Viral gastroenterit, en yaygın olarak norovirüs veya rotavirüs olmak üzere çeşitli virüslerden birinin neden olduğu bağırsaklarınızın iltihaplanması ve tahrişidir. Bu hastalık aynı zamanda mide gribi olarak da bilinir. Bu oldukça bulaşıcı hastalık, virüsü taşıyan kişilerle yakın temas yoluyla veya kontamine yiyecek veya su yoluyla yayılır. Aşağıdakiler gibi yakın çevrelerde kolayca yayılabilir:
- çocuk bakım tesisleri
- okullar
- bakım evleri
- yolcu gemileri
Viral Gastroenteritin Belirtileri Nelerdir?
Gastroenterit belirtileri genellikle enfeksiyondan kısa bir süre sonra başlar. Örneğin, norovirüsün neden olduğu semptomlar tipik olarak 12 ila 48 saat içinde gelişir. Adenovirüslerden kaynaklanan semptomlar temastan 3 ila 10 gün sonra gecikebilir. Hangi tür virüs kaptığınıza bağlı olarak, semptomlar 1 ila 14 gün arasında sürebilir. Semptomlar genellikle 1 veya 2 saat içinde aniden başlar. Semptomlar şunları içerebilir:
- günde 3 defadan fazla yapılan sulu ishal
- ateş veya titreme
- mide bulantısı ve kusma
- baş ağrısı, kas ağrıları veya eklem ağrıları
- terleme veya nemli cilt
- karın krampları ve ağrı
- iştah kaybı
Viral gastroenteritin neden olduğu ishal genellikle kanlı değildir. Dışkıdaki kan, daha ciddi bir enfeksiyonun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi tedavi almalısınız:
- ishalin 2 gün veya daha fazla sürmesi
- bebeğin ishal geliştirmesi
- ishalde kan olması
- kuru dudaklar veya baş dönmesi gibi dehidrasyon belirtileri gösteriyor veya görüyorsunuz
Yukarıdaki belirtilere ek olarak, çocuğunuz çökük göz görünümüne sahipse veya ağladığında gözyaşı üretmiyorsa acil yardım almalısınız.
Viral Gastroenterit Nedenleri Nelerdir?
Viral gastroenterit, bir dizi farklı virüsten kaynaklanır. Bu virüslerin grup halinde yayılması kolaydır. Virüsün bulaşma yollarından bazıları şunlardır:
- Kontamine gıda tüketmek
- Virüsü olan biriyle yakın temas halinde olmak
- Virüslü biriyle mutfak eşyaları veya diğer eşyaları paylaşmak
- Kirlenmiş yüzeylere dokunmak
- Elleri düzgün yıkamamak
Viral gastroenterit, tüm dünyada her yaştan insanı etkiler. Ancak bazı faktörler viral gastroenterite yakalanma riskini artırabilir. Daha yüksek risk altındaki kişiler şunları içerir:
- 5 yaşın altındaki çocuklar
- yaşlı yetişkinler, özellikle huzurevlerinde veya yardımlı yaşam tesislerinde yaşayanlar
- tehlikeye atılmış veya zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar
- okullar, yurtlar, kreşler, dini toplantılar ve diğer kapalı grup ortamları gibi genellikle grup ortamlarında bulunanlar
Viral gastroenterite yakalanma riskini artırabilecek diğer faktörler şunlardır:
- özellikle düşük A vitamini veya çinko açısından yetersiz beslenme
- gelişmekte olan ülkelere seyahat
- antibiyotik veya antasit kullanımı
- anal ilişki
Birkaç farklı virüs türü viral gastroenterite neden olabilir. En yaygın olanları şunları içerir:
- nörovirüs
- rotavirüs
- adenovirüs
- astrovirüs
Nörovirüs: Norovirüs oldukça bulaşıcıdır ve herhangi bir yaştaki herkesi etkileyebilir. Kirlenmiş yiyecek, su ve yüzeyler yoluyla veya virüsü taşıyan kişiler tarafından yayılır. Norovirüs kalabalık alanlarda yaygındır. Norovirüs, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünya çapında gastroenteritin önde gelen nedenidir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki salgınların çoğu Kasım ve Nisan ayları arasında meydana gelir. Semptomlar şunları içerir:
- mide bulantısı
- ishal
- ateş
- vücut ağrıları
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, norovirüs ile hastalanan çoğu insan semptomların başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde daha iyi hissetmeye başlar.
