Synthroid Nedir?
Synthroid, hipotiroidizm ve genişlemiş tiroid bezinin (guatr) semptomlarını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Synthroid tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. 1 aylıktan küçük çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.
Synthroid’in Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Synthroid, aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir:
- hızlı veya düzensiz kalp atışları
- göğüs ağrısı, nefes darlığı
- ateş, sıcak basması, terleme
- titreme, üşüme
- yorgunluk, uyku problemleri (uykusuzluk)
- hafıza problemleri
- depresif, gergin veya sinirli hissetme
- baş ağrısı
- kas ağrıları
- cilt ve saç problemleri
- adet dönemlerinde değişiklikler
- kusma, ishal
- iştah ve kilo değişiklikleri
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.
UYARI: Synthroid dahil tiroid hormonları, tek başına veya diğer terapötik ajanlarla birlikte, obezite tedavisi veya kilo kaybı için kullanılmamalıdır. Tiroid hastalarında, günlük hormonal gereksinimler aralığındaki dozlar kilo vermede etkisizdir. Daha büyük dozlar, özellikle anorektik etkiler için kullanılanlar gibi sempatomimetik aminler ile birlikte verildiğinde, ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden toksisite belirtileri oluşturabilir.
Endikasyonları Nelerdir?
Hipotiroidizm: Synthroid, birincil (tiroidal), ikincil (hipofiz) ve üçüncül (hipotalamik) konjenital veya edinilmiş hipotiroidide bir replasman tedavisi olarak endikedir.
Hipofiz Tirotropin (Tiroid Uyarıcı Hormon, TSH) Baskılama: Synthroid, tirotropine bağlı iyi diferansiye tiroid kanserinin tedavisinde cerrahi ve radyoiyot tedavisine ek olarak endikedir.
Kullanım Sınırlamaları Nelerdir?
Synthroid, iyot yeterliliği olan hastalarda iyi huylu tiroid nodüllerinin ve toksik olmayan yaygın guatrın baskılanması için endike değildir, çünkü klinik bir fayda yoktur ve Synthroid ile aşırı tedavi hipertiroidizme neden olabilir.
Synthroid, subakut tiroiditin iyileşme fazında hipotiroidizmin tedavisi için endike değildir.
Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?
Kullanım: Synthroid’i kahvaltıdan yarım ila bir saat önce aç karnına tek bir günlük doz olarak uygulayın. Synthroid emilimini etkilediği bilinen ilaçlardan en az 4 saat önce veya sonra uygulayın. Tabletleri ezerek az miktarda (5 ila 10 mL veya 1 ila 2 çay kaşığı) suda süspanse ederek ve süspansiyonu hemen kaşık veya damlalıkla uygulayarak bozulmamış tabletleri yutamayan bebeklere ve çocuklara uygulayabilirsiniz. Süspansiyonu saklamayın. Soya fasulyesi bazlı bebek maması gibi Synthroid emilimini azaltan yiyeceklere uygulamayın.
Genel Dozlama Prensipleri: Hipotiroidizm veya hipofiz TSH baskılanması için Synthroid dozu, hastanın yaşı, vücut ağırlığı, kardiyovasküler durumu, eşlik eden tıbbi durumlar (hamilelik dahil), eşzamanlı ilaçlar, birlikte uygulanan yiyecekler ve durumun spesifik doğası dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Doz, bu faktörleri hesaba katacak şekilde kişiselleştirilmeli ve doz ayarlamaları, hastanın klinik cevabının ve laboratuvar parametrelerinin periyodik değerlendirmesine dayalı olarak yapılmalıdır (TSH ve / veya Tiroksin (T4) seviyelerinin izlenmesi).
Yan Etkileri Nelerdir?
