Salı, Aralık 10, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sperm Neden Sulu Olur ve Bu Doğurganlığı Etkiler Mi?

Spermin Su Gibi Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Sperm tipik olarak yoğun, beyaz bir sıvıdır, ancak farklı renk ve yoğunlukta da olabilir. Bu durumu yaşayan erkekler kadar kadınlarda eşlerinin sperminin su gibi olmasının nedenini merak ederler.

Spermin sulu olması veya spermin su gibi gelmesi düşük sperm sayısı, yaşam tarzı faktörleri ve beslenme yetersizlikleri nedeniyle oluşabilir. Bir çok nedenin sorumlu olacağı bu durum erkekleri telaşlandırabilir.

Bu yazıda, sulu veya açık renkli meninin (su gibi spermin) nedenleri ile ilgili bilgileri derledik. Sizin ve eşinizin spermi su gibi ise okumaya devam edin ve muhtemel nedenlerini öğrenin.

Sulu spermin veya su gibi spermin doğurganlığı nasıl etkilediği ve renksiz spermanın ne zaman bir doktora görüneceğiniz ile tedaviyi etkileyip etkilemeyeceğini de makalemizde irdeledik.

Düşük Sperm Sayısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), düşük sperm sayısını veya oligospermiyi, mililitre semende 15 milyondan az sperm ürettiği şeklinde tanımlamaktadır.

Sperm sayısı sperm testi ile ölçülebilir.

Sperm sayısının düşük olması, bir kişinin gebe kalmasını zorlaştırabilir, ancak mutlaka bir kişinin kısır olduğu anlamına gelmez.

Sperm sayısının düşük olmasının her zaman bariz bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, Klinefelter sendromu gibi bazı genetik koşullar, bir kişinin sperm sayısını etkileyebilir.

Düşük sperm sayısının diğer nedenleri arasında şunlar olabilir:

  • Hipertiroidizm ve hipogonadizm gibi hormon bozuklukları
  • Enfeksiyonlar
  • Endüstriyel kimyasallar, herbisitler ve kurşun gibi radyasyon veya toksinlere maruz kalma
  • İlaç kullanımı
  • Aşırı alkol alımı
  • Tütün kullanımı
  • Aşırı vücut ağırlığı
  • Bazı ilaçlar

Varikosel Etkileri

Bir varikosel, testislerden skrotuma uzanan damarların şişmesi durumudur. Varikosel semptomlara neden olmayabilir, ancak bazı kişilerde sperm üretimini azaltabilir ve sperm kalitesini azaltabilir. Varikosel bir veya iki tarafta da gelişebilir.

Varikosel çok yaygındır. Üroloji Bakım Vakfı’na göre, varikoseller erkeklerin yaklaşık %15’ini etkilemektedir ve doğurganlık sorunları için test edilen erkeklerin yaklaşık %40’ı bu duruma sahiptir.

Bununla birlikte, varikoseli olan kişilerin yaklaşık %80’inin doğurganlık sorunu olmadığı söylenebilir.

Sık Boşalmanın Etkileri

Sık boşalma, sulu meni yol açabilir. Kişi günde birden fazla cinsel aktivitede bulunuyorsa, vücutlarının aynı meni kalitesini veya kalitesini üretmesi için yeterli zamanı olmayabilir.

2016 yılında yapılan bir çalışmada 20 erkek, 3-5 günlük yoksunluktan sonra 14 gün boyunca günlük boşalma programını takip etti. Araştırmacılar, katılımcıların sperm örneklerini araştırmanın 1, 3 ve 14. günlerinde topladı ve analiz ettiler.

Hem sperm hacminin hem de mevcut sperm miktarının 1 ile 3. günler arasında ve yine 7 ile 14. günler arasında azaldığını buldular.

Retrograd Boşalma

Boşalma sırasında meni üretra içinden ve penisten geçer. Bununla birlikte, işlevsiz bir mesane sfinkteri, spermin mesaneye geriye doğru hareket etmesine neden olarak retrograd boşalma olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir.

Retrograd boşalma yaşayan insanlar daha az meni veya ince veya sulu görünen meni üretebilirler.

Çinko Eksikliği

Çinko, DNA sentezi, enfeksiyonlarla mücadele, yara iyileşmesi ve üreme gibi birçok vücut fonksiyonunu destekleyen önemli bir besindir.

