Perşembe, Kasım 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Testosteron Nedir?

Testosteron, gonadlarınızın (testisler veya yumurtalıklar) esas olarak ürettiği bir hormondur. Testosteron seviyeleri, doğumda erkek olarak atanan kişilerde, doğumda kadın olarak atanan kişilere göre doğal olarak çok daha yüksektir. Testosteron seviyeleri çok yüksek veya çok düşükse, bazı semptomlara neden olabilir.

Testosteron, gonadlarınızın (seks organları) esas olarak ürettiği bir hormondur. Daha spesifik olarak, doğumda erkek (AMAB) olarak atanan kişilerde testisler ve doğumda kadın olarak atanan (AFAB) yumurtalıklar testosteron üretir.

Adrenal bezleriniz ayrıca vücudunuzun testosteron ve östrojene dönüştürdüğü hormon dehidroepiandrosteron (DHEA) üretir.

Testosteron ana androjendir, yani erkek özelliklerinin gelişimini uyarır. AMAB insanlarında testosteron seviyeleri doğal olarak AFAB insanlarına göre çok daha yüksektir.

Testosteron Bir Steroid Midir?

Doğal testosteron bir steroiddir – anabolik-androjenik bir steroiddir. “Anabolik” kas yapımını ifade eder ve “androjenik”, artan erkek cinsiyet özelliklerini ifade eder.

Bununla birlikte, insanların “anabolik steroidler” terimini kullandıklarını duyduğunuzda, genellikle vücudunuza enjekte edilen sentetik (laboratuvarda yapılan) testosteron varyasyonlarına atıfta bulunurlar.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek ve yönetmek için sentetik testosteron kullanır.

Sentetik testosteron, AFAB’nin doğumda erkek atanmasıyla (AMAB) ilişkili ikincil cinsiyet özelliklerini üretmek için kullandığı cinsiyeti doğrulayan bir tedavi olan erkekleştirici hormon tedavisinin ana ilacıdır.

Bazı sporcular ve vücut geliştiriciler, performansı artırmak veya fiziksel görünümlerini değiştirmek amacıyla çok yüksek dozlarda alarak sentetik testosteronu (anabolik steroidler) kötüye kullanırlar. Bu ilaçların yanlış kullanımı bazı hoş olmayan semptomlara neden olabilir ve kan pıhtıları, felç gibi uzun vadeli tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilir ve potansiyel olarak prostat kanseri riskini artırabilir.

Testosteron Ne İşe Yarar?

Testosteronun, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı yaşam evrelerinde farklı rolleri vardır:

  • Fetüs gelişimi
  • Erkek çocuklar için ergenlik
  • Yetişkinlik

Fetal Gelişim

Uteroda yaklaşık yedi haftada, Y kromozomundaki cinsiyetle ilgili gen, erkek bebeklerde testislerin gelişimini başlatır. Testisler testosteron üretir.

Testosteron, fetal gelişim sırasında erkek iç ve dış üreme organlarının gelişimini tetikler.

Ergenlik

Testosteron, ergenlik döneminde doğumda erkek olarak atanan çocuklarda görülen değişikliklerin çoğundan sorumludur, bunlara aşağıdakiler dahildir:

  • Boyda artış
  • Vücut ve kasık kıllarının büyümesi
  • Penis, testis ve prostat bezinin büyümesi
  • Artan libido (seks dürtüsü)

Yetişkinlik

Testosteron, sperm üretimi için gereklidir. Ayrıca:

  • Vücudunuza yeni kırmızı kan hücreleri üretmesi için sinyal verir.
  • Kemiklerinizin ve kaslarınızın güçlü kalmasını sağlar.
  • Libidoyu (seks dürtüsü) ve esenlik duygusunu geliştirir.

Doğumda kadın olarak atanan yetişkinler için, testosteron libidoyu arttırır. Bununla birlikte, yumurtalıklarda üretilen testosteronun çoğu, birincil kadın cinsiyet hormonu olan östradiole dönüştürülür.

Testosteron Seviyeleri Nasıl Kontrol Edilir?

Vücudunuz kanınızdaki testosteron seviyelerini kontrol eder. Seviyeler genellikle sabahları en yüksektir ve gün boyunca düşer.

Hipotalamus ve hipofiz beziniz, gonadlarınızın (testisler veya yumurtalıklar) ürettiği ve saldığı testosteron miktarını kontrol eder.

