Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Tendon Kılıfı Enflamasyonu (Tenosinovit)

Tendon kılıfı iltihabı nedir?

Tendon, kaslarınızı kemiklerinize bağlayan bir tür lifli dokudur. Bu dokular koşma, zıplama, kavrama ve kaldırma gibi eylemleri kontrol etmenize yardımcı olur. Tendonlar olmadan, vücudunuzun hareketini kontrol edemezsiniz.

Sinovyum olarak bilinen koruyucu bir kılıf tendonları kapsar. Bu kılıf, tendonu yağlanmış halde tutan sinovyal sıvı üretir.

Tendonun yaralanması kılıfın arızalanmasına neden olabilir. Bu meydana gelirse, kılıf sinovyal sıvı yapamayabilir veya yeterli sıvı oluşturmayabilir. Bu, iltihaplanmaya veya kılıfın şişmesine neden olabilir. Bu durum tendon kılıfı iltihabı olarak bilinir. Ayrıca bazen tenosinovit denir.

Tendon kılıfı iltihabına neden olan nedir?

Tendon kılıfı enflamasyonu tipik olarak tendon veya çevresindeki kas veya kemiğin yaralanmasının sonucudur. Bu, sporcularla sınırlı değildir ve montaj hattı çalışması, ayıklama ve yazma gibi çeşitli tekrarlayan hareket aktiviteleri yapan insanlarda görülür. Belirli işlerde çalışan insanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, diğerlerinden daha fazla risk altında gibi görünmektedir:

  • marangozlar
  • diş hekimleri
  • müzisyenler
  • ofis çalışanları

En sık el bileği, el ve ayak tendonlarında görülür. Yaralanma şunlardan kaynaklanabilir:

  • tekrarlayan stres aktiviteleri
  • koşma gibi uzun süreli fiziksel aktiviteler
  • uzun süre aynı pozisyonda durmak
  • ani burkulmalar ve suşlar

Tendon kılıfı enflamasyonu altta yatan sağlık koşullarından da kaynaklanabilir. Bu duruma neden olabilecek durumlara örnekler:

  • romatoid artrit
  • skleroderma
  • gut
  • şeker hastalığı
  • Reiter sendromu gibi reaktif artrit
  • belsoğukluğu

Hastalığın nedeni bazı insanlarda tespit edilemez. Nadir durumlarda, tendon kılıfı iltihabı, tendonun kesilmesinden veya delinmesinden kaynaklanan bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Ağrınıza tendon kılıfı iltihabının neden olup olmadığı nasıl anlaşılır

Vücuttaki bazı tendonlar, öncelikle ellerde, ayaklarda ve bileklerde oluşan yaralanmalara karşı daha hassastır. Tendon kılıfı iltihabı bu bölgelerde daha yaygındır. Ancak, omuz, dirsek ve diz de dahil olmak üzere vücuttaki herhangi bir tendonda oluşabilir. Bu durumu geliştirirseniz, aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz:

  • eklem sertliği , hareket etmeyi zorlaştırır
  • eklem şişmesi
  • eklem ağrısı
  • ortak hassasiyet
  • söz konusu tendonu aşan derinin kızarıklığı

Bazı insanlar ateşi olabilir. Bu bir enfeksiyon varlığını gösterir ve derhal tıbbi yardım gerektirir.

Tendon kılıfı iltihabı nasıl teşhis edilir?

Tendon kılıfı iltihabının teşhisi, etkilenen bölgenin fiziksel olarak incelenmesini gerektirecektir. Doktorunuz kızarıklık ve şişlik olup olmadığını kontrol eder. Doktorunuz ayrıca, ağrı olup olmadığını görmek için etkilenen bölgeyi hareket ettirmenizi isteyebilir.

Bazı durumlarda, doktorunuz tanıyı onaylamak veya artrit gibi diğer olası nedenleri ekarte etmek için bir ultrason veya MRI taraması isteyebilir.

Tendon kılıfı enflamasyonu için tedavi seçenekleri

Tendon kılıfı iltihabının tedavisi iltihap ve ağrıyı azaltmaya odaklanır. Bir strateji, etkilenen bölgeyi dinlendirmek ve ilk yaralanmaya neden olan faaliyetleri durdurmaktır. Doktorunuz etkilenen bölgeyi hareketsiz hale getirmek için bir destek veya atel kullanılması önerebilir.

Sıcak veya soğuk uygulamak , şişliği ve ağrıyı da azaltabilir. Doktorunuzun önerebileceği diğer tedaviler:

  • masaj
  • etkilenen alanın gerilmesi
  • deri altı elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)
  • ultrason

Doktorunuz ayrıca tendon kılıfı iltihabı için ilaçlar da verebilir. İbuprofen gibi reçetesiz satılan nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya enjekte edilebilir kortikosteroidler diğer seçeneklerdir.

Tendon kılıfının bir steroidle enjeksiyonu genellikle başarılıdır (bulaşıcı olmayan vakalarda) ve tendon kılıfını tendon etrafında serbest bırakmak için bazen ameliyat gerekir. Durumunuza bir enfeksiyon neden olmuşsa, doktorunuz enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik verebilir.

Durumunuz, romatoid artrit veya gut gibi altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, tedavi, bu bozuklukları tedavi etmek için ilaçlar da içerebilir.

Tendon iyileştikten sonra doktorunuz kasları güçlendirmek için egzersizler veya fizik tedavi önerebilir. Kasın güçlendirilmesi, tendonun gelecekte yaralanmaya karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Tekrarlayan tendon kılıfı iltihabı varsa, doktorunuz sorunu düzeltmek için ameliyat önerebilir.

Tendon kılıfı iltihabı olanlar için görünüm nedir?

Tendon kılıfı iltihabı geliştirirseniz, tedavi ile tam iyileşme sağlamanız olasıdır. Koşullara neden olan faaliyetler durmazsa, sorunlar ortaya çıkabilir. Bu olursa, tendonunuzun zarar görmesi kalıcı olabilir. Kalıcı hasar, eklemi etkileyebilir. Zamanla, eklem sertleşebilir ve hareketiniz sınırlı olabilir.

Durumunuz bir enfeksiyonun sonucu olarak gelişirse, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için antibiyotiklere ihtiyacınız olacaktır. Kontrolsüz bir enfeksiyon hayati tehlike yaratabilir. İyi bir görünüm, enfeksiyonun derhal tedavi edilmesine bağlıdır.

Tendon kılıfı iltihabı nasıl önlenebilir?

Aşırı hareketlerden veya tekrarlayan veya kuvvetli hareketlerden kaçınırsanız, Tendon kılıfı iltihabı önlenebilir. Eklem bölgesi çevresinde güçlenen kas aynı zamanda bu tür yaralanmaların yanı sıra germe ve hareket açıklığı egzersizlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Ellerinizi, bileklerinizi veya ayaklarınızı keserseniz, yaranın uygun şekilde temizlenmesi enfeksiyonun ve tendon kılıfı iltihabının gelişmesinin önlenmesine yardımcı olur.

Kaynak

Biundo JJ. (Nd). Tendinit ve tenosinovit.

De Quervain’nin tendinozu. (2013).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). De Quervain’in tenosinoviti.

Popüler Gönderiler