Tohum Yağları Kolesterol Düşürmede Faydalı Mıdır?

0
1225

Doymamış Yağlar ve Kolesterol

Düzinelerce çalışmanın verilerinin analizi,  diyette doymuş yağın yerine doymamış yağın düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymaktadır.

Ayrıca, doymamış yağların, ayçiçeği gibi tohum yağlarında olduğu bilinmektedir.

Bu çalışma, tek bir modelde kan yağları üzerinde çeşitli yağların ve katı yağların etkisine izin veren bir analiz gerçekleştiren ilk çalışmadır.

Birçoğu, tereyağı  gibi doymuş yağ bakımından zengin bir gıda maddesinin, bitkisel bazlı zeytinyağı ve ayçiçeği gibi doymamış yağ bakımından zengin bir ürünle değiştirilmesi etkisini karşılaştırmıştır.

Bu amaçla, Dr. Schwingshackl ve ekibi, “doğrudan ve dolaylı karşılaştırmalar” kullanarak çok büyük miktarda veriyi kullanarak sağlık araştırmalarında yer edinen meta-analizi olarak adlandırılan bir istatistiksel teknik kullandılar.

Meta-analiz Çalışması

Araştırmacılar yalnızca farklı tedavilerin etkisini tek bir sonuçla karşılaştıran “dev çalışmalar” da ele alınabilecek cevapları bulmak için meta-analiz yöntemini kullanırlar.

Schwingshackl, “Bu yöntemin güzelliği,” diyor, “aynı anda birçok farklı tedaviyi karşılaştırabiliyorsunuz.”

Bu yöntem, örneğin, ayçiçek yağı ile tereyağının, iki deneyin sonuçlarının analiz edilmesi yoluyla dolaylı olarak çıkarılmasına olanak sağlar: biri doğrudan zeytinyağına karşı tereyağı karşılaştıran ve diğeri ayçiçekleri doğrudan zeytinyağına karşılaştıran.

Yeni bulgular, şimdi Journal of Lipid Research dergisinde yayınlanan bir makalede yer almaktadır.

Değiştirilebilir kardiyovasküler risk faktörü

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kalp hastalığı ve inme dünya çapında en fazla ölüm nedenidir.  2016 yılında, bu kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle 15,2 milyon kişi ölmüştür.

Araştırmacılar arka planlarında, dislipideminin veya kolesterol gibi anormal kan lipit düzeylerinin insanların değiştirebileceği önemli bir kardiyovasküler risk faktörü olduğunu açıklamaktadır.

doymuş yağ asitlerini tek veya çoklu doymamış yağ asitleri ile değiştirmenin, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü azalttığını, “kötü tip” olduğunu ve bunun için “güçlü bir risk faktörü” olduğu çalışmalarda belirtiliyor.

Meta-analiz için, farklı tiplerde diyet yağlarının kan lipidleri üzerindeki etkisini karşılaştıran çalışmalar için 1980’e den günümüze kadar yayınlanmış çalışmaları değerlendirdiler.

Araştırmacılar, katılım kriterlerini karşılayan 55 çalışma bulundu. Bunlar, iki veya daha fazla katı katı veya sıvı yağdan en az 3 hafta boyunca “aynı miktarda kalori” tüketen çeşitli lipitlerin kan düzeyleri üzerindeki etkiyi değerlendirmişlerdir.

Analizleri 13 yağ ve katı yağın etkisini karşılaştırmıştır: aspir yağı, ayçiçek yağı, kolza tohumu yağı, keten tohumu yağı, zeytinyağı, kenevir yağı, mısır yağı, hindistan cevizi yağı, palmiye yağı, soya fasulyesi yağı, tereyağı, sığır yağı ve domuz yağı.

Tohum yağları ‘en iyi performans gösterenlerdi’

Schwingshackl, “en iyi performans gösterenlerin”, aspir yağı, ayçiçeği yağı, kolza yağı ve keten tohumu yağı olduğunu bildirmektedir. Buna ek olarak, “tereyağı gibi katı yağlar LDL için en kötü seçimdir” diye ekliyor.

O ve meslektaşları, yaklaşımlarının sınırlı olduğunu ve sonuçların yorumlanmasında bunların dikkate alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Birincisi, hastalık sonuçları değil, lipit düzeylerine odaklandılar.

Schwingshackl uyarmaya devam ediyor, “LDL koroner kalp hastalığı için nedensel bir risk faktörüdür, ancak koroner kalp hastalığı değildir.”

Buna ek olarak, yazarlar, yöntemin tohum yağları listesinden bir “kazanan” almaya yetecek kadar sağlam olmadığını düşünüyorlar.

LDL kolesterol seviyelerinde en büyük yararı gösteren yağların, HDL kolesterol ve trigliseritler gibi diğer lipit tipleri üzerinde de benzer etkiler gösteren komplikasyonlar olmadı.

Yine de, insanların birkaç yıl boyunca sadece bir tür diyetsel yağ tüketmesi gerektiği bir denemenin gerçekleştirilmesi neredeyse imkansız olduğundan, bu tür yöntemler bir sonraki en iyi şeyi sunmaktadır.

HealthLine, Seed oils are better for cholesterol than olive oil, 2018

Referans,

http://dx.doi.org/10.1194/jlr.P085522