Vücut biti nedir?
Belli bir bit türü vücudu ve giysileri istila ettiğinde, vücut biti istilası meydana gelir. Bitler , insan kanıyla beslenen ve baş, vücut ve kasık bölgesini istila eden paraziter böceklerdir.
İnsanları enfekte eden üç çeşit bit vardır:
- vücut biti ( Pediculus humanus corporis )
- baş biti ( Pediculus humanus capitis )
- kasık biti ( Pthirus pubis )
Vücutta bulunan bitler, kafada veya kasık bölgesinde bulunan bitlerden farklıdır. Vücut biti sadece vücuttaki insanlarda bulunur.
Enfestasyonlar genellikle diğer insanlarla yakın temas halinde yayılır ve tipik olarak zayıf hijyen ve kalabalık bölgelerde bulunur. Köpekler ve kediler gibi diğer hayvanlar veya evcil hayvanlar, insan bitlerinin yayılmasında rol oynamazlar. İnsanlar vücut bitiğin tek ev sahibidir ve biti düşerse beş ila yedi gün içinde bitler ölür.
İyi hijyen ve düzenli olarak çamaşır ve yatak çarşaflarının yıkanması vücut bitlerinin bulaşmasını önlemek ve önlemek için yeterlidir.
Vücut biti istilasına neden olan nedir?
Vücut biti diğer bit türlerinden daha büyüktür. Yumurtalarını bırakırlar ve deride ve kıyafetlerde atık bırakırlar. Bitler sürünebilir, ancak uçamaz, zıplayamazlar.
Enfestasyonlar dünya çapında meydana gelir ve kişiden kişiye yakın temas yoluyla veya yaygın olarak paylaşılan yatak çarşafları, havlular ve giysiler yoluyla yayılır. Genel olarak, vücut biti istilası, hijyenik olmayan veya kalabalık yaşam koşullarında yaşayan ve temiz giysilere erişimi olmayan insanlarla sınırlıdır.
Vücut bit istilası belirtilerini tanıma
Bir vücut biti istilasının ortak belirtileri arasında şunlar bulunur:
- yoğun kaşıntı (prurit)
- vücut biti ısırıklarına karşı alerjik reaksiyonun yol açtığı döküntü
- cilt üzerinde kırmızı darbelere
- bitler uzun süredir orada kalıyorsa, genellikle bel veya kasıkların yakınında kalınlaşmış veya koyulaşmış cilt
Vücut biti istilası nasıl teşhis edilir?
Vücut biti istilası tipik olarak cilde ve giysilere bakılarak ve yumurtaların ve sürünen bitlerin gözlenmesiyle teşhis edilir. Böcekler susam tohumunun büyüklüğü ile ilgilidir. Çıplak gözle görecek kadar büyükler, ancak onları bulmak için büyüteçli bir lens kullanılabilir. Yumurtalar (sirkeler olarak adlandırılır) genellikle kıyafet dikişlerinde bulunur.
Vücudunuzu ve vücut bitinden temizleme
Bir vücut biti istilası normal olarak, kişisel hijyen ve düzenli olarak temiz ve yıkanmış kıyafetlerde yapılan değişikliklerle tedavi edilir.
Enfekte olmuş kişilerin kullandığı tüm giysiler, yatak örtüleri ve havlular sıcak suyla (en az 130 derece) yıkanmalı ve daha sonra sıcak havayla bir makinede kurutulmalıdır.
Pedikülisitler adı verilen bitleri öldüren ilaçlar, vücut biti istilasını tedavi etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, kıyafetler yıkanmışsa ve kişisel hijyen sağlanmışsa, bu genellikle gerekli değildir. Lice öldüren ürünler insanlar için toksik olabilir, bu yüzden talimatları dikkatlice takip ettiğinizden emin olun.
Vücut biti istilasının komplikasyonları nelerdir?
Vücut biti genellikle başka sorunlara neden olmaz. Ancak, aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
İkincil enfeksiyon
Kaşıntı, kesiklere ve yaralara neden olabilecek çizilmelere neden olabilir. Bu açık yaraların bakteri tarafından enfekte olma riski vardır.
Derideki değişiklikler
Uzun süreli istila durumunda, özellikle midsection boyunca cilt koyu ve kalın olabilir.
Hastalığın yayılması
Nadiren, vücut biti başka nadir görülen bakteriyel hastalıkları da taşıyabilir.
Vücut biti istilasını önleme ipuçları
Vücut biti genellikle düzenli olarak banyo yapamayan veya kıyafetlerini değiştiremeyen insanlara bulaşır. İyi kişisel hijyen ve haftada en az haftada bir kez temiz kıyafetlere geçiş, vücut biti istilasının önlenmesi için yeterli olmalıdır.
Ayrıca giyim, yatak çarşafları veya havluları istila etmiş birisiyle paylaşmamaya dikkat edin. Vücut bitlerini keşfederseniz, bulaşmış tüm kıyafetleri makinede yıkamak ve kurutmak ve sıcak suda yataklamak vücut bitlerinin geri dönmesini engellemelidir. Aile üyeleri veya sizinle yaşam alanlarını paylaşanlar da tedavi görmek isteyebilirler.
Kaynaklar:
Vücut biti. (2012).
Vücut biti: Sıkça sorulan sorular. (2013).
Parazitler: Bitler. (2013).