Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Tiyamin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Tiyamin Nedir?

Tiamin, B1 vitamini olarak da adlandırılan bir vitamindir. B1 vitamini, maya, tahıl taneleri, fasulye, fındık ve et gibi birçok gıdada bulunur. Genellikle diğer B vitaminleri ile kombinasyon halinde kullanılır ve birçok B vitamini kompleks ürününde bulunur. B vitamini kompleksleri genellikle B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin / niasinamid), B5 vitamini (pantotenik asit), B6 ​​vitamini (piridoksin), B12 vitamini (siyanokobalamin) ve folik asidi içerir. Bununla birlikte, bazı ürünler bu bileşenlerin tümünü içermez ve bazıları biyotin, para-aminobenzoik asit (PABA), kolin bitartrat ve inositol gibi başkalarını içerebilir.

İnsanlar, beriberi ve pellagra veya hamilelikle ilişkili sinirlerin iltihabı (nevrit) dahil olmak üzere düşük seviyelerde tiamin (tiamin eksikliği sendromları) ile ilgili durumlar için tiamin alırlar.

Tiamin ayrıca iştahsızlık, ülseratif kolit ve devam eden ishal gibi sindirim problemlerinde de kullanılır.

Tiamin ayrıca AIDS için kullanılır ve bağışıklık sistemini, diyabetik ağrı, kalp hastalığı, kalp yetmezliği, alkolizm, yaşlanma, serebellar sendrom olarak adlandırılan bir tür beyin hasarı, pamukçuk yaraları, katarakt ve glokom gibi görme problemleri ve hareket hastalığı. Diğer kullanımlar arasında tip 2 diyabetli hastalarda serviks kanserinin önlenmesi ve böbrek hastalığının ilerlemesi yer alır.

Bazı insanlar tiamini olumlu bir zihinsel tutum sürdürmek için kullanırlar; depresyonun tedavisi; öğrenme yeteneklerini geliştirmek; artan enerji; stresle mücadele; ve Alzheimer hastalığı dahil hafıza kaybının önlenmesi.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, Wernicke ensefalopati sendromu, kritik hastalardaki diğer tiamin eksikliği sendromları, alkol yoksunluğu, sepsis ve koma adı verilen bir hafıza bozukluğu için tiamin çekimleri yapar.

Tiyamin Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkili

  • Metabolik bozukluklar . Tiamini ağızdan almak, Leigh hastalığı, akçaağaç şurubu idrar hastalığı ve diğerleri de dahil olmak üzere bazı kalıtsal metabolik bozuklukların düzeltilmesine yardımcı olur.
  • Tiamin eksikliği . Tiamini ağızdan almak tiamin eksikliğini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Tiamin eksikliğine bağlı beyin bozukluğu (Wernicke-Korsakoff sendromu) . Tiamin, Wernicke-Korsakoff sendromu (WKS) adı verilen belirli bir beyin bozukluğunun riskini ve semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Bu beyin bozukluğu düşük tiamin seviyeleri ile ilişkilidir. Genellikle alkoliklerde görülür. Tiamin atışı yapmak, WKS geliştirme riskini azaltmaya ve alkol çekilmesi sırasında WKS semptomlarını azaltmaya yardımcı gibi görünmektedir.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Katarakt . Diyetin bir parçası olarak yüksek tiamin alımı, katarakt gelişme olasılığının azalmasıyla ilişkilidir.
  • Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı . Erken araştırmalar, yüksek doz tiamin (günde 300 mg) almanın, tip 2 diyabetli kişilerde idrardaki albümin miktarını azalttığını göstermektedir. İdrardaki albümin, böbrek hasarının bir göstergesidir.
  • Ağrılı adet kanaması (dismenore) . Tiamin almak genç kızlarda ve genç kadınlarda adet ağrısını azaltıyor gibi görünüyor.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Kalbe kan akışını iyileştirmek için cerrahi (CABG ameliyatı) . Bazı araştırmalar, CABG ameliyatından önce ve sonra damara tiamin verilmesinin plasebodan daha iyi sonuçlara yol açmadığını göstermektedir.
  • Sivrisinek kovucu . Bazı araştırmalar, tiamin dahil olmak üzere B vitaminleri almanın sivrisinekleri uzaklaştırmaya yardımcı olmadığını göstermektedir.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Depresyon . İlk araştırmalar, antidepresan fluoksetin ile birlikte günlük tiamin almanın depresyon semptomlarını tek başına fluoksetin almaktan daha hızlı azaltabileceğini göstermektedir. Tiamin alan kişiler 6 hafta sonra daha fazla gelişme gösterdi. Ancak 12 hafta sonra, tiamin veya plasebo alan hastalar için semptomlar aynıydı.
  • Kalp yetmezliği . Kalp yetmezliği olan kişilerin tiamin eksikliği geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bazı araştırmalar ekstra tiamin almanın kalbin işlevini geliştirebileceğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar bu yararı göstermez.
  • Rahim ağzı kanserinin önlenmesi . Tiamin ve diğer B vitaminlerinin artan alımı, servikste prekanseröz lekeler riskinde azalma ile bağlantılıdır.
  • Sepsis . Erken araştırmalar, sepsisli kişilerde tiaminin damar içine verilmesinin böbreklerin işlevini geliştirebileceğini göstermektedir. Ancak tiamin takviyesi, sepsisli insanlarda hayatta kalma oranlarını iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Zona (herpes zoster) . Deri altına tiamin enjekte etmek kaşıntıyı azaltır, ancak zona hastalarında ağrıyı azaltır.
  • Prediyabet . Erken araştırmalar, tiaminin ağızdan alınmasının, prediyabetli kişilerde yemek sonrası kan şekeri düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
  • Yaşlanma .
  • AIDS .
  • Alkolizm .
  • Beyin hastalıkları .
  • Canker yaraları .
  • Kronik ishal .
  • Kalp hastalığı .
  • Kötü iştah .
  • Mide problemleri .
  • Stres .
  • Ülseratif kolit .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için tiamini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Tiyamin Nasıl Etki Eder?

