Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Subdural Hematom

Subdural hematom nedir?

Beyninizin kafatasının altındaki yüzeyinde kan toplandığında subdural bir hematom meydana gelir. Subdural hematomlar hayatı tehdit edici olabilir. Genellikle kafa travmasından kaynaklanır .

Subdural hematomlar akut veya kroniktir. Akut subdural hematomlar sıklıkla ciddi kafa travması nedeniyle oluşur. İnsanların yaklaşık yüzde 20 ila 30’u akut subdural hematom geçirdikten sonra tam veya kısmi beyin fonksiyonunu kazanır.

Küçük bir kafa travması nedeniyle kronik subdural hematomlar gelişir.

Beyin yüzeyindeki bir kan pıhtısına da subdural hematom denir.

Subdural hematomlar nasıl oluşur?

Subdural hematom, kafatasınız ve beyninizin yüzeyi arasında bir damar yırtıldığında meydana gelir.

Akut subdural hematomlar

Büyük bir beyin hasarı yaşarsanız, bu alan kanla dolar ve hayatı tehdit edici belirtilere neden olabilir. Buna akut subdural hematom denir. En tehlikeli subdural hematom türüdür.

Akut subdural hematomlara genellikle şunlar neden olur:

  • araba kazası
  • kafasına bir darbe
  • düşen

Akut subdural hematomlar hızla oluşur ve belirtiler hemen ortaya çıkar. Akut subdural hematom gelişen kişilerin yaklaşık yüzde 50 ila 90’ı durumdan veya komplikasyonlarından ölmektedir.

Kronik subdural hematomlar

Kronik subdural hematomlara genellikle hafif veya tekrarlanan kafa travmaları neden olur. Bunlar tekrar tekrar düşüp başlarına vuran yaşlı yetişkinlerde sık görülür. Bazı kronik subdural hematomlar belirgin bir neden olmadan ortaya çıkar.

Bu durumun yaşlı erişkinlerde daha yüksek olması, beynin insanlar yaşlandıkça küçüldüğü için de olabilir. Bu kafatasındaki fazladan boşluğa neden olur ve damarların kafa travması sırasında daha kolay hasar görmesine izin verir. Kronik subdural hematom belirtileri hemen fark edilemez ve birkaç hafta boyunca görünmeyebilir.

Kronik subdural hematomların tedavisi akut subdural hematomlardan daha kolaydır. Ancak, hala hayati tehlike oluşturan komplikasyonlara neden olabilirler.

Subdural hematomun semptomları nelerdir?

Akut subdural hematom hemen belirtilere neden olur. Bununla birlikte, kronik subdural hematomu olan kişilerin hiçbir semptomu olmayabilir.

Subdural hematomun sık görülen semptomları:

  • konuşma bozukluğu
  • bilinç veya koma kaybı
  • nöbetler
  • uyuşma
  • şiddetli baş ağrısı
  • zayıflık
  • görsel problemler

Bu semptomlardan herhangi biri varsa hemen doktora gitmelisin. Bu belirtiler aynı zamanda diğer çok ciddi sağlık koşullarının belirtileridir. Kronik subdural hematom belirtileri, demans , inme , tümörler veya beyindeki diğer sorunların belirtilerine benzer olabilir.

Subdural hematom nasıl teşhis edilir?

BT veya MRI taraması gibi görüntüleme testleri kullanılarak subdural hematom teşhis edilebilir. Bu taramalar doktorunuza derinlemesine bir göz atmanızı sağlar:

  • beyin
  • kafatası
  • damarlar
  • diğer kan damarları

Bu taramalar beyninde kan olup olmadığını da ortaya çıkarabilir.

Doktorunuz ayrıca tam kan sayınızı kontrol etmek için bir kan testi isteyebilir. Tam bir kan sayımı testi, kırmızı kan hücresi sayımı, beyaz kan hücresi sayımı ve trombosit sayınızı ölçer. Düşük seviyedeki kırmızı kan hücreleri, önemli miktarda kan kaybını gösterebilir.

Doktorunuz ayrıca kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı iç kanama kanıtı açısından kontrol etmek için fizik muayene yapabilir.

Subdural hematom için tedavi seçenekleri nelerdir?

Akut subdural hematom sadece ameliyathanede tedavi edilebilir.

Büyük bir subdural hematomu çıkarmak için kraniyotomi adı verilen cerrahi bir prosedür kullanılabilir. Normalde akut subdural hematomları tedavi etmek için kullanılır. Bu prosedürde, cerrahınız pıhtıya veya hematom’a erişmek için kafatasınızın bir kısmını çıkarır. Daha sonra çıkarmak için emme ve sulama kullanırlar.

Akut subdural hematom için bir kraniyotomi gerekli bir yaşam kurtarıcı prosedür olabilir. Ancak yine de riskleri var. Bir çalışmada , hastaların yüzde 18’i ameliyattan sonraki 30 gün içinde öldü.

Kronik subdural hematomların yanı sıra en kalın noktada bir santimetreden daha küçük olan akut olanları boşaltmak için bir çapak deliği kullanılabilir. İlk önce, cerrahınız kafatasınıza küçük delikler açar ve daha sonra onlara lastik tüpler yerleştirir. Hematomdaki kan bu deliklerden akar. İyileşme oranları değişmekle birlikte, hastaların yüzde 80 ila 90’ı bu işlemden sonra ciddi beyin fonksiyonlarında iyileşme yaşar.

Doktorunuz, subdural hematomun neden olabileceği nöbetleri tedavi etmek veya önlemek için nöbet önleyici ilaçlar yazabilir. Beyin hasarınızı tedavi etmek için ilaçlar da kullanılabilir. Beyinde iltihabı azaltmak için genellikle kortikosteroidler reçete edilir.

Subdural hematom komplikasyonları

Subdural hematom komplikasyonları, yaralanmadan hemen sonra veya bir süre sonra yara tedavi edildikten sonra ortaya çıkabilir.

Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Beyninize baskı yapan ve komaya veya ölüme neden olabilen beyin herniasyonu
  • nöbetler
  • kalıcı kas güçsüzlüğü veya uyuşukluk

Komplikasyonların derecesi beyin hasarınızın ciddiyetine bağlıdır. Diğer sağlık sorunları kronik veya akut subduralları etkileyebilir. Antikoagülan (kan inceltici) alan kişiler daha yüksek risk altındadır. 65 yaş üstü insanlar, özellikle kronik tip için daha yüksek bir risk taşır.

Uzun vadeli görünüm

Subdural hematomdan kurtulduktan ve alındıktan sonra bile nöbetler oluşabilir.

İyileşme konusundaki görüşünüz, sahip olduğunuz beyin yaralanma tipine ve bulunduğu yere bağlıdır. Doktorunuz sizin için en iyi tedavi ve tedavi planını oluşturacaktır.

Kaynaklar:

Akut subdural hematomlar. (Nd).

Almenawer SA, vd. (2014). Kronik subdural hematom yönetimi: 34.829 hastanın sistematik bir derlemesi ve meta-analizi.

Kronik Subdural hematomlar. (Nd).

Lukasiewicz AM, vd. (2016). Subdural hematom için 30 günlük morbidite, mortalite ve ameliyat sonrası kalış süresi ile ilişkili hasta faktörleri: Amerikan Cerrahlar Koleji Ulusal Cerrahi Kalite Geliştirme Programı’nın bir çalışması. DOI:

Subdural hematom. (Nd).

Subdural hematom – belirtileri. (2011).

Popüler Gönderiler