Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Üretral Sendrom Nedir?

Üretral sendrom, üretranın tahriş olması durumunda ortaya çıkan bir grup semptomu tanımlamaktadır.

Üretra, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüptür.

Üretral sendrom, üretral darlıkla karışabilir.

Bu yazıda, üretral sendromun risk faktörleri ve semptomları ile birlikte ne olduğunu tartışıyoruz. Ayrıca tanı, tedavi ve korunma yöntemlerini de sizler için derledik.

Üretral Sendrom Nedir?

Üretral ağrı sendromu olarak da bilinen üretral sendrom, üretra tahriş olduğunda ortaya çıkabilecek bir grup semptom için kullanılan bir terimdir.

Üretra, mesane ile vücudun dışı arasında uzanan ince kas borusudur. Erkeklerde, üretra ayrıca boşalma sırasında testislerden semen taşır.

Üretra tahriş olduğunda, şişer ve tüp daralır, bu da kişinin idrar yapmasını zorlaştırabilir.

Üretral sendromun semptomları idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve üretrit ile aynıdır ve bu da üretrayı etkileyebilir. Bununla birlikte, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar üretral sendromun nedeni değildir.

Üretral sendrom hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilir.

Üretral Sendrom Belirtileri

Üretral sendromun belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
  • İdrar yaparken ağrı
  • Ani idrar dürtüsü
  • İdrar yaptıktan sonra mesane boş hissetmiyor
  • Karında rahatsızlık veya ağrı
  • Alt sırt ağrısı
  • Cinsel organlarda ağrı
  • Seks sırasında ağrı
  • Üretral sendromlu erkekler aynı zamanda penislerinden akıntı ve şişmiş testisler, boşalırken ağrı ve semende kan gibi cinsel fonksiyonla ilgili semptomlar da yaşayabilirler.

Üretral Sendrom Risk Faktörleri

Doktorlar üretral sendromun nedenini tam olarak anlamıyor. Bununla birlikte, bazı sağlık koşulları ve çevresel faktörler, kişinin üretral sendrom geliştirme riskini artırabilir.

Üretral sendromun bazı olası risk faktörleri aşağıdakileri içerir:

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) üretral sendrom gelişme riskini artırabilir. Üretral sendroma yol açabilen CYBE gonore, klamidya ve mikoplazma genitaliumdur.

Gıdalar

Bazı gıdalardaki maddeler idrara girebilir ve idrar yollarını tahriş edebilir. Bazı insanlarda üretral sendrom riskini artırabilecek yiyecekler:

  • Kafein içeren yiyecekler ve içecekler
  • Sıcak veya baharatlı yiyecekler
  • Alkol
  • İrritanlar

Sabunlardaki kimyasallar, kişisel hijyen ürünleri ve kontraseptifler bazı insanlarda üretrayı tahriş eden kimyasal maddeler içerebilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Kokulu sabunlar, vücut yıkamaları ve köpüklü banyolar
  • Kadınsı hijyen spreyleri veya dokunuşları
  • Sıhhi ürünler
  • Doğum kontrol hapları
  • Prezervatif
  • İdrar yolu enfeksiyonu

İnsanlar bazen son zamanlarda İYE geçirdikten sonra üretral sendrom geliştirebilirler. Bunun nedeni, üretra bir enfeksiyondan iyileşirken çok hassas olabilmesidir.

Cinsel İlişki

Kaba cinsel aktivite, özellikle kadınlarda üretraya zarar verebilir. Bu gibi durumlarda, üretral sendroma yol açan iltihap, doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

Diğer Risk Faktörleri

Üretral sendrom için diğer risk faktörleri şunları içerebilir:

  • Prezervatif olmadan seks yapmak
  • CYBE öyküsü olan
  • Mesane veya böbreklerde bakteriyel enfeksiyonlar
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar almak
  • Dar üretra gibi yapısal problemler

Doğum yapmış kadınlar da üretral sendrom riski daha yüksek olabilir. Epizyotomi olmadan doğum yapılması, doktor vajina ve anüs arasındaki dokuda bir kesi yaptığında, bir kadının üretral sendromu geliştirme riskini de artırabilir.