Tiamin vücudumuz tarafından uygun şekilde karbonhidrat kullanmak zorundadır. Ayrıca uygun sinir fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur.

Tiyamin Kullanımı Güvenli Midir?

Tiamin, uygun alerjik reaksiyonlar ve cilt tahrişi olmasına rağmen, uygun miktarlarda ağızdan alındığında MUHTEMEL GÜVENLİDİR . Ayrıca, uygun şekilde intravenöz olarak (IV ile) veya bir sağlık uzmanı tarafından kas içine bir atış olarak verildiğinde MUHTEMEL GÜVENLİDİR . Tiamin çekimleri FDA onaylı reçeteli bir üründür.

Tiamin, karaciğer problemleri olan, çok fazla alkol içen veya başka durumları olan bazı insanlarda vücuda düzgün bir şekilde girmeyebilir.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Tiamin, günde 1.4 mg önerilen miktarda alındığında hamile veya emziren kadınlar için MUHTEMEL GÜVENLİDİR.  Hamilelik veya emzirme sırasında daha büyük miktarların kullanılmasının güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur.

Alkolizm ve siroz adı verilen bir karaciğer hastalığı : Alkolikler ve sirozlu insanlar genellikle düşük tiamin seviyelerine sahiptir. Alkolizmdeki sinir ağrısı tiamin eksikliği ile daha da kötüleşebilir. Bu insanlar tiamin takviyeleri gerektirebilir.

Kritik hastalık : Ameliyat geçirenler gibi kritik hastalığı olan kişiler düşük tiamin seviyelerine sahip olabilir. Bu insanlar tiamin takviyeleri gerektirebilir.

Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği olan kişilerin düşük tiamin seviyeleri olabilir. Bu insanlar tiamin takviyeleri gerektirebilir.

Hemodiyaliz : Hemodiyaliz tedavisi gören kişilerin düşük tiamin seviyeleri olabilir. Tiamin takviyeleri gerektirebilirler.

Vücudun besinleri emmesinin zor olduğu sendromlar (malabsorpsiyon sendromları) : Malabsorpsiyon sendromları olan kişiler düşük tiamin seviyelerine sahip olabilir. Tiamin takviyeleri gerekebilir.

Tiyamin Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Bu ürünün herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmediği bilinmemektedir. Bu ürünü almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız sağlık uzmanınızla konuşmalısınız.

Tiyamin Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Areca: (tembul) fındıklar tiamini kimyasal olarak değiştirir, bu yüzden de işe yaramaz. Tembul fındıkların düzenli, uzun süreli çiğnenmesi tiamin eksikliğine katkıda bulunabilir.

At kuyruğu (Equisetum), midede tiamini yok edebilecek ve muhtemelen tiamin eksikliğine yol açabilecek bir kimyasal içerir. Kanada hükümeti, equisetum içeren ürünlerin bu kimyasaldan arındırılmış olmasını gerektirir. Güvenli tarafta kalın ve tiamin eksikliği riski taşıyorsanız atkuyruğu kullanmayın.

