Sümerlerden Günümüze Miras 16 Şifalı Ot

0
13631

5.000 yıldan daha uzun bir süre önce, antik Mezopotamya’daki Sümerler, yaygın olarak kullanılan şifalı otların isimlerini kil tabletlere oydular Bu tabletler bilinen çeşitli şifalı otların ilk kayıtlarıdır. Bitkisel tıbbın doğuşu ve herbalizmin doğuşu diyebiliriz.

1500 yılında, Mısırlılar, 850 farklı şifalı bitkiyi tanımlayan Ebers Papirüs adlı bir el yazması yayınlayarak geleneğe devam etti. Belge, bugün kullandığımız pek çok şifalı otu, aloe vera, dereotu, sarımsak ve nane gibi içeriyordu.

M.Ö. 460’dan 375’e kadar yaşayan Hipokrat, Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanılan bitkisel ilaçları katalogladı.

Ortaçağ’da, Avrupa Benedictine rahipleri büyümeye ve şifalı bitkiler incelemeye başladı. 1500’lerden itibaren herbalizm başladı. Şifalı bitkilerin sağlığa faydaları üzerine kitaptan sonra yer alan kitap bir izleyici buldu ve bu alana olan ilgi hiç azalmadı.

Şifalı Bitkiler Nedir?

Şifalı otlar, insanların sağlığı korumak veya çeşitli koşullara yardımcı olmak için kullandıkları bitkilerdir. Şifalı bitkilerin avantajı, ek kimyasallar içermeyen minimal işlenmiş bir formda bulunmalarıdır. Örneğin, kolay nefes almak için iyileştirici bir buhar oluşturmak için gül goncalarını ve papatya çiçeklerini kaynatabilir veya taze çamurlu nane ile yorgun gözleri gevşetmek için bir sıkıştırma yapabilirsiniz. Bitkinin ve bileşenlerinin (sap, yapraklar, çiçekler veya ağaç kabuğu) en doğal haliyle kullanılması, ılık bir çay bardağı yapın – ya da kullanım kolaylığı için bir kapsül içinde bitkileri toplayın.

Almadan önce ilgilendiğiniz şifalı bitkiler hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Avantajlarını ve aldığınız diğer bitkilerle veya ilaçlarla potansiyel etkileşimlerini araştırın. Özellikle herhangi bir sağlık koşuluyla ilgileniyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın.

En İyi 16 Şifalı Bitki

Pek çok farklı şifalı bitki vardır ve hepsi farklı yararlar sağlar. Bu liste en iyi bilinen ve en çok kullanılan şifalı otlardan bazılarını içermektedir.

1. Ashwagandha

Ayrıca peynir mayası, Hint ginsengi ve kış vişnesi olarak da bilinen Ashwagandha’nın (Ayhanveya somnifera) Ayurveda tıbbında uzun bir geçmişi vardır. Tamamlayıcı formda kolayca bulunur ve araştırmalar hem kadınlara hem de erkeklere birçok faydalar sunduğunu göstermektedir. Ashwagandha doğurganlığı, hafızayı ve mutlu bir havayı destekler. Normal kan şekeri ve kolesterolü arttırır ve sistemik kızarıklığı ve şişliği kolaylaştırır. [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7] Ashwagandha’nın en yaygın kullanımlarından biri, menopoz semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olmaktır. 51 kadında yapılan bir çalışmada, yalnızca ashwagandha’nın zihinsel stresi azalttığı söylenmedi, aynı zamanda sıcak basmaları azalttığı da tespit edildi. [8]

2. Karayılan otu

Karayılan otu (Cimicifuga racemosa), kadınların menopoz semptomlarını hafifletmek için kullandıkları bir diğer popüler şifalı bitkidir. Yaşlanmanın normal ve doğal bir parçası olan menopoz sürecini durdurmaz, ancak karayılan otunu alan kadınlar sıcak basmalar, gece terlemeleri, baş dönmesi ve sinirlilikten kurtulma sağlayabilir.

