Hafif unutkanlık, yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Ancak bu ara sıra dalgınlık ne zaman endişelenmemiz gereken bir şey haline gelir? Bu unutkanlıkları en aza indirmek ve hatta önlemek için alabileceğimiz önlemler var mı? Hepimiz bazen bir şeyleri unuturuz. Aramızda kim anahtarını veya telefonunu kaybetmedi veya bir otoparkta arabasını bulmakta zorlanmadı? Yaşlandıkça beynimiz değişiyor ve bu hafıza kayıpları daha sık hale geliyor. Ancak hafıza kaybı yaşlanmanın normal bir parçası mı?
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’ne (NIA) göre, birçok yaşlı yetişkin hafızaları hakkında endişelenir, ancak yeni beceriler öğrenmenin daha uzun sürmesi ve ara sıra ayrıntıların unutulması genellikle yaşa bağlı ciddi hafıza sorunları değildir. Normal beyin yaşlanması, daha yavaş işlem hızları ve daha fazla çoklu görev sorunu anlamına gelse de, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), rutin hafızanın, becerilerin ve bilginin sabit olduğunu ve hatta yaşla birlikte gelişebileceğini tavsiye ediyor.
Normal Yaşlanma ve Hafıza Bozukluğu
Alzheimer Derneği’ne göre, normal yaşlanma, insanların genellikle 40’lı veya 50’li yaşlarda fark etmeye başladığı aşağıdakilerin çoğuna yol açar:
- Biraz daha unutkan olmak
- Bir şeyleri hatırlamanın biraz daha uzun sürmesi
- Dikkatin daha kolay dağılması
- Birkaç şeyi aynı anda yapmanın daha zor gelmesi
Bu sinir bozucu olsa da çoğu insan için yaşlanmanın doğal bir parçasıdır ve bunama belirtisi değildir. Bununla birlikte, 65 yaş ve üzerindeki insanların yaklaşık %40’ında yaşla ilişkili bir miktar hafıza bozukluğu vardır. Ancak bunlardan sadece %1’i bir tür demans geliştirmek üzere ilerleyecektir.
Birçok bilişsel işlev, yalnızca yaşlı yetişkinlikte değil, tüm yaşam boyunca değişir. Bellek – yeni bilgiler öğrenmek ve zaman içinde bu bilgilere tutunmak – kişi 60’lı yaşlardan itibaren (genellikle 60’ların sonunda) biraz gerileyebilir, belki de 70’ler ve 80’lerde daha belirgin düşüşler olabilir. Ancak bu, grup ortalamalarına dayanıyor ve bu düşüşü herkes yaşamıyor. Ayrıca, bazen “süper yaşlılar” olarak adlandırılan, 80’lerinde veya daha yaşlı olan ve orta yaşlı yetişkinlerle karşılaştırılabilir bilişsel performans gösteren insan grupları da vardır.
Yaşlandıkça daha sık yaşanan hafıza kayıpları, herhangi bir bilişsel bozukluğun işareti değildir. Daha rahat olduğumuzda ve her gün işteki zorluklara göğüs germediğimizde, aynı düzeyde odaklanma ve çabayla konsantre olamayabiliriz ve bu nedenle olayların ve konuşmaların ayrıntılarını hatırlama konusunda o kadar enerjik olamayabiliriz. Ayrıca, insanlar işitme ve görme ile ilgili sorunlar geliştirdikçe, konuşmanın bazı kısımlarını gerçekten kaçırabilir ve hatırlamıyormuş gibi görünebilir. İşitme sorunları sadece insanların hatırlamıyormuş gibi görünmesine neden olmakla kalmaz, yeni bir çalışma, işitme kaybının işitme cihazlarıyla tedavi edilmesinin bunama riskini %19’a kadar azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, işitme kaybı ile bilişsel bozukluk arasındaki bağlantıya dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bellek sorunları her yaşta, özellikle [COVID-19] kaynaklı beyin sisi ve diğer birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, 65 yaşından sonra yeni başlayan kısa süreli hafıza kaybı, kesinlikle Alzheimer hastalığına bağlı hafif bilişsel bozukluğun [MCI] erken evrelerinin olasılığını artırmalıdır.
