Pazartesi, Ocak 13, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Vytorin (Ezetimibe and Simvastatin) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Vytorin Nedir?

Vytorin, ezetimib ve simvastatin içeren kolesterol düşürücü reçeteli bir ilaçtır. Kolesterol seviyelerini sadece diyet ve egzersizle kontrol edemeyen hastalar içindir. Vytorin diyetle birlikte şu amaçlarla kullanılır:

  • kötü kolesterolün (LDL) seviyesini düşürmek
  • iyi kolesterolün (HDL) seviyesini artırmak
  • kandaki yağ seviyesini (trigliseridler) düşürmek

Vytorin’in 10 yaşın altındaki çocuklarda veya adet dönemine başlamamış kız çocuklarında güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

Vytorin’in Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Vytorin, aşağıdakiler dahil ciddi yan etkilere neden olabilir:

  • kas ağrısı, hassasiyeti ve zayıflığı (miyopati)
  • tiroid problemleri, böbrek problemleri
  • iştah kaybı, üst karın ağrısı, mide bulantısı, koyu idrar, ishal
  • cildin veya gözlerin beyazlarının sararması
  • baş ağrısı, baş dönmesi
  • artan karaciğer enzim seviyeleri
  • üst solunum yolu enfeksiyonu
  • yüz, dudak, dil ve / veya boğazda şişme
  • döküntü, kurdeşen dahil alerjik reaksiyonlar
  • eklem ağrısı
  • pankreas iltihabı
  • depresyon, uyku problemi, zayıf hafıza, bilinç bulanıklığı, yorgun veya zayıf hissetmek
  • erektil disfonksiyon

Sizi rahatsız eden veya geçmeyen herhangi bir yan etkiniz varsa doktorunuza söyleyin.

Endikasyonları Nelerdir?

Lipit değiştirici ajanlarla tedavi, hiperkolesterolemiye bağlı aterosklerotik vasküler hastalık açısından anlamlı derecede yüksek risk altında olan kişilerde çoklu risk faktörü müdahalesinin yalnızca bir bileşeni olmalıdır. Doymuş yağ ve kolesterol ile sınırlandırılmış bir diyete yanıt ve diğer farmakolojik olmayan önlemler tek başına yetersiz olduğunda ilaç tedavisi diyete ek olarak endikedir.

Vytorin, yüksek total kolesterol azaltma, kolesterol, lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol, apolipoprotein, trigliserit ve yüksek yoğunluklu ve birincil hiperlipidemi veya karışık hiperlipidemi olan hastalarda yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü arttırmak için kullanılır.

Vytorin, homozigot ailesel hiperkolesterolemili hastalarda, diğer lipid düşürücü tedavilere ek olarak veya bu tür tedaviler mevcut değilse, yüksek total-C ve LDL-C’nin azaltılması için endikedir.

Kullanım Sınırlamaları

Simvastatin için gösterilenin üzerinde Vytorin’in kardiyovasküler morbidite ve mortalite üzerinde artımlı bir yararı belirlenmemiştir.

Vytorin, Fredrickson tip I, III, IV ve V dislipidemilerinde çalışılmamıştır.

Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?

Olağan doz aralığı 10/10 mg / gün ile 10/40 mg / gün arasındadır. Önerilen normal başlangıç ​​dozu 10/10 mg / gün veya 10/20 mg / gün’dür. Vytorin, akşamları, yemekle veya yemeksiz, günde tek doz alınmalıdır. Vytorin’in başlatılmasından veya titrasyonundan sonra, lipid seviyeleri 2 veya daha fazla hafta sonra analiz edilebilir ve gerekirse dozaj ayarlanabilir. Özellikle tedavinin ilk yılında rabdomiyoliz dahil miyopati riskinin artması nedeniyle, 10/80 mg Vytorin dozunun kullanımı kronik hastalarla sınırlandırılmalıdır.

Vytorin dozunu tolere eden ve kontrendike olan veya simvastatin için bir doz sınırı ile ilişkili etkileşimli bir ilaca başlanması gereken hastalar, daha az potansiyele sahip alternatif bir statin veya statin bazlı rejime geçirilmelidir.

Böbrek yetmezliği ve kronik böbrek hastalığı olan hastalarda daha yüksek dozlar dikkatli kullanılmalı ve yakından izlenmelidir.

Geriatrik hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Depolama Koşulları Nelerdir?

Vytorin, oda sıcaklığında veya 20-25 ° C’de (68-77 ° F) ve çocukların erişemeyeceği bir yerde ağzı sıkıca kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Kullanım zamanına kadar ilaç orijinal kabında saklanmalıdır. Ürün kabı alt bölümlere ayrıldığında, sıkıca kapatılmış, ışığa dayanıklı bir kap içinde yeniden paketlenmelidir. İçeriğin tamamı açıldıktan hemen sonra yeniden paketlenmelidir.