Üretral Sendrom Teşhis

Genellikle ürolog veya ürojinekolog olarak adlandırılan bir uzman olan doktor, üretral sendromu teşhis eder. Teşhis zor olabilir, çünkü semptomlar sıklıkla UTI, üretrit veya sistit gibi diğer durumlara benzer.

Ürologlar genellikle diğer olası nedenleri ekarte ettikten sonra yalnızca üretral sendromlu bir kişiyi teşhis eder.

Çoğu durumda, ürolog idrar örneği isteyecektir. Ayrıca kişiye belirtileri, risk faktörleri ve tıbbi öyküleri hakkında sorular soracaklar. Ürolog ayrıca fizik muayene de yapabilir.

Üretral Sendrom Tedavi

Tedavi, durumun şüpheli nedenine bağlıdır.

Bir CYBE, İYE veya başka bir enfeksiyonu olan kişiler için, bir ürolog enfeksiyonu tedavi etmek için ilaçlar önerebilir. Enfeksiyon bakteriyel ise antibiyotik tedavisi önerebilirler.

Bir ürolog ayrıca ağrı ve iltihabı gidermek için ilaçlar yazabilir.

Ürolog, nedenin tahriş edici bir sabun veya hijyen ürünü olduğundan şüpheleniyorsa, kişinin ürünleri durdurmayı veya değiştirmeyi denemesini önerebilir. Daha fazla tedavi gerekli olmayabilir.

Bazı ürologlar ayrıca üretral sendromun tedavisine yardımcı olmak için diyet değişikliklerini önermektedir.

2002’de yapılan bir çalışmada araştırmacılar, üretral sendromlu kadınlardan, kahve, alkol veya baharatlı yiyeceklere izin vermeyen 12 hafta boyunca sıkı bir diyet izlemelerini istedi. Katılan 675 kadından yüzde 89’u, semptomlarının yargılama sonunda tamamen gittiğini bildirdi.

Üretral Sendrom Önleme

Üretral sendromu önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, kişi bu durumu geliştirme riskini aşağıdakilerle azaltabilir:

  • Seks sırasında prezervatif kullanmak
  • Parfüm içermeyen vücut yıkama, banyo köpüğü ve sıhhi ürünler kullanarak
  • Alkol ve kafein alımının sınırlandırılması veya azaltılması
  • Sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmak

Üretral Sendrom Özet

Üretral sendrom, mesaneyi vücudun dışına bağlayan ince kas borusu olan üretrayı etkileyen bir grup semptomu ifade eder. Bu semptomlar alt karın bölgesinde idrara çıkma zorlukları ve ağrı veya rahatsızlığı içerebilir.

Doktorlar üretral sendromun nedenini tam olarak anlamıyor. Bununla birlikte, üretral sendrom için risk faktörleri, bazı yiyecek ve hijyen ürünlerinden kaynaklanan enfeksiyonları ve tahriş edici maddeleri içerebilir.

Üretral sendrom tedavisi genellikle altta yatan durumların tedavisini veya üretrayı tahriş edebilecek gıda ve hijyen ürünlerinden kaçınmayı içerir.

Medical News Today, What to know about urethral syndrome, 2019

Referanslar:

Diseases characterized of urethritis and cervicitis. (2015). https://www.cdc.gov/std/tg2015/urethritis-and-cervicitis.htm

Female urethral syndrome. (n.d.). https://www.fmcpaware.org/d-f/female-urethral-syndrome

Gürel, H., et al. (1999). Urethral syndrome and associated risk factors related to obstetrics and gynecology. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301211598001535

Kaur, H., & Arunkalaivanan, A. S. (2007). Urethral pain syndrome and its management [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17425813

Krisiloff, M., (2002). A dietary cure for prostatitis and the urethral syndrome. https://journals.lww.com/infectdis/fulltext/2002/03000/a_dietary_cure_for_prostatitis_and_the_urethral.2.aspx

Phillip, H., et al. (2014). Enigma of urethral pain syndrome: Why are there so many ascribed etiologies and therapeutic approaches? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/iju.12396

Price, H. P. (2017). Non-antibiotic options for recurrent urinary tract infections in women. https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5193/rr

The urinary tract system. (n.d.). https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/the-urinary-tract-system

Popüler Gönderiler