Salı, Kasım 12, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

SuperAger Nedir?

SuperAger, en az seksen yaşında olan ve en az otuz yaş daha genç birinin hafıza becerilerini ve kapasitesini koruyan bir kişidir. Bu nüfus, kendi yaşlarındaki insanlar için “normal” hafıza beceri aralığının oldukça dışında kalmaktadır.

Süper yaşlıların beyin farklılıklarına ilişkin araştırmalar halen yürütülmektedir ve bir kişinin neden süper hale gelip gelmediğine dair biyolojik bir unsur olsa da yaşam tarzı alışkanlıkları bir kişinin olma şansını artırabilir.

SuperAger’ların Tarihi

“Süper” terimi, Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu’nda bulunan Mesulam Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi tarafından yapılmıştır. Onların süperager tanımı, “en az 30 yaş daha genç bireylerin hafıza kapasitesine sahip 80 yaş üstü yetişkinler” dir. Terimi 2008 yılında icat ettiler.

Mesulam Merkezi şu anda bir kişinin hafızasını akranlarından çok daha iyi tutmasına yardımcı olan genetik, beyin ve yaşam tarzı faktörlerini belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Araştırma taktikleri, beyin görüntüleme, kan çalışması, kağıt anketleri ve beyin bağışını içerir.

SuperAger Olmanın Belirtileri Nelerdir?

Bir meslekten olmayan kişinin bakış açısından, süper olmanın bir ana işareti vardır: Kendi yaş grubunuzdaki diğerlerinden daha fazlasını hatırlarsınız. Ancak bilimsel bir bakış açısıyla, bir kişinin süper büyü olup olmadığını belirleyen çok sayıda faktör vardır. Aşağıdakiler, seksen yaşını doldurmuş, aşırıya kaçan kişiler için geçerlidir:

  • Beyinleri, görüntülendiğinde yaşlarından yirmi ila otuz yaş daha genç görünür.
  • Beyinleri kortikal büzülmeye karşı direnç gösterir.
  • Akranlarının %2.24’üne kıyasla, beyin hacimlerinin yıllık %1.06’sını kaybederler.
  • Beyinleri, Von Economo nöronları adı verilen belirli bir nöron türünün daha yüksek seviyelerine sahiptir.
  • Beyinlerindeki lifler, Alzheimer hastalığının belirteçleri olan yollarla karışmaz.

Bir SuperAger Olabilir misiniz?

SuperAger’larla ilgili çalışmalar devam etse de süper olgun olmanın bazı faktörlerinin muhtemelen biyolojik olduğuna şüphe yok. Bazı insanların diğerlerinden daha yüksek zeka ile doğduğu gibi, bazı insanların bedenlerinin ve beyinlerinin belirli yaşlanma belirtilerine diğerlerinden daha iyi direnmeye meyilli olduğunu varsaymak güvenlidir.

Bununla birlikte, bir SuperAger olmanın muhtemelen genetik bir bileşeni olduğu bilgisine rağmen, Mesulam Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi, yaşam tarzı faktörlerinin beyin hücrelerinin tutulmasında rol oynadığını düşünüyor.

Yaşlandıkça Hafızanızı Nasıl Geliştirirsiniz?

Bir süper kahraman olma şansınızı artırmak için benimseyebileceğiniz birkaç farklı yaşam tarzı alışkanlığı vardır. Bu yaşam tarzı alışkanlıklarının sizin bir kişi olacağınızı garanti etmenin hiçbir yolu olmasa da iyi haber şu ki, bunların tümü genel olarak benimsenmesi gereken sağlık alışkanlıklarıdır. Beyin gücünüzü ve hafızanızı geliştirmeye yardımcı olmanın yanı sıra, refahınızı, mutluluğunuzu ve zindeliğinizi artırma potansiyeline sahiptirler.