Synthroid tedavisi ile ilişkili yan etkiler aşağıdakileri içerir:
- Genel: yorgunluk, iştah artışı, kilo kaybı, ısı intoleransı, ateş, aşırı terleme
- Merkezi sinir sistemi: baş ağrısı, hiperaktivite, sinirlilik, anksiyete, sinirlilik, duygusal kararsızlık, uykusuzluk
- Kas-iskelet sistemi: titreme, kas güçsüzlüğü, kas spazmı
- Kardiyovasküler: çarpıntı, taşikardi, aritmiler, artan nabız ve kan basıncı, kalp yetmezliği, anjin, miyokard enfarktüsü, kalp durması
- Solunum: nefes darlığı
- Gastrointestinal: ishal, kusma, abdominal kramplar, karaciğer fonksiyon testlerinde yükselmeler
- Dermatolojik: saç dökülmesi, kızarma, döküntü
- Endokrin: kemik mineral yoğunluğunda azalma
- Üreme: adet düzensizlikleri, doğurganlığın bozulması
Uyarılar ve Önlemler
- Yaşlılarda ve Altta yatan Kardiyovasküler Hastalığı Olan Hastalarda Kardiyak Olumsuz Reaksiyonlar: Synthroid ile aşırı tedavi, kalp atış hızında, kalp duvar kalınlığında ve kardiyak kontraktilitede artışa neden olabilir ve özellikle kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda ve yaşlı hastalarda anjina veya aritmileri hızlandırabilir. Bu popülasyonda, genç bireylerde veya kalp hastalığı olmayan hastalarda önerilenden daha düşük dozlarda Synthroid tedavisine başlamak önemlidir. Kardiyak semptomlar gelişirse veya kötüleşirse, Synthroid dozunu azaltmak veya bir hafta süreyle durdurmak ve daha düşük bir dozla yeniden başlamak gerekmektedir.
- Miksödem Koma: Miksödem koması, zayıf dolaşım ve hipometabolizm ile karakterize, yaşamı tehdit eden bir acil durumdur ve Synthroid’in gastrointestinal sistemden tahmin edilemeyen emilimiyle sonuçlanabilir. Miksödem komasını tedavi etmek için oral tiroid hormonu ilaç ürünlerinin kullanımı önerilmemektedir. Miksödem koma tedavisi için intravenöz uygulama için formüle edilmiş tiroid hormon ürünlerini kullanmak gerekmektedir.
- Adrenal Yetmezliği Olan Hastalarda Akut Adrenal Kriz: Tiroid hormonu, glukokortikoidlerin metabolik klirensini artırır. Glukokortikoid tedavisine başlamadan önce tiroid hormon tedavisine başlanması, adrenal yetmezliği olan hastalarda akut adrenal krizi hızlandırabilir. Synthroid ile tedaviye başlamadan önce adrenal yetmezliği olan hastaları yedek glukokortikoidlerle tedavi etmek gerekmektedir.
- Hipertiroidizmin Önlenmesi veya Hipotiroidizmin Eksik Tedavisi: Synthroid’in dar bir terapötik indeksi vardır. Synthroid ile aşırı veya yetersiz tedavi, büyüme ve gelişme, kardiyovasküler fonksiyon, kemik metabolizması, üreme fonksiyonu, bilişsel fonksiyon, duygusal durum, gastrointestinal fonksiyon ve glikoz ve lipid metabolizması üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Synthroid dozunu dikkatlice yönetmek ve bu etkilerden kaçınmak için titrasyona verilen yanıtı izlemek yararlı olabilir.
- Diyabetik Kontrolünün Kötüleşmesi: Diabetes mellitus hastalarında Synthroid tedavisinin eklenmesi glisemik kontrolü kötüleştirebilir ve antidiyabetik ajan veya insülin gereksinimlerinde artışa neden olabilir. Synthroid’i başlattıktan, değiştirdikten veya sonlandırdıktan sonra glisemik kontrolü dikkatlice izlemek gerekmektedir.
- Tiroid Hormonunun Aşırı Değiştirilmesi ile İlişkili Azalan Kemik Mineral Yoğunluğu: Özellikle menopoz sonrası kadınlarda aşırı Synthroid replasmanının bir sonucu olarak artmış kemik rezorpsiyonu ve azalmış kemik mineral yoğunluğu meydana gelebilir. Artmış kemik rezorpsiyonu, artmış serum seviyeleri ve idrarda kalsiyum ve fosforun atılması, kemik alkalin fosfatazında yükselmeler ve baskılanmış serum paratiroid hormon seviyeleriyle ilişkili olabilir. Bu riski azaltmak için istenen klinik ve biyokimyasal yanıtı sağlayan minimum Synthroid dozunu uygulamak gerekmektedir.