Bazı çalışmalar karayılan otunun menopoz semptomlarına yardımcı olduğunu, diğerleri ise bunun etkilemediğini bildirdi. Çalışmalar arasındaki karşılaştırmalar zordur çünkü hepsi farklı porsiyon boyutlarında karayılan otu kullandılar. Ne olursa olsun, araştırmalar, otun genellikle kullanımı güvenli olduğunu göstermektedir. [9] En yaygın olarak bir sıvı ekstraktı veya kapsülünde bulunur, ancak çaylarda kadınlara pazarlanan bir madde olarak karayılan otunu da bulabilirsiniz.

3. Chasteberry

Chasteberry (Vitex agnus-castus), bazen chaste ağacı meyvesi olarak adlandırılır, kadınlar için başka bir şifalı bitkidir. Premenstrüel sendrom (PMS) semptomlarını hafifletmek için chasteberry’i deneyin. [10] Kurumuş chasteberries’den bir çay yapabilir veya bir ekstrakt veya kapsül alabilirsiniz.

Üç adet adet dönem için chasteberry özü alan kadınların yüzde 50’sinden daha az PMS semptomu vardır.
Üç adet adet dönemi için chasteberry özü alan kadınların yüzde 50’sinden fazlası meme rahatsızlığı dahil olmak üzere daha az PMS belirtisi bildirmiştir. Geleneksel olarak, emziren anneler normal anne sütü üretimini teşvik etmek için chasteberry kullanmıştır, ancak araştırmalar bu faydayı henüz tam olarak doğrulamamıştır.

4. Ekinezya

Ayrıca mor koni çiçeği olarak da bilinen Ekinezya’nın, bitkicilikte uzun bir geçmişi vardır. Amerikan yerlileri yılan yılanlarından koliklere kadar her şey için kullandılar ve mevsimsel soğuk algınlığı için doğal bir çare olarak modern ün kazandı. Birçok insan, görkemli mor çiçekleri için ekinezya yetiştirir. Kurutulmuş saksı ve tomurcuklar çay için kullanılabilir veya özüt haline getirilebilir.

Ekinezya, hücrelerinizi serbest radikallerin zarar görmesine karşı koruyan antioksidanlarla doludur. Bağışıklık sistemi güçlendirici olarak bilinen rolünün üstünde, ekinezya ayrıca şişmeyi kolaylaştırabilir, sağlıklı hücre büyümesini teşvik edebilir, normal kan oksijen seviyelerini teşvik edebilir, ağız sağlığını artırabilir, cildin genç kalmasını sağlayabilir ve hatta ruh halini iyileştirebilir. [11, 12]

5. Karahindiba

Geleneksel olarak insanlar onu karaciğer ve sindirim sorunları için kullandılar. [13] Karahindiba idrar üretimini artırır, böylece normal idrar yolu sağlığını arttırır. Dik kurutulmuş karahindiba bir karaciğer temizleyici çay yapmak için bırakır. Lezzetli bir lezzet artışı için salatalara karahindiba yaprakları da ekleyebilirsiniz. Karahindiba yüksek seviyede A vitamini içerdiğinden, bazı insanlar cildini beslemek ve nemlendirmek ve ağrılı kasları yatıştırmak için ev yapımı bir karahindiba salgısı yapar.

6. Neem

İnsanlar neem ağacının hemen her bölümünü, tohumlarını, çiçeklerini, kabuğunu ve yapraklarını içeren bitkisel ilaçlarda kullanırlar. Araştırmalar şişmeye, enfeksiyonlara, diş konularına ve ateşe yardımcı olduğunu gösteriyor. Neemin yağ asitleri, vitaminleri ve antioksidanları, bir merhem, yağ veya losyon haline getirildiğinde cilt koşulları için güçlü bir çözümdür. Neemin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sistemik kızarıklığı ve şişmeyi kolaylaştırdığını, zararlı organizmalara direnç gösterdiğini, normal kan şekerini desteklediğini ve sağlıklı hücre çoğalmasını teşvik ettiğini gösteren çalışmaların incelenmesi. [14]

7. Aloe Vera

En az 75 besin içeren Aloe vera jeli, güneş yanıklarını yatıştırıcı rolü ile en iyi bilinir, ancak bu yalnızca iyileştirici özelliği değildir. [15] Jeli cildinize koymak, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar, yara izlerini azaltır ve kızarıklığı ve şişliği azaltır. Aloe vera tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir, zararlı organizmalarla savaşır ve ara sıra kabızlığı giderir.

