Suçiçeği, varicella zoster virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Semptomlar rahatsız edici olsa da çoğu insan 1-2 hafta içinde iyileşir.
Suçiçeği, kabarcık benzeri bir döküntüye neden olan viral bir hastalıktır. Döküntü önce yüzde ve gövdede belirir ve daha sonra tüm vücuda yayılır.
Aşı olmayan kişilerde son derece bulaşıcıdır. Suçiçeği hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da bazen komplikasyonlara neden olabilir.
Suçiçeği en sık çocukluk çağı hastalığıdır. 1995 yılında su çiçeği aşısı uygulanmadan önce, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çoğu insan su çiçeğine çocukken yakalanmıştır.
Günümüzde bazı aşılı kişiler ve aşısız veya bağışıklığı baskılanmış kişiler hala su çiçeği olabilir. Hala enfekte olan aşılı kişiler daha hafif semptomlar geliştirebilir.
Suçiçeği Evreleri Nelerdir?
Suçiçeği aşamalar halinde gelişir. Döküntü ortaya çıkmadan önce şunlar olabilir:
- yorgunluk veya genel bir iyi olmama hissi (halsizlik)
- 3-5 gün süren ve genellikle 39°C’den düşük ateş
- iştah kaybı
- kas veya eklem ağrıları
- öksürük veya burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomları
- baş ağrısı
Bu belirtilerden sonra şunlar olur:
Yüzde, vücutta veya ağzın içinde kaşıntılı bir döküntü olacaktır. Döküntü noktalar halinde gelişir ve bazen göz kapaklarında veya cinsel organlarda da görünebilir. Döküntünün şiddeti değişebilir.
Döküntü, bulanıklaşacak sıvı dolu kabarcıklara dönüşecektir. Bu kabarcıklar 3-5 gün içinde iyileşebilir. Çok sayıda kabarcık olabileceğinden, bazıları diğerlerinden daha erken iyileşebilir.
Kabarcıklar kabuklara dönüşecektir. Yaklaşık bir hafta sonra kabuklar düşecektir.
Yetişkinlerde Belirtiler Nelerdir?
Çocukken hastalığa yakalanmamış enfekte yetişkinlerde suçiçeği belirtileri, çocuklardaki belirtilere benzer olabilir ancak daha şiddetli olabilir. Aşılanmamış veya bağışıklığı baskılanmış olanlar özellikle risk altındadır.
Bazı yetişkinlerde kızarıklık gelişmeyebilir. Döküntü geliştirirlerse, döküntü aynı şekilde yayılmayabilir. Ancak kızarıklık olursa daha derin izler ve yaralar bırakabilir.
Yetişkinler ayrıca pnömoni gibi komplikasyonlar için daha fazla risk altındadır.
Nedenleri Nelerdir?
Varicella-zoster virüsü (VZV) su çiçeği hastalığına neden olur.
Bu, herpes simpleks virüs tip 1 ve 2, Epstein-Barr virüsü ve diğerlerini de içeren herpes virüsleri ailesine ait son derece bulaşıcı bir virüstür.
Herpes virüs ailesinde 100’den fazla virüs vardır. Çoğunlukla deriyi, mukus zarlarını, sinirleri ve dokuları etkilerler.
Suçiçeği Bulaşıcı Mıdır?
Suçiçeği en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Hiç suçiçeği geçirmemiş, hiç aşı olmamış veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler enfeksiyon açısından en yüksek risk altındadır.
Bulaşma, insanlar arasında öksürme ve hapşırma yoluyla veya hava yoluyla doğrudan temas yoluyla gerçekleşir.
VZV ayrıca zona veya herpes zoster olarak bilinen başka bir duruma da neden olabilir. Bir kişi, birinin su çiçeği veya zona blisterinden gelen sıvı ile temas ederse su çiçeği alabilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Bağışıklık sistemi zayıf olan bir kişide su çiçeği kapma ve komplikasyon gelişme riskleri daha yüksektir.
Bir kişi aşağıdaki durumlarda zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olabilir:
- bazı ilaçlar
- kanser
- radyo veya kemoterapi gibi tedavi
- lupus veya romatoid artrit gibi belirli kronik rahatsızlıklar
- kontrolsüz diyabet veya kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi başka kronik hastalıklar
Suçiçeği Nasıl Tedavi Edilir?
Suçiçeği için bir tedavi yoktur, ancak genellikle tedavi olmaksızın bir veya iki hafta içinde düzelir.