Çinko ayrıca sağlıklı sperm üretiminde de rol oynar. Üreme ve Kısırlık Dergisi’ndeki 2018 tarihli bir inceleme makalesine göre, çinko eksikliği, zayıf meni kalitesine ve kısırlığa katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, yazarlar çok fazla çinkonun sperm kalitesini de azaltabileceğine dikkat çekmektedir.

Vücut çinko üretemez veya depolayamaz, bu da insanların yalnızca yedikleri yiyeceklerden çinko alabileceği anlamına gelir.

Bazı doğal çinko kaynakları şunlardır:

  • İstiridye
  • Kırmızı et, kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleri
  • Fındık ve kepekli tahıllar
  • Fasulye
  • Yoğurt ve diğer süt ürünleri

Spermin Sulu Olması Doğurganlığı Etkiler Mi?

Spermin sulu olması genellikle geçici bir durumdur ve kendi kendine çözülebilir. Kalıcı sulu sperm durumu bazen düşük sperm sayısını veya doğurganlığı etkileyebilecek başka bir durumu gösterebilir.

Sperm sayısının düşük olması mutlaka bir kişinin kısır olduğu anlamına gelmez, ancak hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Sulu sperm aynı zamanda yaşam tarzı faktörlerine, besin eksikliklerine veya altta yatan bir tıbbi duruma bağlı olabilir.

Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü’ne göre, çoğu erkek fertilite sorunu, testislerin çalışma şeklini etkileyen sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Spermin Sulu Olması Cinsel Birlikteliği Etkiler Mi?

Spermin sulu veya seyreltilmiş bir kıvamda olması, cinsel birlikteliği genellikle olumsuz bir şekilde etkilemez. Ancak bu konuda bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak önemlidir:

Spermin Kıvamı Değişebilir: Spermin kıvamı kişiden kişiye ve zamandan zamana değişebilir. Stres, sağlık durumu, beslenme, vücut sıcaklığı ve diğer faktörler spermin kıvamını etkileyebilir. Spermin sulu veya seyreltilmiş olması, bu faktörlerin bir sonucu olabilir.

Doğurganlık ile İlişkisi: Spermin kıvamı, doğurganlık üzerinde belirleyici bir faktör değildir. Spermin döllenme yeteneği, morfoloji ve hareket yeteneği gibi diğer faktörlere daha çok bağlıdır.

Rahatsızlık Verebilir: Bazı kişiler için, spermin sulu veya seyreltilmiş olması cinsel birlikteliği rahatsız edebilir veya orgazmın tatmin edici olmadığını düşündürebilir. Bu tür durumlar, bireylerin cinsel sağlığı ve memnuniyeti üzerinde etkisi olabilir. Bu nedenle böyle bir durumda, bir doktordan veya cinsel sağlık uzmanından yardım veya tavsiye almak önemlidir.

Temel Sağlık İyi Olmalıdır: Spermin sağlıklı bir şekilde üretilebilmesi için genel sağlık durumu önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve stresten kaçınma, spermin kalitesini artırabilir.

Sonuç olarak, spermin kıvamı cinsel birlikteliği olumsuz etkilemeyebilir, ancak kişisel deneyim ve cinsel sağlık açısından önemli olabilir. Eğer sperminizde anormal bir değişiklik fark ediyorsanız veya cinsel sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli veya cinsel sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Bu uzmanlar, size özel önerilerde bulunabilir ve herhangi bir cinsel sağlık sorununu ele alabilirler.

Sperm Renginin Değişmesi Ne Anlama Geliyor?

Renksiz sperm bazen sağlık problemini işaret ediyor olabilir.

Pembe, kırmızı veya kahverengi meni, iltihaplı bir prostattan veya şişmiş seminal veziküllerden kan içerebilir.

Spermde ortaya çıkan kanın diğer nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Yüksek tansiyon
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Prostat enfeksiyonu
  • Prostat kanseri, testis veya üretra kanseri
  • Sarı meni; idrar veya aşırı miktarda beyaz kan hücresi içerebilir.

Sonuncusu lökositozma denilen bir durumda meydana gelir.