1- Zihinsel Olarak Kendinize Meydan Okuyun

“Rahatsız olmak için rahat ol” sözü, süper olmak isteyenler için geçerlidir. Beyninizi güçlü tutmak için konfor alanınızın dışında kalan aktiviteler yapmak önemlidir. Nöroplastisite, beynimizin biz yeni şeyler öğrendikçe değişme yeteneğidir; bu, yeni bir şey öğrenme eyleminin beyninizin fiziksel olarak değişmesini sağlayabileceği anlamına gelir. Tabii ki, beyninize meydan okumak için tatsız bir şey yapmanıza gerek yok: Amaç, konfor alanınızın dışında kalan şeyleri yapabilmek, sizi mutsuz eden değil! Zevk aldığınız aktivitelerle beyninizi güçlü tutmanın birçok yolu vardır. Zihinsel olarak kendinize meydan okumayı seçebileceğiniz bazı yollar şunlardır:

  • Yeni bir dil öğrenin.
  • Çevrimiçi veya yüz yüze bir ders alın.
  • Kelime oyunları oynayın, bulmaca yapın veya masa oyunları oynayın.
  • Ayak işlerinde yeni rotalar alarak rutininizi kırın.
  • Örgü veya tığ işi gibi bir zanaat öğrenin.

2- Aktif Olun

Egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için iyi olduğu iyi bilinir, bu nedenle süper yaşların aktif olma eğiliminde olması şaşırtıcı değildir. Ancak, zevk aldığınız bir şey değilse spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Aktif olmanın birçok yolu vardır ve en çok hoşunuza gidenleri yaparsanız, zamanla bunlara bağlı kalmanız daha olasıdır. Standart jimnastik veya ağırlık çalışması egzersizi olmayan ancak yine de kalp atış hızınızı yükselten ve faydalı olan bazı aktiviteler şunlardır:

  • dans
  • yüzme veya diğer su aktiviteleri
  • doğa yürüyüşü
  • yürüme
  • asansör yerine merdivenleri kullanmak
  • spor dalları
  • bowling
  • frizbi

3- Dengeli Beslenin

Aktif olmanın uzun ömür için iyi olduğu yaygın bir bilgi olduğu gibi, çoğu insan da iyi beslenmenin daha beslenmiş bir yaşam sürmenize yardımcı olabileceğini bilir. Bazı besinler beyniniz için özellikle iyidir ve diğerleri iyi performans gösterme yeteneğini azaltabilir. Daha az şeker yemeye ek olarak, beyninizin gelişmesine yardımcı olan aşağıdaki besinlerden yeterli miktarda yediğinizden emin olmak isteyeceksiniz. Bu yiyeceklerin beyninizi düşüşten korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir:

  • marul, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • yağlı balık
  • kahve ve çay
  • çilek

4- Sosyal Olun ve Hayatın Keyfini Çıkarın

Northwestern’deki ekip, “SuperAger’ların başkalarıyla güçlü sosyal ilişkiler bildirme eğiliminde olduğunu” belirtiyor. Yaşlandıkça beyninizin sosyal bağlantıları sürdürmesi aslında iyi bir şeydir ve beyniniz başkalarıyla şahsen sosyalleşmekten fayda sağlayacaktır. Başkalarıyla bağlantıyı sürdürmek, yalnızlık ve depresyondan kurtulmaya yardımcı olabileceğinden, genel olarak zihinsel sağlığınız için mükemmel bir seçim olabilir. Süper yaşlılar, arkadaşlarıyla vakit geçirmenin yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzından daha fazlasına odaklanmayı bilirler; aynı zamanda eğlenirler. Bazıları alkolü orta derecede tüketir, bu da fazla tüketilmediği sürece Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Hangisinden hoşlanıyorsanız, programınızda ona yer ayırdığınızdan emin olun.

Özet

Yaşlandıkça bilişsel gerileme yaşamak normaldir ve kadınlar bunun başlangıcını erkeklerden daha hızlı yaşayabilir. Hafızanızın eskisi kadar güçlü olmadığını fark ettiyseniz, Alzheimer Hastalığı gibi herhangi bir hastalığı ekarte etmek için bir uzmana görünmenizde fayda vardır.

Popüler Gönderiler