Yaşa bağlı işitme kaybı nedir?
Yaşlandıkça, vücudunuzun çalışma biçiminde bir takım değişiklikler yaşarsınız. İşitme kaybı bu değişikliklerden biri olabilir.
Yaşlanma nedeniyle işitme kaybı, daha yaşlı yetişkinleri etkileyen ortak bir durumdur. 65 yaşın üzerindeki 2 yetişkinden 1’inde bir dereceye kadar işitme kaybı yaşanıyor.
Yaşa bağlı işitme kaybı ayrıca presbiyoz olarak da bilinir. Yaşa bağlı işitme kaybı yaşamı tehdit edici bir durum olmasa da, tedavi edilmezse bırakmanız yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Yaşa bağlı işitme kaybının nedenleri
Yaşa bağlı işitme kaybı zamanla kademeli olarak ortaya çıkar. İç kulaktaki çeşitli değişiklikler duruma neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
- iç kulak yapılarında değişiklikler
- kulağa kan akışındaki değişiklikler
- duymadan sorumlu sinirlerde bozulma
- beynin konuşma ve sesi işleme biçimindeki değişiklikler
- beyindeki sesi iletmekten sorumlu olan kulaktaki küçük kılların zarar görmesi
Yaşa bağlı işitme kaybına aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer konulardan da kaynaklanabilir:
- şeker hastalığı
- zayıf dolaşım
- yüksek seslere maruz kalma
- bazı ilaçların kullanımı
- ailede işitme kaybı öyküsü
- sigara içmek
Yaşa bağlı işitme kaybının belirtileri
Yaşa bağlı işitme kaybının belirtileri tipik olarak yüksek perdeli sesleri duyamama ile başlar. Kadınların veya çocukların seslerini duymakta zorluk yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Ayrıca arka plandaki sesleri duymakta zorluk çekebilir veya başkalarının net bir şekilde konuşmalarını duymakta zorluk çekebilirsiniz.
Oluşabilecek diğer belirtiler şunlardır:
- aşırı yüksek sesle çıkan bazı sesler
- gürültülü alanlarda işitme zorluğu
- “s” ve “th” sesleri arasındaki farkı duymakta zorluk çekiyorsanız
- kulaklarıda çınlama
- televizyondaki veya radyodaki sesi normalden daha yüksek açmak
- insanlardan kendilerini tekrar etmelerini istemek
- telefonla konuşmaları anlayamamak
Bu semptomlardan herhangi biri varsa her zaman doktorunuza haber verin. Diğer tıbbi durumların belirtileri olabilir ve bir doktor tarafından kontrol edilmeleri gerekir.
Nasıl teşhis edilir?
Yaşa bağlı işitme kaybı semptomlarınız varsa, durumunuzu teşhis etmek için doktorunuza başvurun. İşitme kaybının diğer nedenlerini dışlamak için tam bir fizik muayenesini tamamlarlar. Ayrıca bir mastar kullanarak kulaklarınızın içine bakabilirler.
Doktorunuz belirtilerinizin başka bir nedenini bulamazsa, yaşa bağlı işitme kaybını teşhis edebilir. Sizi bir işitme uzmanı olarak adlandırılan bir işitme uzmanına yönlendirebilirler. Odyolog, ne kadar işitme kaybının meydana geldiğini belirlemeye yardımcı olmak için bir işitme testi yapabilir.
Tedavi
Yaşa bağlı işitme kaybının tedavisi yoktur. Bu hastalığa yakalanırsanız, doktorunuz işitme duyunuzu ve yaşam kalitesini artırmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Doktorunuz şunları önerebilir:
- daha iyi duymanıza yardımcı olacak işitme cihazları
- telefon yükselticileri gibi yardımcı cihazlar
- işaret dili veya dudak okuması dersleri (ciddi işitme kaybı için)
Bazı durumlarda doktorunuz koklear implant önerebilir. Bu cerrahi olarak kulağınıza yerleştirilen küçük bir elektronik cihazdır. Koklear implantlar sesleri biraz daha yüksek hale getirebilir, ancak normal işitmeyi geri kazanmazlar. Bu seçenek yalnızca işitmesi zor olan kişiler için kullanılır.
Genel Bakış
Yaşa bağlı işitme kaybı ilerici bir durumdur. Bu zamanla daha da kötüleşeceği anlamına gelir. İşitme duyunuzu kaybederseniz, kalıcı olacaktır. İşitme kaybı zamanla kötüye gitse de, işitme cihazları gibi yardımcı cihazları kullanmak yaşam kalitenizi artırabilir.
Tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. İşitme kaybının günlük yaşamınızdaki etkisini en aza indirmek için neler yapabileceğinizi sorun. Bu durumla birlikte ortaya çıkan depresyon, anksiyete ve sosyal izolasyonu önlemek için tedaviyi de düşünebilirsiniz.
Önleme
Yaşa bağlı işitme kaybını önleyemeyebilirsiniz. Ancak daha da kötüye gitmesini önlemek için adımlar atabilirsiniz. Yaşa bağlı işitme kaybı yaşıyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını deneyin:
- Yüksek sese tekrar tekrar maruz kalmaktan kaçının.
- Gürültülü seslerin olduğu yerlerde kulak koruyucu kullanın.
- Şeker hastalığınız varsa kan şekerinizi kontrol edin.
Yaşa bağlı işitme kaybı semptomları geliştirirseniz doktorunuzdan hemen yardım isteyin. İşitme kaybınız arttıkça, konuşmayı anlama yeteneğinizi kaybetme olasılığınız artar. Ancak, erken tedavi almak istiyorsanız, bu yeteneği koruyabilir veya kaybı en aza indirebilirsiniz.
Kaynaklar:
Yaşa bağlı işitme kaybı. (2016).
Yaşa bağlı işitme kaybı. (2017).
Koklear implantlar. (2017).
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). İşitme kaybı.