Testis torsiyonu nedir?
Erkek genitoüriner sistemine bağlı acil bir durumun en yaygın nedeni, testis torsiyonu adı verilen oldukça ağrılıdır.
Erkeklerin skrotum içinde kalan iki testis vardır. Spermatik kord olarak bilinen bir kordon kanı testislere taşır. Testislerin burulması sırasında bu kordon bükülür. Sonuç olarak, kan akışı etkilenir ve testis içindeki dokular ölmeye başlayabilir.
Amerikan Üroloji Birliği’ne göre, bu durum nadirdir ve 25 yaşın altındaki 4.000 kişiden sadece birini etkiler.
Torsiyon, ergen erkeklerde en yaygın olanıdır. Cleveland Clinic’e göre, 12 ila 18 yaşları arasındakiler , durumu olan kişilerin yüzde 65’ini oluşturuyor. Bununla birlikte, bebekler ve daha yaşlı yetişkinler de etkilenebilir.
Testis torsiyonuna ne neden olur?
Testis torsiyonu olanların çoğu, durumu bilmese de, durum için daha yüksek bir risk altında doğarlar.
Konjenital faktörler
Normal olarak, testisler skrotum içinde serbestçe hareket edemez. Çevreleyen doku güçlü ve destekleyicidir. Burulma yaşayanların bazen skrotumda zayıf bağ dokusu vardır.
Bazı durumlarda, buna “çan tokmağı” deformitesi olarak bilinen doğuştan gelen bir özellik neden olabilir. Çan tokmağı şekil bozukluğuna sahipseniz, testisleriniz skrotumda daha serbestçe hareket edebilir. Bu hareket, spermatik kordun bükülme riskini arttırır. Bu deformite testis torsiyon vakalarının yüzde 90’ını oluşturur .
Testis torsiyonu ailelerde çalışarak kardeşleri olduğu kadar kuşakları da etkileyebilir. Daha yüksek bir riske katkıda bulunan faktörler bilinmemektedir, ancak bir çan tokmağı deformitesi katkıda bulunabilir. Ailenizdeki diğer kişilerin testis torsiyonu yaşadığını bilmek, belirtileri sizi veya ailenizdeki birini etkiliyorsa derhal acil tedavi talebinde bulunmanıza yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, bu durumu yaşayan herkesin buna genetik bir yatkınlığı yoktur. Küçük bir çalışmaya göre, testis torsiyonu olanların yaklaşık yüzde 10’unun ailede hastalık öyküsü vardır.
Diğer nedenler
Durum doğumdan önce bile herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Testiküler burulma, uyurken veya fiziksel aktiviteye girdiğinizde ortaya çıkabilir.
Ayrıca, spor yaralanması gibi kasıklarda bir yaralanma sonrasında da ortaya çıkabilir. Önleyici bir adım olarak, temas sporları için bir fincan takabilirsiniz.
Ergenlik sırasında testislerin hızlı büyümesi de duruma neden olabilir.
Testis torsiyonunun semptomları nelerdir?
Skrotal kesenin ağrısı ve şişmesi testis torsiyonunun ana belirtileridir.
Ağrının başlangıcı oldukça ani olabilir ve ağrı şiddetli olabilir. Şişlik yalnızca bir tarafla sınırlı olabilir veya tüm skrotumda oluşabilir. Bir testisin diğerinden daha yüksek olduğunu fark edebilirsiniz.
Ayrıca şunları da deneyimleyebilirsiniz:
- baş dönmesi
- mide bulantısı
- kusma
- skrotal kesede topaklar
- menide kan
İnflamatuar durum epididimiti gibi ciddi testis ağrısının başka potansiyel nedenleri de vardır. Hala bu belirtileri ciddiye almalı ve acil tedavi aramalısınız.
Testis torsiyonu genellikle sadece bir testiste meydana gelir. Her iki testisin de aynı anda etkilendiği iki taraflı torsiyon oldukça nadirdir.
Testis torsiyonu nasıl teşhis edilir?
Burulma teşhisinde kullanılabilecek testler şunları içerir:
- enfeksiyon arayan idrar testleri
- fiziksel sınavlar
- skrotumun görüntülenmesi
Fizik muayenesi sırasında doktorunuz skrotumunuzu şişme açısından kontrol eder. Ayrıca, uyluğunuzun içini kırabilirler. Normalde bu testislerin büzülmesine neden olur. Bununla birlikte, burkulmanız durumunda bu refleks kaybolabilir.