8. Ginseng

Geleneksel Çin Tıbbı yüzyıllarca ginseng kökü kullanmıştır. Kore ginseng (Panax ginseng), Amerikan ginseng (Panax quinquefolium) ve Tienchi ginseng (Panax notoginseng) dahil olmak üzere birkaç ginseng türü vardır ve bunların her biri benzersiz yararlar sunar.

Korece ve Tienchi ginseng, vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olan adaptojenlerdir. Kore ginsengi enerji seviyelerine, cinsel fonksiyonlara ve beyin sağlığına yardımcı olur. [16, 17, 18] Tienchi ginseng kan akışını uyarır, enerji sağlar ve fiziksel dayanıklılığı arttırır. [19] Amerikan ginsengi normal kan şekeri seviyesini yükseltir. [20] En iyi ginseng takviyeleri, farklı ginseng türlerini birleştirir.

9. Nane

“Dünyanın en eski ilacı” olarak adlandırılan nane ve ana bileşeni mentol, sakız, diş macunu, sabun, bitki çayı ve çeşitli yiyeceklerde bulunur. Tarihsel olarak, insanlar ekşi bir mideyi ve beraberindeki gazı rahatlatmak için nane kullanırlardı. Modern çalışmalar sindirim semptomlarını irritabl barsak sendromundan (IBS) normalleştirebileceğini göstermektedir. Ancak, mütevazı nane yaprağının solunum sağlığını destekleme, karaciğer fonksiyonunu artırma ve tansiyon baş ağrılarını gevşetme gibi birçok başka kullanımı vardır. [21, 22]

10. Passionflower

Son zamanlarda biraz karamsar hissediyor musun? Bir miktar tutku çiçeği (Passiflora incarnata) alın. Anksiyete için doğal bir halk ilacı olarak bilinir. [23] Tutku çiçeğinin huzurlu uyku, keskin odak ve sakin sinirlerin teşvik edilmesine yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar vardır.

Uykusuzluk, kaygı, sinirler ve DEHB ruh halinizi düşürür. Passionflower onu tekrar kaldırmaya yardımcı olabilir.

Araştırmalar, tutku çiçeğinin, iş performansını düşürmek gibi olumsuz yan etkileri olmadan mutlu ve dengeli bir ruh halini desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. [23] Passionflower’ı sıvı veya kapsül formülasyonlarında bulabilirsiniz. Kendi başına alınabilse de, genellikle stresi azaltmak için kediotu ve şerbetçiotu ile birlikte kullanılır.

11. Süt Devedikeni
Yüzlerce yıldır insanlar safra kesesini, karaciğeri ve prostat sağlığını desteklemek için süt devedikeni (Silybum marianum) çayını kullandılar. Bu ot antiinflamatuar özelliklere sahiptir ve koruyucu besin maddeleri toksik maddelerin ve organizmaların zarar vermesini engellemeye yardımcı olur. [24,25] Ayrıca kilo vermenize de yardımcı olabilir[26].

12. St John’s Wort

John’s Wort (Hypericum perforatum) benzersiz ve bazen doğaüstü bir tarihe sahiptir. Zaman boyunca insanlar bu bitkiyi depresyonu kolaylaştırmak ve olumlu ruh halleri oluşturmak için kullandılar; Bu nedenle, bir zamanlar kötü ruhları caydırmak için çelenklerde kullanıldı.

Bir diyet takviyesi olarak, St John’s Wort menopoz semptomlarının yanı sıra adet öncesi sendromu (PMS) için de yararlı bir çaredir. [27] Etkisi nedeniyle, St John’s Wort, bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Denemeden önce sağlık uzmanınıza danışın.