Bazı insanlarda HBB’ye hormonal dengesizlik veya besin eksikliği neden olur, bu nedenle bu bir kez çözüldüğünde HBB tersine çevrilebilir. Diğerlerinde, bunamanın ilk belirtisi olabilir. HBB’li kişilerde hafif hafıza ve düşünme sorunları vardır, ancak genellikle kendilerine bakabilir ve normal günlük aktiviteleri gerçekleştirebilirler. MCI belirtileri şunları içerebilir:
- Randevuları veya sosyal etkinlikleri unutmak
- Araba anahtarları, giysiler veya diğer nesneler gibi ev eşyalarını yanlış yerleştirmek
- Aynı yaştaki akranlarına göre doğru kelimeleri bulmakta daha fazla zorluk çekmek
- Olayları, talimatları veya konuşmaları hatırlamakta güçlük çekmek
MCI bunamaya dönüşebilse de, çoğu için durum daha fazla ilerlemez. Bununla birlikte, semptomlar devam ederse veya günlük işleyişi etkilemeye başlarsa, bu, kişinin bunama geliştirdiği anlamına gelebilir. Bu durumda, tıbbi yardım ve teşhis almaları gerekir. Normal yaşa bağlı düşüşler ara sıra konuşmanın ortasında bir kelimeyi bulmakta güçlük çekmeyi içerebilir – bu daha sonra aklınıza gelebilir – ara sıra nesneleri yanlış yerleştirme, ara sıra konuşmada kendinizi tekrarlama, ara sıra aylık ödemeyi kaçırma. Demansta, bu şeyler çok daha sık meydana gelir ve daha sonuçsaldır ve bilişsel zorluklar kişinin işlevine müdahale eder.
Kısa süreli hafıza kaybının pek çok geri döndürülebilir nedeni de olduğundan, test etmek ve teşhis koymak önemlidir. Tersine çevrilebilir bir sorundan kaynaklanıyorsa, bunun mümkün olan en kısa sürede düzeltilmesi gerekiyorsa ve [Alzheimer hastalığının] erken evrelerinden veya başka bir nörodejeneratif hastalıktan kaynaklanıyorsa, mümkün olduğunca erken yardım istemek önemlidir.
Sağlıklı Bir Diyet ve Yaşam Tarzı
Fiziksel olarak sağlıklı kalmak, hafıza kaybı ve bunamaya karşı korunmaya yardımcı olabilir. NIA, düzenli aerobik egzersizi ve bol miktarda taze meyve ve sebze içeren sağlıklı bir diyet önerir. Ayrıca doğru miktarda uyumak, sosyalleşmek, stresi en aza indirmek, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık durumlarını kontrol altında tutmak bilişsel gerileme riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bir popülasyon olarak, egzersiz, diyet (balık yağlarında yüksek Akdeniz diyeti) dahil olmak üzere sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı kalarak ve şeker alımını düşük tutarak Alzheimer’a bağlı bilişsel bozulma riskini azaltabileceğimiz gösterilmiştir – beyin şekerden nefret eder. Yüksek düzeyde zihinsel ve sosyal aktivite. Beynin iyi durumda kalması için tıpkı vücudumuz gibi çalıştırılması gerekir. Aşırı alkol ve sigaradan kaçının.
Yeni bir çalışma, bilişsel işlevi korumada D vitamininin önemini vurgulamıştır. Ölüm sonrası beyinlerle ilgili bu çalışmada, ölümden önce bilişsel işlevi daha yüksek olan insanların beyinleri daha yüksek D vitamini seviyeleri içeriyordu. Araştırmacılar, daha yüksek D vitamini düzeylerinin %33’e kadar daha düşük demans semptomları olasılığı ile ilişkili olmasına rağmen, ölüm sonrası demans nöropatolojisinde herhangi bir azalma ile ilişkili olmadığını bulmuşlardır. Bu nedenle, D vitamininin potansiyel olarak koruyucu etkisi için bir mekanizma öneremediler veya nedensel bir bağlantı gösteremediler. Güneş ışığından ve yağlı balık gibi yiyeceklerden yeterli D vitamini almanızı sağlamanın faydalı olabileceğini söylediler. Bununla birlikte, diğer sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, bunamayı denemek ve önlemek için yüksek dozda vitamin almaya karşı uyardılar.