Doktor ilaç yazabilir veya kaşıntı ve rahatsızlık semptomlarının nasıl azaltılacağı ve ayrıca enfeksiyonun bulaşmasının nasıl önleneceği konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Aşağıdakiler semptomları hafifletebilecek bazı tedavilerdir:
Ağrı giderici ilaçlar: Tylenol (asetaminofen), bir kişide su çiçeği olduğunda yüksek ateşi ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak üretici ve kişinin doktoru tarafından verilen talimatları takip etmek önemlidir. Suçiçeği tedavisinde aspirin içeren ürünler kullanılmamalıdır, çünkü bu, komplikasyonlara neden olabilir. Strep boğaz riskini artırabileceğinden insanlar ibuprofenden de kaçınmalıdır.
Susuz kalmayı önlemek: Suçiçeği komplikasyonu olabilen dehidrasyonu önlemek için bol sıvı, tercihen su içmek önemlidir.
Şekersiz çubuklu dondurmalar: Ağızda yaralar varsa, bunlar ağız ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçının. Çiğneme ağrılıysa çorba çok sıcak olmadığı sürece iyi bir seçenek olabilir.
Kaşıntıyı azaltmak: Kaşıntı şiddetli olabilir, ancak yara izi riskini azaltmak için kaşınmayı en aza indirmek önemlidir. Topikal merhemler, soğuk banyolar veya oral Benadryl tabletleri yardımcı olabilecek şeylerdir.
Aşağıdakiler de yaraları önlemeye yardımcı olabilir:
- Tırnakları temiz ve mümkün olduğunca kısa tutmak
- Geceleri kaşıma girişimlerinin cildi kesmemesi için uyurken çocuğun ellerine eldiven ve hatta çorap takmak
- Bol giysiler giymek
Bir doktor hamilelik sırasında, erken teşhis konan yetişkinler için, yeni doğanlar için ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar için antiviral ilaçlar reçete edebilir.
Asiklovir, su çiçeğini tedavi eden bir antiviral ilaç örneğidir. Bu, semptomların gelişmesinden sonraki 24 saat içinde verilirse en iyi sonucu verir. Semptomların şiddetini azaltır ancak hastalığı iyileştirmez.
Suçiçeği Nasıl Önlenir?
Suçiçeği için bir tedavi yoktur, ancak VZV için bir aşı mevcuttur. Günümüzde su çiçeği aşısı, çoğu insan için hastalığı önlemede yaklaşık %90 oranında etkilidir.
İnsanlar su çiçeği olduğu bilinen kişilerle yakın temastan kaçınmalı, onlarla eşya paylaşmaktan kaçınmalı, su çiçeği olan hane üyelerini diğerlerinden izole etmeli ve enfekte olmuş bir kişinin dokunmuş olabileceği yüzeyleri dezenfekte etmelidir.
Suçiçeği Aşısı Türleri Nelerdir?
VZV aşısının iki türü vardır:
Varivax: Bu sadece suçiçeği aşısıdır. Çocuklara ilk doz 12-15 ay arasında ve ikinci doz 4-6 yaş arasında olmak üzere iki aşı yapılır. 12 ay ve üzeri herkes bu aşıyı yaptırabilir. Buna ergenler ve yetişkinler dahildir.
ProQuad: Bu, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık için de aşılar içeren bir karma aşıdır. Sağlık meslekleri buna MMRV diyor. Çocuklara bu aşı Varivax ile aynı programda yapılır, ancak sadece 12 ay ile 12 yaş arasındaki çocuklara verilebilir.
Komplikasyonları Nelerdir?
Su çiçeği geliştiren aşılanmamış kişiler arasında, birkaç kişi daha şiddetli semptomlara sahip olabilir. Yetişkinler komplikasyonlara çocuklardan daha duyarlıdır, ancak yetişkinlerde bile nadirdir.
Hamile kadınlar, yeni doğanlar ve 4 haftaya kadar olan bebekler ile bağışıklık sistemi zayıflamış olanların komplikasyon yaşama olasılığı daha yüksektir.
Aşağıdakiler meydana gelirse, bir kişi bir doktora başvurmalıdır:
Enfeksiyon: Lekelerin ve kabarcıkların etrafındaki cilt kırmızılaşır, hassaslaşır veya ağrırsa, ciltte bakteriyel bir enfeksiyon olabilir.
Solunum sorunları: Bir kişi nefes almada güçlük çekiyorsa, pnömoni geliştiriyor olabilir.
Ensefalit: Bir kişi beyin iltihabı geliştirebilir. Semptomlar kafa karışıklığı, uyku hali, davranış veya kişilik değişiklikleri veya nöbetleri içerir.
Reye sendromu: Nadir durumlarda, iyileşen çocuklar ve gençler karaciğer ve beyinde şişme yaşarlar.
Kanama: Bir kişi, yırtılmış bir kan damarından kan kaybı olan bir kanama yaşayabilir.
Sepsis: Bir kişi, yaşamı tehdit eden bir durum olan kanda bir enfeksiyon kapabilir.
