Travatan Z Nedir?
Travatan Z geniş açılı glokom veya oküler hipertansiyonu olan hastalarda göz içi basıncının yükselmesi için kullanılan bir ilaçtır. Travatan Z, Alcon’un oval DROP-TAINER paket sisteminde sağlanan steril, izotonik, tamponlu, korunmuş, sulu travoprost solüsyonudur. Doğal polipropilen damlalık uçlu ve turkuaz polipropilen veya yüksek yoğunluklu polietilen üst kapaklı doğal polipropilen dağıtıcı şişede çözelti olarak sağlanır.
Travatan Z’nin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Travatan Z ile yapılan kontrollü klinik çalışmalarda gözlenen en yaygın advers reaksiyon, hastaların %30-50’sinde bildirilen oküler hiperemidir. Bildirilen oküler advers reaksiyonlar arasında anormal görme, blefarit, bulanık görme, katarakt, konjunktivit, korneal boyama, kuru göz, iris renk değişikliği, keratit, kapak kenarlarında kabuklanma, oküler inflamasyon, fotofobi, subkonjonktival kanama ve yırtılma vardır. Bildirilen oküler olmayan advers reaksiyonlar ise alerji, anjina pektoris, anksiyete, artrit, sırt ağrısı, bradikardi, bronşit, göğüs ağrısı, soğuk / grip sendromu, depresyon, dispepsi, gastrointestinal bozukluk, baş ağrısı, hiperkolesterolemi, hipertansiyon, hipotansiyon, enfeksiyon, prostat bozukluğu, sinüzit, idrar kaçırma ve idrar yolu enfeksiyonları vardır. Prostaglandin analogları ile pazarlama sonrası kullanımda göz kapağı sulkusunun derinleşmesi dahil olmak üzere periorbital ve kapak değişiklikleri de gözlenmiştir.
Endikasyonları Nelerdir?
Travatan Z geniş açılı glokom veya oküler hipertansiyonu olan hastalarda göz içi basıncının yükselmesi için endikedir.
Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?
Önerilen doz, etkilenen göze akşamları günde bir kez bir damladır. Travatan, prostaglandin analoglarının daha sık uygulanmasının göz içi basıncı düşürücü etkiyi azaltabileceği gösterildiğinden, günde bir defadan fazla uygulanmamalıdır. Göz içi basıncında azalma, ilk uygulamadan yaklaşık 2 saat sonra başlar ve maksimum etkiye 12 saat sonra ulaşılır. Göz içi basıncını düşürmek için diğer topikal oftalmik ilaç ürünleriyle birlikte kullanılabilir. Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, ilaçlar en az beş dakika arayla uygulanmalıdır.
Depolama Koşulları Nelerdir?
Travatan Z, oda sıcaklığında veya 2 ° – 25 ° C’de (36 ° – 77 ° F) ve çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanmalıdır.
Uyarılar ve Önlemler
Pigmentasyon: Travoprost oftalmik solüsyonun pigmentli dokularda değişikliklere neden olduğu bildirilmiştir. Travoprost uygulandığı sürece pigmentasyonun artması beklenmektedir. Pigmentasyon değişikliği, melanosit sayısındaki artıştan çok melanositlerdeki artan melanin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Travoprostun kesilmesinden sonra, irisin pigmentasyonu kalıcı olurken periorbital doku ve kirpik pigmentasyonubazı hastalarda değişikliklerin geri dönüşümlü olduğu bildirilmiştir. Tedavi gören hastalar, pigmentasyon artışı olasılığı konusunda bilgilendirilmelidir. Artmış pigmentasyonun uzun vadeli etkileri bilinmemektedir. İris renk değişimi birkaç aydan yıla kadar fark edilmeyebilir. Tipik olarak, göz bebeğinin etrafındaki kahverengi pigmentasyon eşmerkezli olarak irisin çevresine doğru yayılır ve irisin tamamı veya irisin kısımları daha kahverengimsi hale gelir. Gözle görülür şekilde artmış iris pigmentasyonu gelişen hastalarda Travatan Z ile tedaviye devam edilebilirken, bu hastalar düzenli olarak muayene edilmelidir.
Kirpik Değişiklikleri: Travatan Z, tedavi edilen gözde kirpikleri ve vellus kıllarını kademeli olarak değiştirebilir. Bu değişiklikler, artan uzunluk, kalınlık ve kirpik sayısını içerir. Kirpik değişiklikleri genellikle tedavinin kesilmesiyle geri dönüşümlüdür.
