Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Stevia Bitkisi Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Stevia Bitkisi Nedir?

Stevia (Stevia rebaudiana) kuzeydoğu Paraguay, Brezilya ve Arjantin’e özgü gür bir çalıdır. Şimdi Kanada ve Asya ve Avrupa’nın bir kısmı da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilmektedir. Muhtemelen en iyi doğal tatlandırıcı kaynağı olarak bilinir.

Bazı insanlar, kan basıncını düşürmek, diyabet, mide ekşimesi, kandaki yüksek ürik asit seviyelerini tedavi etmek, kilo vermek, kalp atış hızını uyarmak ve su tutma gibi tıbbi amaçlar için steviayı ağız yoluyla alırlar.

Stevia yapraklarından elde edilen özler Japonya, Güney Kore, Malezya, Tayvan, Rusya, İsrail, Meksika, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Kolombiya, Brezilya ve Arjantin’de tatlandırıcı olarak mevcuttur. ABD’de stevia yaprakları ve ekstraktı, tatlandırıcı olarak kullanım için onaylanmamıştır, ancak “diyet takviyesi” olarak veya cilt bakım ürünlerinde kullanılabilirler. Aralık 2008’de, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Stevia’daki kimyasallardan biri olan rebaudioside A’ya gıda katkı maddesi tatlandırıcısı olarak kullanılmak üzere Genel Olarak Güvenli (GRAS) olarak tanımıştır.

Stevia Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkililiğini değerlendirmek için yeterli kanıt yok

  • Diyabet . Stevianın diyabetli kişilerde kan şekerini nasıl etkileyebileceğine dair araştırmalar tutarsızdır. Bazı erken araştırmalar,% 91 steviosid içeren günlük 1000 mg stevia yaprağı ekstraktının, yemeklerden sonra tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini% 18 azaltabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, günde üç kez 250 mg steviosid almanın, üç aylık tedaviden sonra kan şekeri düzeylerini veya HbA1c’yi (zaman içinde kan şekeri düzeylerine göre bir ölçü) azaltmadığını göstermektedir.
  • Yüksek tansiyon . Stevia’nın kan basıncını nasıl etkileyebileceği belirsizdir. Bazı araştırmalar, steviada kimyasal bir bileşik olan 750-1500 mg steviosid almanın günlük olarak sistolik kan basıncını (bir kan basıncı okumasında üst sayı) 10-14 mmHg ve diyastolik kan basıncını (daha düşük sayı) 6- oranında azalttığını göstermektedir. 14 mmHg. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, steviosid almanın kan basıncını azaltmadığını göstermektedir.
  • Kalp problemleri .
  • Mide ekşimesi .
  • Kilo kaybı .
  • Su tutma .
  • Diğer koşullar .

Stevianın bu kullanımlar için etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Stevia Nasıl Etki Eder?

Stevia, gıdalarda kullanılan doğal tatlandırıcılar içeren bir bitkidir. Araştırmacılar ayrıca Stevia’daki kimyasalların kan basıncı ve kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkisini de değerlendirdiler. Ancak, araştırma sonuçları karışıktır.

Stevia Kullanımı Güvenli Midir?

Steviaide ve stevioside ve rebaudioside A dahil olmak üzere steviada bulunan Stevia ve kimyasallar , gıdalarda tatlandırıcı olarak ağızdan alındığında MUHTEMEL GÜVENLİDİR . Rebaudioside A, ABD’de gıdalar için bir tatlandırıcı olarak kullanılmak üzere genel olarak güvenli (GRAS) statüsü tanımıştır. Stevioside, araştırmalarda 2 yıldır günlük 1500 mg’a kadar dozlarda güvenle kullanılmaktadır.

Stevia veya stevioside alan bazı insanlar şişkinlik veya mide bulantısı yaşayabilir. Bazı insanlar ise baş dönmesi, kas ağrısı ve uyuşma hissi bildirmiştir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Hamileyseniz veya emziriyorsanız stevia almanın güvenliği hakkında yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanımdan kaçınmalısınız.

Yakupotu ve ilgili bitkilere alerji : Stevia Asteraceae / Compositae bitki ailesindedir. Bu aile yakupotu, krizantem, kadife çiçeği, papatyalar ve diğer birçok bitkiyi içerir. Teoride, yakup otuna ve ilgili bitkilere duyarlı insanlar da steviaya duyarlı olabilir.