Uyarılar ve Önlemler

Miyopati / Rabdomiyoliz: Simvastatin bazen kas ağrısı, hassasiyet veya güçsüzlük olarak ortaya çıkan miyopatiye neden olur ve kreatin kinaz normalin üst sınırının (ULN) on katının üzerindedir. Miyopati bazen miyoglobinüriye sekonder akut böbrek yetmezliği olan veya olmayan rabdomiyoliz şeklini alır ve nadir ölümler meydana gelir. Miyopati riski, yüksek plazma simvastatin ve simvastatin asit seviyeleri ile artar. Hastalara rabdomiyoliz dahil artmış miyopati riski hakkında bilgi verilmeli ve açıklanamayan kas ağrıları, hassasiyetleri veya güçsüzlüklerini derhal bildirmeleri sağlanmalıdır. Semptomlar ortaya çıkarsa, tedavi derhal kesilmelidir.

İlaç Etkileşimleri: Metabolik yolu inhibe eden bazı ilaçlar, simvastatinin plazma seviyelerini yükseltebilir ve miyopati riskini artırabilir. Bu ilaçların Vytorin ile kombinasyonu kontrendikedir. Güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile kısa süreli tedavi kaçınılmazsa, Vytorin ile tedavi tedavi süresince askıya alınmalıdır. Vytorin’in gemfibrozil, siklosporin veya danazol ile kombine kullanımı kontrendikedir.

Bağışıklık Aracılı Nekrotizan Miyopati: Statin kullanımıyla ilişkili bir otoimmün miyopati olan immün aracılı nekrotizan miyopati (IMNM) hakkında nadir raporlar bulunmaktadır. Ek nöromüsküler ve serolojik testler gerekli olabilir. İmmünsüpresif ajanlarla tedavi gerekebilir. Farklı bir statin başlatmadan önce IMNM riski dikkatlice değerlendirilmelidir. Tedavi farklı bir statin ile başlatılırsa, IMNM belirti ve semptomları izlenmelidir.

Karaciğer Enzimleri: Vytorin ile tedaviye başlamadan önce ve daha sonra klinik olarak endike olduğunda karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması önerilir. Simvastatin dahil statin alan hastalarda ölümcül ve ölümcül olmayan karaciğer yetmezliğine dair nadiren pazarlama sonrası raporlar alınmıştır. Vytorin ile tedavi sırasında klinik semptomlar ve / veya hiperbilirubinemi veya sarılık ile ciddi karaciğer hasarı meydana gelirse, tedavi derhal durdurulmalıdır. Alternatif bir etiyoloji bulunamazsa, Vytorin yeniden başlatılmamalıdır. Vytorin, önemli miktarlarda alkol tüketen ve / veya geçmişte karaciğer hastalığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Aktif karaciğer hastalıkları veya açıklanamayan kalıcı transaminaz yükselmeleri, Vytorin kullanımına kontrendikasyonlardır.

Endokrin Fonksiyon: Simvastatin dahil HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile HbA1c ve açlık serum glikoz seviyelerinde artışlar bildirilmiştir.

Kas Ağrısı: Vytorin ile tedaviye başlayan tüm hastalara, rabdomiyoliz dahil miyopati riski hakkında bilgi verilmeli ve özellikle halsizlik veya ateş eşlik ederse veya Vytorin’in kesilmesinden sonra bu kas belirtileri veya semptomları devam ederse, açıklanamayan kas ağrısı, hassasiyeti veya güçsüzlüğünü derhal bildirmeleri söylenmelidir. Vytorin kullanımıyla ortaya çıkan rabdomiyoliz dahil miyopati riski, belirli ilaç türlerini alırken veya greyfurt suyu tüketirken artar. Hastalar hem reçeteli hem de reçetesiz tüm ilaçları sağlık uzmanları ile tartışmalıdır.

Gebelik: Çocuk doğurma çağındaki kadınlara, Vytorin kullanırken gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir. Hastalarla gelecekteki hamilelik planları tartışılmalı ve gebe kalmaya çalışıyorlarsa Vytorin’i ne zaman kesmeleri gerektiği tartışılmalıdır. Hastalara, gebe kalmaları halinde Vytorin almayı bırakmaları ve sağlık uzmanlarını aramaları gerektiği söylenmelidir.

Emzirme Dönemi: Emziren kadınlara Vytorin kullanmamaları tavsiye edilmelidir. Lipid bozukluğu olan ve emziren hastalara, sağlık uzmanları ile seçenekleri tartışmaları tavsiye edilmelidir.

Pediatrik Kullanım: Simvastatin ile birlikte uygulanan ezetimibin etkileri, simvastatin monoterapisine kıyasla heterozigot ailesel hiperkolesterolemili ergen erkek ve kızlarda değerlendirilmiştir ancak yeterli veri sağlanamamıştır.