Rotavirüs: Rotavirüs genellikle bebekleri ve küçük çocukları etkiler. Buna yakalananlar daha sonra virüsü diğer çocuklara ve yetişkinlere bulaştırabilir. Genellikle kasılır ve ağız yoluyla bulaşır. Semptomlar tipik olarak enfeksiyondan sonraki 2 gün içinde ortaya çıkar ve şunları içerir:
- kusma
- iştah kaybı
- 3 ila 8 gün arasında herhangi bir yerde süren sulu ishal
2006 yılında bebekler için bir rotavirüs aşısı onaylandı. Bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli rotavirüs hastalıklarını önlemek için erken aşılama önerilir.
Adenovirüs: Adenovirüs her yaştan insanı etkiler. Gastroenterit de dahil olmak üzere çeşitli hastalık türlerine neden olabilir. Adenovirüs ayrıca soğuk algınlığı benzeri semptomlara, bronşite, zatürree ve pembe göze (konjonktivit) neden olabilir. Kreşteki çocukların, özellikle 2 yaşın altındakilerin adenovirüs kapma olasılığı daha yüksektir. Adenovirüs, hapşırma ve öksürme yoluyla, kontamine olmuş nesnelere dokunarak veya virüsü olan birinin ellerine dokunarak havadan geçer. Adenovirüs ile ilişkili semptomlar şunları içerir:
- boğaz ağrısı
- pembe göz
- ateş
- öksürme
- burun akması
Çoğu çocuk, adenovirüs semptomları yaşadıktan sonraki birkaç gün içinde daha iyi hissedecektir. Ancak pembe göz gibi belirtiler birkaç günden uzun sürebilir.
Astrovirüs: Astrovirüs, çocuklarda yaygın olarak gastroenterite neden olan başka bir virüstür. Astrovirüs ile ilişkili semptomlar şunları içerir:
- ishal
- baş ağrısı
- hafif dehidrasyon
- karın ağrısı
Virüs insanları en çok kış sonu ve ilkbahar başında etkiler. Virüsü olan bir kişiyle temas yoluyla veya enfekte bir yüzey veya yiyecek yoluyla bulaşır. Semptomlar genellikle ilk maruziyetten sonra 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar ve virüs genellikle 1 ila 4 gün içinde kaybolur.
Viral Gastroenteritin Komplikasyonları Nelerdir?
Viral gastroenteritin ana komplikasyonu, bebeklerde ve küçük çocuklarda oldukça şiddetli olabilen dehidratasyondur. Viral gastroenterit, dünya çapında her yıl 200.000’den fazla çocuk ölümüne neden olur. Viral gastroenteritin diğer komplikasyonları şunları içerir:
- beslenme dengesizlikleri
- vücut zayıflığı veya yorgunluk
- kas güçsüzlüğü
Dehidrasyon hayatı tehdit edici olabilir. Sizde veya çocuğunuzda şu belirtiler varsa doktorunuzu arayın:
- birkaç günden fazla süren ishal
- dışkıda kan
- karışıklık veya uyuşukluk
- baş dönmesi veya bayılacakmış gibi hissetmek
- mide bulantısı
- kuru ağız
- gözyaşı üretememe
- 8 saatten fazla idrar olmaması veya koyu sarı veya kahverengi idrar
- batık gözler
- bebeğin başındaki batık fontanel
Viral gastroenterite eşlik eden dehidrasyon, kendi başına çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar şunları içerir:
- beyin şişmesi
- koma
- hipovolemik şok
- böbrek yetmezliği
- nöbetler
Komplikasyonları önlemek için, sizde veya çocuğunuzda susuzluk belirtileri varsa derhal tıbbi yardım alın.
Viral Gastroenterit Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu zaman tıbbi geçmişiniz ve fizik muayeneniz, özellikle de virüsün toplumunuzda yayıldığına dair kanıtlar varsa, teşhis için temel oluşturur. Doktorunuz ayrıca virüsün türünü test etmek veya hastalığınızın parazitik veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için dışkı örneği isteyebilir. Tedavinin ana odağı bol sıvı içerek dehidrasyonu önlemektir. Şiddetli vakalarda hastaneye yatış ve intravenöz sıvılar gerekli olabilir.
Reçetesiz oral rehidrasyon solüsyonları (OHS) hafif vakalarda yardımcı olabilir. Bu solüsyonlar çocuğunuzun midesini yormaz ve gerekli sıvıları ve elektrolitleri yenilemek için dengeli bir su ve tuz karışımı içerir. Bu çözümler yerel eczanelerde mevcuttur ve reçete gerektirmez. Ancak, talimatları dikkatlice takip etmelisiniz. Antibiyotiklerin virüslere etkisi yoktur. Herhangi bir reçetesiz ilaç almadan önce doktorunuza danışın.
