Sünnetin Yararları ve Riskleri Nedir?

0
3904

Sünnet, bir erkeğin sünnet derisinin penisten kesilerek ayrılması işlemidir.

Dini, sosyal, tıbbi ve kültürel nedenlerle, genellikle bebeklerde uygulanan en eski ve en yaygın cerrahi işlemlerden biridir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) HIV enfeksiyonu riskini azalttığı düşünüldüğünde erkek sünnetini teşvik etmektedir. Ancak, tüm sağlık yetkilileri aynı fikirde değildir ve tavsiyeler biraz tartışmalıdır.

CDC’ye göre, Amerikan yenidoğanlarının %58,3’ü 2010 yılında sünnet edildi. Birleşik Krallık’ta (İngiltere), erkeklerin yaklaşık %8,5’i sünnet edildi.

Sünnet Hakkında Hızlı Gerçekler

İşte sünnetle ilgili bazı önemli noktalar. Daha fazla detay ana makalede.

  • İlk sünnetler 15,000 yıl önce gerçekleştirilmiş olabilir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) nispeten yaygındır, ancak diğer batı ülkelerinde daha az yaygındır.
  • Yenidoğanın sünneti 5-10 dakika sürer.
  • Yetişkin bir sünnet prosedürü yaklaşık 1 saat sürer ve iyileşme 2 ilE 3 hafta sürer.
  • Sünnet, HIV ve diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltabilir.
  • Yahudilik, İslam ve diğer bazı dinler sünneti savunuyor.

Sünnet Nedir?

Sünnet, penisin sünnet derisinin çıkarılmasını içerir.

Sünnet derisi, penisin başını açığa çıkarmak için nazikçe geri çekilebilen cildin örtüsüdür.

Ameliyat nispeten basittir.

Sünnet derisi penisin başından serbest bırakılır ve bir çocukta toplam 5 ila 10 dakika süren bir prosedürle kesilir. Yetişkinlerde, bir neşter ile kaldırılır ve yaklaşık 1 saat sürer.

Yara daha sonra ya kesilir veya çözülebilir dikişlerle dikilir.
İlk sünnetler 15,000 yıl önce gerçekleşmiş olabilir. Özellikle Orta Doğu’da, çeşitli kültürlere yavaşça yayıldı.

Tarihte Sünnetin Yeri

Antik dünyada halk sağlığı önlemi ve dengeyi önlemenin bir yolu olarak popüler olmuş olabilir. Balanit, penis başındaki şişlik ve ağrıya neden olur. Sünnet derisinin altında biriken kum nedeniyle daha yaygın olabilirdi.

Sünnet, Batı dünyasında, 19. yüzyılın sonlarında, mastürbasyonun önlenmesi amacıyla yapıldığı zaman popüler oldu. Bunun, epilepsi, felç, tüberküloz ve delilik dahil olmak üzere bir dizi koşulun altında olduğuna inanılıyordu.

Ancak, bu iddiaları destekleyecek çok az kanıt vardı. Yeni kurulan ulusal sağlık sistemleri artan maliyetlerle karşı karşıya kaldıkça, bir öneri olarak bırakıldı.

Bununla birlikte, ABD’de nispeten yaygın bir uygulama olarak kalmıştır ve bazı büyük sağlık otoriteleri bunu teşvik etmektedir.

Neden Yenidoğan Sünneti?

Yenidoğan sünneti ile ilgili birkaç faktör vardır.

En yaygın olanları:

  • Din
  • Temizlik
  • Sağlık sorunları

Bazı çalışmalar sünnetin idrar yolu enfeksiyonu riskini (İYE) azalttığını öne sürmüştür, ancak daha yeni bulgular bununla çelişiyor, bazıları riski artırabileceğini öne sürüyor.

Kanıtlar, HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların (CYBE) daha düşük bir risk olduğunu göstermiştir. Sünnetli erkeklerin uçuk veya sifiliz geliştirme olasılığı daha düşüktür.

Çok nadir durumlarda sünnetsiz bir erkekte balanit veya fimoz görülebilir. Bu şartlarda sünnet derisi geri çekilemez. Cerrahi tedavi gerektirirler.