Geriatrik Kullanım: Klinik çalışmalarda bu popülsyon ve daha genç denekler arasında güvenlik veya etkililik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir ve bildirilen diğer klinik deneyimler, yaşlılar ve daha genç hastalar arasındaki yanıtlardaki farklılıkları tanımlamamıştır, ancak bazı yaşlı bireylerin daha fazla duyarlılığı göz ardı edilmemelidir. İleri yaş miyopati için predispozan bir faktör olduğundan, Vytorin yaşlılarda dikkatle reçete edilmelidir.

Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği bir risk faktörü olduğu için Statin ile ilişkili miyopati için, orta ila şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda 10/20 mg’ı aşan Vytorin dozları dikkatli kullanılmalı ve yakından izlenmelidir.

Karaciğer Yetmezliği: Vytorin, aktif karaciğer hastalığı veya hepatik transaminazlarda açıklanamayan kalıcı yükselmeleri olan hastalarda kontrendikedir.

Doz Aşımı Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Vytorin ile özel bir doz aşımı tedavisi önerilemez. Doz aşımı durumunda, semptomatik ve destekleyici önlemler alınmalıdır. Simvastatin ve metabolitlerinin insandaki diyalizlenebilirliği şu anda bilinmemektedir.

Kontrendikasyonları Nelerdir?

Vytorin aşağıdaki durumlara sahip hastalarda kontrendikedir:

  • Güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin birlikte uygulanması
  • Gemfibrozil, siklosporin veya danazolün eşzamanlı uygulanması
  • Bu ilacın herhangi bir bileşenine aşırı duyarlılık
  • Aktif karaciğer hastalığı veya hepatik transaminaz seviyelerinde açıklanamayan kalıcı yükselmeler
  • Hamile olan veya hamile kalabilen kadınlar
  • Emzirme dönemi

Hareket Mekanizması

Ezetimib, kolesterolün ince bağırsak tarafından emilimini engelleyerek kan kolesterolünü düşürür. Ezetimibin moleküler hedefinin, kolesterol ve fitosterollerin bağırsak alımında rol oynayan sterol taşıyıcı Niemann-Pick C1-Like 1 olduğu gösterilmiştir. Ezetimibin, yağda çözünen vitamin A, D ve E’nin plazma konsantrasyonları üzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisi yoktur ve adrenokortikal steroid hormon üretimini bozmamıştır. Ezetimib, ince bağırsağın fırça sınırında lokalize olur ve kolesterol emilimini inhibe ederek bağırsak kolesterolünün karaciğere verilmesinde azalmaya neden olur. Bu, hepatik kolesterol depolarında bir azalmaya ve kolesterolün kandan temizlenmesinde bir artışa neden olur; bu farklı mekanizma statinlerinkini tamamlayıcı niteliktedir.

Ezetimib esas olarak ince bağırsakta ve karaciğerde glukuronid konjugasyonu yoluyla metabolize olur ve ardından safra ve renal atılır. Değerlendirilen tüm türlerde minimal oksidatif metabolizma gözlemlenmiştir. Uygulanan radyoaktivitenin yaklaşık %78’i ve %11’i, sırasıyla dışkı ve idrarda geri kazanılır.

Simvastatin bir ön ilaçtır ve uygulamadan sonra aktif β-hidroksiasit formu olan simvastatin aside hidrolize edilir. Simvastatin, kolesterol için biyosentetik yolda erken ve hız sınırlayıcı bir adım olan HMG-CoA’nın mevalonata dönüşümünü katalize eden enzim olan 3-hidroksi-3-metilglutaril- koenzim A (HMG-CoA) redüktazının spesifik bir inhibitörüdür. Ek olarak, simvastatin çok düşük yoğunluklu lipoproteinleri (VLDL) ve TG’yi azaltır ve HDL-C’yi artırır.

İnsanlarda 14 C-işaretli simvastatinin oral dozunu takiben, dozun %13’ü idrarla ve %60’ı feçesle atılır. Toplam radyoaktivitenin plazma konsantrasyonları 4 saatte pik yapar ve dozdan 12 saat sonra hızla pikin yaklaşık %10’una düşer.

Güvenli ve Etkili Kullanım İçin Gerekli Bilgiler

Hastalara önerilen diyete, düzenli bir egzersiz programına ve açlık lipid panelinin periyodik testine uymaları tavsiye edilmelidir.

Hastalara Vytorin ile birlikte almamaları gereken maddeler hakkında bilgi verilmelidir. Ayrıca yeni bir ilaç reçete eden veya mevcut bir ilacın dozunu artıran diğer sağlık uzmanlarını Vytorin aldıkları konusunda bilgilendirmeleri tavsiye edilmelidir.

Kaynak: Vytorin (Ezetimibe and Simvastatin) Drug, 2020

Popüler Gönderiler