Ayrıca skrotumunuzun bir ultrasonunu da alabilirsiniz. Bu testislere kan akışını gösterir. Kan akışı normalden düşükse, burulma yaşıyor olabilirsiniz.
Testis torsiyonu için hangi tedaviler mevcuttur?
Testislerin burulması tıbbi bir acil durumdur, ancak birçok ergen derhal incindiklerini veya tedavi gördüklerini söylemekte tereddüt eder. Keskin testis ağrısını asla görmezden gelmemelisiniz.
Bazılarının aralıklı burulma olarak bilinen şeyleri deneyimlemesi mümkündür. Bu bir testisin bükülmesine ve çözülmesine neden olur. Durumun tekrar etmesi muhtemel olduğundan, ağrı keskinleşip sonra da azalsa bile tedavi almak önemlidir.
Cerrahi onarım
Testis torsiyonunu tedavi etmek için genellikle cerrahi onarım veya orşiopeksi gerekir. Nadir durumlarda, doktorunuz spermatik kordonu elle çözebilir. Bu işleme “manuel bozulma” denir.
Testislere kan akışını tekrar sağlamak için cerrahi mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilir. Kan akışı altı saatten fazla kesilirse, testis dokusu ölebilir. Etkilenen testisin daha sonra çıkarılması gerekir.
Genel anestezi altında cerrahi deformasyon yapılır . Uykuda ve prosedürün farkında olmayacaksınız.
Doktorunuz skrotumunuza küçük bir kesi yapıp kordonu çözer. Testisleri skrotumda yerinde tutmak için küçük dikişler kullanılacaktır. Bu, rotasyonun tekrar yapılmasını önler. Cerrah daha sonra dikişi keserek kapatır.
Testis torsiyon cerrahisinden kurtarma işlemine neler dahil oldu?
Orşiopeksi genellikle hastanede bir gece bile kalmayı gerektirmez. Taburcu edilmeden birkaç saat önce bir kurtarma odasında kalacaksınız.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, ameliyattan sonra rahatsızlık duyabilirsiniz. Doktorunuz en uygun ağrı kesici ilacı önerecek veya reçete edecektir. Testisinizin çıkarılması gerekiyorsa, büyük olasılıkla gece hastanede kalacaksınız.
Ağrı kesici
Doktorunuz büyük olasılıkla işleminiz için çözülebilir dikişler kullanacaktır, bu yüzden onları sökmeniz gerekmeyecektir. Ameliyattan sonra, skrotumun iki ila dört hafta boyunca şişmesini bekleyebilirsiniz.
Bir buz torbasını 10 ila 20 dakika boyunca günde birkaç kez kullanabilirsiniz. Bu, şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
Temizlik
Ameliyat sırasında yapılan insizyon ayrıca bir ila iki gün boyunca sıvı aktarabilir. Sıcak ılık sabunlu suyla yıkayarak alanı temiz tuttuğunuzdan emin olun.
Dinlenme ve kurtarma
Doktorunuz ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca belirli faaliyet türlerinden kaçınmayı önerecektir. Bunlar, mastürbasyon ve cinsel ilişki gibi cinsel aktivite ve stimülasyonu içerir.
Ayrıca atletik veya yorucu aktivitelerden kaçınmanız da tavsiye edilir. Bu süre zarfında, barsak hareketleri sırasında ağır kaldırma veya zorlamadan kaçınmak da önemlidir.
Vücudunuzun tamamen iyileşmesini sağlamak için bol bol dinlenmeye dikkat edin. Ancak tamamen hareketsiz kalmayın. Her gün biraz yürümek, bölgeye kan akışını artıracak ve iyileşmeyi destekleyecektir.
Hangi komplikasyonlar testis torsiyonuyla ilişkilidir?
Testis torsiyonu acil bakım gerektiren bir acil durumdur. Çabuk veya hiç tedavi edilmediğinde, bu durum ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Enfeksiyon
Ölü veya ağır hasar görmüş bir testis dokusu alınmazsa , kangren oluşabilir. Gangren potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir enfeksiyondur. Vücudunuzda hızlı bir şekilde yayılabilir ve şoka neden olabilir.
