Ürolojik Hastalıklar Nedir?
“Ürolojik hastalıklar” terimi, idrarın vücuttan süzülmesi ve taşınması ile ilgili çok çeşitli koşulları tanımlar. Bu hastalıklar erkekleri, kadınları ve her yaştan çocuğu etkileyebilir.
Bu hastalıklar vücudun çok özel kısımlarını etkiler. Kadınlarda idrar yollarını tutarlar. Erkeklerde, idrar yolunu veya üreme organlarını etkiler.
En Yaygın Ürolojik Hastalıkların Bazılarına Genel Bakış
Birçok ürolojik bozukluk ve hastalık var. Aşağıdakiler, Amerikan Üroloji Derneği Vakfı (AUAF) tarafından ortak olarak tanımlanan hastalıkların bir kısmıdır.
Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)
Benign prostat hiperplazisi (BPH) genişlemiş bir prostattır. Prostat bezinin boyutunda bir artış var. BPH yaşlı erkeklerde çok yaygındır. Prostat kanseri ile doğrudan bağlantılı değildir.
BPH semptomlarına, üretra üzerine daha büyük bir prostatın yapabileceği baskı neden olur. Üretra, idrarı mesaneden ve vücudun dışına taşıyan dar bir tüptür.
BPH’li erkekler idrar yapma sıklığında sıkıntı yaşayabilir. Ayrıca, gittiklerinde zayıf bir idrar akışı ve idrar sonrası mesanenin boş olmadığı hissine sahip olabilirler. Doktorunuz bu durumu izlemeyi veya tedavi için alfa blokerleri gibi ilaçlar yazmayı seçebilir. Şiddetli vakalar ameliyatla tedavi edilebilir.
İdrarını tutamamak
Üriner inkontinans mesane kontrolünün kaybıdır. İstenmeyen idrar kaçağı ile sonuçlanır. Bu durum rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak nadir değildir. AUAF’a göre, ABD’de 15 milyondan fazla insanın inkontinansı yok.
İnkontinansa neden olabilecek birçok şey vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- şeker hastalığı
- hamilelik veya doğum
- aşırı aktif mesane
- genişlemiş prostat
- zayıf mesane kasları
- zayıf sfinkter kasları (üretrayı destekleyen kaslar)
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Parkinson ve multipl skleroz dahil hastalıklar
- omurilik yaralanması
- şiddetli kabızlık
Bazı durumlarda, sıvı alımını kontrol etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri sorunu çözmek için yeterli olabilir. Bu yaklaşımlar etkisiz kalıyorsa, doktorunuz altta yatan nedeni düzeltmek için ameliyat önerebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE)
İYE, patojenik bakteri veya idrar yollarını istila eden ve enfeksiyona neden olan virüslerin sonucudur. Erkekler de onları alabilmesine rağmen, kadınlarda çok daha yaygındır. AUAF’a göre, kadınların yaklaşık yüzde 40’ı ve erkeklerin yüzde 12’si yaşamlarında bir noktada gözle görülür semptomlara neden olan bir ÜYE’ye sahip olacak. İdrar yaparken yanma hissi, İYE semptomlarından biridir. Diğerleri idrar yapma sıklığı ve idrar sonrası mesanenin tamamen boş olmadığı hissini içerir. Antibiyotikler genellikle çoğu UTI’yi beş ila yedi gün içinde temizleyebilir.
Böbrek ve Üreteral Taşlar
İdrarda kristaller olduğunda böbreklerde taşlar gelişir ve küçük parçacıklar bu kristalleri çevreler ve toplar. Üreteral taşlar, böbrekten üretere (böbreklerden mesaneye idrar taşıyan tüpler) hareket eden taşlardır.
Bu taşlar idrar akışını engelleyebilir ve ciddi miktarda ağrıya neden olabilir. Birçok insan küçük taşları tıbbi yardım olmadan vücuttan atarlar ancak daha büyük taşlar sorunlu olan tıkanmalara neden olabilir.
Büyük taşları çıkarmak için bazı durumlarda tıbbi veya cerrahi prosedürler gerekebilir. Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi (ESWL) en sık kullanılan tekniklerden biridir. İşlem, taşları daha küçük parçalara ayırmak için ses dalgalarının kullanılmasını ve böylece vücuttan daha kolay çıkmalarını içerir.
Diğer Yaygın Ürolojik Koşullar
Diğer bazı yaygın ürolojik koşullar şunlardır:
- prostat kanseri
- mesane kanseri
- mesane prolapsusu
- hematüri (idrarda kan)
- erektil disfonksiyon (ED)
- interstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu olarak da bilinir)
- aşırı aktif mesane
- prostatit (prostat bezinin şişmesi)
Genel Ürolojik Sağlığınızı Geliştirmek İçin İpuçları
AUAF, yetişkinler ve çocuklardaki iyi ürolojik sağlığı geliştirmek için birkaç ipucu sunar:
Genel kurallar
- Hidrate kal
- İdrar yolu enfeksiyonlarının (İYE) önlenmesine yardımcı olmak için kızılcık suyu için
- Tükettiğiniz tuz ve kafein miktarını sınırlandırın
- Sağlıklı bir ağırlık aralığında kalın
- Sigara içilmeyen bir yaşam tarzı seçin
- Kegel egzersizleriyle pelvik bölgenin kaslarını güçlendirin
- Çocukları yatmadan hemen önce idrar yapmaya teşvik edin
- Gece saatlerinde sıvı alımını sınırlayın
- Yaralanmaların önlenmesi için genç erkeklere atletik “su bardağı” satın alın
- Genç kızlara tuvalete gittikten sonra genital bölgeyi silmek için arka arkaya bir hareket kullanmaları gerektiğini söyleyin.
Ebeveynler için ipuçları
Kendi ürolojik sağlığınız için en iyi avukat olduğunuzu hatırlamak önemlidir. Doktorunuzla düzenli kontroller planlayın ve geliştirdiğiniz ilgili semptomları her zaman rapor ettiğinizden emin olun.
Kaynaklar:
Dikkatli bekleme / aktif gözetim (nd)
Böbrek taşı nedir? (Nd).Alınan
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) nedir? (Nd)