Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Teriparatid Nedir?

Teriparatid, kemikleri zayıflatan ve onları kırılmaya daha yatkın hale getiren bir durum olan osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Teriparatid, kalsiyum ve kemik metabolizmasını düzenleyen vücut tarafından doğal olarak üretilen bir hormon olan paratiroid hormonunun sentetik bir şeklidir. Teriparatid günde bir kez deri altı enjeksiyon olarak verilir ve yeni kemik dokusu oluşumunu uyararak, kemik yoğunluğunu artırarak ve kırık riskini azaltarak çalışır. Genellikle kırık riski yüksek olan menopoz sonrası kadın ve erkeklere veya diğer osteoporoz tedavilerine iyi yanıt vermeyenlere reçete edilir. Teriparatidin yalnızca bir sağlık uzmanının rehberliğinde kullanılması gerektiğini ve belirli tıbbi durumları olan veya hamile veya emziren kişiler tarafından alınmaması gerektiğini not etmek önemlidir.

Teriparatid Ne İçin Kullanılır?

Teriparatid, kemikleri zayıflatan ve onları kırılmaya daha yatkın hale getiren bir durum olan osteoporozu tedavi etmek için kullanılır. Özellikle kırık riski yüksek olan postmenopozal kadın ve erkeklerde osteoporoz tedavisi için ve yüksek kırık riski taşıyan kadın ve erkeklerde glukokortikoid kaynaklı osteoporoz tedavisinde endikedir. Teriparatid bazen osteogenezis imperfekta ve Paget hastalığı gibi diğer kemikle ilgili durumları tedavi etmek için etiket dışı olarak da kullanılır. Bununla birlikte, teriparatidin bu kullanımlar için güvenliği ve etkinliği tam olarak belirlenmemiştir ve bu koşullar için yalnızca bir sağlık uzmanının rehberliğinde kullanılmalıdır.

Teriparatid Nasıl Kullanılır?

Teriparatid, günde bir kez deri altı enjeksiyon olarak verilir. Enjeksiyon tipik olarak, sağlık hizmeti sağlayıcısından ilacın nasıl uygun şekilde hazırlanacağı ve uygulanacağı konusunda eğitim ve talimat aldıktan sonra hasta tarafından uygulanır. Önerilen teriparatid dozu günde bir kez 20 mikrogramdır ve ilaç her gün yaklaşık olarak aynı saatte verilmelidir. Teriparatid uyluk veya karın içine enjekte edilmelidir ve tahrişi veya diğer enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarını önlemek için enjeksiyon bölgesi değiştirilmelidir.

Teriparatid tipik olarak en fazla 24 ay süreyle reçete edilir ve bundan sonra genellikle kesilir ve başka bir osteoporoz ilacı ile değiştirilir. İlacın etkinliğini etkileyebileceğinden, sağlık uzmanınız tarafından sağlanan dozlama talimatlarına uymanız ve herhangi bir dozu kaçırmamanız önemlidir. Teriparatidi nasıl kullanacağınızla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşmalısınız.

Teriparatidin Yan Etkileri Nelerdir?

Herhangi bir ilaç gibi, teriparatid de yan etkilere neden olabilir. Teriparatidin en yaygın yan etkileri şunlardır:

  • mide bulantısı
  • baş dönmesi
  • baş ağrısı
  • eklem ağrısı
  • bacak ağrısı
  • enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

Daha az yaygın olarak, teriparatid aşağıdakiler gibi daha ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • artan kemik kanseri riski
  • hiperkalsemi
  • ortostatik hipotansiyon

Bu daha ciddi yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız veya yaşadığınız herhangi bir yan etkiyle ilgili endişeleriniz varsa, hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Karşılaştığınız herhangi bir yan etkiyi FDA’nın MedWatch programına bildirmeniz de önemlidir.