Yeşil renkli sperm, prostat veya diğer üreme organlarının enfeksiyon kaptığının bir işareti olabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyiz?

Kalıcı sulu veya renksiz menisi olan insanlar doktor veya ürolog ile konuşmalıdır.

Ayrıca, kişi, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle ortaya çıkan sulu veya renksiz sperm için tıbbi yardım almalıdır:

  • Olağandışı akıntı
  • Zor veya ağrılı idrara çıkma
  • Testislerde veya skrotumda ağrı veya rahatsızlık
  • Alt karın ağrısı veya alt sırt
  • Ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı

Gebe kalmak isteyenler, korunmasız düzenli bir ilişki kurduktan 1 yıl sonra hamileliğe ulaşmamışlarsa doğurganlık uzmanına danışmayı düşünebilirler.

Sulu veya renksiz sperm nedenini teşhis etmek için, doktor kişiye belirtileri, tıbbi geçmişi ve yaşam tarzı alışkanlıkları hakkında sorular soracaktır. Gerekirse, fizik muayene de yapabilirler.

Doktor ayrıca analiz edecekleri bir meni örneği isteyebilir:

  • Hacim ve tutarlılık
  • Asidite
  • Sperm sayısı
  • Sperm hareketliliği veya spermin ne kadar hızlı hareket ettiği
  • Spermin büyüklüğü ve şekli

Tedavi Yöntemleri

Sulu veya renksiz sperm için tedavi seçenekleri altta yatan nedene bağlı olacaktır.

Doktor, bakteriyel enfeksiyon olma nedenini belirlerse antibiyotik verebilir. Hormon dengesizlikleri olan kişiler için, doktor hormon tedavisi önerebilir.

Varikosel tedavisi için seçenekler şunlardır:

  • Laparoskopik cerrahi: Bu işlem sırasında, bir cerrah karın kamerasındaki küçük bir kesiğe bir kamera yerleştirir. Daha sonra varikoseli bulur, onarır, bloke eder veya kaldırırlar.
  • Perkütan embolizasyon: Bu, bir cerrahın şişmiş vene içine bir bobin veya balon yerleştireceği minimal invaziv bir işlemdir. Daha sonra testisten kan akışını geri kazanmak için bobini veya balonu büyütürler.

Semen kalitesini artırmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:

  • Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak
  • Stresi azaltmak
  • Yeterince uyumak
  • Sigarayı bırakma
  • Alkol alımını azaltmak

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Spermin sulu olması durumu genellikle geçicidir ve kendi kendine çözülebilir.

Birisi her gün birkaç kez cinsel aktivite veya mastürbasyon yaparsa sperm normalden daha sulu veya ince olabilir. Bu durumda, cinsel aktiviteden birkaç günlüğüne kaçınmak konunun tedavisine yardımcı olabilir.

Sulu sperm bazen bir kişinin düşük sperm sayısına veya düşük sperm kalitesine sahip olduğunu gösterebilir. Bunlar bazı tıbbi durumlar ve yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanabilir.

Sulu spermin olması mutlaka bir kişinin kısır olduğu anlamına gelmez. Ancak uzun süreli spremi sulu olan kişiler doktora danışmak isteyebilir.

Ayrıca, renksiz meni veya kan içeren meni için tıbbi yardım alın.

Medical News Today, What causes watery semen, and does it affect fertility?, 2019.

Referanaslar:

Fallah, A., et al. (2018). Zinc is an essential element for male fertility: A review of Zn roles in men’s health, germination, sperm quality, and fertilization. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010824/

FAQ quick facts about infertility. (n.d.). https://connect.asrm.org/srs/about/new-item9?ssopc=1

Infertility and fertility. (2017). https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility

Kerns, K., et al. (2018). Zinc: A necessary ion for mammalian sperm fertilization competency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6321397/

Lead contamination. (n.d.). https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=8206:2013-lead-contamination&Itemid=39800&lang=fr

Welliver, C., et al. (2016). Analysis of semen parameters during 2 weeks of daily ejaculation: A first in humans study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5071206/

What are some possible causes of male infertility? (2017). https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/causes/causes-male

What are varicoceles? (n.d.). https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/varicoceles

World Health Organization reference values for human semen characteristics. (2010). https://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/cooper_et_al_hru.pdf

Popüler Gönderiler