Penisin kanseri oldukça nadir görülür, ancak vücut kitle indeksi yüksek (BKİ), sigara içme öyküsü, sünnetsiz erkekler veya bu faktörlerin bir kombinasyonu olan erkeklerde biraz daha yaygın gibi görünmektedir. Bununla birlikte, yılda bir penis kanserini önlemek için 300.000 sünnet yapılması gerekebileceği tahmin edilmektedir.

Sünnet ve HIV

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sünnetin heteroseksüel seks sırasında HIV’e yakalanma riskini yüzde 60 oranında azalttığına dair “zorlayıcı kanıtlar” var.

Bununla birlikte, sünnetin yalnızca kısmi koruma sağlayacağına dikkat çekiyorlar ve erkekleri de prezervatif kullanmaya çağırıyorlar.

Enfeksiyon olasılığı yüksek, sünnet derisinin cinsel ilişki sırasında bölünmeye ve yırtılmaya daha yatkın hale gelmesi, patojenlerin kan dolaşımına girmeleri için açık bir kapı bırakması olabilir.

Bir başka olasılık, penis ile sünnet derisi arasındaki boşluğun, virüsün bir süre hayatta kalabileceği bir ortam sağlayabilmesi, birey ve bir sonraki ortağı için enfeksiyon riskini arttırmasıdır.

Bazıları, yüksek sünnet oranlarına rağmen ABD’nin nispeten yüksek bir HIV oranına sahip olduğunu iddia ediyor. Ek olarak, Afrika ve Asya’daki sünneti HIV önleme ile ilişkilendiren, özellikle heteroseksüel popülasyonlarda yapılan çalışmaların sonuçları ABD’ye çevrilmeyebilir.

2008’den 2014’e kadar HIV ile yeni enfeksiyonlar 45.700’den 37.600’e düştü. Bunlardan 26.200 yeni vaka eşcinsel, biseksüel ya da erkeklerle seks yapan diğer erkekler arasındaydı.

Yetişkinlerde Sünnet

Sünnet, erişkinlerde çocuklardan daha az sıklıkla yapılır. Daha uzun sürer ve daha fazla doku travması içermesi muhtemeldir. Ayrıca yenidoğanlarda olduğundan daha fazla psikolojik travmaya neden olabilir.

Ancak, bazı durumlarda önerilebilir:

Fimoz, sünneti geri çekememekte, ağrı ve idrar sorunlarına yol açmamaktadır. Bir erkek sıkı bir sünnet derisi ile doğarsa veya skar, enfeksiyon veya iltihaplanma nedeniyle oluşabilir. Tedavi seçenekleri topikal kortikosteroidleri veya sünneti içerir.

Parafimoz, sünnet derisinin penisin başının arkasına sıkışması ve kanın penisin sonuna kadar akması ile sınırlanmasıdır. Kateter kullanımı gibi tıbbi müdahalelerden kaynaklanabilir. Parafimoz tıbbi bir acil durumdur. Tedavi olmadan, kangren oluşabilir. Tedavi şişliği azaltmayı amaçlar, ancak iyileşmeyi önlemek için iyileşmeden sonra sünnet yapılması önerilir.

Balanit, penisin başı, örneğin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI), pamukçuk, cilt tahrişi veya başka bir cilt rahatsızlığından dolayı iltihaplandığı veya şiştiği zamandır. Sünnet edilen erkeklerde nadir görülür. Sünnet nüksü önleyebilir.

Riskleri Nedir?

Sünnet nispeten güvenli bir prosedürdür ve ciddi komplikasyonlar nadirdir.

Aşağıdaki riskler mümkündür:

  • Sünnet derisi çok kısa kesilmiş veya çok uzun bırakılmış olabilir,
  • Yara düzgün iyileşmeyebilir,
  • Kan kaybı ve kanama meydana gelebilir,
  • Meatal darlık, idrar akımının yukarı doğru saptırılmasıyla hedeflenmesini zorlaştırabilir,
  • Hasar, penisin içinden idrar taşıyan tüp olan idrar yolunu etkileyerek idrara çıkmayı zorlaştırabilir,
  • Çok nadir durumlarda, penisin başının yanlışlıkla amputasyonu olabilir,
  • Septisemi olarak bilinen kan enfeksiyonu veya zehirlenme gelişebilir,
  • Geride kalan sünnet derisi penise tekrar takılabilir ve daha küçük bir ameliyat gerekebilir,
  • Özellikle cinsel ilişki sırasında, penis hissinde bir azalma olabilir.

