Cumartesi, Aralık 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Stres Bağırsaklarınızı Etkiliyorsa Sizin İçin 4 Öneri

Strese ne olursa olsun, stresin sağlığınıza ve sağlığınıza olan etkisini dikkate almak önemlidir. Sonuçta, çok fazla stres vücudunuzda zihinsel ve bedensel bir bedel alabilir – bu da bağırsaklarınıza ve sindiriminize zarar verir.

Stresteki stres etkisi, stres yaşadığınız sürenin uzunluğuna bağlıdır.

Stresin kısa veya uzun olması etkisini değiştirir.

Kısa süreli stres:

İştahınızı ve sindiriminizi yavaşlatmanıza neden olabilir.

Uzun süreli stres:

Kabızlık, ishal, hazımsızlık veya mide ağrısı gibi gastrointestinal (GI) sorunları tetikleyebilir.

Uzun süre boyunca kronik stres, irritabl bağırsak sendromu ve diğer GI bozuklukları gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Daha iyi sindirim için önemli konulardan biri düzenli stres yönetimi. Stresi azaltmak, bağırsaktaki iltihabı azaltabilir, GI sıkıntısını hafifletebilir ve vücudunuzu ihtiyaç duyduğunuz besinleri emmeye odaklanabildiğinizden sizi besler.

Stres düzeyinizin sindiriminizi etkilediğini tespit ederseniz, aşağıda bağırsaklarınızı iyileştirmeye yardımcı olacak dört ipucu bulacaksınız.

Stres Düzeyini Azaltmak İçin Öneriler

1- Pratik yoga

Sindirimi desteklemek  için, yürüme ve koşma gibi tutarlı bir şekilde yeterli fiziksel aktivite aldığınızdan emin olun.

Hizalama ve duruşa odaklanan Hatha veya Iyengar yoga gibi egzersizler de gastrointestinal semptomları hafifletebilir ve stres sonuçlarını iyileştirebilir.

2- Meditasyon yapmayı dene

Bilimsel araştırmalar ayrıca, günlük hayatınızda daha fazla farkındalık yarattığınız dikkatli bir meditasyon uygulamasının da yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Derin nefes alma teknikleri ile birlikte meditasyon, vücuttaki stresin bir belirteci olan enflamasyonu azaltabilir. Buna karşılık, bu aşırı stresli bir sindirim sistemini rahatlatabilir.

Bir sonraki yemeğinizden önce, dikkat dağıtmadan hemen uzak durun ve 2 ila 4 mermi derin nefes alın. 4 sayımı tutarak 4’e kadar nefes alıp, 4-sayım için nefes verin.

Vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olmak ve sindirime hazırlanmak için (örn., Dinlenme ve sindirim modu) bir yemekten keyif alın.

3- Prebiyotikler ve probiyotikler kullanın

Diyetinize gelince, prebiyotikler ve probiyotikler gibi iyi bağırsak bakterilerini destekleyen gıdalara ulaşın.

Meyve ve sebze, kuşkonmaz, muz, sarımsak ve soğan gibi inülin ile prebiyotikler içerir. Kefir, kimchi, kombucha, natto, lahana turşusu, tempeh ve yoğurt gibi fermente gıdalar, probiyotikler içerir.

Prebiyotikler ve probiyotikler, bağırsak mikrobiyomunda bakteri makyajını değiştirebilir ve sindirimi desteklemek ve desteklemek için daha iyi bakteriler için ideal ortamı yaratabilir.

4- Sigara alışkanlığını tekmelemek

Stres düzeyiniz yükseldikçe sigaraya ulaşırsanız, bu baş etme tekniğini yeniden düşünmenin zamanı gelmiştir.

Kalp hastalıkları ve solunum hastalıkları en çok sigara içimi ile ilişkilidir ancak araştırmalar aynı zamanda kötü alışkanlığın sindirim sisteminizi de etkileyebileceğini göstermektedir.

Sigara içmek, peptik ülserler, GI hastalıkları ve ilgili kanserler geliştirme riskinizi artırabilir. Sigara içiyorsanız, sigarayı kesmenize ya da tamamen sigara içmenizi sağlamanıza yardımcı olacak bir plan yapıp doktorunuza ya da sağlık uzmanınıza danışın.

HealthLine, Stress Affecting Your Gut? These 4 Tips Can Help, 2018

Popüler Gönderiler