Suçiçeği ve Hamilelik
Hamile olan kişilerin su çiçeğinden pnömoni geliştirme riski biraz daha yüksektir. Enfeksiyonun fetüse geçme tehlikesi de vardır.
Gebeliğin ilk 20 haftasında enfeksiyon meydana gelirse , konjenital varisella sendromu riski daha yüksektir. Bu, fetüste yara izinin yanı sıra göz problemlerine, beyin drenajına ve kısa kol veya bacaklara neden olabilir.
Enfeksiyon hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkarsa, virüs doğrudan fetüse geçebilir ve bebek enfekte olarak doğabilir.
Bir kişi hamilelik sırasında suçiçeğine maruz kalırsa, hemen bir doktorla konuşmak önemlidir.
Suçiçeği Nasıl Teşhis Edilir?
Bir doktor veya hemşire, bir kişinin kızarıklıklarını tanıyarak ve semptomları hakkında birkaç soru sorarak bir çocuğun veya yetişkinin su çiçeği olup olmadığını anlayacaktır.
Bir kişinin aşılanmadığı ve çocukken suçiçeği geçirip geçirmediğinden emin olmadığı durumlarda, geçmişte virüse sahip olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testi yaptırabilir.
Çocukken suçiçeği geçirmiş kişiler bir daha hastalığa yakalanmazlar. Bunun nedeni virüse karşı bağışıklık geliştirmeleridir. Su çiçeği olan birine maruz kalmış bir kişi, hastalığı çocukken geçirip geçirmediğinden emin değilse, test yaptırmak, hastalığa yakalanma riski altında olup olmadığını anlamalarına yardımcı olabilir.
Test yaptırmanın bir başka nedeni de bir doktorun suçiçeği semptomlarını benzer semptomlara sahip diğer durumlardan ayırt etmesine yardımcı olmaktır. Bu koşullardan biri zona olabilir.
Zona ve Suçiçeği Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bazı durumlarda, doktor bir kişinin suçiçeği değil zona olduğunu düşünebilir. Bir kişi suçiçeği geçirip iyileştiğinde, virüs vücudunda kalır ve uykuda kalır. Hayatın ilerleyen dönemlerinde, düşük bağışıklık durumlarında virüs zona olarak yeniden aktif hale gelebilir.
Aktif zona hastalığı olan kişiler başkalarına zona bulaştıramazlar. Bununla birlikte, bu insanlar daha önce hastalığa yakalanmamışsa, aşılanmamışsa veya bağışıklığı baskılanmışsa, başkalarına suçiçeği bulaştırabilirler.
Zona Belirtileri Nelerdir?
Zona bir kişinin sinirlerini etkiler. Genellikle insanlar, vücudun bir tarafında bir sinir yolunu izleyen ve kabarık noktalardan oluşan bir yamaya benzeyen yoğun ağrılı bir döküntü yaşarlar. Bu, vücudun yüzünde veya gövdesinde olabilir, ancak başka alanlarda da ortaya çıkabilir.
Döküntü kaşıntılı olabilir. Ek olarak, bir kişi bıçaklama ağrısı da hissedebilir. Daha sonra döküntü, birkaç gün içinde kabuklanan sıvı dolu kabarcıklara dönüşecektir.
Bir kişi zona hastalığına yakalandığında, ateşi veya baş ağrısı da olabilir. Ek semptomlar mide bulantısı, ishal, mide rahatsızlığı ve titreme içerebilir.
Zona, kabarcıklar gittikten sonra en az üç ay süren zona ağrısı olan postherpetik nevraljiye de neden olabilir. Ayrıca beyni, omuriliği ve yüz sinirlerini etkileyen nörolojik sorunlara da neden olabilir.
Bir kişi daha önce suçiçeği geçirmişse, 50 yaşın üzerindeyse, çok stres altındaysa veya bağışıklık sistemi baskılanmışsa, doktor bir kişinin su çiçeği yerine zona olduğundan şüphelenebilir. Bunlar, bir kişiyi durum için daha yüksek risk altına sokabilecek faktörlerdir.
Özet
Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu ve oldukça kaşıntılı döküntülere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Tarihsel olarak, çoğu insan bunu çocuklukta almıştır. İnsanlar bunu yetişkin olarak alırlarsa, daha ciddi semptomlar ve komplikasyonlar için risk altında olabilirler.
1995’ten beri ABD’deki çoğu insan su çiçeği için bir aşı aldı. Bir kişinin çocukluğunda genellikle iki kez uygulanan iki tür su çiçeği aşısı vardır.
Aşı, ABD’deki enfeksiyonların yaklaşık %90’ını önler. Bazı enfeksiyonlar, aşılanmamış veya bağışıklığı baskılanmış kişiler arasında hala ortaya çıkabilir.