14. Zencefil

Zencefil (Zingiber officinale), mide bulantısı için (hamileliğe bağlı sabah, grip veya hareket rahatsızlığı gibi) mükemmel bir çözüm sunar. Zencefilleri çiğnenebilir şekerlerde, pastillerde ve kapsüllerde bulabilirsiniz, ancak en iyi seçeneğiniz kökü taze ve çiğ kullanmaktır.

Zencefil kas rahatsızlığını hafifletebilecek güçlü bir anti-enflamatuar ajandır. [29, 30] Çalışmalar ayrıca zencefilin kan şekerini normalleştirebileceğini ve tip 2 diyabetli kişilerde sağlık sonuçlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor. [31] Kadınlar için zencefil, ibuprofen kadar menstrüel kramp rahatsızlığını azaltır. [32] Ve eğer zencefil zamkı alırsanız, bitki dişeti iltihabı ve periodontite karşı korumaya yardımcı olur. [33]

15. Zerdeçal

Körinin neden bu kadar sarı olduğunu hiç merak ettiyseniz, zerdeçal (Curcuma longa) – yüzyıllar boyunca kullanılan ortak bir Hint baharatı ve şifalı bitki sayesinde. Zencefil, zerdeçal bir akrabası kurutulmuş ve öğütülmüş kök yumrulardan geliyor. Kurkumin zerdeçalda aktif maddedir. Beyin ve kalp sağlığını artıran, bağışıklığı artıran ve sistemik kızarıklığı ve şişliği azaltan güçlü bir antioksidandır. [34]

Curcumin’in sağlığa faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için bir sıvı takviyesi deneyin. Bir sıvı zerdeçal ekstraktının avantajı, curcuminoidlerin bir tozdan daha konsantre olmasıdır.

16. Lavanta

Tatlı lavanta (Lavandula angustifolia) son zamanlarda popülaritesini artırıyor. Unlu mamüllerden içeceklere kadar her şeyde kullanılır. Nazik kokulu bir lavanta poşet kokusu çeken herkes bitkinin neredeyse anında rahatlayabileceğini bilir.

İnsanlar geleneksel olarak lavantayı kaygıyı hafifletmek ve huzurlu uykuyu teşvik etmek için kullanırlar, ancak başka kullanımları da vardır. [35] Günlük lavanta yağı ile yapılan kafa derisi masajından sonra, alopesiye sahip kişilerin saçlarının daha az döküldüğünü ve hatta bazılarının geri döndüğünü gördüler. [36] Lavanta mantarlara karşı dirençli olmakla kalmaz, aynı zamanda kan dolaşımını artırabilir ve normal kan basıncını teşvik edebilir. [37] Lavanta solumak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur ve stresi azaltır – hepsi hoş kokarken.