Beyin Jimnastiği
Bilişsel olarak uyarıcı faaliyetlerde bulunmak da faydalıdır. Ayrıca depresyon ve kaygının bilişi olumsuz etkileyebileceğini de biliyoruz, bu nedenle varsa bu koşulları tedavi etmek önemlidir. Sosyal bağlantıları sürdürmek, anlamlı faaliyetlerde bulunmak ve egzersiz yapmak da ruh haline yardımcı olur ve bu da bilişi etkileyebilir. Egzersizden yararlanan sadece vücudunuz değil, beyninizi egzersizli tutmak, zihinsel yeteneklerinizi ileri yaşlara kadar korumanıza yardımcı olabilir. Yaşlandıkça aktif ve meşgul olmak bunamayı engelleyemese de gönüllü olmak, okumak, oyun oynamak veya yeni beceriler öğrenmek gibi zihinsel olarak uyarıcı faaliyetler riski azaltmaya yardımcı olabilir. Bulmaca gibi kelime oyunları yapmak, popüler basında kendinizi keskin tutmanın bir yolu olarak uzun süredir savunuluyordu, ancak yakın zamana kadar hakemli dergilerde çok az kanıt vardı.
Şimdi, NEJM Evidence’ta yayınlanan yeni bir çalışma, bunların HBB’li küçük bir grup insanda etkinliğini göstermiştir. Ortalama yaşları 71 olan ve bir dereceye kadar hafif bilişsel geriliği olan katılımcılar, 12 hafta boyunca ya yoğun bulmaca eğitimi ya da bilgisayar başında yoğun bilişsel oyunlar eğitimi verdiler. Güçlendirici seanslarla 78 haftaya kadar devam ettiler. 78. haftada çapraz bulmacalar hem birincil bilişsel sonuç ölçüsünü (ADAS-Cog) hem de günlük işleyişin bir ölçüsünü bilişsel oyunlardan daha fazla geliştirmişti. Daha çarpıcı bir şekilde, MRG kullanılarak ölçülen beyin küçülmesi, çapraz bulmaca eğitimi verenlerde daha azdı.
Hafıza Kaybı Tersine Çevrilebilir Mi?
Böylece, bellek sorunları riskinizi azaltabilirsiniz, ancak bellek bozulmaya başladığında sorun tersine çevrilebilir mi? Bunun mümkün olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bir fare çalışmasında araştırmacılar, nematod solucanı Caenorhabditis elegans’ın ömrünü uzattığı gösterilen bir madde olan kondroitin-6-sülfatı kullanarak hafıza kaybını tersine çevirmeyi başardılar. İnsanlarda benzer etkileri olabilir, ancak henüz test edilmemiştir.
Daha yakın tarihli bir çalışmada, araştırmacılar, giyilebilir bir başlık aracılığıyla elektrik stimülasyonu kullanarak 65 ila 88 yaşları arasındaki yetişkinlerde hafıza işlevini geliştirdiler. Araştırmacılar, art arda 4 gün 20 dakikalık elektrik stimülasyonu vermenin, en az 1 ay boyunca hem işleyen hafızada hem de uzun süreli hafızada iyileşmeye yol açtığını buldular. Farklı bellek türlerini etkilemek için stimülasyona odaklanabilirler.
Boston Üniversitesi’nden çalışmanın ilgili yazarı Dr. Robert Reinhart şöyle açıklıyor: “İki beyin stimülasyon protokolü geliştirdik – biri düşük frekanslı parietal stimülasyon yoluyla kısa süreli belleği seçici olarak geliştirmek için, diğeri ise seçici olarak uzun süreli belleği iyileştirmek için başka bir protokoldür. Bununla birlikte, iyileşme yalnızca bir ay boyunca test edildi, bu nedenle araştırmacılar, benzer tedavilerin uzun vadeli bir faydası olup olmayacağı konusunda daha fazla araştırma yapılmasını istiyor.
Özet
Yaşlandıkça, çoğumuz daha sık hafıza kaybı yaşadığımızı fark edeceğiz, ancak bunlar günlük işleyişimize müdahale etmeye başlamadıkça, yaklaşan bunamanın bir işareti olma ihtimalleri düşüktür. Hafıza sorunlarının ortaya çıkmasını en aza indirmek için tavsiye, aktif kalmanız, iyi beslenmeniz, sağlığınıza dikkat etmeniz ve birçok sosyal ve teşvik edici faaliyetle meşgul olmanızdır. Ve unutmayın, vücudun herhangi bir kısmı gibi, beyin de çalıştırıldığında daha iyi çalışacaktır. Bu yüzden günlük kelime bulmacasını sürdürün ve daha da fazla fayda sağlamak için bir arkadaşınızla onu çözün. Size sandığınızdan daha iyi yapıyor olabilir.
Kaynak
Medical News Today, Age-related memory loss: Can we prevent or even reverse it?, 2022