Kısırlık
Her iki testis için de hasar meydana gelirse, kısırlık ortaya çıkar. Bununla birlikte, bir testis kaybı yaşarsanız, doğurganlığınız etkilenmemelidir.
Kozmetik deformite
Bir testisin kaybı, duygusal bozulmaya neden olabilecek kozmetik bir şekil bozukluğu yaratabilir. Bununla birlikte, bu bir testis protezi takılması ile ele alınabilir.
Atrofi
Muamele edilmemiş testis torsiyonu testis atrofisine yol açarak testisin büyük ölçüde küçülmesine neden olabilir. Atrofik bir testis sperm üretemedi.
Testis ölümü
Birkaç saatten daha uzun süre tedavi edilmezse, testis çıkarılması gerekerek ciddi şekilde hasar görebilir. Testis, genellikle dört ila altı saatlik bir pencerede işlenirse kaydedilebilir.
12 saatlik bir sürenin ardından, testisten kurtulmak için yüzde 50 şans var . 24 saat sonra, testis tasarrufu yapma şansı yüzde 10’a düşüyor.
Hangi durumlar testis torsiyonuna benzeyebilir?
Testisleri etkileyen diğer durumlar testis torsiyonununkine benzer semptomlara neden olabilir.
Bu koşullardan hangisine sahip olabileceğinizi düşündüğünüz önemli değil, derhal doktorunuzu görmek önemlidir. Testis torsiyonunu ekarte edebilir veya gerekli herhangi bir tedaviyi almanıza yardımcı olabilirler.
Epididimit
Bu duruma tipik olarak, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar dahil olmak üzere bakteriyel bir enfeksiyon neden olur.
Epididimit belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir ve şunları içerebilir:
- testis ağrısı
- ağrılı idrara çıkma
- kırmızılık
- şişme
Orşit
Orşit kasıkta olduğu gibi testislerin birinde veya her ikisinde de iltihaplanma ve ağrıya neden olur.
Bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan kaynaklanabilir . Genellikle kabakulak ile ilişkilendirilir.
Ek testisin burulması
Ek testis, testisin üstünde bulunan küçük bir normal doku parçasıdır. İşlevsizdir. Bu doku bükülürse, ağrı, kızarıklık ve şişme gibi testis torsiyonuna benzer semptomlara neden olabilir.
Bu durum ameliyat gerektirmez. Bunun yerine, doktor durumunuzu gözlemleyecektir. Aynı zamanda istirahat ve ağrı kesici ilaçları da önereceklerdir.
Testis torsiyonlu kişiler için uzun vadeli görünüm nedir?
TeensHealth’e göre, testis torsiyonu için tedavi edilen kişilerin yüzde 90’ı ağrı başlangıcından dört ila altı saat sonra sonuçta testis çıkarılmasını gerektirmez.
Bununla birlikte, tedavi ağrı başladıktan 24 saat sonra veya daha fazla verilirse, tahminen yüzde 90’ı testisin cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir.
Orşiektomi adı verilen bir testisin çıkarılması, bebeklerde hormon üretimini etkileyebilir. Ayrıca, sperm sayısını azaltarak gelecekteki doğurganlığı da etkileyebilir.
Vücudunuz burulma nedeniyle sperm karşıtı antikorlar yapmaya başlarsa, bu da spermin hareket kabiliyetini azaltabilir .
Bu olası komplikasyonlardan kaçınmak için, sizin veya çocuğunuzun testis torsiyonu yaşadığından şüpheleniyorsanız derhal acil tıbbi yardım almalısınız. Durum erken yakalanırsa, testis torsiyon cerrahisi oldukça etkilidir.
Kaynak
Cubillos J, et al. (2011). Ailesel testis torsiyonu. DOI:
Lian BS, vd. (2016). Torsiyon sonrası testiküler kurtarma sonrası testiküler atrofiyi öngören faktörler. DOI:
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Testis torsiyonu.
Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Epididimitis.
Ringdahl E, vd. (2006). Testis torsiyonu.
Testis ağrısı ve testis torsiyonu. (2015).