- Gebelik: Pazarlama sonrası çalışmalardan elde edilen veriler de dahil olmak üzere hamile kadınlarda Synthroid kullanımıyla ilgili deneyimler, önemli doğum kusurları veya düşük oranlarında artış bildirmemiştir. Hamilelikte tedavi edilmeyen hipotiroidizm ile ilişkili anne ve fetüs için riskler vardır. Hamilelik sırasında TSH seviyeleri artabileceğinden, TSH izlenmeli ve gebelik sırasında Synthroid dozu ayarlanmalıdır. Synthroid hamilelik sırasında kesilmemeli ve gebelikte hipotiroidizm teşhisi derhal tedavi edilmelidir. Gebelik sırasında maternal hipotiroidizm, spontan abortus, gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, ölü doğum ve prematüre doğum dahil olmak üzere daha yüksek komplikasyon oranlarıyla ilişkilidir. Tedavi edilmeyen maternal hipotiroidizm, fetal nörobilişsel gelişim üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
- Emzirme Dönemi: Sınırlı yayınlanmış çalışmalar, Synthroid’in insan sütünde bulunduğunu bildirmektedir. Bununla birlikte, Synthroid’in anne sütüyle beslenen bebeklerin ve süt üretimi üzerindeki etkilerini belirlemek için yeterli bilgi yoktur. Emzirme döneminde yeterli Synthroid tedavisi, emziren annelerde süt üretimini normalleştirebilir. Emzirmenin gelişimsel ve sağlık yararları, annenin klinik Synthroid gereksinimi ve anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki olası olumsuz etkileriyle birlikte dikkate alınmalıdır.
- Pediatrik Kullanım: Başlangıç Synthroid dozu yaşa ve vücut ağırlığına göre değişir. Doz ayarlamaları, her bir hastanın klinik ve laboratuvar parametrelerinin bir değerlendirmesine dayanır. Kalıcı hipotiroidizm teşhisi konulmamış çocuklarda, Synthroid uygulamasına bir deneme süresi boyunca, ancak çocuk en az 3 yaşına geldikten sonra son vermek gerekmektedir. Deneme süresinin sonunda serum T4 ve TSH seviyelerini ölçtükten sonra tanı ve tedaviye rehberlik etmek için laboratuvar test sonuçlarını ve klinik değerlendirmeyi kullanmak gerekmektedir. Yetersiz muamele, konsantrasyon bozukluğuna ve yavaşlayan zihniyete bağlı olarak düşük okul performansına neden olabilir. Fazla muamele kemik yaşını hızlandırabilir ve erken epifiz kapanmasına neden olabilir.
- Geriatrik Kullanım: Yaşlılar arasında kardiyovasküler hastalık prevalansının artması nedeniyle, Synthroid’e dozunun altında başlamak önerilmektedir. Yaşlı hastalarda atriyal aritmiler ortaya çıkabilir.
Doz Aşımı Hangi Durumlara Sebep Olmaktadır?
Doz aşımının belirti ve semptomları hipertiroidizmdir. Ek olarak, kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu meydana gelebilir. Serebral emboli, şok, koma ve ölümlerim olduğu da bildirilmiştir. Semptomlar, Synthroid alımından birkaç gün sonrasına kadar belirgin olmayabilir veya görünmeyebilir.
Kontrendikasyonları Nelerdir?
Synthroid, düzeltilmemiş adrenal yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir.
Hareket Mekanizması Nedir?