İşlem gerçekleştirildiğinde aşağıdaki komplikasyonlar daha olasıdır:

  • Yaşlı erkeklerde
  • Belirsiz koşullarda
  • Deneyimsiz veya eğitimsiz sağlayıcılar tarafından
  • Geleneksel bir şekilde, bir geçiş ayini olarak

Nitelikli bir tıp profesörü prosedürü steril bir ortamda gerçekleştirirse, riskler azalır.

Psikolojik Etkileri

Psikologlar, CDC’nin erkek sünnetini teşvik etme konusundaki endişelerini dile getirdiler.

Müdahalenin özellikle bebekler, çocuklar ve gençler için psikolojik olarak travmatik olduğunu savunuyorlar. Bebekler, genellikle anestezi olmadan ameliyat geçirdiklerini söylüyorlar ve bu tekrarlayan ağrıya neden olabilir ve duygudurum bozukluklarıyla bağlantılı beyin değişikliklerine neden olabilir.

Bazı erkekler cinsel organlarının rızası olmadan bebeklik döneminde değişmiş olmalarından kaynaklanan depresyon, öfke ve samimiyet sorunları yaşamıştır.

Daha büyük çocuklar herhangi bir cerrahi müdahale ve özellikle de genital organları içeriyorsa bir dereceye kadar travma yaşarlar. Ergenlikte travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) semptomlarına yol açabilir.

Fimozisli erkeklerde, kortikosteroid krem ​​gibi daha az invazif yöntemlerin kullanılması, sünnetin neden olabileceği endişe ve hadım etme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Operasyona girmeyenler bedenlerinin veya cinsel organlarının bir şekilde “kötü” veya “aşağı” olduğunu hissedebilirler, psikologlar.

Ebeveynler, çocuklarının operasyona girip girmemesi gerektiğine karar vermelerine yardımcı olmak için çevrimiçi bir sünnet karar vericisi kullanacaklardır.

İyileşme

Etkilenen bölge 2 ile 3 hafta boyunca ezilir ve şişer ve idrara çıkma birkaç gün veya hafta boyunca ağrılı olabilir.

Bazı rahatsızlıklar normalde sünnetten sonra ortaya çıkar, ancak bu oldukça küçük bir operasyon olduğu için ağrı genellikle şiddetli değildir. Ağrı kesici ilaç yardımcı olabilir.

İyileşme dönemi için tavsiyeler şunları içerir:

  • Bol kesim boxer şort yerine penisi yerinde tutan iç çamaşırı giyin
  • İdrarın asitliğini hafifletmek ve sünnetten sonraki ilk birkaç gün veya haftalarda ağrılı olabilen idrarla ilgili ağrıyı azaltmak için bol miktarda sıvı alın,
  • Yara iyileşene kadar fiziksel aktiviteden kaçının, normalde yaşlı erkekler için 3 haftalık süreç yeterli olacaktır,
  • Antiseptik krem ​​veya reçetesiz başka bir krem ​​kullanmamak, iyileşme sürecine müdahale edebilir ve enfeksiyon ve yara izi riskini artırabilir,
  • Penisin ucuna dokturunuzun önerdiği iyileştirici bir krem, idrar yaparken idrarın yakma hissini azaltmaya yardımcı olabilir.

Ereksiyon durumu, iyileşme aşamasında ağrılı olabilir. Gece ereksiyon şansını en aza indirmek için:

  • Ereksiyon olmadan önce mesaneyi boşaltın ve banyoyu gece boyunca gerektiği şekilde kullanın.
  • Ereksiyon sonrası biraz uzanın.
  • Dizlerinizi cenin pozisyonuna getirmeyi deneyin.

Sünnet Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sünnet normalde nispeten düşük bir komplikasyon riski olan basit bir işlemdir. Ancak, her zaman basit bir karar değildir.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin (AAP) sağlık nedenleriyle sünnet yapılmasını önerirken, bunun tüm erkek bebekler için rutin bir işlem değil “onu seçen aileler için” olması gerektiğini unutmayın.

Medical News Today, Benefits and risks of circumcision, 2017.