Hipotalamusunuz, hipofiz bezinizi luteinize edici hormon (LH) salması için tetikleyen gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) salgılar. LH daha sonra gonadlarınıza gider ve testosteron üretimini ve salınımını uyarır. (LH, yumurtalıklarda östrojen ve progesteron üretimini daha sık uyarır.)

Kanınızdaki testosteron arttıkça, normal testosteron seviyelerinin korunmasına yardımcı olan gonadotropin salgılatıcı hormon üretimini baskılar. Bu organlardan herhangi biri – hipotalamus, hipofiz bezi veya gonadlarınız – normal çalışmıyorsa, bu anormal testosteron seviyelerine neden olabilir.

Testosteron Seviyelerini Hangi Testler Ölçer?

Sağlık uzmanınız, düzensiz testosteron seviyelerine sahip olduğunuzdan şüphelenirse, aşağıdakiler dahil bir veya daha fazla test isteyebilir:

  • Toplam testosteron kan testi
  • Folikül uyarıcı hormon (FSH) kan testi
  • Luteinize edici hormon (LH) kan testi

Yaşa Göre Normal Testosteron Seviyeleri Nelerdir?

Aşağıdaki iki çizelge, yaş ve cinsiyete göre genel normal testosteron aralıklarını listeler. Seviye, desilitre başına nanogram (ng/dL) cinsinden ölçülür.

Testosteron seviyeleri için normal aralıkların, yapılan kan testinin türüne ve yapıldığı laboratuvara göre değişebileceğini unutmamak önemlidir. Sağlayıcınız, sonuçlarınızı yorumlarken her zaman laboratuvarınızın normal aralıklarına başvuracaktır. Sorularınız varsa onlarla konuşun.

Erkekler için normal testosteron seviyeleri:

Yaş AralığıNormal Testosteron Aralığı
1 yaşın altında12 ng/dL’den az
1 ila 5 yaş arası12 ng/dL’den az
6 ila 10 yaş arası25 ng/dL’den az
11 ila 15 yaş arası830 ng/dL’den az
16-17 yaş arası102 ila 1010 ng/dL
18 ila 99 yaş arası193 ila 824 ng/dL

Kadınlar için normal testosteron seviyeleri:

Yaş AralığıNormal Testosteron Aralığı
1 yaşın altında21 ng/dL’den az
1 ila 5 yaş arası12 ng/dL’den az
6 ila 10 yaş arası25 ng/dL’den az
11-17 yaş arası79 ng/dL’den az
18 ila 99 yaş arası40 ng/dL’den az

Yüksek Testosteron Seviyelerine Ne Sebep Olur?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar vücudunuzun çok fazla testosteron üretmesine neden olabilir:

Polikistik over sendromu (PCOS): Bu, yumurtalıkları olan insanları etkileyen hormonal bir dengesizliktir. Yumurtalıklar aşırı androjen (testosteron) oluşturduğunda olur. Üreme hormonlarındaki bu dengesizlik, aşırı vücut kılları ve kilo alımı gibi fiziksel semptomlara neden olur.

Konjenital adrenal hiperplazi: KAH’da genetik mutasyonlar (değişiklikler) adrenal bezde enzim eksikliğine neden olur. Bu enzimler normalde vücudun strese tepki vermesi gereken bir hormon olan kortizol üretmesine yardımcı olur. Enzimler normal çalışmadığında, adrenal bezler kortizol yerine aşırı miktarda testosteron ve diğer hormonları üretir.

Yumurtalık veya testis tümörleri: Androjen üreten yumurtalık ve testis tümörleri aşırı testosteron salgılayabilir.

Adrenal tümörler: Seks hormonu üreten adrenal tümörler, çok fazla androjen (testosteron), östrojen veya her ikisini birden yapan nadir tümörlerdir.

Aşırı testosteron, cinsiyetinize ve yaşınıza bağlı olarak vücudunuzu farklı şekilde etkiler.

Erkeklerde Yüksek Testosteron Seviyeleri

Doğumda bir çocuğun normalden daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olması olası değildir ve söylemesi zordur.

Doğumda erkek çocuklarda aşırı testosteron, ergenliğin dokuz yaşından önce başladığı erken (erken) ergenliğe yol açabilir.

Kadınlarda Yüksek Testosteron Seviyeleri

Kız bebeklerde yüksek testosteron seviyeleri, klitorislerinin neredeyse bir penis gibi görünebilecek şekilde büyümesine neden olabilir. Ayrıca, ergenliğin sekiz yaşından önce başladığı erken (erken) ergenliğe de yol açabilir.

