Spiriva Nedir?
Spiriva HandiHaler (tiotropium bromide), bronşit, amfizem veya KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) olan kişilerde bronkospazmı (akciğerlerdeki hava yollarının daralması) önlemek için kullanılan antikolinerjik bir ilaçtır. Spiriva kapsülleri ve bir Handihaler cihazından oluşur. Spiriva kapsüllerinin içeriği yalnızca oral inhalasyon amaçlıdır ve yalnızca Handihaler cihazıyla birlikte uygulama amaçlıdır.
Spiriva’nın Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Spiriva’nın yaygın yan etkileri şunlardır:
- ağız kuruluğu
- kabızlık, ağrılı idrar yapma
- mide rahatsızlığı, kusma
- soğuk algınlığı semptomları (burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı)
- burun kanaması
- kas ağrısı
Spiriva’nın ciddi yan etkileri varsa doktorunuza söyleyin.
Endikasyonları Nelerdir?
Spiriva, kronik bronşit ve amfizem dahil, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile ilişkili bronkospazmın uzun süreli, günde bir kez idame tedavisi için endikedir. Ayrıca, KOAH hastalarında alevlenmeleri azaltmak için endikedir.
Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?
Kullanım: Yalnızca ağızdan soluma içindir. Akciğerler üzerinde amaçlanan etkiler elde edilmeyeceği için Spiriva kapsüllerini yutmamak gerekir. Spiriva kapsüllerinin içeriği yalnızca Handihaler cihazıyla kullanılmalıdır. Spiriva’nın uygulanması için Handihaler cihazının merkez odasına bir kapsül yerleştirilir. Spiriva kapsülü, Handihaler cihazının yan tarafındaki yeşil delme düğmesine basıp bırakılarak delinir. Tiotropium formülasyonu, hasta ağızlık yoluyla soluduğunda hava akımına dağılır.
Genel Dozlama Prensipleri: Önerilen Spiriva dozu, Handihaler cihazıyla günde bir kez bir kapsülün toz içeriğinin iki inhalasyonudur. 24 saat içinde birden fazla doz alınmamalıdır. Geriatrik, karaciğer bozukluğu olan veya böbrek yetmezliği olan hastalar için doz ayarlamasına gerek yoktur. Bununla birlikte, Spiriva Handihaler verilen orta ila şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar, antikolinerjik etkiler açısından yakından izlenmelidir.
Depolama Koşulları Nelerdir?
Spiriva’yı 25 ° C’de (77 ° F) saklamak gerekmektedir; dışarıda 15 ° ile 30 ° C (59 ° ila 86 ° F) arasında bulunabilir. Spiriva kapsülleri aşırı sıcaklığa veya neme maruz bırakılmamalı ve Handihaler cihazında saklanmamalıdır.
Uyarılar ve Önlemler
Akut Kullanım İçin Uygunsuzluğu: Spiriva, KOAH için günde bir kez idame tedavisi olarak tasarlanmıştır ve akut semptomların giderilmesi için, yani akut bronkospazm epizodlarının tedavisi için kurtarma tedavisi olarak kullanılmamalıdır.
Ani Aşırı Duyarlılık Reaksiyonları: Spiriva uygulamasından sonra ürtiker, anjiyoödem, döküntü, bronkospazm, anafilaksi veya kaşıntı dahil olmak üzere ani aşırı duyarlılık reaksiyonları meydana gelebilir. Böyle bir reaksiyon meydana gelirse, tedavi derhal durdurulmalı ve alternatif tedaviler düşünülmelidir. Ek olarak, Spiriva, süt proteinlerine şiddetli aşırı duyarlılığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Paradoksal Bronkospazm: Spiriva dahil inhale ilaçlar paradoksal bronkospazma neden olabilir. Bu meydana gelirse, hemen albuterol gibi inhale kısa etkili bir beta 2 – agonist ile tedavi edilmelidir. Tedavi durdurulmalı ve diğer tedaviler düşünülmelidir.
Dar Açılı Glokomun Kötüleşmesi: Spiriva, dar açılı glokomlu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Reçete yazanlar ve hastalar, akut dar açılı glokomun belirti ve semptomları konusunda uyanık olmalıdır. Hastalara bu belirti veya semptomlardan herhangi biri gelişirse hemen bir doktora danışmalarını söylenmelidir.
İdrar Tutulmasının Kötüleşmesi: Spiriva, üriner retansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Reçete yazanlar ve hastalar, özellikle prostat hiperplazisi veya mesane- boyun obstrüksiyonu olan hastalarda üriner retansiyonun belirti ve semptomları konusunda uyanık olmalıdır.
Gebelik: Spiriva’nın hamilelik sırasında kullanımı ile ilgili sınırlı insan verileri, ilaçla ilişkili olumsuz gebelikle ilişkili sonuçlar riskini bildirmek için yetersizdir. Tüm gebeliklerin arka planda doğum kusuru, kayıp veya diğer olumsuz sonuçlar riski vardır.
Emzirme: İnsan sütündeki tiotropium varlığı, anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki etkiler veya süt üretimi üzerindeki etkileri hakkında veri yoktur. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık yararları, annenin Spiriva’ya olan klinik ihtiyacı ve Spiriva’nın anne sütüyle beslenen çocuk üzerindeki olası olumsuz etkileri veya altta yatan anne durumuyla birlikte dikkate alınmalıdır.
Pediatrik Kullanım: Spiriva çocuklarda kullanım için endike değildir. Spiriva’nın pediyatrik hastalarda güvenliği ve etkinliği belirlenmemiştir.
Geriatrik Kullanım: Mevcut verilere dayanarak, geriatrik hastalarda Spiriva dozajının ayarlanması garanti edilmemektedir.
Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?
Yüksek doz tiotropium, antikolinerjik belirti ve semptomlara neden olabilir. Doz aşımı tedavisi, Spiriva’nın kesilmesi ile birlikte uygun semptomatik ve / veya destekleyici tedaviyi içerir. Spiriva kapsüllerinin yanlışlıkla oral yoldan yutulmasıyla akut zehirlenme, sistemik olarak iyi emilmediğinden olası değildir.
Kontrendikasyonları Nelerdir?
Spiriva, tiotropium, ipratropium veya bu ürünün herhangi bir bileşenine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir .
Hareket Mekanizması Nedir?
Tiotropium, genellikle antikolinerjik olarak adlandırılan uzun etkili, antimuskarinik bir ajandır. Solunum yollarında, K inhibisyonu yoluyla farmakolojik etki sergiler. Antagonizmanın rekabetçi ve geri döndürülebilir doğası, insan ve hayvan kaynaklı reseptörler ve izole edilmiş organ preparatları ile gösterilmiştir. Tiotropium’un oral solüsyonları %2-3’lük mutlak biyoyararlanıma sahiptir. Yiyeceklerin tiotropium emilimini etkilemesi beklenmemektedir. İntravenöz olarak uygulanan tiotropium bromür esas olarak değişmeden idrarla atılır (%74).
Güvenli ve Etkili Kullanım İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?
İlaçlar bazen hasta bilgilendirme broşürlerinde listelenenler dışındaki amaçlar için reçete edilir. Spiriva’yı reçete edilmediği bir amaç için kullanmamak ve semptomların aynısına sahip olsalar bile başkalarına vermemek gerekmektedir.