Süperior Kanal Dehissans Sendromu (SSCD) dengenizi ve işitme duyunuzu etkileyen bir hastalıktır. “Dehissans”, oluşan delik veya yırtılma veya açıklık anlamına gelen başka bir kelimedir. Genellikle iç kulağın rahimde oluşma biçiminden kaynaklanır. SSCD’niz varsa, kulağınızdaki kemikte vücudunuzun kendini dengelemesine yardımcı olan bir delik veya çok ince bir yeriniz vardır. Ayrıca sesin kulağınıza gelme şekliyle ilgili sorunlara da neden olabilir. SSCD nadir görülen bir durumdur. Nüfusun sadece %1-%2’sine teşhis kondu. Sendromu olan herkesin semptomları yoktur, bu nedenle sendromu olan kişi sayısı biraz daha yüksek olabilir. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. İnsanlar genellikle 40’lı yaşlarında sahip olduklarını keşfederler.
Süperior Kanal Dehissans Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
SSCD’niz olduğunda aşağıdakilerden birine veya daha fazlasına sahip olabilirsiniz:
- otofoni
- kulaklarda dolgunluk
- işitme kaybı
- kalp atışı gibi normalden daha yüksek olan iç sesler
- nistagmus
- kulaklarda çınlama
- nabzın kulaklardaki sesi
- osilopsi
- baş dönmesi
Bu belirtiler şu durumlarda tetiklenebilir:
- Öksürmek veya hapşırmak
- Basınç değişikliklerini hissetmek
- Yüksek sesler duymak
- Ağır nesneleri kaldırmak
- Gerginlik
Süperior Kanal Dehissans Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Kulağınızın içinde yarım daire şeklindeki kanallar adı verilen üç küçük ilmekli yapının içinde siz hareket ettiğinizde hareket eden sıvı bulunur. Sıvı hareket ettiğinde kanalların içindeki küçük tüyler de hareket eder. Bu, beyninize vücudunuzun nasıl konumlandırıldığını söyler. Beyniniz bu bilgiyi alır ve kaslarınıza dengenizi korumanıza yardımcı olmak için nasıl hareket edeceğinizi söyler. Kulağınızda en yükseğe oturan kanal, üst yarım daire şeklindeki kanal kemikle kaplıdır. SSCD’niz olduğunda, bu kemiğin içinde bir delik veya çok ince bir yer vardır. Bu, sensörlerin harekete nasıl tepki verdiğini etkiler. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç şey SSCD’ye neden olabilir:
- Aileden geçen ve o bölgedeki kemiğin yeterince kalınlaşmasını engelleyen bir gen
- Bulaşıcı bir hastalık
- Kemiğe zarar veren bir tür travma
Her iki kulakta da SSCD alabilirsiniz. Bazı insanlar ikisinde de vardır. Bu durumda, bir kulak tipik olarak diğerinden daha fazla belirtiye neden olur.
Süperior Kanal Dehissans Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz bir muayene yapacak ve semptomlarınız ve bunlara ne zaman sahip olduğunuz hakkında sorular soracaktır. Videonistagmografi (VNG) adı verilen bir test yapmak isteyebilirler. Bu test, denge duygunuzla ilgili bir sorun belirtisi aramak için göz hareketlerinizi ölçer. Göz hareketlerinizi kaydedecek gözlük takmanız istenecektir. Hedefleri gözlerinizle takip edeceksiniz ve sınavı yapan kişi başınızı farklı pozisyonlara sokabilir. Kulak kanalınızdaki sıcaklığı hafifçe değiştirmek için hava veya su da kullanabilirler. Gözlerinizin kısa bir süre için sarsıntılı hareketler yaptığını hissedebilirsiniz.
VNG’den sonra doktorunuz vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller (VEMP) testi adı verilen bir test yaptırmanızı da isteyebilir. Boynunuzdaki sese tepki veren bir kastaki refleksi kontrol eder. Kasın üzerine bir elektrot yerleştirilir. Daha sonra doktorunuz sonuçları monitörde izlerken bir kulakta düşük ila orta dereceli tonlar duyarsınız. Doktorunuz SSCD’niz olduğundan şüphelenirse, kanallarınızın süperiordeki kemikte delikler aramak için kulağınızın BT taramasını isteyebilir. Bu tarama türü, kulağınızın daha eksiksiz bir resmini göstermek için farklı açılardan çekilen röntgenleri kullanır.
Süperior Kanal Dehissans Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Semptomlarınız küçükse, yüksek sesler veya irtifa değişiklikleri gibi tetikleyicilerden kolayca kaçınabilirsiniz. SSCD’nizin bir sonucu olarak işitme kaybınız varsa, doktorunuz işitme cihazı önerebilir. Osilopsi, denge sorunları veya otofoni gibi bazı belirtiler şiddetliyse, doktorunuz ameliyat önerebilir. SSCD’yi tedavi etmek için kullanılan en yaygın cerrahiye orta kranial fossa yaklaşımı denir. Bir doktor, kafatasınızdan dokunuzun bir kısmını veya küçük bir kemik parçasını alır ve deliği tıkar. Transmastoid yaklaşım adı verilen daha yeni bir prosedür, kokleaya normal akustik enerji akışını geri kazandırır. İyileşme süresi daha hızlıdır.
Kaynak
WebMD, Canal Dehiscence Syndrome (SSCD), 2022
Adult and Pediatric Otology and Neurotology: “Süperior semicircular canal dehiscence syndrome.”
American Speech Language Hearing Association: “Süperior Canal Dehiscence.”
Genetic and Rare Diseases Information Center: “Süperior semicircular canal dehiscence syndrome.”