Referanslar:

Balanitis. (2016, April 1). Retrieved from https://patient.info/health/balanitis-leaflet

Basic statistics. (2017, September 6). Retrieved from https://www.cdc.gov/hiv/basics/statistics.html

Beech, B. Izawa, J., Pautler, S., Chin, J., & Power, N. (2015, September). Penile cancer: Perspective from a Canadian tertiary care centre. [Abstract]. Canadian Urology Association Journal 9(9-10), 315-9. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26644802

Choe, J. M. (2000). Paraphimosis: current treatment options. American Family Physician. Retrieved from http://www.aafp.org/afp/2000/1215/p2623.html

Circumcision decision maker. (n.d.). Retrieved from http://circumcisiondecisionmaker.com/decide/

Dunsmuir, J. & Gordon, E. M. (1999). The history of circumcision. BJU International 83(1), 1-12. Retrieved from http://www.cirp.org/library/history/dunsmuir1/

Freedman, A. L. (2016, April). The circumcision debate: Beyond benefits and risks. Pediatrics. Retrieved from http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/04/04/peds.2016-0594

Hebblethwaite. C. (2012, August 21). Circumcision, the ultimate parenting dilemma. Retrieved from http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19072761

Hirbod, T., Bailey, R. C., Agot, K., Moses, S., Ndinya-Achola, J., Murugu, R., … Broliden, K. (2010, June). Abundant expression of HIV target cells and C-type lectin receptors in the foreskin tissue of young Kenyan men [Abstract]. American Journal of Pathology. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20395432

Hutson, J. M. (2004, June 1). Circumcision: a surgeon’s perspective. Journal of Medical Ethics 2004(30), 238-240. Retrieved from http://jme.bmj.com/content/30/3/238.full

Learman, L. A. (2000, January). Neonatal circumcision: A dispassionate analysis [Abstract]. Clinical Obstetrics and Gynecology. Retrieved from http://www.researchgate.net/publication/12727940_Neonatal_Circumcision_A_Dispassionate_Analysis

Male circumcision? (n.d.). Retrieved from https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/decreased_risk/male_circumcision.html

Male circumcision: Global trends and determinants of prevalence, safety and acceptability. (n.d.). Retrieved from http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43749/1/9789241596169_eng.pdf

Male circumcision linked to reduction in risk of syphilis. (2015, March 31). Retrieved from https://www.guttmacher.org/journals/ipsrh/2015/03/male-circumcision-linked-reduction-risk-syphilis

Mayo Clinic staff. (2015, February 20). Circumcision (male). Retrieved from http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/basics/why-its-done/prc-20013585

Mayo Clinic staff. (2015, February 20). Circumcision risks. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/basics/risks/prc-20013585

Morris, B. J., Krieger, J. N. & and Klausner, J. D. (2017, March). Open Access CDC’s male circumcision recommendations represent a key public health measure. Global Health: Science and Practice.. Retrieved from http://www.ghspjournal.org/content/5/1/15

O’Connor, P. (2015, January 11). Circumcision’s psychological damage. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201501/circumcision-s-psychological-damage

Newborn male circumcision. (2012, August 27). Retrieved from https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/newborn-male-circumcision.aspx

Patterson, B. K., Landay, A., Siegel, J. N., Flener, Z., Pessis, D., Chaviano, A., & Bailey, R. (2002, September). Susceptibility to human immunodeficiency virus-1 infection of human foreskin and cervical tissue grown in explant culture. American Journal of Pathology 161(3), 867-873. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1867269/

Phimosis. (n.d.). Retrieved from https://urology.ucsf.edu/patient-care/children/phimosis

Prais, D., Shoov-Furman, R., & Amir, J. (2009, March). Is ritual circumcision a risk factor for neonatal urinary tract infections? [Abstract]. Archives of Disease in Childhood. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18838417

Risks of circumcision. (2016, January 22). Retrieved from http://www.nhs.uk/Conditions/Circumcision/Pages/Risks.aspx

Shahid, S. K. (2012, March 5). Phimosis in children. ISRN Urology. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329654/

Trends in circumcision for male newborns in U.S. hospitals: 1979–2010. (2015, November 6). Retrieved from https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/circumcision_2013/Circumcision_2013.htm#x2013;2010%20

Weiss, H. A, Larke, N., Halperin, D., & Schenker, I. (2010, February 16). Complications of circumcision in male neonates, infants and children: a systematic review [Abstract]. BMC Urology. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20158883

Yilmaz, E., Batislam, E., Basar, M. M., & Basar, H. (2003, December). Psychological trauma of circumcision in the phallic period could be avoided by using topical steroids [Abstract]. International Journal of Urology, 10(12), 651-6. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.