Tiyamin Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Kahve ve Çay Kahve ve çaydaki tanenler olarak adlandırılan kimyasallar, tiamin ile reaksiyona girerek vücudun alması zor bir forma dönüştürebilir. Bu, tiamin eksikliğine yol açabilir. İlginç bir şekilde, Tayland’ın kırsal kesiminde büyük miktarlarda çay (günde> 1 litre) içen veya fermente çay yapraklarını uzun süreli çiğneyen bir grup insanda tiamin eksikliği bulundu. Bununla birlikte, düzenli çay kullanımına rağmen, bu etki Batı toplumlarında bulunmamıştır. Araştırmacılar, diyetin tiamin veya C vitamini bakımından düşük olmadıkça, kahve ve çay ile tiamin arasındaki etkileşimin önemli olmayabileceğini düşünüyor. C vitamini, kahve ve çaydaki tiamin ve tanenler arasındaki etkileşimi engelliyor gibi görünüyor.

Deniz ürünleri Ham tatlı su balıkları ve kabuklu deniz ürünleri, tiamini yok eden kimyasallar içerir. Çok fazla çiğ balık veya kabuklu deniz ürünleri yemek tiamin eksikliğine katkıda bulunabilir. Ancak, pişmiş balık ve deniz ürünleri Tamam. Tiamin üzerinde herhangi bir etkisi yoktur, çünkü yemek pişirme tiamine zarar veren kimyasalları yok eder.

Tiyamin Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

AĞIZLA (ORAL):

  • Düşük tiamin seviyeleri olan yetişkinler için : olağan tiamin dozu, tek bir dozda veya bir ay boyunca bölünmüş dozlarda günde 5-30 mg’dır. Şiddetli eksiklik için tipik doz günde 300 mg’a kadar olabilir.
  • Metabolik bozukluklar için : Günlük 10-20 mg tiamin önerilir, ancak Leigh hastalığı için günde 600-4000 mg bölünmüş dozlarda gerekli olabilir.
  • Katarakt alma riskini azaltmak için : günlük yaklaşık 10 mg tiamin diyet alımı kullanılmıştır.
  • Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı için: 3 ay boyunca günde üç kez 100 mg tiamin kullanılmıştır.
  • Ağrılı adet kanaması için (dismenore) : 100 mg tiamin, tek başına veya 500 mg balık yağı ile birlikte 90 güne kadar günlük olarak kullanılmıştır.

Yetişkinlerde bir diyet takviyesi olarak, günde 1-2 mg tiamin yaygın olarak kullanılır. Tiaminin günlük önerilen diyet ödenekleri (RDA’lar) şunlardır: 0-6 aylık bebekler, 0.2 mg; 7-12 aylık bebekler, 0.3 mg; 1-3 yaş arası çocuklar, 0.5 mg; 4-8 yaş arası çocuklar, 0.6 mg; 9-13 yaş arası erkekler, 0,9 mg; 14 yaş ve üstü erkekler, 1.2 mg; 9-13 yaş arası kızlar, 0,9 mg; 14-18 yaş arası kadınlar, 1 mg; 18 yaş üstü kadınlar, 1.1 mg; hamile kadınlar, 1.4 mg; ve emziren kadınlar, 1.5 mg.

ENJEKSİYONLA:

  • Alkol yoksunluğu belirtilerini tedavi etmek ve önlemek için (Wernicke-Korsakoff sendromu): Sağlık hizmeti sağlayıcıları, 2 gün boyunca günde bir kez 5-200 mg tiamin içeren atışlar yaparlar.

Diğer İsimler

Aneurine Hidroklorür, Antiberiberi Faktörü, Antiberiberi Vitamini, Antineuritik Faktör, Antineuritik Vitamin, B Kompleks Vitamini, Klorhidrat de Tiamin, Klor de tiamin, Külfür B Vitamini, Facteur Anti-béribéri, Facteur Antineuritique, Hidroklorür de Tiamit Monamin, Nitamon Monit, Tiamin, Tiamin Klorür, Tiamin HC1, Tiamin Hidroklorür, Tiamin Mononitrat, Tiamin Mononitrat, Tiamin Nitrat, Tiamin Klorür Hidroklorür, Tiamina, Vitamin B1, Vitamin B-1, Vitamin B1, Vitamin Anti-béribéri, Vitamin Antinöriti1.

Healthline, Thiamine, 2020

Popüler Gönderiler