Göz İçi Enflamasyon: Travatan Z aktif intraoküler enflamasyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, çünkü enflamasyon şiddetlenebilir.
Maküler Ödem: Travoprost oftalmik solüsyon ile tedavi sırasında kistoid maküla ödemi dahil maküla ödemi bildirilmiştir. Travatan Z afakik hastalarda, arka lens kapsülü yırtılmış psödofakik hastalarda veya maküla ödemi için bilinen risk faktörleri olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Açı Kapanması, İnflamatuar veya Neovasküler Glokom: Travatan Z açı kapanması, enflamatuar veya neovasküler glokom tedavisi için değerlendirilmemiştir.
Bakteriyel Keratit: Topikal oftalmik ürünlerin çok dozlu kaplarının kullanımıyla ilişkili bakteriyel keratit raporları alınmıştır. Bu kaplar, çoğu durumda eşzamanlı kornea hastalığı olan veya oküler epitel yüzeyinde bozulma olan hastalar tarafından yanlışlıkla kontamine edilmiştir.
Kontakt Lenslerle Kullanım: Kontakt lensler, Travatan Z damlatılmadan önce çıkarılmalıdır ve uygulamasından 15 dakika sonra tekrar takılabilir.
Gebelik: Gebe kadınlarda Travatan Z uygulamasına ilişkin yeterli ve iyi kontrollü çalışma yoktur. Hayvan üreme çalışmaları her zaman insan tepkisini öngörmediğinden, Travatan Z hamilelik sırasında ancak potansiyel yararın fetüsün potansiyel riskini haklı çıkarması halinde uygulanmalıdır.
Emzirme Dönemi: Bu ilacın veya metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Pek çok ilaç insan sütüne geçtiğinden, Travatan Z, emziren bir kadına uygulandığında dikkatli olunmalıdır.
Pediatrik Kullanım: Uzun süreli kronik kullanımı takiben artan pigmentasyonla ilgili potansiyel güvenlik endişeleri nedeniyle 16 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda kullanılması önerilmez.
Geriatrik Kullanım: Yaşlı ve diğer yetişkin hastalar arasında güvenlik veya etkililik açısından genel klinik farklılık gözlenmemiştir.
Hareket Mekanizması
Bir prostaglandin analoğu olan travoprost serbest asidi, üveoskleral çıkışı artırarak göz içi basıncını düşürdüğüne inanılan seçici bir FP prostanoid reseptör agonistidir. Kesin etki mekanizması şu anda bilinmemektedir. Travoprost, korneadan emilir ve aktif serbest aside hidrolize edilir. Bir izopropil ester ön ilacı olan travoprost, korneadaki esterazlar tarafından biyolojik olarak aktif serbest asidine hidrolize edilir.
Travoprost serbest asidin plazmadan elimine edilmesi hızlı olur ve seviyeler genellikle dozlamadan sonraki bir saat içinde miktar tayini sınırının altındadır. Travoprost serbest asidin terminal eliminasyon yarı ömrü 17 dakika ila 86 dakika arasında değişmektedir. Travoprost topikal oküler dozun %2’si idrar yoluyla atılır.
Güvenli ve Etkili Kullanım İçin Gerekli Bilgiler
Hastalara, solüsyonun oküler enfeksiyonlara neden olduğu bilinen yaygın bakteriler tarafından kontaminasyonunu önlemek için dağıtım kabının ucunun göze, çevreleyen yapılara, parmaklara veya başka herhangi bir yüzeye temas etmesine izin vermemeleri konusunda talimat verilmelidir. Kontamine solüsyonların kullanılması gözde ciddi hasar ve ardından görme kaybı olabilir.
Hastalara ayrıca, bir arada görülen bir oküler rahatsızlık geliştirmeleri, oküler cerrahi geçirmeleri veya herhangi bir oküler reaksiyon, özellikle konjunktivit ve göz kapağı reaksiyonları geliştirmeleri durumunda, Travatan Z’nin devam eden kullanımına ilişkin olarak derhal doktorlarından tavsiye almaları gerektiği belirtilmelidir.
Kaynak: Travatan Z (Travoprost Ophthalmic Solution) Drug, 2019