Whipple Hastalığı Nedir?
Tropheryma whipplei adı verilen bakteriler Whipple hastalığına neden olur. Bu bakteri sindirim sistemini etkiler ve aşağıdakilere yayılabilir:
- kalp
- akciğer
- beyin
- eklemler
- cilt
- gözleri
Nispeten nadir görülen bir hastalıktır, ancak hayatı tehdit edici olabilir.
Hastalığın gelişmesinde genetik bir yatkınlığın olduğuna inanılıyor. 40 ile 60 yaş arasındaki beyaz erkeklerin durumu diğer gruplardan daha fazla tutmaları muhtemeldir . Whipple hastalığının oranı, tatlı su ve uygun sanitasyonun olmadığı yerlerde daha yüksek olma eğilimindedir. Halen, Whipple hastalığını önlemenin bilinen bir yolu yoktur.
Whipple Hastalığı ile İlişkili Semptomları
Whipple hastalığı, vücudunuzun besinleri uygun şekilde emmesini önler. Bu nedenle, vücudun birçok farklı bölümünü etkiler ve çeşitli semptomlarla ilişkilidir. Hastalığın ileri evrelerinde, enfeksiyon bağırsaklardan diğer organlara yayılabilir:
- kalp
- akciğer
- beyin
- eklemler
- gözleri
Whipple hastalığının en yaygın belirti ve semptomları:
- kronik eklem ağrısı
- kanlı olabilir kronik ishal
- önemli kilo kaybı
- mide ağrısı ve şişkinlik
- azalmış görme ve göz ağrısı
- ateş
- yorgunluk
- anemi veya düşük kırmızı kan hücresi sayımı
Aşağıdaki işaretler ve belirtiler çok sık görülmez ancak durumun kötüye gittiğini gösterebilir:
- cilt renk değişikliği
- iltihaplı lenf düğümleri
- kronik bir öksürük
- göğüs ağrısı
- perikardit veya kalbi çevreleyen kese şişmesi
- kalp yetmezliği
- bir kalp mırıldanması
- zayıf görüş
- bunaklık
- uyuşma
- uykusuzluk hastalığı
- kas güçsüzlüğü
- tikler
- yürüme zorluğu
- zayıf hafıza
Whipple Hastalığının Nedenleri
T. whipplei bakterileri ile enfeksiyon Whipple’s’ın bilinen tek ve tek nedenidir. Bakteriler iç yaraların gelişmesine neden olacak ve vücut dokularının kalınlaşmasına neden olacaktır.
Damar, ince bağırsaktaki besinleri emen parmak benzeri dokulardır. Dolgunlaşmaya başladığında doğal şekilleri değişmeye başlar. Bu, villusa zarar verir ve besin maddelerini etkili bir şekilde emmelerini önler. Bu, Whipple hastalığının semptomlarının çoğuna yol açar.
Whipple Hastalığını Teşhis Etmek
Whipple hastalığının teşhisi karmaşıktır, çünkü semptomlar, çölyak hastalığından nörolojik hastalıklara kadar değişen diğer daha genel koşullara benzer. Doktorunuz sizi Whipple hastalığı tanısı koymadan önce bu diğer koşulları ekarte etmeye çalışacaktır.
Endoskopi
Whipple hastalığı olup olmadığını belirlemek için doktorunuzun arayacağı ilk işaret lezyonlardır. Endoskopi , boğazınızdan aşağı ince bağırsağa küçük bir esnek tüp yerleştirilmesidir. Tüp takılı bir mini kameraya sahiptir. Doktorunuz bağırsak duvarlarınızın durumunu gözlemleyecektir. Kremsi, düzensiz kapaklı kalın duvarlar, Whipple’ın potansiyel bir işaretidir.
Biyopsi
Bir endoskopi sırasında doktorunuz, T. whipplei bakterilerinin varlığını test etmek için bağırsak duvarlarınızdan dokuyu çıkarabilir. Bu işleme biyopsi denir ve bir enfeksiyonu onaylayabilir.
Polimeraz zincirleme reaksiyonu
Polimeraz zincir reaksiyonu, T. whipplei’nin DNA’sını doku numunelerinizden büyüten oldukça hassas bir testtir. Bakteriler dokunuzda olsaydı, DNA kanıtı olacak. Bu test, T. whipplei bakterilerinin dokunuzdaki varlığını doğrulayabilir.
Kan Testleri
Doktorunuz tam kan sayımı isteyebilir. Bu, her ikisi de anemi belirtisi olan düşük miktarda kırmızı kan hücresine ve düşük miktarda albümine sahip olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olacaktır. Anemi, Whipple hastalığının olabileceğinin bir göstergesidir.
Whipple Hastalığı Tedavisi
Agresif bir antibiyotik kürü, genellikle, intravenöz (IV) iki hafta antibiyotik dahil olmak üzere tedavide ilk adımdır. Ek olarak, muhtemelen bir ila iki yıl boyunca günlük antibiyotiklerde olacaksınız.
Diğer tedavi seçenekleri şunlardır:
- Uygun miktarda sıvı alımı
- 12 ila 18 ay boyunca antimalarial ilaç almak
- anemiye yardımcı olmak için demir takviyeleri kullanmak
- D vitamini, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum takviyesi alarak
- besin emilimine yardımcı olmak için yüksek kalorili bir diyet sürdürmek
- iltihabı hafifletmek için kortikosteroid almak
- ibuprofen gibi nonsteroidal ağrı kesici ilaçlar almak
Whipple hastalığı, uygun şekilde tedavi edilmezse ölüme neden olabilecek bakteriyel bir enfeksiyondur.
Uzun Vadeli Görünüm
Tedavi başladıktan sonra, semptomların çoğu bir ay içinde geçecektir. Yapabileceğiniz en iyi şey antibiyotiklerinizi almaya devam etmektir. Relapslar yaygındır. Bunlar ortaya çıktığında, nörolojik problemler gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir.
Kaynaklar:
Kraft, S. (2014, 17 Eylül). Whipple hastalığı nedir? Whipple hastalığına ne sebep olur? Alınan
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015, 24 Ekim). Whipple hastalığı
Kırbaç hastalığı. (2014, Ağustos)