İshal ve Kusmanın Tedavisi
İshal, yetişkinlerde loperamid veya bizmut subsalisilat gibi reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Doktorunuz ayrıca ishal sırasında kaybolan sağlıklı bakterilerin yerini alması için probiyotikler yazabilir veya şiddetli kusmayı tedavi etmek için ilaçlar yazabilir.
Viral Gastroenterit İçin Tüketilmesi ve Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?
Kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızda ve yiyecekleri diyetinize yeniden dahil ettiğinizde, aşağıdakiler gibi yumuşak yiyecekleri tercih etmek en iyisidir:
- pilav
- patates
- kızarmış ekmek
- muz
- elma püresi
Bu yiyeceklerin sindirimi daha kolaydır ve daha fazla mide rahatsızlığına neden olma olasılığı daha düşüktür. Kendinizi daha iyi hissedene kadar, bazı yiyecek türlerinden kaçınmak isteyebilirsiniz, örneğin:
- yağlı veya kızarmış yiyecekler
- kafein
- alkol
- şekerli gıdalar
- süt ürünleri
Viral Gastroenterit İçin Önerilen Ev Yapımı İlaçlar Nelerdir?
Rehidre olma ve dinlenmeye ek olarak, viral gastroenterit semptomlarını hafifletmenize yardımcı olabilecek bazı doğal ve ev ilaçları vardır.
Isıtma yastığı veya ısı paketi: Karın ağrınız varsa, midenize düşük sıcaklıkta bir ısıtma yastığı veya sıcak bir ısı paketi uygulamayı deneyin. Isı yastığını bir bezle örtün ve bir seferde 15 dakikadan fazla bırakmayın. Isı, sindirim sisteminizdeki kasları gevşetmeye ve spazmlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kahverengi pirinç suyu: Bazı ebeveynler çocuklarına pirinç suyu ikram eder. Bu, kahverengi pirinci kaynattıktan sonra kalan sudur. Elektrolitlerde yüksektir ve rehidrasyona yardımcı olabilir.
Zencefil: Zencefilli gazoz veya zencefil çayı gibi zencefil içeren ürünler mide rahatsızlığını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çalışmaların 2019 yılında gözden geçirilmesi, gün boyunca iki parçaya bölünmüş günlük 1.500 miligram zencefil dozunun mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Zencefilin diğer gastrointestinal semptomları tedavi etme yeteneği hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Nane: Nane ayrıca zencefilinkine benzer mide bulantısı önleyici özelliklere sahip olabilir. Sakinleştirici bir nane çayı yudumlamak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Çalışmalar, nane yağının bağırsaklarınızdaki kasları gevşetmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Ayrıca anti-mikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
Yoğurt veya kefir: En akut semptomlarınız olduğunda süt ürünlerinden kaçınılması gerekse de, canlı aktif kültürlerle tatlandırılmamış yoğurt yemek veya kefir içmek, hastalıktan sonra vücudunuzun doğal bakteri dengesini geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
Viral Gastroenterit Nasıl Önlenebilir?
Viral gastroenterit kolayca yayılabilir. Ancak, virüse yakalanma veya başkalarına bulaştırma riskinizi azaltmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.
Önleme İpuçları
Özellikle banyoyu kullandıktan sonra ve yemek hazırlamadan önce ellerinizi sık sık yıkayın. Gerekirse, sabun ve suya erişene kadar el dezenfektanı kullanın. Evinizden biri hastaysa mutfak gereçlerini, tabakları veya havluları paylaşmayın.
Çiğ veya az pişmiş yiyecekler yemeyin. Meyve ve sebzeleri iyice yıkayın. Seyahat ederken kontamine su ve yiyeceklerden kaçınmak için özel önlemler alın. Buz küplerinden kaçının ve mümkün olduğunca şişelenmiş su kullanın. Bebeğinize rotavirüs aşısı yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. İki aşı vardır ve genellikle 2 aylıkken başlarlar.
Özet
Viral gastroenterit, çeşitli virüs türlerinden birinin neden olduğu bağırsaklarınızın iltihaplanması ve tahrişidir. Kusma ve ishal en sık görülen semptomlar arasındadır. Diğer insanlardan veya kontamine yiyecek, içecek veya yüzeylerden viral gastroenterit kapabilirsiniz.
Genellikle viral gastroenterit semptomları aniden ortaya çıkar ve hızla geçer. İshal 48 saatten uzun sürerse mutlaka doktorunuzla görüşün. Bebeğinizde veya küçük çocuğunuzda ishal gelişirse tıbbi yardım almak da iyi bir fikirdir çünkü bu, susuz kalmaya bağlı ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Kaynak
Healthline, What to Know About Viral Gastroenteritis (Stomach Flu), 2021
Acute gastroenteritis: Pediatric. (2019).
Adenovirus infection in children. (n.d.).
Chumpitazi et al. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. 2018.