GlobalHealingCenter, Healing Herbs: Embracing Nature’s Medicine, 2018

Referanslar

  1. Ahmad MK, et al. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96.
  2. Choudhary D, et al. Efficacy and safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. J Diet Suppl. 2017 Nov 2;14(6):599-612.
  3. Andallu B, Radhika B. Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian J Exp Biol. 2000 Jun;38(6):607-9.
  4. Visavadiya NP, Narasimhacharya A. Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine. 2007;14(2-3):136-142.
  5. Chandrasekhar K, et al. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62.
  6. Cooley K, et al. Naturopathic care for anxiety: A randomized controlled trial ISRCTN78958974. PLoS One. 2009 Aug 31;4(8):e6628.
  7. Singh N, et al. An overview on ashwagandha: a rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011; 8(5 Suppl):208-213.
  8. Modi M, et al. Clinical evaluation of ashokarishta, ashwagandha churna and praval pishti in the management of menopausal syndrome. Ayu. 2012 Oct-Dec; 33(4):511–516.
  9. Geller SE, Studee L. Botanical and dietary supplements for menopausal symptoms: what works, what doesn’t. J Womens Health. 2005 Sep;14(7):634–649.
  10. Roemheld-Hamm B. Chasteberry. Am Fam Physician. 2005 Sep 1;72(5):821-4.
  11. Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86.
  12. Manayi A, et al. Echinacea purpurea: pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015 Jan-Jun; 9(17):63–72.
  13. Dandelion. National Center for Complementary and Integrative Health, National Institutes of Health. Published 19 Oct 2016. Accessed 24 Oct 2018.
  14. Subapriya R, Nagini S. Medicinal properties of neem leaves: a review. Curr Med Chem Anticancer Agents. 2005 Mar;5(2):149-6.
  15. Surjushe A, et al. Aloe vera: A short review. Indian J Dermatol. 2008; 53(4):163–166.
  16. Andrade ED, et al. Study of the efficacy of Korean red ginseng in the treatment of erectile dysfunction. Asian J Androl. 2007 Mar;9(2):241-4.
  17. Kim H-G, et al. Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. PLoS ONE. 2013;8(4).
  18. Ellis JM, Reddy P. Effects of Panax ginseng on quality of life. Ann Pharmacother. 2002 Mar;36(3):375-9.
  19. Liang MT, et al. Panax notoginseng supplementation enhances physical performance during endurance exercise. J Strength Cond Res. 2005 Feb;19(1):108-14.
  20. Luo JZ, Luo L. Ginseng on hyperglycemia: effects and mechanisms. Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Dec;6(4):423-7.
  21. Shkurupiĭ VA, et al. [Efficiency of the use of peppermint (Mentha piperita L) essential oil inhalations in the combined multi-drug therapy for pulmonary tuberculosis]. Probl Tuberk. 2002;(4):36-9.
  22. Göbel H, et al. [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache]. Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310.
  23. Akhondzadeh S, et al. Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):363-7.
  24. Liu W, et al. Potent inhibitory effect of silibinin from milk thistle on skin inflammation stimuli by 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate. Food Funct. 2015 Dec;6(12):3712-9.
  25. Kostek H, et al. [Silibinin and its hepatoprotective action from the perspective of a toxicologist]. Przegl Lek. 2012;69(8):541-3.
  26. Moayedi B, et al. A randomized double-blind, placebo-controlled study of therapeutic effects of silymarin in β-thalassemia major patients receiving desferrioxamine. Eur J Haematol. 2013 Mar;90(3):202-9.
  27. St. John’s Wort. National Center for Complementary and Integrative Health, National Institutes of Health. Published 1 Dec 2016. Accessed 24 Oct 2018.
  28. Hamidpour M, et al. Chemistry, pharmacology, and medicinal property of sage (Salvia) to prevent and cure illnesses such as obesity, diabetes, depression, dementia, lupus, autism, heart disease, and cancer. J Tradit Complement Med. 2014 Apr-Jun;4(2):82–88.
  29. Wang S, et al. Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30.
  30. Black CD, et al. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. J Pain. 2010 Sep;11(9):894-903.
  31. Arzati MM, et al. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin A1c, and lipid profiles in patients with Type 2 Diabetes. Iran J Pharm Res. 2015 Winter;14(1):131–140.
  32. Ozgoli G, et al. Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. J Altern Complement Med. 2009 Feb;15(2):129-32.
  33. Park M, et al. Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. Phytother Res. 2008 Nov;22(11):1446-9.
  34. Sood S, Nagpal M. Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1):3–7.
  35. Kasper S, et al. Efficacy of orally administered Silexan in patients with anxiety-related restlessness and disturbed sleep – a randomized, placebo-controlled trial. Eur Neuropsychopharmacol. 2015 Nov;25(11):1960-7.
  36. Hay IC, et al. Randomized trial of aromatherapy. Arch Dermatol. 1998 Nov;134(11):1349-52.
  37. Zuzarte M, et al. Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of Lavandula viridis LHer. J Med Microbiol. 2011;60(5):612-618.
  38. Kim JT, et al. Evaluation of aromatherapy in treating postoperative pain: Pilot study. Pain Practice. 2006;6(4):273-277.