstismar Belirtisi

Bazı durumlarda, sosyal izolasyon bir istismar belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Romantik bir partner veya bakıcı, ilişkinin dışındaki dünyayla olan ilişkinizi sınırlayarak sizi kontrol etmeye çalışabilir. Bu izolasyon, tüm ihtiyaçlarınız için onlara ve yalnızca onlara bağımlı olmanızı sağlar, bu da onlara yaşamınız üzerinde kapsamlı güç ve kontrol sağlar. Birinin sizi izole etmeye çalıştığına dair işaretler şunları içerir:

  • Arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle kavga çıkarırlar, sonra sizi bir sadakat gösterisi olarak onları gücendiren insanları kesmeye teşvik ederler.
  • İtibarınızı mahvetmek için çevrimiçi olarak veya arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize hakkınızda dedikodu yayarlar.
  • İstismarcı biri gibi görünmeniz için toplum içinde sinirlenmeniz veya üzülmeniz için size gaz verirler.
  • Görüşmeleri sabote ederek, araba anahtarlarınızı saklayarak veya iş yerinizde olay çıkararak iş bulmanızı veya iş bulmanızı engellerler.
  • İletişiminizi izlemek için her zaman postanıza, telefonunuza ve e-postanıza erişme konusunda ısrar ediyorlar.
  • Ayrı olduğunuzda yapışırlar ve sizi durmadan aramaya veya mesaj atmaya çalışırlar. Hemen yanıt vermezseniz sinirlenebilir veya sizi ihanetle suçlayabilirler.

Sosyal İzolasyon Nasıl Yönetilmelidir?

İzolasyon birçok nedenden dolayı olabilir, bu nedenle bazı başa çıkma stratejileri, benzersiz koşullarınız için diğerlerinden daha iyi sonuç verebilir. Dikkate alınması gereken birkaç strateji şu şekildedir:

Dijitale geçmek: Sevdiklerinizden uzaklaştıysanız, yüz yüze zaman azalabilir. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde metin, e-posta ve görüntülü aramalar yoluyla bağlantıda kalabilirsiniz. Uzun süreli bakım tesislerinde yaşlı yetişkinleri içeren araştırmalar, sevdiklerinizle haftalık 5 dakikalık bir video görüşmesinin bile yalnızlığı önemli ölçüde azaltabileceğini ve insanların duygusal olarak daha desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olabileceğini buldu.

Evcil hayvan sahiplenmek: Evcil hayvan sahipliği, sosyal izolasyonu azaltmaya yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir. Hayvanlar sadece koşulsuz bir arkadaşlık sunmazlar, aynı zamanda harika buz kırıcılar da yaparlar – bir köpek parkını daha önce ziyaret ettiyseniz, zaten bildiğiniz bir şeydir. Çin’de yaşlı yetişkinleri kapsayan araştırma, yaşlı köpek sahiplerinin akranlarından daha sosyal olarak bağlı olduklarını, çünkü köpeklerini yürüyüşe çıkarmak onları dışarı çıkmaya ve diğer köpek sahipleriyle vakit geçirmeye teşvik etti.

Yeni toplulukları keşfetmek: Tüm dostluklar ve ilişkiler kurtarılamaz. Belki aile günah keçisi olarak hizmet ediyorsunuz, arkadaş grubunuzdaki insanların çoğu düzenli olarak homofobik açıklamalar yapıyor ya da eşiniz sizi sürekli aşağılıyor. Bazen, toksik insanlarla bağları kesmek, zihinsel sağlığınız için çok iyi olabilir. Mevcut sosyal ağınız size kötü davranıyorsa, dünyadaki diğer insanların size değer vereceğinden ve sizi kendiniz olarak kabul edeceğinden emin olun. Onları bulmak biraz zaman alabilir, ancak bu aramaya başlamak önemli bir ilk adımdır.

Gönüllülük: Arkadaşlığa yönelik ilk girişimleri yapmak, daha kolay yeni bağlantılar kurmanıza yardımcı olabilir. Dünyadaki diğer izole insanlara ulaşmak için bir mektup arkadaşı programına, mentorluk grubuna veya topluluk merkezine katılmayı düşünün. Siz de gönüllü olarak sosyal çevrenizi genişletmeye başlayabilirsiniz. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, kendi içinde gönüllü olmak, özellikle sevilen birinin kaybının yasını tutarken sosyal ağınızı genişletmek için etkili bir yol sunabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Geçici izolasyon, genellikle fiziksel veya zihinsel sağlığınız için uzun vadeli sonuçlar doğurmaz ve genellikle bunu kendi başınıza yönetmek için adımlar atabilirsiniz. Bununla birlikte, haftalar veya aylarca izolasyondan sonra bazı etkileri fark etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda profesyonel desteği düşünmeye değer olabilir:

  • Çoğu zaman veya her zaman yoğun yalnızlık hissetmek
  • Sevimsiz olduğuna ve arkadaşlığı hak etmediğine inanmak
  • Insanlarla konuşurken inanılmaz derecede gergin hissetmek
  • Birisi size onlardan şüphelenmeniz için hiçbir sebep vermemiş olsa bile, varsayılan olarak insanlara güvenmemek
  • Sosyal etkileşimlerden kaçınmak için kendi yolundan çekil ve hayatını yaşamak için gerekli olan birkaç şeyden korkmak

Şefkatli bir terapist olası tetikleyicileri belirlemeye yardımcı olabilir ve hem izolasyonu hem de sağlığınız üzerindeki etkisini ele almak için çalışabilir. Terapinin hedefleri şunları içerebilir:

  • Özgüveni geliştirmek
  • Çatışmayı daha etkili bir şekilde iletmek ve çözmek için öğrenme ve uygulama becerileri
  • Altta yatan sosyal kaygı veya depresyonu ele almak
  • Zorbalık veya istismar gibi izolasyonu tetiklemiş olabilecek herhangi bir travmayı işlemek

Özet

Sosyal bağlarınız, fiziksel sağlığınızda ve duygusal refahınızda önemli bir rol oynar. Özellikle yaşam değişiklikleri, sağlık sorunları ve diğer stresli veya bunaltıcı koşullarla başa çıkarken, yeni arkadaşlıklar ve ilişkiler kurmak her zaman kolay gelmeyebilir. Ancak sadece birkaç sosyal bağlantının peşinden gitmek büyük bir fark yaratabilir. Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz, bir terapist daha fazla rehberlik ve destek sunabilir.

Popüler Gönderiler