Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Stomatit Nedir?

İltihaplı ve ağrılı bir ağız için genel bir terim olan stomatit, kişinin yemek yeme, konuşma ve uyuma yeteneğini bozabilir. Stomatit, yanakların içi, diş etleri, dil, dudaklar ve damak dahil olmak üzere ağzın herhangi bir yerinde oluşabilir.

Stomatit Çeşitleri Nelerdir?

Stomatit türleri şunları içerir:

  • Aft: Aftöz ülser olarak da bilinen bir aft, kırmızı bir dış halkaya sahip tek soluk veya sarı bir ülser veya ağızda, genellikle yanaklarda, dilde veya dudağın içinde bu tür ülserlerin bir kümesidir.
  • Uçuklar: Ateşli kabarcıklar olarak da adlandırılan uçuklar, dudakların üzerinde veya çevresinde oluşan sıvı dolu yaralardır. Nadiren diş etlerinde veya ağzın çatısında oluşurlar. Soğuk yaralar daha sonra bir kabukla kabuklanır ve genellikle gerçek yaralar ortaya çıkmadan önce karıncalanma, hassasiyet veya yanma ile ilişkilendirilir.
  • Ağız tahrişi

Stomatit Belirtileri Nelerdir?

Stomatit belirtileri şunlardır:

Acı verici veya ağrılı olması

Genellikle 5 ila 10 gün sürmesi

Geri gelme eğilimi

Bazen soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlarla ilişkili olması

Stomatitin Nedenleri Nelerdir?

Canker yara: Kimse aftlara tam olarak neyin neden olduğunu bilmiyor, ancak bazı ilaçlar, ağız travması, yetersiz beslenme, stres, bakteri veya virüsler, uykusuzluk, ani kilo kaybı ve patates gibi bazı yiyecekler gibi pek çok şey gelişimine katkıda bulunabilir. Canker yaraları, soğuk algınlığı veya grip, hormonal değişiklikler veya düşük B12 vitamini veya folat seviyeleri nedeniyle geçici olarak azalan bağışıklık sistemi ile de ilişkili olabilir. Yanağın içini ısırmak veya keskin bir yiyecek parçasını çiğnemek bile aftı tetikleyebilir. Canker yaraları, genetik bir yatkınlıktan kaynaklanabilir ve otoimmün bir hastalık olarak kabul edilir; bulaşıcı değildirler. ABD’deki insanların yaklaşık %20’sinde yaşamları boyunca bir noktada aftlar olacaktır – kadınlar erkeklerden daha sıktır.

Uçuk: Uçuklara, herpes simpleks tip 1 adı verilen bir virüs neden olur. Aftlardan farklı olarak, uçuklar, kabarcıkların patladığı andan tamamen iyileşene kadar bulaşıcıdır. İlk enfeksiyon genellikle yetişkinlikten önce ortaya çıkar ve soğuk algınlığı veya griple karıştırılabilir. Kişiye virüs bulaştıktan sonra vücutta kalır, stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlarda uykuda kalır ve yeniden etkinleşir. Yaralar tekrar ortaya çıktıklarında, aynı yerde oluşma eğilimindedirler. Virüs, diğer insanlara yayılmanın yanı sıra, etkilenen kişinin vücudunun başka bir bölgesine, örneğin gözler veya cinsel organlara da yayılabilir.

Stomatit Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız yaraları genellikle tedavi edilmese bile iki haftadan uzun sürmez. Bir neden belirlenebilirse, doktorunuz bunu tedavi edebilir. Bir neden belirlenemezse, tedavinin odak noktası semptomların giderilmesine kayar. Aşağıdaki stratejiler, ağız yaralarının ağrısını ve iltihaplanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir:

  • Sıcak içecekler ve yiyecekler ile tuzlu, baharatlı ve narenciye bazlı yiyeceklerden kaçının.
  • Tylenol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanın.
  • Ağzınızda yanık varsa, soğuk suyla gargara yapın veya buzlu içecekleri emdirin.

Canker yaraları için tedavinin amacı rahatsızlığı gidermek ve enfeksiyona karşı korumaktır. Sık sık aft çekiyorsanız, folat veya B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Bu eksiklikler için test edilme konusunda doktorunuzla konuşun. Kortikosteroidler gibi anti-enflamatuar ilaçlar, şişlik ve ağrıyı azaltacakları için kanserli yaralar için en etkili tedavidir. Uçuk üç ila dört gün boyunca mevcut olduktan sonra da soğuk yaralar için etkilidirler, çünkü bu noktada virüs kaybolur ve yalnızca iltihap kalır. Tüm insanlar belirli anti-inflamatuar ilaçları alamaz. Örneğin diyabetli kişilere prednizon verilirse kan şekerleri yükselir. Yeni bir ilaca başlamadan önce sağlık durumunuz hakkında doktorunuzla konuşun.

Uçukların tedavisi yoktur. Tedavi şunları içerir:

  • Bir saldırının ilk belirtisinde bir doz valasiklovir almak
  • Lezyonların antiviral ajan gibi koruyucu bir merhemle kaplanması
  • Lezyona buz uygulanması

Bir doktorun reçete ettiği antiviral ilaçlar gibi L-lizin tabletleri almak da yardımcı olabilir. Bazı uzmanlar, bu ilaçların kabarcıkların mevcut olduğu süreyi kısalttığına inanmaktadır. Tüm yaralar zararsız değildir. Ağız yaralarınız iki hafta içinde iyileşmediyse doktorunuzla bir randevu ayarlayın.

Kaynak

WebMD, Stomatitis, 2021

Scully, C. Journal of the American Dental Association.

Journal of the American Dental Association, March 2005.

American Academy of Otolaryngology — Head and Neck Surgery: “Mouth Sores: Insight into causes, treatment, and prevention.”

Popüler Gönderiler