Tiroid hormonları, fizyolojik etkilerini DNA transkripsiyonunun ve protein sentezinin kontrolü yoluyla gösterir. Triiyodotironin (T3) ve L-tiroksin (T4) hücre çekirdeğine yayılır ve DNA’ya bağlı tiroid reseptör proteinlerine bağlanır. Bu hormon nükleer reseptör kompleksi, haberci RNA ve sitoplazmik proteinlerin gen transkripsiyonunu ve sentezini aktive eder. Tiroid hormonlarının fizyolojik etkileri ağırlıklı olarak T3 tarafından üretilir, bunların çoğu (yaklaşık %80’i) periferal dokulardaki deiyodinasyon yoluyla T4’ten türetilir.
Dolaşımdaki tiroid hormonları, kapasiteleri ve afiniteleri her hormon için değişen tiroksin bağlayıcı globulin (TBG), tiroksin bağlayıcı prealbumin (TBPA) ve albümin (TBA) dahil olmak üzere plazma proteinlerine %99’dan daha fazla bağlanır. T4 için hem TBG hem de TBPA’nın daha yüksek afinitesi, T3’e kıyasla T4’ün daha yüksek serum seviyelerini, daha yavaş metabolik klirensini ve daha uzun yarı ömrünü kısmen açıklamaktadır. Proteine bağlı tiroid hormonları, az miktarda serbest hormon ile ters dengede bulunur. Yalnızca bağlanmamış hormon metabolik olarak aktiftir. Pek çok ilaç ve fizyolojik durum, tiroid hormonlarının serum proteinlerine bağlanmasını etkiler. Tiroid hormonları plasenta bariyerini kolaylıkla geçmez.
Tiroid hormonları esas olarak böbrekler tarafından atılır. Konjuge hormonun bir kısmı değişmeden kolona ulaşır ve dışkı ile atılır. Dışkıda T4’ün yaklaşık %20’si atılır. T4’ün idrarla atılımı yaşla birlikte azalır.
Güvenli ve Etkili Kullanımı İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?
Synthroid’in güvenli ve etkili kullanımına yardımcı olmak için hastayı aşağıdaki bilgiler konusunda bilgilendirmek gerekmektedir:
- Synthroid’i yalnızca sağlık hizmeti sağlayıcılarının belirttiği şekilde almalarını söylemek
- Synthroid’i tek doz olarak, tercihen aç karnına, kahvaltıdan yarım ila bir saat önce almalarını söylemek
- Demir ve kalsiyum takviyeleri ve antasitler gibi ajanların Synthroid emilimini azaltabileceği konusunda bilgilendirmek ve bu ajanlardan 4 saat sonra Synthroid tabletleri almamalarını söylemek
- Hamile veya emziriyorlarsa veya Synthroid alırken hamile kalmayı düşünüyorlarsa, sağlık uzmanlarına bildirmelerini söylemek
- Semptomlarda bir iyileşme fark etmelerinin birkaç hafta alabileceğini bildirmek
- Synthroid’in normalde tiroid bezi tarafından üretilen bir hormonun yerini alması amaçlandığı konusunda bilgilendirmek
- Synthroid’in kilo kontrol programında birincil veya yardımcı tedavi olarak kullanılmaması gerektiği konusunda bilgilendirmek
- Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar dahil başka ilaçlar alıyorlarsa bunu sağlık uzmanlarına bildirmelerini söylemek
- Özellikle kalp hastalığı, diyabet, pıhtılaşma bozuklukları ve adrenal veya hipofiz bezi sorunları gibi olabilecek diğer tıbbi durumları doktorlarına bildirmelerini söylemek
- Herhangi bir ameliyattan önce doktorlarına veya diş hekimlerine Synthroid kullandıklarını bildirmelerini söylemek
- Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarlarsa sağlık uzmanlarına bildirmelerini söylemek: hızlı veya düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bacak krampları, baş ağrısı, sinirlilik, sinirlilik, uykusuzluk , titreme, iştah değişikliği, kilo alma veya kayıp, kusma, ishal, aşırı terleme, ısı tahammülsüzlüğü, ateş, adet dönemlerinde değişiklikler, kurdeşen veya deri döküntüsü veya başka herhangi bir olağandışı tıbbi olay
- Synthroid tedavisinin ilk birkaç ayında nadiren kısmi saç dökülmesinin meydana gelebileceğini ancak bunun genellikle geçici olduğunu söylemek