Şeker hastalığı: Bazı gelişmekte olan araştırmalar, Stevia’da bulunan bazı kimyasalların kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini ve kan şekeri kontrolüne müdahale edebileceğini düşündürmektedir. Ancak, diğer araştırmalar aynı fikirde değil. Diyabetiniz varsa ve stevia veya içerdiği tatlandırıcılardan herhangi birini alıyorsanız, kan şekerinizi yakından izleyin ve bulgularınızı sağlık uzmanınıza bildirmelisiniz.

Düşük kan basıncı : Steviadaki bazı kimyasalların kan basıncını düşürebileceğine dair kesin olmamakla birlikte bazı kanıtlar vardır. Bu kimyasalların, düşük tansiyonu olan kişilerde kan basıncının çok düşük düşmesine neden olabileceği endişesi vardır. Stevia veya içerdiği tatlandırıcıları almadan önce, düşük tansiyonunuz varsa, sağlık uzmanınızın tavsiyesini almalısınız.

Stevia Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Orta Düzey

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Lityum Stevia’nın bir ödem hapı veya “idrar söktürücü” gibi bir etkisi olabilir. Stevia almak vücudun lityumu ne oranda attığını azaltabilir. Teorik olarak, bu vücuttaki lityum miktarını artırabilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir. Lityum kullanıyorsanız bu ürünü kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Lityum dozunuzun değiştirilmesi gerekebilir.

Minör Düzey

Bu kombinasyonla dikkatli olun.

Diyabet için ilaçlar (Antidiabetes ilaçlar) Bazı araştırmalar, stevianın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini azaltabileceğini göstermektedir. Teoride stevia, diyabet ilaçları ile etkileşime neden olarak kan şekeri düzeylerinin çok düşmesine neden olabilir; ancak, tüm araştırmalar stevianın kan şekerini düşürdüğünü bulmamıştır. Bu nedenle, bu potansiyel etkileşimin büyük bir endişe kaynağı olup olmadığı açık değildir. Daha fazlası bilinene kadar, stevia alırsanız kan şekerinizi yakından izleyin. Diyabet ilacınızın dozunun değiştirilmesi gerekebilir.

Diyabet için kullanılan bazı ilaçlar arasında glimepirid, gliburid, insülin, pioglitazon, rosiglitazon, klorpropamid, glipizid, tolbutamid ve diğerleri bulunur.

Yüksek tansiyon için ilaçlar (Antihipertansif ilaçlar)Bazı araştırmalar stevianın kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir. Teorik olarak, steviayı yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılan ilaçlarla birlikte almak tansiyonunuzun çok düşmesine neden olabilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar stevianın kan basıncını etkilemediğini göstermektedir. Bu nedenle, bu potansiyel etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığı bilinmemektedir.

Yüksek tansiyon için bazı ilaçlar arasında kaptopril, enalapril, losartan, valsartan, diltiazem, Amlodipin, hidroklorotiyazid , furosemid ve diğerleri bulunur.

Stevia Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Kan basıncını düşürebilecek otlar ve takviyelerStevia kan basıncını düşürebilir. Aynı etkiye sahip diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanılması, bazı insanlarda kan basıncının çok düşme riskini artırabilir. Bu ürünlerden bazıları andrographis, kazein peptitleri, kedinin pençesi, koenzim Q-10, balık yağı, L-arginin, lycium, ısırgan otu, teanin ve diğerlerini içerir.

Kan şekerini düşürebilecek otlar ve takviyelerStevia kan şekerini düşürebilir. Aynı etkiye sahip diğer otlar ve takviyelerle birlikte kullanılması, bazı insanlarda kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Bu ürünlerin bazıları alfa-lipoik asit, acı kavun, krom, şeytanın pençesi, çemen otu, sarımsak, guar sakızı, at kestanesi tohumu, Panax ginseng, psyllium, Sibirya ginseng ve diğerlerini içerir.

Stevia Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Yiyeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Stevia Hangi Dozda Kullanılır?

Stevianın uygun dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı durumlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda stevia için uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatları izlediğinizden ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.

Diğer İsimler

Azucacaa, Caa-He-É, Ca-A-Jhei, Ca-A-Yupi, Capim Doce, Chanvre d’Eau, Eira-Caa, Erva Doce, Estevia, Eupatorium rebaudianum, Yeşil Stevia, Kaa Jhee, Mustelia eupatoria, Paraguayan Stevioside, Plante Sucrée, Reb A, Rebaudioside A, Rébaudioside A, Rebiana, Stévia, Stevia eupatoria, Stevia Bitki, Stevia purpurea, Stevia rebaudiana, Stevioside, Paraguay’ın Tatlı Otu, Tatlı Bitki, Paraguay’ın Tatlı Yaprağı, Tatlı Yaprak, Yerba Dulce.

Healthline, Stevia, 2019

Popüler Gönderiler