Trişinoz Nedir?
Trichinellosis olarak da bilinen Trichinoz, Trichinella adı verilen yuvarlak kurt türlerinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu parazitik yuvarlak kurtlar, örneğin et yiyen hayvanlarda bulunur:
- domuzlar
- ayılar
- tilkiler
- mors
- yaban domuzu
Trichinella bulaşmış bir hayvandan çiğ ya da az pişmiş et yerseniz, trichinozu kapabilirsiniz. İnsanlar için en yaygın suçlu ajan domuz etidir. Yuvarlak kurt, yaşam döngüsüne bağırsaklarda başlar ve ardından kaslara yerleşerek ağrı ve rahatsızlığa neden olur.
Trichinozis Belirtileri Nelerdir?
İlk enfekte olduğunuzda herhangi bir semptomunuz olabilir veya olmayabilir. Ancak, ilk enfeksiyonun ilk haftasında larva, kas dokunuza girer. Bu olduğunda, belirtiler genellikle belirginleşir.
Larvalar bağırsaklarınızdayken ortaya çıkabilecek trikinoz semptomları şunları içerir:
- ishal
- karın krampları
- yorgunluk veya düşük enerji
- mide bulantısı
- kusma
Larvaların kas dokunuza girmesinden sonra ortaya çıkabilecek trikinoz semptomları şunları içerir:
- kas ağrıları ve ağrıları
- yüksek ateş
- yüzün şişmesi
- ışığa duyarlılık
- kalıcı göz enfeksiyonları
- açıklanamayan döküntüler
- baş ağrısı
- titreme
Trişinoz Nedenleri Nedir?
Trişinoz, Trichinella yuvarlak kurtunun larvalarından kaynaklanır. Paraziter kurt, genellikle et yiyen hayvanlarda bulunur. Domuzlar bu parazitin en yaygın taşıyıcılarından biridir. Trichinella yuvarlak kurdu ayrıca ayılar, tilkiler ve yaban domuzularda da bulunur. Hayvanlar, enfekte diğer hayvanlarla veya enfekte et artıkları içeren çöplerle beslendiklerinde Trichinella ile enfekte olabilirler.
İnsanlar, Trichinella larvaları ile enfekte olmuş bir hayvanın çiğ veya az pişmiş etini yediklerinde trikinozu yakalayabilirler. Parazitler alındıktan sonra, midedeki asit, larvaları saran koruyucu kapsül olan kisti çözer. Kistin sert kaplaması çözüldüğü zaman, larva bağırsaklara girer, burada yetişkin kurtları haline gelir ve ürerler. Dişi solucanlar daha sonra larvalarını kan dolaşımına bırakır ve kan damarlarından ve kaslara geçmelerini sağlar. Kaslara girdikten sonra solucanlar, uzun süre yaşayabilecekleri kas dokularına yerleşir.
Trişinoz Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi alarak ve size belirtilerinizi sorarak trikinozu teşhis edebilir. Sisteminizde herhangi bir larva bulunup bulunmadığını belirlemek için bazı teşhis testleri de yapabilirler.
Doktorunuz kanınızdan bir örnek alabilir ve trişinoz belirtileri açısından test edebilir. Beyaz kan hücrelerinin yüksek seviyeleri ve parazite karşı antikorların varlığı, bir Trichinella enfeksiyonunu gösterebilir.
Kan testi sonuçları uygun değilse doktorunuz ayrıca bir kas biyopsisi yapabilir. Bir kas biyopsisi sırasında doktorunuz küçük bir kas dokusu parçasını çıkarır ve Trichinella larvalarının varlığını analiz eder.
Trişinoz Nasıl Tedavi Edilir?
Trikinoz her zaman tedavi gerektirmez. Enfeksiyon, semptomların başlamasından sonraki birkaç ay içerisinde tedavi olmadan çözülebilir. Bununla birlikte, bu durum genellikle semptomları yönetmeye yardımcı olmak ve komplikasyonların gelişmesini önlemek için ilaçlar ile tedavi edilir. Doktorunuz enfeksiyonu tedavi etmek için antiparaziter ilaç (genellikle albendazol veya mebendazol), inflamasyonu kontrol altına almak için steroidler ve kas ağrıları için ağrı kesici ilaç verebilir.
Trişinozun Potansiyel Komplikasyonları Nelerdir?
Nadir durumlarda, şiddetli bir Trichinella enfeksiyonu aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir:
- kalp kası iltihabı olan miyokardit
- beyin dokusunun iltihabı olan ensefalit
- beyin ve omurilik etrafındaki zarların iltihabı olan menenjit
- akciğer ve solunum yollarının iltihabı olan bronkopnömoni
- böbreğin iltihaplanmasına neden olan bir durum olan nefrit
- akciğerlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasına neden olan bir akciğer enfeksiyonu olan pnömoni
- sinüslerin ve burun kanallarının iltihaplanmasına neden olan sinüs enfeksiyonu olan sinüzit
Bu koşulların bazıları ciddi olsa da, tanısal testler sırasında sıklıkla saptanırlar, bu yüzden tedavi oldukça hızlı bir şekilde alınabilir.
Trişinozli Kişiler İçin Görünüm Nedir?
Trişinoz hastalarına genel bakış iyidir. Trikinozis genellikle ciddi bir durum değildir ve birkaç ay içinde tedavi olmadan kaybolabilir. Ancak, hızlı tedavi almak iyileşmenizi hızlandırabilir ve komplikasyonları önleyebilir. Bu, görünümünüzü iyileştirebilir.
Bazı semptomlar tedaviden sonra bile uzun bir süre oyalanabilir. Devam edebilecek semptomlar arasında yorgunluk, hafif kas ağrısı ve ishal sayılabilir. Semptomlarla ilgili endişeleriniz varsa, tedaviden sonra sürekli olarak karşılaşabileceğiniz doktorunuzla konuşun.
Trişinoz Nasıl Önlenebilir?
Trikinozu önlemenin en iyi yolu, yiyecekleri uygun şekilde hazırlamaktır. Et pişirirken izlemeniz gereken bazı ipuçları:
- Bir et termometresi kullanın.
- Pişene kadar et yemeyin.
- Kıyma ve yabani av hayvanlarını en az 160 ° F (71 ° C) pişirin.
- Bütün et parçalarını en az 145 ° F’ye (63 ° C) kadar pişirin.
- Kanatlıları en az 165 ° F (74 ° C) pişirin.
- Solucanları öldürmek için 5 ° F (-15 ° C) sıcaklıkta 20 gün boyunca domuz eti 6 inçten daha az dondurun.
- Deniz aygırı, at veya ayı eti yemekten kaçının.
- Etle temas eden kapları iyice temizleyin.
- Et kıyma makinelerini iyice temizleyin.
- Çiğ et kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Hayvanlar arasında bir Trichinella enfeksiyonunu önlemek için domuz veya yabani hayvanların, az pişmiş et, hurda veya Trichinella larvaları ile enfekte olabilecek hayvan karkaslarını yemelerine izin vermeyin.
Kaynaklar:
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015, 2 Nisan). trişinoz
Parazitler: Trichinellosis (ayrıca trichinoz olarak da bilinir). (2012, 8 Ağustos)
Trichinellosis. (Nd)