Kadın yetişkinlerde, yüksek testosteron seviyeleri polikistik over sendromunun (PCOS) bir işareti olabilir. Bu durum çok yaygındır – üreme çağındaki kadınların %15’inde bu vardır.

PCOS, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli semptomlara neden olur:

  • Akne
  • Aşırı vücut ve yüz kılları (hirsutizm)
  • Düzensiz menstrüasyon
  • Saç çizginizin önünde kelleşme
  • Daha derin ses

Testosteron Seviyeleri Çok Düşük Olduğunda Ne Olur?

Normalden düşük testosteron seviyeleri tipik olarak yalnızca erkeklerde semptomlara neden olur. Bu duruma erkek hipogonadizmi denir.

İki ana erkek hipogonadizmi türü vardır: klasik (doğuştan veya edinilmiş) ve geç başlangıçlı.

Klasik erkek hipogonadizmi, düşük testosteron seviyelerinin altta yatan bir tıbbi duruma veya testislerinize, hipofiz bezinize veya hipotalamusa verilen hasara bağlı olduğu zamandır. Örneğin, bir kişi Klinefelter sendromu veya Kallmann sendromu gibi düşük testosterona yol açan bir durumla (doğuştan) doğabilir veya daha sonra geliştirebilir (edinilmiş), örneğin normal işleyişini değiştiren bir şeyden.

Geç başlangıçlı erkek hipogonadizmi, testosteron seviyelerindeki düşüş, genel yaşlanma ve/veya yaşa bağlı koşullar, özellikle obezite ve Tip 2 diyabet ile bağlantılı olduğunda meydana gelir. Geç başlangıçlı hipogonadizm, 40 yaş üstü erkeklerin yaklaşık %2’sini etkiler.

Düşük testosteron belirtileri yaşınıza göre değişir.

Fetal gelişimde düşük testosteron: Fetal gelişim sırasında testosteron eksikliği, erkek özelliklerinin normal şekilde gelişmesine izin vermez. Buna androjen duyarsızlık sendromu (AIS) denir ve birisi genetik olarak erkek olduğunda ancak androjenlere (erkek cinsiyet hormonları) karşı duyarsız olduğunda ortaya çıkar. AIS, cinsiyet farklılaşması bozukluğudur. Erkek fetüsleri rahimde geliştikçe ve ergenlik döneminde genç cinsel gelişimi etkiler. AIS, erkek cinsel organlarının olması gerektiği gibi gelişmesini engeller ve yetişkinlik döneminde neredeyse her zaman kısırlıkla (çocuk sahibi olmak zor veya imkansızdır) sonuçlanır.

Ergenlikte düşük testosteron: Doğumda erkek çocuklar için ergenlik döneminde testosteron eksikliği aşağıdakilere neden olabilir:

  • Boyları yavaşlar, ancak kolları ve bacakları vücutlarının geri kalanıyla orantısız şekilde büyümeye devam edebilir.
  • Kasık kıllarının gelişimi azalabilir.
  • Penis ve testislerinin büyümesinde azalma olabilir.
  • Daha az ses kalınlaşması olabilir.
  • Normalden daha düşük güç ve dayanıklılık olabilir.

Yetişkinlerde düşük testosteron: Erkeklerde testosteron seviyeleri, yaşlandıkça doğal olarak azalır. Bununla birlikte, erkekler, aşağıdakilere yol açabilecek daha düşük testosteron seviyeleri yaşayabilir:

  • Kas kütlesinde açıklanamayan azalma ve vücut yağında artış
  • Vücut kıllarının kaybı
  • Depresyon hali
  • Erektil disfonksiyon
  • Düşük cinsel dürtü
  • Osteoporoz (zayıf kemikler)
  • Konsantrasyon ve hafıza ile ilgili zorluk

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Düşük testosteron veya aşırı testosteron belirtileriniz olabileceğini düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. Bazı testler isteyebilir veya sizi bir uzmana gönderebilirler. Testosteron, erkekler için üreme sağlığının ve genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Testosteron seviyelerinin yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişmesi doğaldır. Sürekli olarak yüksek veya düşükse, sağlayıcınızla görüşmeye değer hoş olmayan semptomlar yaşayabilirsiniz. Yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur.

Popüler Gönderiler