Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Uyuz Nedir?

Uyuz, insan derisinin üst tabakasının altına yerleşen, kanla beslenen ve yumurtlayan akarlardan kaynaklanır. Uyuzlar aşırı derecede kaşıntılıdır ve cildinizde kırmızı şişliklerle birlikte gri çizgilere neden olur. Uyuz akarları, enfekte bir kişiyle ciltten cilde temas yoluyla veya enfekte bir kişinin giysileri, yatak takımları veya havluları ile uzun süreli temas yoluyla bulaşır.

Her sınıftan veya ırktan insan uyuza yakalanabilir ve en yaygın olarak yaşam koşullarının kalabalık olduğu yerlerde görülür. Uyuz tedavisi zor olabilir. Uyuza, Sarcoptes scabiei olarak bilinen akar neden olur. Bu akarlar o kadar küçüktür ki insan gözüyle görülemezler. Mikroskopla bakıldığında yuvarlak bir gövdeye ve sekiz bacağa sahip oldukları görülür.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuzları göremezsiniz, bu yüzden onları neden oldukları kızarıklıktan tanımlamalısınız. Birkaç temel gösterge şunlardır:

  • Uyuzun en yaygın semptomları, geceleri kötüleşen bir kızarıklık ve şiddetli kaşıntıdır.
  • Uyuz döküntüsü kabarcık veya sivilce gibi görünür. Üstü sıvıyla dolu şeffaf, pembe kabarık şişlikler bazen arka arkaya görünürler.
  • Uyuz ayrıca cildinizde kırmızı şişliklerin yanı sıra gri çizgilere de neden olabilir.
  • Cildinizde kırmızı ve pullu lekeler olabilir.
  • Uyuz akarları tüm vücuda saldırır, ancak özellikle el ve ayak çevresindeki deriyi severler.

Uyuz, aşağıdakilerin neden olduğu döküntülere benzer:

  • dermatit
  • frengi
  • zehirli sarmaşık
  • pire gibi diğer parazitler

Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi genellikle bir doktor tarafından reçete edilen topikal bir ilaçtır. Uyuzla ilişkili rahatsız edici semptomların bazılarını hafifletmeye yardımcı olmak için doktorunuz kaşıntı ve şişmeyi kontrol altına almak için ek ilaçlar da reçete edebilir. İlk ilaç uygulaması işe yarasa bile kaşıntı haftalarca devam edebilir. Yeni izler veya tümsekler için uyanık kaldığınızdan emin olun. Bu belirtiler ikinci bir tedavinin gerekli olduğunun göstergesi olabilir. Uyuza maruz kalan herkes tedavi edilmelidir.

Evde tedavi: Aşağıdakiler de dahil olmak üzere uyuz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olacak birçok doğal tedavi mevcuttur:

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı deri döküntüsünü iyileştirebilir ve kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olabilir. Ancak, cildinizin derinlerindeki uyuz yumurtalarıyla savaşmada o kadar etkili olmadığını unutmayın. Bir fışkırtma şişesine az miktarda çay ağacı yağı ekleyin ve yatak çarşaflarınıza ve çarşaflarınıza püskürtün.

Neem: Neem bitkisi iltihabı ve ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda antibakteriyel özelliklere sahiptir. Neem bir yağ olarak mevcuttur ve ayrıca çevrimiçi olarak sabun ve kremlerde bulunabilir.

Aloe vera: Küçük bir çalışma, aloe vera jelinin uyuzla mücadelede reçeteli ilaçlar kadar iyi olduğunu buldu. Aloe vera jeli tercih ederseniz, katkı maddesi içermeyen saf aloe vera jeli aldığınızdan emin olun.

Kırmızı biber: Acı biberin uyuz akarlarını öldürebileceğine dair çok az kanıt var. Ancak topikal olarak uygulandığında ağrı ve kaşıntıyı azaltabilir. Acı biber veya bileşen kapsaisin ile yapılan ürünleri kullanmadan önce her zaman cilt yama testi yapmalısınız.

Karanfil yağı ve diğer uçucu yağlar: Karanfil yağı bir insektisittir ve tavşanlardan ve domuzlardan alınan uyuz akarlarını öldürdüğü gösterilmiştir. Daha fazla araştırma ve insan çalışmasına ihtiyaç vardır, ancak diğer esansiyel yağlar da uyuzu tedavi etme potansiyeline sahip olabilir. Deneyebileceğinizler arasında lavanta, kekik ve hindistan cevizi bulunur.

Hamile olan, emziren veya sağlıkla ilgili endişeleri olan kişiler, evde yapılabilecek bu ilaçları denemeden önce doktorlarına danışmalıdır.

Uyuz Nasıl Çoğalır?

Uyuz yumurtaları derinin altına bırakılır ve yaklaşık dört gün sonra larvalara dönüşür. Diğer dört gün içinde akarlar olgunlaşır ve yeni nesil yumurtaları bırakmaya hazırdır. Bu döngü tıbbi tedavi ile durdurulana kadar devam eder. Uyuz, bağışıklık sisteminiz alerjik reaksiyon göstermeden ve semptomlar ortaya çıkmadan önce birkaç hafta cildinizde yaşayabilir ve üreyebilir.

Uyuz akarları hayvanlar üzerinde yaşamaz. Sürünürler ve zıplayamaz veya uçamazlar. Uyuz akarları, bir insan konakçıdan üç günden fazla ayrı yaşayamazlar, ancak bir konakçı ile bir ila iki ay yaşayabilirler.

Yatak Böcekleri Uyuza Neden Olabilir Mi?

Uyuz Sarcoptes scabiei akarına özgü olduğundan, yatak böcekleri uyuza neden olamaz. Uyuz akarları beslenmek ve üremek için insan derisinde yaşamalıdır. Tahta kurusu insan derisinde yaşamaz. İnsanlardan veya hayvanlardan alınan kanla beslenirler ve çoğunlukla geceleri aktiftirler. Ayrıca uyuz akarları genellikle yatak böceklerinden daha küçüktür. Tamamen büyüdüğünde, her akar bir iğne ucunun boyutundan daha büyük değildir. Yatak böcekleri, altı ayaklı, kırmızımsı kahverengi, oval şekilli böceklerdir. 1 ila 7 milimetre kadar büyük olabilirler ve bu nedenle insan gözü tarafından görülebilirler.

Özet

Bir uyuz akarı ailesine ev sahipliği yapma düşüncesi bile tatsızdır. Bununla birlikte, uyuz akarlarının hastalık bulaştırmadığına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, kapsamlı kaşıma, impetigo gibi ikincil enfeksiyonlara neden olabilir.

Nadir durumlarda, Norveç uyuzu veya kabuklu uyuz gelişebilir. Genellikle bu daha şiddetli versiyon, yalnızca zayıflamış bir bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak veya bir uyuz istilası aylarca veya yıllarca tedavi edilmediğinde ortaya çıkar.

Kaynak

Healthline, Scabies Bites: Have I Been Bitten? Relieving Pesky Bites, 2019

Chen et al. Studies on the acaricidal mechanism of the active components from neem (Azadirachta indica) oil against Sarcoptes scabiel var. cuniculi. 2014.

Chrubasik et al. Effectiveness and safety of topical capsaicin cream in the treatment of chronic soft tissue pain. 2010.

Oyelami et al. Preliminary study of effectiveness of aloe vera in scabies treatment. 2009.

Popüler Gönderiler