Teriparatid Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Teriparatid diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar ve bitkisel takviyeler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlar hakkında sağlık uzmanınızı bilgilendirmeniz önemlidir. Potansiyel etkileşimlerden kaçınmak için sağlık uzmanınızın teriparatid dozunuzu ayarlaması veya diğer ilaçlarınızı değiştirmesi gerekebilir. Teriparatid ile etkileşime girebilecek bazı ilaçlar şunları içerir:

  • Digoksin
  • Tiazid diüretikleri
  • Glukokortikoidler
  • Kalsiyum takviyeleri ve kalsiyum içeren diğer ilaçlar

Teriparatid’in nasıl alınacağına ilişkin sağlık uzmanınızın talimatlarına uymanız ve onları aldığınız diğer ilaçlar veya takviyeler hakkında bilgilendirmeniz önemlidir.

Teriparatid Kullanılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Teriparatidin kullanılmaması veya dikkatle kullanılması gereken birkaç durum vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Teriparatide veya bileşenlerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılık
  • Paget kemik hastalığı, açıklanamayan alkalin fosfataz yükselmeleri veya diğer metabolik kemik hastalıkları
  • Osteosarkom riskinde artış
  • İskeleti içeren radyasyon tedavisinin tarihçesi
  • Hiperkalsemi
  • Hamilelik ve emzirme
  • 18 yaşından küçük çocuklar ve ergenler

Ek olarak, böbrek sorunları veya ciddi karaciğer sorunları olan kişilerde teriparatid dikkatli kullanılmalıdır, çünkü bu koşullar ilacın metabolize edilme ve vücuttan atılma şeklini etkileyebilir. Teriparatide başlamadan önce sağlık uzmanınıza sahip olduğunuz herhangi bir tıbbi durum ve aldığınız ilaçlar hakkında bilgi vermeniz önemlidir. Teriparatidin sizin için güvenli ve uygun olup olmadığını belirleyebileceklerdir.

Teriparatid Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Teriparatid kullanırken akılda tutulması gereken birkaç önemli husus vardır. Bunlar şunları içerir:

İzleme: Teriparatid alırken kemik mineral yoğunluğunun, kalsiyum düzeylerinin ve böbrek fonksiyonunun düzenli olarak izlenmesi gerekli olabilir.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanım: Teriparatid, tiazid diüretikler, glukokortikoidler ve kalsiyum içeren ilaçlar dahil olmak üzere diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Aldığınız tüm ilaçları sağlık uzmanınıza bildirmeniz önemlidir.

Kullanım süresi: Teriparatid tipik olarak maksimum 24 ay süreyle reçete edilir. Bu süreden sonra genellikle kesilir ve başka bir osteoporoz ilacı ile değiştirilir.

Hamilelik ve emzirme: Teriparatid hamilelik veya emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Enjeksiyon yeri reaksiyonları: Teriparatid ile ağrı, şişme ve kızarıklık gibi enjeksiyon yeri reaksiyonları meydana gelebilir. Bu reaksiyonlar genellikle tezgah üstü ağrı kesicilerle ve enjeksiyon bölgesi değiştirilerek yönetilebilir.

Osteosarkom riski: Teriparatid kullanımı ile osteosarkom (kemik kanseri) riskinde küçük bir artış vardır. Ancak bu risk çok düşük görünmektedir.

Etkinlik: Teriparatid, kemik yoğunluğunu artırmada ve kırık riskini azaltmada etkili olabilir, ancak herkes için etkili olmayabilir. Sağlık uzmanınız ilerlemenizi izleyecek ve gerekirse tedavi planınızı ayarlayabilir.

Teriparatid’in nasıl alınacağına ilişkin sağlık uzmanınızın talimatlarına uymanız ve sahip olduğunuz yan etkileri veya endişeleri bildirmeniz önemlidir.

Kaynak

Teriparatide prescribing information from the US Food and Drug Administration (FDA).

Clinical practice guidelines for the diagnosis and treatment of osteoporosis from the National Osteoporosis Foundation.

A review article on teriparatide for the treatment of osteoporosis in postmenopausal women from the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

A systematic review and meta-analysis of teriparatide for the treatment of osteoporosis in men from the Journal of Bone and Mineral Research.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler