Sıcak bir antrenmandan sonra soğuk gazlı bir içecek içmek ferahlatıcı hissettirebilir.
Bununla birlikte, en son araştırmalara göre, sizin su ihtiyacınızı karşılamak yerine daha fazla dehidrasyona neden olabilir ve böbrek fonksiyonuna zarar verebilir.
Fruktoz içeriği yüksek kafeinli meşrubatlar dünya çapında oldukça popülerdir.
İçecekler, hem obezite hem de diyabet krizlerinde potansiyel rolleri nedeniyle yaygın olarak tüketilmiştir. Yeni bir çalışma, büyüyen zarar listesine taze bir sağlık riski ekleyebilir.
New York’taki Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacılar, fiziksel içecek sırasında ve sonrasında tüketildiğinde alkolsüz içeceklerin böbrek sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi.Bulguları American Journal of Physiology—Regulatory, Integrative and Comparative Physiology dergisinde yayınlanmıştır.
Egzersiz, Böbrekler ve Isı
Sıcak bir ortamda egzersiz yaptığımızda, böbreklerden kan akışı azalır. Bu, kan basıncının düzenlenmesine ve suyun korunmasına yardımcı olur. Normal bir cevaptır ve zarar vermez.
Bununla birlikte, klinik ortamlarda, böbrekler boyunca kan akışındaki dik bir düşüş, dokulara oksijen tedarikinde eşlik eden düşüş nedeniyle akut böbrek hasarına (AKI) neden olabilir.
Daha önceki çalışmalar, genel olarak, ancak özellikle daha yüksek sıcaklıklarda, egzersizin AKI’nin biyobelirteçlerini arttırdığını göstermiştir. Aynı zamanda, araştırmalar ayrıca yüksek fruktozlu alkolsüz içecek tüketmenin dehidrasyon yaşayan farelerde AKI riskini arttırdığını göstermektedir.
Bu çalışmanın yazarları bu iki araştırmayı bir araya getirdi. Açıkladıkları gibi:
“Çalışmamızın amacı, egzersiz sırasında ve sonrasında gazlı bir içecek tüketmenin, bir su kontrol çalışmasına kıyasla böbrek yetmezliği biyobelirteçlerini yükselttiği hipotezini test etmektir.”
Yoğun bir antrenmandan sonra, insanların gazlı içecekler içmesi oldukça yaygındır. Bu davranışın böbrek sağlığı için olumsuz sonuçları olup olmadığını anlamak önemlidir.
Araştırmacılar ortalama 24 yaşında, 12 sağlıklı, fiziksel olarak formda yetişkinler topladılar.
Katılımcılar koşu bandında 30 dakika tamamladıktan sonra 15 dakikalık bir tarımsal alanda fiziksel çalışmaları taklit etmek için tasarlanan üç görevi daha yaptılar.
Bu 45 dakikalık aktivite dalgalanmasından sonra katılımcılar 15 dakika rahatladılar. Araştırma ekibi her katılımcıya narenciye aromalı, yüksek fruktozlu, kafeinli meşrubat veya su sağladı. Bu 1 saatlik döngüyü toplam dört kez tekrarladılar.
En az 1 hafta sonra katılımcılar geri döndü ve 4 saatlik rutini bir kez daha yaptılar. Bu sefer, ilk denemede gazlı içecek içenler su aldı, ya da tam tersi davranış gösterdiler.
Gazlı İçecek Etkisi
Seanstan önce, hemen sonra ve 24 saat sonra, bilim adamları kalp atış hızı, çekirdek vücut ısısı, vücut ağırlığı ve kan basıncı gibi çeşitli parametreler ölçtüler.
Önemli olarak, kanda artmış kreatinin seviyeleri ve her ikisi de AKI için belirteçler olan düşük glomerüler filtrasyon hızını aradılar. Beklendiği gibi, son zamanlarda alkolsüz içecekler tüketen katılımcılarda, her iki belirteç de vardı.
Ayrıca, alkolsüz içecek denemesinde katılımcıların hafifçe dehidrate oldukları ve kan basıncını artıran bir antidiüretik hormon olan daha yüksek seviyelerde vazopressin olduğu gösterildi. Yazarlar şu sonuca varıyor:
“Isıdaki egzersiz sırasında ve sonrasında alkolsüz içeceklerin tüketimi rehidrate değildir. Bu nedenle, sıcaklıkta egzersiz sırasında rehidrasyon içeceği olarak alkolsüz içeceklerin kullanılması ideal olmayabilir.”
Bununla birlikte, bu çalışma sadece az sayıda katılımcıyı içerdiğinden, daha büyük bir grupla çoğaltılması gerekecektir. Ayrıca, yazarların açıkladığı gibi, “Daha fazla çalışma, ısıdaki egzersiz sırasında alkolsüz içecek tüketiminin uzun vadeli etkilerini ve [böbrek hastalığı] riskiyle ilişkisini ayırt etmek zorunda kalacaktır.”
MedicalNewsToday, Drinking soda after exercise could damage kidneys, 2019
Referans
https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpregu.00351.2018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8925826
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27053647